Otteluraportti: KuPS nollasi tylysti SJK:n

Kuopion Palloseuran hurja vire Veikkausliigassa sai jatkoa, kun keltapaidat voittivat kotikentällään Väre Areenalla SJK:n 3-0 (2-0). Ottelu oli KuPS:lle 13 peräkkäinen tappioton ottelu Veikkausliigassa.

KuPS tuli liki kuukauden tauon jälkeen kuopiolaisen kotiyleisönsä eteen vahvasti ja joukkueen aktiivinen prässi tuotti vieraiden pelinrakenteluun suuria vaikeuksia.

Ensimmäisen kerran prässi puraisi vieraiden puolustusta tosissaan seitsemännellä minuutilla. Nikko Boxall menetti alimpana pelaajana pallon Aniekpeno Udohille, joka karkasi läpiajoon. Nigerialaishyökkääjä harhautti jo SJK-vahti Jesse Östin, joka kampitti Udohin kentän pintaan. Erotuomari Mattias Gestranius osoitti Östille keltaista korttia ja pallo vietiin pilkulle. Pallon taakse astunut Udoh kuitenkin tälläsi laukauksen tolpan kautta maalin ohi ja peliä jatkettiin maalittomana.

KuPS pyrki pelaamaan omilla vahvuuksillaan ja joukkue pyrki hakemaan hyökkäyksiä pallonhallinnan kautta. Kuopiolaiset olivat kuitenkin vaarallisimmillaan nopeissa hyökkäyksissä, josta myöskin ottelun avausmaali nähtiin. Diogo Tomasin pystypallo tavoitti vasempana laitapuolustajana pelanneen Taneli Hämäläisen, joka eteni maalia kohti ja tälläsi pallon voimalla etunurkasta sisään, kun pelikellossa oli 23 minuuttia. Maali oli KuPS-kasvatin uran ensimmäinen Veikkausliigassa.

10 minuuttia myöhemmin pallo oli jälleen SJK:n maalissa. KuPS riisti pallon SJK:n puolustuksessa ja Urho Nissilä pelasi oikealla kulmalipulle keskityspaikan Jordan Sebbanille. Ranskalaisen kova ja matala keskitys löysi rangaistualueelle nousseen Tim Väyrysen, joka viimeisteli varmasti kotijoukkueen 2-0 maalin.

Ensimmäisen puoliajan lopussa Väyrysellä oli paikka iskeä toinenkin kaappi, mutta Öst venyi SJK:n maalilla torjuntaan.

Ottelun toisella jaksolla SJK pyrki ottamaan enemmän palloa hallintaansa, mutta joukkue joutui pyörittelemään pelivälinettä tehottomasti KuPS:n puolustusmuodon ulkopuolella. Tilanteenvaihdoissa KuPS oli vaarallinen myös toisella puoliajalla ja keltapaitojen kolmas osuma oli lähellä tunnin pelin jälkeen. Aniekpeno Udoh vapautti Jordan Sebbanin puolittaiseen läpiajoon, mutta Jesse Öst pelasti vierasjoukkueen komealla reaktiotorjunnallaan.

Vartti ennen ottelun loppua KuPS iski lopullisen naulan SJK:n arkkuun. Isännät käänsivät pelin nopeasti pallonriiston jälkeen, Santeri Haarala syötti Tim Väyrysen tekopaikkaan rangaistusalueen rajalta ja Väyrynen viimeisteli kellontarkasti alanurkkaan.

Ottelun viimeinen vartti pelailtiin enemmän tai vähemmän ilman vaarallisempia maalipaikkoja ja KuPS nappasi ansaitun 3-0 voiton sarjassa neljäntenä olleista seinäjokilaisista.

”Fantastinen esitys”

KuPS lähti otteluun hieman poikkeuksellisesti muodolla 4-4-2, jossa keskikenttä ryhmittyi niin sanottuun timantti-muodostelmaan. Taktinen valinta osoittautui KuPS-valmennukselta erinomaiseksi peliliikkeeksi, jolla isännät pystyivät nollaamaan vahvan vierasjoukkueen liki täysin.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari hekumoi joukkueensa pelaamista kotiyleisön edessä.

”Fantastinen esitys meiltä tänään. Otimme tietoisen riskin taktisten valintojemme kanssa ja ne toimivat täydellisesti. Pystyimme kontrolloimaan palloa ja loimme ottelussa todella paljon korkean odottaman maalipaikkoja”, Valakari iloitsi.

Päävalmentajaa miellytti varsinkin joukkueen asenne työntekoon. KuPS olikin todella vahva myös puolustussuuntaan ja kaksinkamppailupelaamisessa keltapaidat vyöryivät vieraiden yli.

”Kaikki lähtee aina työnteosta ja tänään meidän jätkiemme työmoraali oli huippuluokkaa. Kentälle jätettiin kaikki ja olimme yhtenäinen joukkue. Luonnollisesti jokaisessa pelissä tulee tilanteita, kun vastustaja pääsee vaarallisiin tiloihin, mutta pääsääntöisesti myös pallottomana tilanteet olivat kontrollissamme. Nollapeli omissa oli täysin ansaittu”, Valakari päättää.

KuPS:n kokoonpano SJK-ottelussa:

Johannes Kreidl, Taneli Hämäläinen, Diogo Tomas, Paulo Ricardo, Henri Toivomäki (78’ Felipe Aspegren), Anton Popovitch, Jordan Sebban, Urho Nissilä, Santeri Haarala, Tim Väyrynen (78’ Henry Uzochukwu), Aniekpeno Udoh (87’ Arttu Heinonen)