Otteluennakko: KuPS saa vieraakseen kovavireisen IFK Mariehamnin

Kuopion Palloseuran härkäviikko jatkuu perjantaina, kun Keltamusta saa Kuopion Keskuskentälle vastaansa IFK Mariehamnin. Ottelu alkaa Kuopion Keskuskentällä perjantaina 14.5. kello 18.30 rajallisen yleisömäärän edessä.

KuPS on aloittanut Veikkausliigakautensa nousujohteisesti. Kauden avausottelussa Turussa KuPS taipui FC Interille 1-0 ja seuraavaksi KuPS jakoi pisteet kotikentällään HJK:n kanssa 0-0 lukemin. Voittotili ja maalihanat avautuivat kuitenkin komeasti tiistaina, kun KuPS iloitteli FC Lahden vieraana 4-2 voiton.

IFK Mariehamnin kausi on alkanut lennokkaasti. Joukkue on kahden ottelun jälkeen sarjassa toisensa pisteen sarjakärki HJK:a perässä. Ahvenanmaalaisten kausi alkoi hienolla 2-0 vierasvoitolla FC Hongasta ja voitokas alkukausi sai jatkoa 3-1 kotivoitolla AC Oulusta.

Vuosien saatossa KuPS ja IFK Mariehamn ovat kohdanneet toisensa yhteensä 43 kertaa. KuPS on ollut keskinäisissä otteluissa niskan päällä, sillä keltapaidat ovat voittaneet otteluista yli puolet – 24. Saarelaiset ovat voittaneet otteluista 10 ja yhdeksän kertaa joukkueet ovat pelanneet tasapelin.

Viimeisten otteluiden otanta on vieläkin murheellisempi Grönvitille. Joukkueen edellinen voitto KuPS:sta on elokuulta 2017 jolloin se voitti Robin Sidin ja Amos Ekhalien maaleilla 2-1. KuPS:n ainokaisen tuossa ottelussa iski ottelun lisäajalla kulttihyökkääjä Ats Purje.

Tuon ottelun jälkeen joukkueet ovat kohdanneet yhdeksän kertaa – näistä peleistä KuPS on voittanut peräti kahdeksan ja kertaalleen joukkueet tasasivat pisteet.

Vanhat tulokset eivät kuitenkaan merkitse mitään perjantaina, kun joukkueet kohtaavat Kuopion Keskuskentällä. IFK Mariehamn on vahvistunut merkittävästi viime kaudesta, ja joukkue onkin näyttänyt vaarallisuutensa alkukaudella. 

Pientä lisävirinää otteluun tuo myös se, että ensimmäistä kertaa tämän vuoden puolella Kuopion Keskuskentällä pelataan rajatun yleisömäärän edessä.

Kuopion Keskuskentällä nähdään ensimmäistä kertaa tällä kaudella yleisöä. Kuva: Juha Leskinen

Ademin menetys ei satuta

IFK Mariehamn pelaa nyt toista kauttaan ruotsalaiskomennossa. Joukkueen päävalmentajana toimii 39-vuotias Lukas Syberyjski, jonka debyyttikausi Ahvenanmaalla päättyi Veikkausliigan yhdeksänteen sijaan.

Viime kaudella IFK:n joukkueessa säkenöi Albion Ademi. Ademi iski Veikkausliigassa 22 ottelussa hurjat 14 maalia ja jakoi vielä kolme maaliin johtanutta syöttöä. Todellisen super-kauden jälkeen Ademin osoite vaihtui ja tätä nykyä hän pelaa Tukholman suurseura Djurgårdenin paidassa.

Ademin kaltaisen supertähden menetyksen luulisi näkyvän isosti viime kausina alemman keskikastin joukkueeksi valahtaneessa IFK Mariehamnissa, mutta joukkue on näyttänyt pärjäävänsä mainiosti ilman Turussa syntynyttä, mutta Albanian maajoukkueen valinnutta laitahyökkääjää. Ademi oli Tukholmaan siirtyessä IFK Mariehamnin sopimuspelaaja, joten Maarianhaminassa siirrosta saatiin myös mukava rahallinen korvaus.

Ademin lähdön myötä Ahvenanmaalaisten pelaaminen on myös tasapainoisempaa. Ademi pääsi pelaamaan varsin vapaata roolia, joka näkyi usein myös epätasapainona puolustussuuntaan. Kaudella 2020 IFK:n oma maali pölisi liki kaksi kertaa ottelua kohden. 

