Otteluennakko: Palauttaako KuPS Suomen Cupin pokaalin Savoon 32 vuoden tauon jälkeen?

Kuopion Palloseura valmistautuu kevään tärkeimpään koitokseensa, kun se kohtaa Suomen Cupin finaalissa Helsingin Jalkapalloklubin. Ottelu pelataan Helsingin Olympiastadionilla lauantaina 8.5. kello 15 alkaen.

Otteluun haettiin asetelmia viime sunnuntaina, kun joukkueet kohtasivat Kuopion Keskuskentällä Veikkausliigassa. Finaalin esinäytös oli todella tasainen ottelu, jossa maalipaikoilla ei mässäilty. 

Molemmat joukkueet pyrkivät eliminoimaan toistensa vahvuudet ja kummankin joukkueen hyökkäysalueella tila ja aika olivat vähissä. Kumpikaan joukkueista tuskin lähtee muokkaamaan omaa pelisapluunaansa suuremmin myöskään finaalissa, joten luvassa on äärimmäisen mielenkiintoinen kamppailu pokaalista.

HJK on voittanut Suomen Cupin peräti 14 kertaa. Finaalin hävinneenä osapuolena helsinkiläiset ovat olleet seitsemästi. Viimeisin cup-mestaruus tuli viime vuonna, kun HJK kaatoi Suomen Cupin finaalissa FC Interin.

Kuopion Palloseuran cup-mestaruudet ovat vuosilta 1968 ja 1989. Kahden voitetun finaalin lisäksi KuPS on hävinnyt finaalin kolmesti. Tappiot ajoittuivat surullisesti kolmelle peräkkäiselle syksylle vuosina 2011, 2012 ja 2013. 

Voiton riemua 

KuPS:n seurahistorian ensimmäinen Suomen Cupin mestaruus tuli vuonna 1968. Tuolloin KuPS kaatoi Olympiastadionilla KTP:n 2-1. Arto Tolsa vei kotkalaiset ensimmäisellä puoliajalla johtoon, mutta KuPS nousi toisella jaksolla Antero Kostilaisen ja Heikki Tirkkosen mestaruuteen yli 3.500 katsojan edessä.

Vuoden 1989 Suomen Cupin finaalissa vastaan asettui Valkeakosken Haka. Olympiastadionin lehtereillä ottelua seurasi yli 5.000 katsojaa, joista leijonanosa matkusti Kuopiosta tai Valkeakoskelta. Vuoden 1989 cup-finaalin tapahtumat ovat piirtyneet elävästi kuopiolaiseen jalkapallohistoriaan erikoisten juonenkäänteiden vuoksi. 

Heikki Turunen vei KuPS:n johtoon 14. peliminuutilla ja Harri ”Pele” Nyyssönen laukoi suoraan kulmapotkusta Haka-maalivahti Olavi Huttusen käsien kautta KuPS:n kahden maalin karkumatkalle. Mauri Holapan ja Ari Valveen osumat kuitenkin nostivat Hakan tasoihin, mutta Pelellä oli vielä yksi taikatemppu taskussaan. Toista puoliaikaa oli pelattu noin 10 minuuttia, kun Nyyssönen lähetti jälleen kulmapotkusta kierteisen pallon Hakan maalille. Pallo kiersi suoraan Hakan takaylänurkkaan ja KuPS juhli Cupin mestaruutta ja 200.000 markan voittopottia. 

KuPS:n edellinen Suomen Cupin voitto on vuodelta 1989. Kuva: Juha Tamminen

Tappion tuskaa

Vuoden 1989 finaalin jälkeen seuraavaa cupin huipennusta saatiin Kuopiossa odottaa 22 vuotta, kunnes KuPS taisteli jälleen pokaalista. 2011 cupin finaalissa vastaan asettui jo Veikkausliigan mestaruuden varmistanut Helsingin Jalkapalloklubi.

