Otteluraportti: KuPS:lle loistava alku europeleissä – FC Dila kaatui 2-0

Kuopion Palloseura aloitti loistavasti kesän eurotaipaleensa, kun se kaatoi georgialaisen FC Dilan maalein 2-0 (1-0). KuPS:lle maalinteossa onnistuivat Janis Ikaunieks ja Tim Väyrynen.

Heti ottelun alkuaskeleista oli selvää, että jatkopaikasta Konferenssiliigan karsintojen toisella kierroksella tullaan käymään todella tasainen taistelu. Vastakkain oli kaksi pallonhallintaan tukeutuvaa joukkuetta ja molemmilla joukkueilla oli omat hetkensä.

Kotijoukkueella oli avausjaksolla ajoittain vaikeuksia ärhäkkäästi prässäävän, mutta matalalla puolustaessaan tiivisti kentän tukkineen vierasjoukkueen kanssa. Pallollisena vieraat pyrkivät aina paikan saadessaan iskemään nopeasti ja varsinkin vasemmalla laidalla viilettänyt Honore Gomis oli liukkaalla pelipäällä.

Ottelun avausmaali nähtiin upealla tavalla pelin 32. minuutilla. KuPS:lle vihellettiin vapaapotku noin 30 metristä, jota ratkomaan asteli Janis Ikaunieks. Latvialainen latasi todellisen unelmalaakin aivan tolppaa nuollen etunurkasta sisään ja KuPS iski johtoon.

Avausjakson loppuhetkillä keltapaidat saivat jälleen hyvää painetta gorilaisvieraiden päätyyn, mutta ensimmäisellä nelivitosella ei lisämaaleja enää nähty.

Toisella puoliajalla pelin kuva säilyi edelleen tasaisena, mutta pelin edetessä KuPS alkoi löytää tiloja vieraiden puolustuksesta, joihin kuopiolaiset iskivät terävästi. Gabriel BispollaDaniel Carrillolla ja Henry Uzochukwulla oli vuoron perään erinomaiset tekopaikat, mutta vieraiden maalilla Danylo Kanevtsev venyi tärkeisiin torjuntoihin.

Ottelun toinen – ja KuPS:n kannalta sitäkin tärkeämpi – maali nähtiin varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla. FC Dilan puolustaja Revaz Chiteisvili yritti pudottaa vaarattoman näköisessä tilanteessa pallon rinnallaan maalivahti Kanevtseville, mutta rähmi palloa epäonnekseen kädellään. Seuranneesta rangaistuspotkusta Tim Väyrynen upotti pallon vuorenvarmasti ylänurkkaan ja KuPS karkasi kahden maalin johtoon.

Vieraat saivat vielä liki kuuden minuutin lisäajalla useamman kulmapotkun, ja paine pysyi KuPS:n päässä hermoja raastavalla tavalla. Keltapaitojen puolustus kesti kuitenkin urhoollisesti loppuun saakka ja näin KuPS otti kynsillään kiinni jatkopaikasta 2-0 voitolla.

Toinen osaottelu viikon päästä Gorissa

KuPS onnistui FC Dilaa vastaan joukkuepuolustuksessaan erinomaisesti. Hyökkääjäkaksikkona pelannut duo Väyrynen-Ikaunieks tekivät hartiavoimin töitä ensimmäisinä puolustajina ja koko joukkue pelasi läpi koko ottelun todella uhrautuvasti.

Vaikka keltapaidat onnistuivatkin pitämään vieraansa käytännössä täysin ilman tekopaikkoja, osoitti FC Dila oman vaarallisuutensa ja laatunsa kentällä. KuPS:aa vastassa oli aktiivinen ja erittäin vahva joukkue.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakaria ei yllättänyt vierasjoukkueen vahva peli Kuopiossa.

”Heidän pelissään ei ollut oikeastaan minkäänlaisia yllätyksiä, siitä iso kiitos meidän scouting-ryhmällemme. Tiesimme, että saamme vastaamme vauhdikkaan ja hyviä syöttökombinaatioita pelaavan joukkueen. Pääsimme ottelun edetessä paremmin ja paremmin omaan peliimme kiinni. Täytyy kuitenkin muistaa, että olemme nyt vasta otteluparin puoliajalla. Nyt asiat lähtevät tavallaan uudestaan käyntiin ja edessämme on varmasti kuumat paikat”, KuPS-luotsi kertoo.

Valakari myöntää, että kahden maalin johtoasemassa lähteminen vieraskentälle antaa KuPS:lle erinomaiset lähtökohdat jatkopaikan metsästämiseen.

”Totta kai on helpompi mennä sinne 2-0 johdossa, nyt kaikki paineet ovat heillä. Tänäänkin ottelun lopussa näki, että heillä alkoi jo tunteet kuohumaan ja kotiottelussaan heille eikä kotiyleisölle riitä mikään muu, kuin jatkopaikka. Meille tämä on hieno mahdollisuus mennä pelaamaan ja nauttimaan. Meidän täytyy pitää päämme kylmänä, puolustaa hyvin ja tehdä pallollisena järkeviä ratkaisuita. Sitä kautta saamme haluamamme jatkopaikan”, Valakari ennakoi.

Viikonlopun ajaksi keltapaitojen riveissä kaikki keskittyminen suunnataan sunnuntaina pelattavaan tärkeään Veikkausliigan kotiotteluun FC Lahtea vastaan.

”Keskitymme nyt täysillä FC Lahti-otteluun ja mietimme, miten saamme parhaan joukkueen jalkeille siihen otteluun. Emme mieti valinnoissamme hetkeäkään ensi torstain europeliä, vaan täysi lataus siirretään nyt Lahti-otteluun”, Valakari päättää.

KuPS:n kokoonpano FC Dila-ottelussa:

Johannes Kreidl, Diogo Tomas, Paulo Ricardo, Henri Toivomäki, Daniel Carrillo, Clinton Antwi, Anton Popovitch (76’ Sebastian Dahlström), Gabriel Bispo, Henry Uzochukwu, Janis Ikaunieks, Tim Väyrynen