Olisi epäreilua sysätä viime kauden puolustuksen haavoittuvuutta Ademin niskaan, mutta kaudella 2021 joukkue on kokonaisuudessaan laadukkaampi ja tasapainoisempi, kuin vielä viime kaudella. 

Joukkue ryhmittyy useimmiten muotoon 3-4-2-1 tai 4-4-2 riippuen käytettävissä olevista pelaajista, sekä vastustajasta. Päävalmentaja Syberyjski myös varioi joukkueensa pelaamista vastustajan mukaan. Se osaa puolustaa matalassa blokissa tai vaihtoehtoisesti prässätä korkealta vastustajan puolustusta. 

IFK Mariehamn on onnistunut myös pelaajamarkkinoilla ja joukkueessa on mukavasti leveyttä liki jokaisella osa-alueella. 

Laadukas materiaali takaa ennen Ahvenanmaalle siirtymistään enemmänkin juniorijoukkueita luotsanneelle päävalmentaja Syberyjskille työkaluja, joilla joukkueella on mahdollisuudet nappikaudella nousta jopa mitalitaisteluun.

Laadukkaalla materiaalilla kohti kärkisijoja

Albion Ademi on nimekkäin IFK:sta poistunut pelaaja, mutta hänen lisäkseen ovet ovat käyneet viime kaudesta molempiin suuntiin tiiviisti.

Keskikenttäpelaaja Peter Makrillos siirtyi Bulgariaan Slavia Sofiaan ja joukkueen viime kauden kapteeni Gustaf Backaliden otti osoitteekseen Seinäjoen Jalkapallokerhon. Laitapuolustaja Lassi Järvenpää siirtyi mantereelle FC Interiin ja edellä mainittujen lisäksi puolenkymmentä ulkomaalaispelaajaa vaihtoi viime kauden päätteeksi maisemaa.

Uusina niminä kauppaneuvos Anders Wiklöfin komealla stadionilla nähdään hyvin mielenkiintoisia pelaajia. Kotimaisten pelaajien kärkiosaamista edustavat FC Interistä lainalle tullut Elias Mastokangas, oman kylän poika Joel Mattsson, sekä uutta alkua uralleen etsivä Vahid Hambo. Hyökkäykseen leveyttä tuo Ilveksestä siirtynyt Eero Tamminen.

Ulkomaalaishankinnat ja heidän onnistumisensa tulevat suurelta osin määrittämään, taistellaanko Ahvenanmaalla kärkisijoista vai keskikastin sijoituksesta.

Puolustukseen tuotettiin kokenut Ruotsin Superettan-jyrä Calle Svensson, sekä 2018 FC Interin paidassa luutinut brasilialainen Alan Henrique. Keskuspuolustus onkin sarjaan todella laadukas, sillä jo ennestään joukkueessa jatkaa sarjan parhaimpiin toppareihin kuuluva Robin Buwalda, sekä nopea ja isokokoinen Frankline Okoye

Puolustuksen viimeisenä lukkona on porilaislähtöinen maalivahti Oskari Forsman. 33-vuotias ehkäpä sarjan paras reaktiotorjuja on kasvanut Veikkausliigan parhaimmistoon varttuneella iällä, eikä Grönvit tule kaatumaan yhdessäkään ottelussa ainakaan maalivahtipeliin. 

Laitapuolusta-osasto on ehkä suurin kysymysmerkki. Ihannetilanteessa Mikko SumusaloAapo Mäenpää-kaksikko on hyvä Veikkausligaan, mutta Mäenpään loukkaantuminen tuli pahaan paikkaan. Jiri Nissinen siirtyi alkukauden mittaisella lainasopimuksella joukkueeseen, ja hän onkin paikannut Mäenpäätä erinomaisesti. Nissinen on kuitenkin sivussa ottelusta KuPS:aa vastaan. 

Keskikentän pohjalle uusina pelaajina ovat tulleet italialaisesta Parmasta lainalla pelaava Moussa Kone, sekä 35-vuotias veteraani Mohammed Abubakari. Abubakari on pelitaustansa perusteella yksi sarjan nimekkäimpiä pelaajia. Hän on pelannut Ruotsin pääsarjassa Allsvenskanissa liki 200 ottelua, jonka lisäksi hänellä on myös yli 70 ottelua Kreikan Liigassa. Viime kaudella Abubakari edusti Helsingborgia 23:ssa Allsvenskan-ottelussa. Uuden kaksikon lisäksi keskikentän pohjaa muuraavat Yanga Baliso, sekä Niilo Mäenpää.