Koko Veikkausliigakauden 2011 sarjan keskikastissa keikkunut KuPS lähti finaaliin altavastaajan asemassa, mutta taisteli kentällä tasapäisesti. 90 minuutin jälkeen numerot tulostaululla olivat edelleen 0-0, joten edessä oli jatkoaika. Jatkoajalla KuPS:lla oli useita hyviä tekopaikkoja, mutta kun maalinteko ei keltapaidoilta onnistunut, iski HJK. Jari Litmasen upea kaukolaukaus ja Alexander Ringin kylmä viimeistely maalin edestä veivät HJK:n tavoittamattomaan johtoon. Markus Joenmäki kavensi vielä hetki ennen loppua, mutta kavennusmaali jäi ottelun viimeiseksi ja HJK voitti ottelun maalein 2-1.

Kaudella 2012 KuPS eteni jälleen Suomen Cupin finaaliin – tällä kertaa mestaruuden edessä oli espoolainen FC Honka. Veikkausliigan alempaan keskikastiin tuolla kaudella jääneiden joukkueiden kamppailusta ennakoitiin tasaväkistä ottelua, mutta kenttätapahtumissa KuPS jäi pahasti alakynteen.

Antti Mäkijärvi laukoi espoolaiset johtoon 23. minuutilla ja KuPS:n takaa-ajoa vaikeutti entisestään toppari Etchu Taben saama toinen keltainen kortti ottelun 40. minuutilla. Kiistanalaisen tuomion jälkeen KuPS joutui alivoimalle. Tilannetta synkensi keskikenttäpelaaja Sander Purin suora punainen kortti reilu varttitunti ennen ottelun loppua, eikä KuPS saanut kunnon kirivaihdetta silmään. Mäkijärven osuma jäi ottelun ainokaiseksi ja KuPS joutui pettymään jälleen.

Syksyllä 2013 KuPS raivasi kolmantena vuotena peräkkäin itsensä cup-finaaliin. Edellisistä vuosista poiketen KuPS lähti finaaliotteluun jopa selkeänä ennakkosuosikkina Rovaniemen Palloseuraa vastaan. Ennakko-asetelmia vahvisti joukkueiden aiempi kohtaaminen vain viikko ennen cup-finaalia. Tuon ottelun KuPS voitti 2-0 ja oli pelitapahtumissa omaa luokkaansa.

Ottelusta tuli kuitenkin tasainen taistelu. Molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa maalintekoon, mutta kuopiolaisten urakkaan tuli jälleen iso takaisku kesken ottelun. Toista puoliaikaa oli pelattu reilut viisi minuuttia, kun KuPS:n hyökkääjä Dudu iski RoPS-puolustaja Alison Ndukakua kyynärpäällä naamaan. Pelitapahtumien ulkopuolella tullut täysin käsittämätön isku ei jäänyt ottelun tuomaristolta huomaamatta ja erotuomari Antti Munukka osoitti Dudulle punaista korttia.

Miesvajaallakin KuPS pystyi luomaan uhkaa RoPS:n maalille, mutta viimeistely ontui. 78. minuutilla RoPS:lle tuomittiin rangaistuspotku, kun erotuomari Munukka näki pallon osuneen KuPS:n puolustaja Tuomas Rannankaria käteen ja Aleksandr Kokko niittasi rankin varmasti maaliin. Kuopiolaisten selkäranka tuntui katkeavan vain minuutti myöhemmin, kun Kokko upotti komean kaukolaukauksen KuPS-vahti Mika Hilanderin taakse. Ottelun lisäajalla KuPS:n Jerry Voutilainen onnistui vielä kaventamaan, mutta se jäi laihaksi lohduksi. KuPS hävisi kolmannen Suomen Cupin finaalin peräkkäin. 

