Otteluraportti: Johannes Kreidl KuPS:n sankari tärkeässä vierasvoitossa

Kuopion Palloseura palasi takaisin voittokantaan, kun KuPS haki tärkeän 0-1 (0-1) vierasvoiton SJK:sta. KuPS:n voiton takuumiehenä oli loisto-ottelun pelannut maalivahti Johannes Kreidl.

Ottelun alku oli molemmilta joukkueilta varsin varovaista pelaamista, eikä kumpikaan joukkueista löytänyt keinoja murtautua hyökkäysalueelle.

Mitä pidemmällä avausjakso eteni, sitä paremmin KuPS:n pallollinen pelaaminen alkoi löytymään. KuPS haki ajoittain suoraviivaisillakin avauksilla pirteällä pelipäällä ollutta kärkimies Santeri Haaralaa, mutta SJK:n puolustus piti pintansa.

Ottelun 20. peliminuutilla rysähti – kirjaimellisesti. KuPS käänsi keskikaistalta nopeaan hyökkäykseen, ja Santeri Haarala lähetti pystyyn juosseen Arttu Heinosen puolittaiseen läpiajoon. Vastaan tullut SJK:n maalivahti Jesse Öst lanasi Heinosen kentän pintaan ja erotuomari Petri Viljanen tuomitsi KuPS:lle vapaapotkun ja SJK-vahdille keltaisen kortin. KuPS sai tilanteesta vapaapotkun noin 25 metristä ja pallon taakse asettui Urho Nissilä. Nissilä laukoi upeasti etuylänurkkaan maalivahti Östin käsien kautta ja keltapaidat siirtyivät 0-1 johtoon.

Maalin jälkeen KuPS:n pelaaminen vapautui ja joukkue painosti pitkään SJK:n puolustusta. Uljain hetki nähtiin vajaa kymmenen minuuttia ennen avausjakson loppua, kun kolossimainen KuPS-toppari Juho Pirttijoki nousi omalta alueeltaan hyökkäykseen ja latasi kovan kanuunan noin 30 metristä, mutta Öst venyi torjuntaan.

Avausjakson loppupuolella SJK pääsi paremmin peliin mukaan, mutta KuPS:n puolustus kesti isäntien hyökkäysyritykset.

Toinen puoliaika alkoi todella sähäkästi. Anton Popovitchin vapaapotku kiersi taka-alueelle ja palloon vyöryivät KuPS-topparit Pirttijoki ja Diogo Tomas. Öst oli tälläkin kertaa maalillaan etevämpi ja venyi komeaan torjuntaan.

Hetkeä myöhemmin SJK oli todella lähellä maalintekoa. Ensin Jake Jervis pääsi yrittämään lähietäisyydeltä, mutta KuPS-puolustus siivosi pallon kulmapotkuksi. Seuranneesta kulmurista SJK sai loistavan mahdollisuuden tasoittaa, mutta KuPS:n maalivahti Johannes Kreidl otti upean tuplatorjunnan ja piti maalinsa koskemattomana.

Toisella puoliajalla pelin kuva muuttui selvästi ja SJK otti pelin komentoonsa. Seinäjokelaiset paineistivat jatkuvasti keltamustan puolustusta, mutta KuPS-puolustus pelasi vahvasti ja viimeisenä lukkona ”Johnny” Kreidl oli itse varmuus.

KuPS pyrki puolustamaan tiiviisti omaa aluettaan ja iskemään pallon saadessaan nopeasti vastaan, mutta KuPS:n pallonhallinta jaksot jäivät lyhyiksi.

Ottelun lisäajan ensimmäisellä minuutilla trillerimäinen peli sai kliimaksinsa. KuPS-vahti Kreidl pysäytti isäntien hyökkäyksen ja valmistautui avaamaan peliä. Tilanteen ulkopuolella erotuomari Viljanen oli kuitenkin nähnyt kahnauksen KuPS-toppari Diogo Tomasin ja SJK:n puolustaja Cristian Valencian välillä. Epäselvän tilanteen ja kiihkeän torikokouksen päätteeksi Viljanen kaivoi taskustaan Tomasille keltaisen kortin ja näytti palloa rangaistuspilkulle.

