Otteluennakko: KuPS haastaa AC Oulun vieraskentällä

Kuopion Palloseuran kausi jatkuu tiistaina 17. toukouuta, kun kuopiolaiset matkustavat AC Oulun vieraaksi Raatin Stadionille. Veikkausliigan kahdeksannen kierroksen ottelu potkaistaan käyntiin kello 18.00.

KuPS ponkaisee tiistai-illan otteluun Veikkausliigan kärkipaikalta. Seitsemästä ottelustaan Kanarialinnut ovat voittaneet kuusi ja pelanneet kertaalleen tasan. 19 pisteellään KuPS on sarjakärjessä tasapistein Helsingin Jalkapalloklubin kanssa, mutta KuPS:lla on ottelun enemmän pelanneita helsinkiläisiä parempi maaliero (KuPS +8, HJK +4).

AC Oulun kausi alkoi mollivoittoisesti, kun kauden neljä ensimmäistä ottelua lihottivat pistetiliä vain kahden tasapelipisteen myötä. Edellisessä kolmessa ottelussaan oululaiset ovat antaneet oman myrskyvaroituksensa, kun joukkue kaatoi kotikentällään ensin FC Hakan ja viimeisimmäksi kovavireisen FC Hongan. Haka- ja Honka -otteluiden väliin mahtui myös tasapeli Helsingin IFK:a vastaan. Seitsemästä ottelustaan AC Oulu on kerännyt yhdeksän pistettä ja joukkue on sarjassa kuudentena. 

KuPS ja AC Oulu ovat historian saatossa kohdanneet toisensa ainoastaan 10 kertaa virallisissa otteluissa. Tilastollisesti KuPS on ollut oululaisille todellinen mörkö, sillä AC Oulun ainoa voitto KuPS:sta on joukkueiden kautta aikain ensimmäisestä ottelusta kaudelta 2004, jolloin joukkueet pelasivat Ykkösessä. Tuon ottelun jälkeen KuPS on voittanut kaikki yhdeksän keskinäistä ottelua hurjalla maalierolla 26-6. Viime kaudella joukkueet kohtasivat toisensa Veikkausliigassa kahdesti – molempien otteluiden päätyttyä KuPS:n 2-0 voittoon. Viimeisin sapelienkalistelu pelattiin helmikuun lopussa Liigacupin merkeissä, jolloin KuPS haki Oulusta 0-3 voiton.

Oululaiset tavoittelevat top-6 sijoitusta

AC Oulun viime kausi oli hyvin kaksijakoinen. Heikkoa alkukautta seurasi todella vahva pelillinen jakso, mutta kauden päätös oli Oulussa vaikea. Joukkue leimasi liigapassinsa tälle kaudelle lopulta karsintojen kautta, jossa se kaatoi Ykkösen Rovaniemen Palloseuran. 

Kaudelle 2022 AC Oulu vahvistui – jopa merkittävästi – viime kaudesta. Tolppien väliin tuotettiin Helsingin IFK:ssa vahvan viime kauden torjunut Calum Ward, keskikentälle niin ikään erinomaisen kauden IFK:ssa pelannut Mostagh ”Mosa” Yaghoubi, ja hyökkäykseen Valko-Venäjän liigassa kelpo maalimäärät paukutellut argentiinalainen Michael López. Kesken viime kauden joukkueeseen tulleille Dennis Salanovicille ja Magnus Breitenmoserille sorvattiin myös tärkeät jatkosopimukset. Ainoa selkeä menetys joukkueelle oli hyvin peliä avaavan keskuspuolustaja Ruxin siirtyminen Turun FC Interiin.

Joukkueen päävalmentajana jatkaa viime syksynä komennon ottanut portugalilainen Ricardo Duarte. 42-vuotias lusitaani tunnetaan jalkapallotohtorina ja on toiminut muun muassa Lissabonin yliopistossa apulaisprofessorina jalkapallon koulutusohjelmassa. AC Oulun päävalmentajaksi Duarten tie on Suomessa kulkenut VPS:n, Suomen Palloliiton ja IF Gnistanin kautta. 

Duarten alaisuudessa AC Oulu pyrkii otteluissaan myös hallitsemaan viime kautta enemmän palloa. Pallottomana joukkue pyrkii ajoittain myös prässäämään aktiivisesti ja korkealta, mutta myöskään matalassa blokissa puolustaminen ei ole oululaisryhmälle tavatonta. 

