Veikkausliigan otteluraportti: KuPS taisteli voittoon IFK Mariehamnista

Kuopion Palloseura palasi voittojen tielle Veikkausliigassa, kun keltapaidat nappasivat 1-0 (0-0) voiton IFK Mariehamnista. Tiukan taistelun ainoan täysosuman iski rangaistuspotkusta KuPS:n keskushyökkääjä Tim Väyrynen.

KuPS sai ilonaiheita sairastuvalta, kun pitkään poissa ollut Joona Veteli palasi keltapaitojen kokoonpanoon. Myös edellisessä Veikkausliiga-ottelussa erinomaisesti pelannut Axel Vidjeskog oli toipunut pienestä sairastelusta avauskokoonpanoon.

KuPS hallitsi ensimmäisellä puoliajalla selkeästi pelitapahtumia, mutta murtautuminen tiiviisti puolustaneen vierasjoukkueen muodon sisälle oli haastavaa. IFK puolusti tiiviisti omaa rangaistusaluettaan, eivätkä Väre Areenan isännät päässeet ensimmäisellä 45-minuuttisella kunnolla testaamaan maarianhaminalaisten kanukkivahti Yann Fillionin torjuntataitoja. 

IFK Mariehamnin pelisapluuna oli hyvin selkeä ja pallollisessa pelaamisessaan vieraat tukeutuivat puhtaasti vastahyökkäyksiin, joissa varsinkin konkarihyökkääjä John Owoeri väläytti pari kertaa vaarallisuuttaan. 

Toiselle puoliajalle KuPS teki välittömästi pelaajavaihdon, kun Joona Veteli otti Axel Vidjeskogin paikan Palloseuran kärjen alla. Veteli tulikin kentälle todella vahvasti ja oli kentän parhaita pelaajia toisella nelivitosella.

Itse peli pysyi pääpiirteittäin samanlaisena, kuin ottelun avausjaksolla. IFK oli himpun verran aktiivisempi, mutta KuPS onnistui myös lyömään kovempaa painetta vieraiden alueelle.

Kotijoukkueen uurastus palkittiin vajaat 20 minuuttia ennen loppua. Janis Ikaunieksia rikottiin rangaistusalueella ja Tim Väyrynen upotti pilkulta varmasti keltapaitojen johtomaalin. Osuma oli Väyryselle jo kauden 10. Edellisen kerran Väyrynen on onnistunut iskemään 10 maalin rajan rikki sarjakaudella 2013, jolloin hän myös juhli FC Hongan paidassa Veikkausliigan maalikuninkuutta. 

Pelin lopussa KuPS pyrki turvaamaan johtoaan ja jäädyttämään peliä. Vieraat saivat vielä pari pientä painostusjaksoa kuopiolaisten alueelle, mutta lisämaaleja reilun 2.300 katsojan edessä ei enää nähty. 

Vetelin paluu ilahdutti

KuPS palasi voiton myötä takaisin Veikkausliigan kärkipaikalle. Kanarialinnut johtavat sarjaa kolmella pisteellä ennen FC Honkaa ja Helsingin Jalkapalloklubia. Veikkausliigan runkosarja on taittunut jo loppusuoralle ja KuPS:lla on jäljellä enää neljä runkosarjan ottelua.

Suurimpia ilonaiheita IFK Mariehamn-ottelussa oli Joona Vetelin paluu pelikentille. Veteli loukkasi huhtikuun lopussa polveaan ja oli tositoimista sivussa yli kolme kuukautta. Veteli toi KuPS:n peliin paljon työmoraalia, sekä pallollista osaamista.

”En rehellisesti odottanut, että saisin pelata tänään näinkin paljon, mutta hienoa, että Simo (Valakari) antoi mahdollisuuden. Odotin, että jaksan pelata ehkä kymmenisen minuuttia, mutta ilmeisesti kuntoutumisjaksolla on tehty sen verran hyvin töitä, että virtaa riitti koko toisen jakson ajan”, Veteli iloitsi.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari oli ottelun jälkeen silminnähden tyytyväinen ja osittain myös helpottunut kolmen pisteen potista.

”Kaivoimme tarvittavan maalin ja otimme todella tärkeät kolme pistettä, siitä iso kiitos pelaajillemme. Pallollinen pelaamisemme oli varsin hyvällä tasolla, vaikka meillä jäikin vielä parannettavaa ratkaisun paikoissa. Ei ole kuitenkaan helppoa pelata joukkuetta vastaan, joka puolustaa matalalla 11 pelaajan voimin”, KuPS-luotsi arvioi.

IFK Mariehamn tarjosi KuPS:lle kovan vastuksen. Tiiviisti puolustaneet vieraat eivät päästäneet KuPS:aa helpolla maalipaikoille ja samalla ahvenanmaalaisilla oli jatkuva vaaramomentti hyökkäyksessään.

”Tiesimme, millaisen vastustajan vastaamme saamme. Tiivis puolustus ja taitava ja nopea hyökkäys. Onnistuimme pitämään oman pelaamisemme tasapainossa ja olimme valmiina heidän vastahyökkäyksiinsä. Toki tänäänkin vastustajalla oli pari paikkaa, mutta selviydyimme niistäkin hienosti”, Valakari myhäili.

KuPS:n kausi on saamassa upean loppuhuipennuksen, kun Veikkausliigan sarjakautta on jäljellä parisen kuukautta. Kuopiolaiset ovat edelleen vahvasti mukana sarjan mestaruustaistelussa, ja joukkue on myös mukana Suomen Cupin välierissä.

”Nyt tilanne on jälleen hieman erilainen, kuin viimeisten viikkojen aikana. Jatkossa meidän tulee miettiä entistä tarkemmin, millainen viikon valmistautumisprosessimme on. Pelitahtimme on loppukauden ajan enemmänkin yksi ottelu viikossa, joten meidän tulee pystyä olemaan parhaimmillamme jokaisella viikolla juuri oikealla hetkellä”, päävalmentaja päättää.

KuPS:n seuraava ottelu pelataan ensi viikon lauantaina 20. elokuuta, kun KuPS pelaa Seinäjoen OmaSP Stadionilla SJK:n vieraana.

KuPS:n kokoonpano IFK Mariehamn-ottelussa:

Johannes Kreidl, Daniel Carrillo, Musah Nuhu (61’ Henry Uzochukwu), Paulo Ricardo, Henri Toivomäki, Anton Popovitch, Jaakko Oksanen, Axel Vidjeskog (46’ Joona Veteli), Janis Ikaunieks (89’ Sebastian Dahlström), Filip Valencic (61’ Santeri Haarala), Tim Väyrynen)