Ennen 2010-lukua KuPS siis ei ollut kärsinyt yhtään tappiota Suomen Cupin finaaleissa. Jotain taikaa keltapaidoilla kauden 2021 huipennukseen kuitenkin on jäljellä – KuPS on voittanut kaikki pelaamansa cup-finaalit Stadikalla.

Lauantaina pelattava Suomen Cupin finaaliottelu pelataan Helsingin Olympiastadionilla ilman katsojia. 

Hävittyjen cupin finaalien parasta antia olivat vuosi toisensa jälkeen KuPS:n kanattajien tekemät näyttävät tifot. Kuva: Miska Savolainen

Hyvällä fiiliksellä nauttimaan pelistä

Tulevaa finaaliottelua odotetaan KuPS:n leirissä levollisin miettein. Vastustajan pelaaminen on joukkueella hyvin tiedossa ja KuPS:n kapteenistoon kuuluva Henri Toivomäki odottaa jälleen todella tasaista, pienten marginaalien peliä.

”HJK on hyvä joukkue, jossa on todella hyviä yksilöitä. Sunnuntaina pelasimme Veikkausliigassa tiukan pelin ja sellainen on varmasti tulossa nytkin. He pyrkivät rokottamaan virheistämme ja meidän pitää pystyä tekemään samoin, jos paikan saamme. Hyökkäysalueella on vähän tilaa ja aikaa pelata, joten viimeisissä ratkaisuissa meidän tulee olla tehokkaita”, Mäntsälän Urheilijoiden kasvatti miettii.

Toivomäki tuntee finaalivastustajan erinomaisesti. Henkka edusti HJK:a kaudet 2019 ja 2020. Tutuista vastustajan pelaajista on hänen mukaansa etua pelikentällä.

”HJK:ssa on edelleen paljon tuttuja pelaajia ja heidän pelitapansa on myös minulle tuttu. On siitä kentällä etua, kun tietää pelaajien erityisosaamisia ja sitä, mitä he pyrkivät milloinkin tekemään. Tietysti nykyään vastustajat scoutataan ja analysoidaan videolta hyvinkin tarkasti, joten en minä missään erityisasemassa ole”, Toivomäki kertoo.

Toivomäki on 30-vuotiaana KuPS:n ikäpresidentti. Kotimaan ja Euroopan kentillä marinoituneen puolustajan kokemus onkin valttia kevään isoimman ottelun korvalla. 

”Meillä on ollut koko kevään tosi hyvä meininki niin kentällä, kuin sen ulkopuolella. Koppi on täynnä huikeita jätkiä ja kaikki painavat tosi kovasti töitä. Finaalimatsi ei näy mitenkään poikkeavalla tavalla pelaajissa. Pystymme kaikki nauttimaan jalkapallosta ja pääsemme tekemään sitä, mitä osaamme parhaiten”, puolustaja tunnelmoi.

Missä on sitten KuPS:n iskun paikat? Puolustajan mukaan kärsivällisyys on KuPS:n valttikortti, kun ratkaisun paikkoja mietitään.

”Kärsivällisyys on avainasemassa lauantain pelissä. Meidän tulee malttaa pitää palloa tarpeeksi kauan ja syöttää oikea-aikaisesti. Hyökkääjille meidän pitää pystyä pelaamaan palloja sellaisiin tiloihin, joissa he pystyvät käyttämään omia vahvuuksiaan parhaiten”, Toivomäki päättää.

KuPS:n kokenein pelaaja Henri Toivomäki arvioi, että KuPS:n tulee olla kärsivällinen finaaliottelussa. Kuva: Miska Savolainen

”Tämä päivä tullaan muistamaan pitkään”

Keltapaitojen riveissä viisi pelaajaa on päässyt aiemmin urallaan juhlimaan Suomen Cupin voittoa. Henri Toivomäki voitti Cupin viime vuonna HJK:n paidassa ja Otso Virtanen oli osaltaan mahdollistamassa IFK Mariehamnin mestaruutta 2015.