Kentälle AC Oulu ryhmittyy erilaisiin variaatioihin 4-3-3 -muodosta, riippuen vastustajasta ja joukkueen omasta pelaajatilanteesta. KuPS-ottelusta joukkueen vahvuudesta puuttuu varmuudella Mosa, joka lähetettiin viime ottelusta FC Honkaa vastaan suoralla punaisella kortilla ulos. 

AC Oulun pelaajista ottelussa kannattaa seurata kärkinimien lisäksi joukkueen nuoren kaartin edesottamuksia. 17-vuotias keskikenttäpelaaja Otso Liimatta on kellottanut alkukaudesta kenttäpelaajista joukkueensa toiseksi suurimmat minuutit. Suurta vastuuta kantavat myös 18-vuotias toppari Miika Koskela, 20-vuotias keskikenttäpelaaja Jere Kallinen, sekä hyökkäävän roolin 18-vuotias Marius Könkkölä, ja 19-vuotias Onni Suutari.

Oulun joukkueesta löytyy Veikkausliigan huipputason pelaajia, mutta joukkueessa luotetaan myös oululaisen palloilukasvatuksen saaneisiin tulevaisuuden nimiin. Joukkueella on kaikki edellytykset nousta tällä kaudella Veikkausliigan kärkikuusikkoon.

Simo Valakari odottaa omiltaan pelillistä tasonnostoa

KuPS:n alkukausi Veikkausliigassa on sujunut aurinkoisen taivaan alla. Seitsemästä ottelustaan joukkue on napannut kahta pistettä vaille täydet pisteet ja marssii sarjan kärkipaikalla.

Edellisen kerran keltapaidat olivat tulessa viime viikon torstaina, kun joukkue kaatoi kotikentällään FC Hakan Tim Väyrysen ja Janis Ikaunieksin maaleilla 2-1. Haka-ottelussa KuPS esitti kentällä todella vahvoja otteita varsinkin pelin avausjaksolla, mutta toinen puoliaika oli kuopiolaisille haastava. Haka-ottelu kuvastikin tietyllä tavalla KuPS:n alkukautta – välillä otteet kentällä ovat olleet loistokkaita, mutta toisaalta ehjää 90-minuuttista KuPS ei ole vielä alkukaudesta pystynyt esittämään.

”Tuloskuntoomme on totta kai oltava tyytyväinen, mutta pelillisesti meillä on nyt ollut kaksi vähän haastavampaa peliä. Hyvän joukkueen merkki on kuitenkin se, että kykenee voittamaan, vaikka ei pystyisikään ihan omaan huippusuoritukseensa”, miettii KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari joukkueensa alkukautta.

KuPS matkusti Ouluun maanantaina, joten joukkue pääsee iskemään terävänä isäntiensä kimppuun tiistai-illan kamppailussa. KuPS lähtee otteluun hieman siipirikkoisena, kun poissa ovat varmuudella keskikenttäpelaajat Joona Veteli ja Fabio Schneider, sekä hyökkääjä Nika Sitchinava

Iloisiakin uutisia sairastuvalta kuuluu, sillä Felipe Aspegren ja Santeri Haarala ovat toipuneet pienistä vammoistaan, ja pitkäaikaistoipilas Saku Savolainenkin on palannut joukkueen harjoitusvahvuuteen.

Tiistai-illan isäntäjoukkue AC Oulua Valakari luonnehtii vahvaksi joukkueeksi, joka ei tule antamaan vierailleen mitään ilmaiseksi.

”AC Oulu on nyt neljän ottelun tappiottomassa putkessa, eikä se ole missään tapauksessa sattumaa. Saamme vastaamme hyvän joukkueen, joka pyrkii varmasti laittamaan meidät kotinurmellaan ahtaalle”, Valakari arvioi.

Omiltaan Valakari odottaa pelillistä tasonnostoa.

”Odotan meiltä pelillistä tasonnostoa. Uskon, että olemme tunnistaneet meidän tärkeimmät kehityskohteemme ja olemme käyttäneet rajallisen aikamme harjoituskentällä parhaalla mahdollisella tavalla hyödyksi”, päävalmentaja päättää.

Veikkausliigan ottelu AC Oulu-Kuopion Palloseura Oulun Raatin Stadionilla tiistaina 17.5. kello 18.00

Voit seurata ottelua suorana lähetyksenä Ruutu+ palvelun kautta, tai radiosta Savon Aalloilta!