Hyökkääviä keskikenttäpelaajia ja laitapelaajia joukkueessa on myös mukavasti. Joel Mattsson, Eero Tamminen ja Riku Sjöroos viihtyvät parhaiten leveydessä, kun taas Elias Mastokangas, sekä Ilveksestä tullut Emile Paul Tendeng ovat parhaimmillaan kärjen alapuolella.

Keskushyökkääjät ovat vaihtuneet täysin viime kaudesta. Alkukaudella joukkueen paras syömähammas on viime kaudella TPS:aa edustanut Tehe Olawale, joka on onnistunut kahdessa alkukaudesta kahdesti maalinteossa. Tehoja odotetaan myös FC Lahdesta siirtyneeltä Vahid Hambolta, sekä joukkueen toiselta kovan CV:n pelaajalta Kennedy Igboananikelta. 32-vuotias Igboananike on onnistunut Ruotsin Allsvenskanissa 52 kertaa maalinteossa ja maaliverkot saivat kyytiä myös Yhdysvaltain MLS:ssa. Parhaalla Allsvenskan-kaudellaan nigerialaishyökkääjä iski kunnioitettavat 14 maalia AIK:ssa.

Joukkueen nimimiehet Igboananike ja Abubakari ovat vielä kauden alussa olleet pahasti keskenkuntoisia, mutta kuntoon päästessään kaksikko tullee olemaan kovaa valuuttaa Veikkausliigassa. Suuri merkitys tuleekin olemaan juuri kokeneiden pelaajien ehjänä pysyminen ja pääseminen täyteen pelivireeseen.

Henry Uzochukwu on aloittanut erinomaisesti KuPS:ssa. Kuva: Juha Leskinen

”Haluamme muuttaa pitkät pallonhallintajaksot maaleiksi”

Kuopion Palloseura pelaa perjantaina kolmannen ottelunsa seitsemään päivään. Viime lauantaina joukkue urakoi 120 minuuttia + rangaistuspotkukilpailun voitokkaassa Suomen Cupin ottelussa ja tiistaina oli vuorossa 90 minuuttia Lahdessa. 

Joukkueen valmennus onkin jakanut vastuuta ja kuormitusta viikon aikana useille pelaajille. PäävalmentajaSimo Valakari jakaa kiitosta pelaajilleen haasteeseen tarttumisesta.

”Vastuuta on jakautunut isolle joukolle viimeisen viikon aikana. Siitä haluan nostaa isosti hattua pelaajille, että he ovat jaksaneet erinomaisesti tiiviin jakson aikana. Energiaa on löydyttävä myös tähän otteluruuhkan viimeiseen peliin, sen jälkeen ruuhka onneksi helpottaa”, päävalmentaja kiittää. 

Veikkausliigakauden kaksi ensimmäistä peliä maaleitta jäänyt KuPS avasi maalihanat upeasti tiistaina Lahdessa. Perjantaina on kuitenkin edessä täysin erilainen ottelu.

”Olen todella tyytyväinen siihen, miten pelasimme Lahdessa. Nyt edessä on kuitenkin ihan erilainen pelillinen haaste, josta meidän on myös selviydyttävä”, Valakari miettii.

Lahtea vastaan KuPS iski tilanteenvaihdoista ja erikoistilanteista, mutta päävalmentaja haluaa nähdä joukkueen onnistuvat myös pitkistä hyökkäyksistä.

”Viime pelissä saimme maalihanat huolella auki ja siitä me haluamme totta kai jatkaa myös IFK Mariehamnia vastaan. Lahdessa onnistuimme erikoistilanteista ja tilanteenvaihdoista, mutta tietenkin haluamme muuttaa myös pitkät pallonhallintajaksomme maaleiksi”, Valakakari päättää.

Veikkausliigaottelu KuPS-IFK Mariehamn perjantaina 14.5. kello 18.30 Kuopion Keskuskentällä. Otteluun otetaan rajattu määrä yleisöä ja yleinen ennakkolipunmyynti avautuu perjantaiaamuna 14.5. kello 9.00, mikäli kausikorttilaisten jälkeen lippuja on vielä jäljellä.

Ottelua voit seurata suorana myös Ruutu+ palvelusta, sekä Savon Aaltojen radiokanavalta!