Otteluraportti: Ketsuppipullon korkki räjähti auki – KuPS komeaan voittoon Lahdessa.

Kuopion Palloseura avasi voittotilinsä Veikkausliigassa, kun se kaatoi Lahden Hiihtostadionilla FC Lahden maalein 2-4 (1-2). Joukkue onnistui laajalla rintamalla ja voitti ottelun täysin ansaitusti.

Ottelun alku muhkuraisella Hiihtostadionin nurmella antoi osviittaa, ettei kumpikaan joukkueista ole tullut peruuttelemaan. Ottelun ensimmäinen huippupaikka tuli jo neljännellä peliminuutilla, kun lahtelaisten tähtipelaaja Jasin Assehnoun pääsi laukomaan 16-alueen rajalta, mutta KuPS:n torjuntavastuun ottanut Johannes Kreidl venyi mahtavaan torjuntaan.

KuPS alkoi ottaa avausminuuttien jälkeen vahvemmin peliä haltuunsa ja palkinto tuli 14. peliminuutilla. Urho Nissilän vapaapotku tavoitti MacDonald Niban lahtelaisten rangaistusalueelta ja kamerunilaistoppari jatkoi pallon Diogo Tomasille. Tomas upotti maalin edestä pallon varmasti reppuun ja keltapaidat johtoon.

KuPS pelasi todella aktiivisesti pallottomana ja pääsi useita kertoja pallonriistoihin keskialueella ja FC Lahden puolustusalueella. Pallonriistosta lähti alulle myös hyökkäys, joka päättyi KuPS:n toiseen maaliin 18. minuutilla.

Jordan Sebban riisti pallon KuPS:n omalla alueella ja Nana Boateng lähetti loistavan pystypallon Urho Nissilälle. Nissilän oikea-aikainen syöttö vapautti Santeri Haaralan vetopaikkaan ja todella vahvaa kevättä pelaava Haarala sijoitti tyylikkäästi pallon taka-alanurkkaan.

Maalien myötä KuPS:n pelaaminen vapautui entisestään ja joukkue vyörytti pitkiä pallollisia jaksoja FC Lahden kenttäpuoliskolla.

Kesken KuPS:n painostuksen lahtelaiset kuitenkin iskivät kavennuksen, kun Chinedu Geoffrey pääsi puskemaan ikinuoren Kari Arkivuon unelmakeskityksen maaliin.

Avausjakson viimeisillä hetkillä Jasin Assehnoun pääsi vielä kokeilemaan vapaapotkusta aivan rankkarialueen rajalta, mutta laiturin laukaus suuntautui selvästi maalin yli.

Toisella puoliajalla KuPS heilutti tahtipuikkoa jopa vielä avausjaksoa selvemmin. FC Lahti ei päässyt hätyyttelemään kunnolla KuPS:n maalia ja keltapaidat kontrolloivat peliä vahvasti.

58. peliminuutilla rysähti lahtelaisten päädyssä. Juuri kentälle tullut Usman Sale haastoi vahvasti päätyrajan tuntumassa ja siirsi takaviistoon Santeri Haaralalle. Haarala jatkoi nopeasti pallon Urho Nissilälle, joka peippasi itsensä vapaaseen paikkaan ja tyylitteli pallon etunurkasta sisään.

Kahden maalin johtoasemassa KuPS tyytyi turvaamaan johtoaan ja iskemään paikan saadessaan nopeasti vastaan. Salelle ja Nissilälle siunaantui pari otollista paikkaa, mutta viimeistely ontui.

Lahtelaiset nousivat vielä kerran maalin päähän, kun toiselle jaksolle kentälle vaihdettu Altin Zeqiri pääsi täräyttämään Jean-Christophe Coubronne alustuksesta pallon tolpan kautta KuPS:n maaliin. Kavennusosuman jälkeen ottelua oli jäljellä 10 minuuttia.

Zeqirista tuli kuitenkin vain minuuttia myöhemmin antisankari, kun hän huitaisi Urho Nissilää kasvoihin ennen sivurajaheittoa. Tilanteesta syntyikin melkoinen torikokous lähes helteisellä Lahden Stadionilla ja kärhämän päätteeksi erotuomari Dennis Antamo lähetti Zeqirin kentältä pois suoralla punaisella kortilla.

Miesvajaallakin FC Lahti pystyi paineistamaan KuPS:n puolustusta, mutta lopun puolustustaistelu pysyi hyvin KuPS:n kontrollissa.

87. minuutilla Usman Sale karkasi lahtelaisten puolustuksen uunoilusta läpiajoon, harhautti maalivahti Antonio Regueron ja sijoitti tyhjään maaliin ottelun loppunumero 2-4.

”Tätä varten me olemme töitä tehneet”

Kahdessa aiemmassa Veikkausliiga-ottelussa KuPS oli jäänyt maaleitta, eikä joukkue ollut juhlinut edes otollisilla maalipaikoilla. Lahdessa maalinteon ketsuppipullon korkki levähtikin komeasti selälleen, ja keltapaidat olisivat voineet iskeä useammankin täysosuman.

Ottelun lähtökohdat eivät myöskään olleet KuPS:lle helpoimmat, sillä Suomen Cupin finaalista toipumiseen jäi alle kolme vuorokautta. Aloituskokoonpanossa nähtiinkin peräti viisi vaihdosta lauantaisesta finaaliottelusta.

”Kertoo todella paljon tämän joukkueen henkisestä kapasiteetista, että pystyimme jatkamaan tällä tasolla hyvin lyhyen valmistautumisjakson jälkeen. Näin sen pitääkin olla. Tätä varten me olemme töitä tehneet, että olemme valmiina myös haastavista lähtökohdista huolimatta”, KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari iloitsi.

KuPS pääsi isäntiään paremmin sinuiksi Hiihtostadionin muhkuraisen kentän kanssa. Joukkue pelasi järkevästi ja hyvällä pallomaltilla.

”Kokonaisuudessaan tämä oli meiltä erittäin iso voitto. Tiesimme, että pelistä tulee vaikea, mutta pelasimme todella vahvasti hyökkäyspäässä ja toisaalta onnistuimme myös puolustamaan Lahden vaaralliset yksilöt pois tekopaikoilta. Kenttä ei ollut se maailman helpoin, joka toi ajoittain tiettyä jännitysmomenttia, mutta pelasimme fiksusti pallon kanssa. Nyt suunnataan jo katseet kohti perjantaita ja IFK Mariehamn ottelua”, Valakari päättää.

KuPS:n seuraava ottelu on edessä perjantaina 14.5. Keltamusta saa silloin kotikentälleen vastaansa kahdella voitolla sarjan aloittaneen IFK Mariehamnin.

KuPS:n kokoonpano FC Lahti ottelussa:

Johannes Kreidl, MacDonal Niba, Diogo Tomas, Taneli Hämäläinen, Daniel Carrillo, Iiro Järvinen (57’ Usman Sale), Jordan Sebban, Nana Boateng, Tommi Jyry (57’ Axel Vidjeskog), Urho Nissilä, Santeri Haarala (65’ Philip Hellqvist).