Otteluraportti: KuPS raapi pisteen vaikeasta vieraspelistä Ahvenanmaalla

Kuopion Palloseura pelasi jo 27. peräkkäisen tappiottoman ottelunsa Veikkausliigassa, kun KuPS jakoi pisteet kotijoukkue IFK Mariehamnin kanssa maalein 1-1 (0-0). KuPS:n osumasta Ahvenanmaalla vastasi kauden kolmannella täysosumallaan Janis Ikaunieks.

Jo perjantaina pitkälle taipaleelleen kohti Ahvenanmaata lähtenyt KuPS oli kaukana parhaastaan ottelun ensimmäisellä 45-minuuttisella. Kuopiolaiset toki hallitsivat enemmän palloa, mutta leijonanosa pallonhallinnasta tapahtui joukkueen omalla kenttäpuoliskolla.

KuPS:n eteneminen tyrehtyi liian usein ja liian nopeasti keskialueella. IFK Mariehamn puolusti keskikaistan todella tiiviisti ja iski ärhäkkäästi kiinni KuPS:n pallollisiin pelaajiin. Keskialueen pallonriistot aiheuttivatkin isännille useita vaarallisia vastahyökkäyksiä, jotka kuitenkin KuPS:n onneksi tylpistyivät heikkoihin viimeisiin ratkaisuihin.

Avausjakson loppupuolella KuPS:n peli alkoi hiljalleen loksahdella uomiinsa, ja kuopiolaiset saivat käännettyä pelin painopisteen kotijoukkueen kenttäpuoliskolle. Lopun hallintajaksosta huolimatta Kanarialinnut eivät saaneet luotua yhtään varteenotettavaa maalipaikkaa ja tauolle vetäydyttiin maalittomissa tasanumeroissa.

Toinen puoliaika jatkui avausjakson lopun kaltaisissa merkeissä. KuPS piti aloitteen näpeissään, mutta tiiviisti puolustanut kotijoukkue piti kuopiolaiset pois maalipaikoilta, kytäten samalla nopeita vastahyökkäyksiä.

57. minuutilla kotijoukkueen sinnikkyys palkittiin. IFK paineisti KuPS:n puolustusta ja se johti pallonriistoon KuPS:n rankkarialueen tuntumassa. Pallo pelattiin John Owoerille, joka laukoi tarkasti alanurkkaan ohi voimattoman KuPS-vahti Johannes Kreidlin ja maarianhaminalaiset siirtyivät ottelussa ansaitusti johtoon.

KuPS ei lannistunut tappioasemasta ja päävalmentaja Simo Valakari reagoi nopeasti. Talles ja Henri Toivomäki ottivat kentällä Iiro Järvisen ja Henry Uzochukwun paikat kentällä.

65. minuutilla KuPS nousi tasoihin. IFK-pakki Jiri Nissinen pääsi vaivoin katkaisemaan Tallesin keskityksen, mutta irtopallo pomppi 16-alueella Tim Väyryselle. Väyrynen pudotti pallon nopeasti Janis Ikaunieksille, joka laukoi terävästi pallon etunurkasta sisään.

Vain pari minuuttia tasoituksesta KuPS oli lähellä johtomaalia. Talles ryntäsi omalta puolustusalueelta vastahyökkäykseen ja lähetti mukaan nousseen toppari Paulo Ricardon Gabriel Bispon kanssa kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen. Ricardo jakoi pallon vielä Bispolle, mutta keskikenttäpelaaja ei aivan yltänyt ohjaamaan palloa tyhjää maalia kohti.

Tasoitusmaalin jälkeen pelin ote pysyi vahvasti KuPS:n hallussa, eivätkä isännät päässeet enää edes vastahyökkäyksien kautta hätyyttelemään Johannes Kreidlin vartioimaa KuPS-maalia. KuPS:n hallinnasta huolimatta myöskään kuopiolaiset eivät päässeet enää huippupaikoille ottelun lopussa ja näin pisteet jaettiin 1-1 tasapelillä.

”Vaikeaa oli”

Tasapelin tuoma vieraspiste oli samalla KuPS:n ensimmäisen täyden pistepotin menetys tällä kaudella. Kuopiolaiset ovat aloittaneet kautensa viidellä voitolla ja yhdellä tasapelillä. IFK ottelu oli KuPS:lle 27. peräkkäinen tappioton ottelu Veikkausliigassa. Sarjataulukossa KuPS on nyt toisena kaksi pistettä ottelun enemmän pelannutta HJK:a perässä.

IFK Mariehamn antoi KuPS:lle erinomaisen pelillisen haasteen ja kokonaisuutena ottelutapahtumia peilaten tasapelipiste oli KuPS:lle todella hyvä kotiin tuominen. Tilastoinnissa KuPS:lle kirjattiin ainoastaan kaksi laukausta maalia kohti.

”Vaikeaa oli. Tiesimme, että IFK tulee kovaa alussa ja tulevat jättämään kentälle kaikkensa. Emme olleet kentällä tänään parhaimmillamme ja siihen nähden voimme olla tyytyväisiä tasapeliin”, summasi KuPS-pakki Taneli Hämäläinen taiston tauottua.

Varsinkin ottelun alku ja ensimmäinen puolituntinen oli KuPS:lle todella vaikea. Kuopiolaiset eivät löytäneet tilaa tiiviisti ja aktiivisesti puolustaneesta IFK:n puolustusmuodosta.

”Vaikean alun jälkeen pääsimme peliin pikkuisen paremmin mukaan ja toisella puoliajalla paransimme hieman lisää ja saimme muutaman maalipaikankin. Tämä on vaikea paikka pelata ja tällä kertaa tasomme riitti pisteeseen”, Hämäläinen kertoi.

KuPS:n kausi jatkuu torstaina 12. toukokuuta kotoisalla Kuopion Väre Areenalla, kun KuPS isännöi Valkeakosken FC Hakaa kello 18.00 alkavassa ottelussa.

KuPS:n kokoonpano IFK Mariehamnia vastaan:

Johannes Kreidl, Taneli Hämäläinen, Paulo Ricardo, Diogo Tomas, Henry Uzochukwu (61’ Henri Toivomäki), Gabriel Bispo, Anton Popovitch, Clinton Antwi, Janis Ikaunieks, Iiro Järvinen (61’ Talles), Tim Väyrynen