KuPS taipui FC Noahille Jerevanin paahteessa.

Kuopion Palloseuran taival eurokentillä alkoi tappiollisesti, kun KuPS taipui FC Noahille Armenian pääkaupunki Jerevanissa 1-0 (0-0). Ottelun ainoa maali nähtiin vajaa varttitunti ennen ottelun loppua, kun KuPS:n keskikenttäpelaaja Anton Popovitch puski epäonnekkaasti pallon omaan nuottaan.

Ottelu alkoi Jerevanin paahtavassa yli 30 asteen helteessä todella hermostuneesti. Molemmilla joukkueilla oli vaikeuksia saada pallollisesta pelaamisestaan kiinni ja harhasyötöt leimasivat ottelun ensimmäistä kymmenminuuttista.

FC Noah sai ottelun ensimmäisen maalipaikan, kun peliä oli pelattu reilut viisi minuuttia. Paitsiolta haiskahtaneessa tilanteessa konkarikärki Aleksandr Karapetyan oli unohdettu maalin edustalle, mutta hyökkääjän ohjaus suuntautui reilusti maalin yli.

Hermostuneen alun jälkeen KuPS sai paremmin ja paremmin otteen pelistä ja vieraat ottivat pelin hallintaansa. KuPS:n vyörytys johti sarjaan kulmapotkuja varttitunnin pelin jälkeen, mutta isännät onnistuivat selvittämään tilanteet.

Lähimpänä maalia KuPS oli puolen tunnin pelin jälkeen, kun Anton Popovitchin hurja kaukolaukaus kajahti tolppaan.

Toiselle puoliajalle kumpikaan joukkue ei tehnyt vaihtoja ja peli jatkui ensimmäisen puoliajan kaltaisena. Kun ottelua oli pelattu noin tunti, rakensi KuPS pelin parhaan paikkansa. Näyttävän syöttökombinaation päätteeksi Lucas Rangelille pelattiin loistava maalipaikka, mutta brassikärki luuti pallon seitsemästä metristä maalin yli.

Toisen puoliajan aikana KuPS haki vaihdosta lisäenergiaa kentälle, kun Tommi Jyry ja Aniekpeno Udoh korvasivat kentällä Santeri Haaralan ja Lucas Rangelin. Udoh olikin lähellä maalintekoa reilu vartti ennen päätösvihellystä, mutta nigerialaishyökkääjän pusku suuntautui hentoisesti maalin ohi.

Kun KuPS ei onnistunut omista paikoistaan, iskivät isännät – kuopiolaisten avustuksella toki. Saná oli unohdettu vapaaseen tilaan vasemmalle laidalla, josta hän keskitti puolikorkean pallon takaviistoon. Anton Popovitch yritti puolustaa vapaana olleen Petros Avetisyanin pois tilanteesta, mutta puski samalla pallon epäonnekkaasti omaan maaliin. Pelikellossa oli avausmaalin aikaan jäljellä vajaa 15 minuuttia.

Johtomaalin jälkeen isännät keskittyivät puolustamaan omaa aluettaan tiiviisti ja KuPS hallitsi palloa suvereenisti. Pallonhallinta ei kuitenkaan tuottanut enää pelin loppuhetkillä maalipaikkoja ja näin FC Noah tarrasi kiinni jatkopaikkaan 1-0 voitolla.

”Vaaditaan iso parannus”

KuPS ei onnistunut pelillisesti parhaalla mahdollisella tavalla 1. karsintakierroksen avausottelussa. Maalipaikkoja oli kuitenkin tarpeeksi, jotta ottelusta olisi voinut ottaa paremman lopputuloksen. KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari ei pursunnut riemua ottelun jälkeen.

”Ei jäänyt tekosyitä tälle tappiolle – vastustaja oli tänään meitä parempi. He puolustivat hyvin ja tekivät sen maalin, mihin itse emme pystyneet. Meillä oli muutama maalipaikka ottelussa, vastustajalla ei juuri yhtään, mutta hävisimme silti”, Valakari kommentoi.

Toinen osaottelu pelataan Kuopion Väre Areenalla torstaina 15.7. kello 19. Toisen osaottelun henki on KuPS:n kannalta selvä – ainoastaan voitto riittää.

”Meiltä vaaditaan toisessa osaottelussa iso parannus ja meidän on saatava tulos kotikentällä. 1-0 tappio ei ollut katastrofi, mutta pelitapahtumiin peilattuna meidän olisi pitänyt pystyä ottamaan pelistä parempi tulos. Kaikki kunnia kuitenkin vastustajalle, he pelasivat hyvän ottelun”, Valakari kertoo.

Ennen ensi viikon torstain euro-ottelua KuPS:lla on vielä edessään Veikkausliigan ottelu sunnuntaina FC Hakaa vastaan Valkeakoskella. Joukkue matkustaa perjantaina takaisin Suomeen ja majoittuu Etelä-Suomeen ennen kotiinpaluuta.

”Nyt meillä on edessä elintärkeä Veikkausliigaottelu. Tämä Jerevanissa pelattu peli ei voi toimia minkäänlaisena tekosyynä sille, ettemmekö olisi parhaimmillamme sunnuntaina FC Hakaa vastaan”, Valakari päättää.

KuPS:n kokoonpano FC Noah-ottelussa:

Johannes Kreidl, Taneli Hämäläinen, Henri Toivomäki, Diogo Tomas, Daniel Carrillo, Anton Popovitch, Nana Boateng, Henry Uzochukwu, Urho Nissilä, Santeri Haarala (64’ Tommi Jyry), Lucas Rangel (75’ Aniekpeno Udoh)

Erotuomari: Igor Stojchevski (MKD)