Pallon taakse asteli SJK:n argentiinalaistähti Emmanuel Ledesma. KuPS-vahti Kreidl oli kuitenkin päättänyt pitää maalinsa puhtaana ja torjui loistavati Ledesman laukauksen. Rankkarin jälkeen SJK sai vielä pari vaarallista erikoistilannetta KuPS:n alueelta, mutta keltamusta taisteli ja pisteet matkasivat Kuopioon 0-1 vierasvoiton turvin.

KuPS:n suurin sankari oli fantastisen ottelun pelannut maalivahti Kreidl. Myös oikeana wingbackina täydet 90 minuuttia urakoinut Henry Uzochukwu pelasi mainion pelin pitäen taisteluparinsa Murilon täysin pimennossa.

”Hermokontrolli pidettävä paremmin jatkossa”

Voitto oli KuPS:lle todella tärkeä ja samalla joukkue katkaisi kahden tappiollisen ottelun putkensa. Kauden toisen 90-minuuttisensa Veikkausliigassa pelannut maalivahti Johannes Kreidl sai ansaitsemansa tunnustuksen ottelun jälkeen.

”Vaikeaa on keksiä, mitä Johannes olisi voinut tehdä ottelussa paremmin. Todella sujuvaa ja varmaotteista pelaamista koko ottelun ajan häneltä. Hänen varmaotteisuutensa rauhoitti koko meidän puolustuspelaamistamme ja hän hallitsi rangaistusaluettaan erinomaisesti. Maalivahdin tärkein tehtävä on tietenkin pitää oma maali koskemattomana ja rankkaritorjunnan lisäksi hän otti usean todella ison torjunnan. Ennen rankkaria olin hyvin luottavainen, sillä tiesin Johnnyn torjuvan sen”, hehkutti KuPS:n maalivahtivalmentaja Jori Särkkä.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari oli tyytyväinen joukkueensa voittoon, mutta näki omiensa otteissa edelleen reilusti parantamisen varaa.

”Ensimmäisellä puoliajalla pelasimme vahvasti ja olin erityisen mielissäni pallollisesta pelaamisestamme. Olisimme ansainneet ensimmäisellä puoliajalla useammankin maalin. Toisaalta toinen puoliaika ei ollut meiltä parasta mahdollista. Johtoasemassa meidän täytyy pystyä pitämään pallosta paremmin huolta. Pelaajat tietävät sen, mutta joka tapauksessa oli meiltä hyvä ja tärkeä voitto”, Valakari arvioi.

Ottelu oli kokonaisuudessaan viihdyttävä Veikkausliigakamppailu, jossa tunteet olivat myös pinnassa. Päävalmentajan mukaan joukkueen hermokontrollin on pidettävä jatkossa paremmin.

”Annoimme turhaan vastustajalle lisäajalla loistavan mahdollisuuden tasoittaa, jatkossa meidän hermokontrollimme on pidettävä paremmin. Mutta hyvässä joukkueessa jokainen tukee toistaan. Jos yksi pelaaja tekee virheen, niin toinen paikkaa sen. Tänään sankarimme oli Johnny, ja hän ansaitsee kaikki kehut. Nyt lähdetään palautumaan tästä pelistä ja suunnataan katseet maanantaina odottavaan Inter-otteluun”, Valakari summaa.

KuPS:n kokoonpano SJK-ottelussa:

Johannes Kreidl, Juho Pirttijoki, Diogo Tomas, Henri Toivomäki, Daniel Carrillo, Anton Popovitch, Nana Boateng, Henry Uzochukwu, Urho Nissilä (70’ Lucas Rangel), Arttu Heinonen (63’ Axel Vidjeskog), Santeri Haarala (70’ Aniekpeno Udoh).