Santeri HaaralaIiro Järvinen ja Diogo Tomas puolestaan juhlivat Suomen Cupin voittoa 2019 Ilveksen paidassa. Keskuspuolustajajärkäle Tomas odottaa finaaliottelusta hieman erilaista, mitä sunnuntaina pelattu Veikkausliigaottelu oli.

”Kenttä muuttuu ja olosuhteet ovat erilaiset, joten sitä kautta pelistä voi tulla hyvinkin erilainen. Pienet marginaalit ratkaisevat voittajan ja yksittäinen virhe tai erikoistilanne voi ratkaista pelin – niin sen kuuluu mennäkin, kun kaksi hyvää joukkuetta ovat vastakkain”, Tomas arvioi.

HJK:n hyökkäyskalustoa pidetään yleisesti sarjan parhaana. Nimimiehet eivät kuitenkaan merkitse KuPS-topparille mitenkään poikkeuksellista iltapuhdetta.

”Hyvä joukkue HJK:lla on ja toki siellä on poikkeuksellisia ominaisuuksia omaavia pelaajia, mutta ei ne sen kummallisempia ole, kuin meidän jätkämme. Meillä on treeneissä kovia hyökkääjiä, joita vastaan joudutaan vääntämään päivittäin, joten ei tässä mitään erikoista ole”, Tomas toteaa itsevarmasti.

Joukkueessa finaaliottelu on luonnollisesti odotettu tapahtuma.

”Pitkään tätä peliä ollaan odotettu ja kyllähän tässä itsekin alkaa jo olemaan aika täpinöissään. Lauantai on meille kaikille hieno päivä, joka tullaan varmasti muistamaan pitkään. Toivottavasti saadaan tuotua pytty kotiin Kuopioon”, Tomas hehkuttaa.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari tavoittelee päävalmentaja-uransa toista Suomen Cupin mestaruutta. Kuva: Juha Leskinen

”Jokaisella on ollut pyrkimys päästä pelaamaan pokaalista”

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari on finaaliottelun alla levollisin mielin. Hänen mukaan keltapaitojen pitää yltää parhaalle tasolleen, mikäli joukkue haluaa voittaa lauantaina.

”Niin kuin sunnuntain Veikkausliiga-ottelussa nähtiin, vastakkain on kaksi todella tasaista joukkuetta. Pystyimme omilla vahvuuksillamme riisumaan HJK:n aseista ja pelasimme taktisesti todella kypsän ottelun. Samaan meidän on pystyttävä myös Olympiastadionilla, vaikka olosuhteet ovat varmasti erilaiset. Tietynlaista lisämielenkiintoa ja jännitettä otteluun tuo se, että kohtaamme toisemme kahdesti alle viikon sisään”, Valakari kertoo.

Joukkueen yksi isoista tavoitteista tälle kaudelle on Suomen Cupin voittaminen. Valakari oli voittamassa SJK:n päävalmentajana Suomen Cupia kaudella 2016 yhdessä KuPS:n maalivahtivalmentaja Jori Särkän kanssa. 

”Olen todella iloinen siitä, että meillä on mahdollisuus pelata näin isossa ottelussa. Kaikki Suomen parhaat joukkueet osallistuvat tähän kilpailuun ja jokaisella on ollut pyrkimys päästä finaaliin pelaamaan pokaalista. Nyt meidän tulee nauttia finaalihuumasta ja tehdä omat asiamme niin hyvin kuin pystymme”, Valakari päättää.

Jalkapallon Suomen Cupin finaaliottelu HJK-KuPS lauantaina 8.5.2021 Helsingin Olympiastadionilla. Ottelu pelataan ilman yleisöä, mutta peliä voit seurata suorana Neloselta, Ruutu+ palvelusta tai kuuntelemalla otteluselostus Savon Aaltojen radiokanavalta!

Mikäli haluat lukea lisää joukkueiden voimasuhteista, klikkaa tästä.