Veikkausliigan otteluraportti: KuPS vyörysi FC Lahden yli

Kuopion Palloseuran Veikkausliiga-kausi jatkui voitokkaana, kun keltapaidat murjoivat FC Lahden nurin maalein 4-0 (1-0).

KuPS loi ottelussa hurjan määrän maalipaikkoja, eikä keltapaitojen pelaamisessa ollut merkkejäkään minkäänlaisesta välipelistä kahden euro-ottelun välissä. Keltapaidat vaihtoivat torstain FC Dila -ottelun avauskokoonpanosta viisi pelaajaa, mutta viime otteluissa hieman vähemmälle vastuulle jääneet pelaajat vastasivat päävalmentaja Simo Valakarin huutoon upealla tavalla.

Ottelun ensimmäisellä 45-minuuttisella KuPS loi lukuisia erinomaisia maalipaikkoja monipuolisen hyökkäyspelaamisen kautta, mutta FC Lahden maalilla Antonio Reguero venyi kerta toisensa jälkeen komeisiin torjuntoihin.

Erikoistilanteet olivat kuopiolaisilla todella vaarallisia ja ottelun ensimmäinen täysosuma nähtiinkin kulmapotkusta. Diogo Tomas jatkoi etutolpalta Sebastian Dalhströmin kierteisen keskityksen taka-alueelle, josta Saku Savolainen pääsi siirtämään pallon tyhjään reppuun.

FC Lahden ainoat mahdollisuudet vaikuttivat olemaan vastahyökkäyksissä. Joukkue puolusti omaa aluettaan todella matalalla ja pyrki pallon saadessaan iskemään suoraviivaisteen hyökkääjiensä kautta KuPS:n selustaan. Keltapaitojen puolustus kuitenkin selvitti varsin vaivatta lahtelaisvieraiden harvat hyökkäysyritykset.

Toisella puoliajalla vierailijat saivat hetkittäin myös hieman pidempiä pallonhallintajaksoja, mutta murtautuminen erinomaisesti puolustaneiden isäntien alueelle oli kovin vaikeaa.

Pelin jonkinasteinen ratkaisu nähtiin 73. minuutilla. Vain reilut viisi minuuttia aiemmin kentälle vaihdettu Anton Popovitch kenkäisi noin 20 metristä komean kaukolaukauksen etualanurkasta sisään ja kanarialinnut karkasivat kahden maalin johtoon.

10 minuuttia Popovitchin osumasta ottelu ratkesi lopullisesti, kun Gabriel Bispo survoi maalin edestä kauden neljännellä osumallaan keltapaidat kolmen maalin johtoon.

Bispon maalista ottelua edettiin vain parisen minuuttia, kun Tim Väyrynen puttasi lähietäisyydeltä pallon tyhjiin Popovitchin loistavasta alustuksesta.

Ikävän sivumaun vieraiden pelaamisesta jätti kaksi ulosajoa. Puolustaja Teemu Penninkangas lähetettiin suihkun puolelle 10 minuuttia ennen loppua kahden keltaisen kortin myötä ja hyökkääjä Chinedu Geoffrey talloi törkeästi pelitilanteen ulkopuolella KuPS-pakki Henry Uzochukwua suoran punaisen arvoisesti.

”Tämä oli kauden tärkein pelimme”

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari myhäili tyytyväisyyttään taiston tauottua. Erityisen ylpeä hän oli viime otteluissa vähemmälle peliajalle jääneiden pelaajien suorittamisesta Lahti-ottelussa. Ottelussa nähtiin myös yksi Veikkausliiga-debyytti, kun Tony Miettinen vaihdettiin kentälle ottelun viimeiselle 10-minuuttiselle.

”Meidän pukukoppi on täynnä fantastisia jätkiä. Meillä ei ole vaihtopelaajia tai avauksen pelaajia, vaan valitsemme jokaiseen otteluun juuri siihen sopivimman yksitoistikon. Teimme tähän peliin viisi vaihtoa avauskokoonpanoon edellisestä ottelustamme, mutta se ei näkynyt millään pelaamisen tasossamme. Oli ilo nähdä hieman vähemmälle vastuulle jääneiden pelaajien erinomaiset onnistumiset kentällä”, päävalmentaja hehkuttaa.

Yksi iloisimpia hahmoja ottelun päätyttyä oli laitapuolustaja Saku Savolainen. Savolaisen edellinen Veikkausliiga-startti oli marraskuulta 2020 ja hänen edellistä puoltatoista vuottansa on varjostanut vakava loukkaantuminen. Nyt Iisalmen PK-37:n kasvatti pelasi noin 75 minuuttia ja onnistui myös maalinteossa.

”Meillä on laaja joukkue täynnä hyviä pelaajia. Pitää vain olla kärsivällinen ja odottaa omaa vuoroaan. Sitten kun sen vuoron ja tilaisuuden saa, se pitää käyttää mahdollisimman hyvin hyödykseen”, Savolainen miettii.

Savolainen sanoo, ettei ole vielä aivan täydessä 90-minuutin pelikunnossa, mutta kuntohuippu lähestyy päivä päivältä. Ottelun voittomaaliksi jäänyttä 1-0 osumaansa hän arvioi hymy huulillaan.

”Saimme paljon kulmapotkuja avausjaksolla. Maali oli harjoiteltu kuvio – Diogo jatkoi hyvin pallon etualueelta taakse ja pääsin tuikkaamaan tyhjiin. En tiedä, olisiko Dillun pusku mennyt suoraan sisään, mutta päätin ottaa maalin itselleni”, Savolainen nauraa.

Päävalmentaja Valakari korosti ennen ottelua pelin merkitystä ja joukkueen iskukyky ja lataus olikin huippuluokkaa.

”Torstain europelin jälkeen siirsimme katseemme täysin tähän Lahti-otteluun ja puhuimme viime ajat siitä, että tämä on kauden tärkein ottelumme. Onnistuimme valmistautumaan henkisellä puolella tähän vaikeaan otteluun kahden tärkeän europelin välissä loistavasti. Näin tekevät huippujoukkueet – haluamme pysyä loppuun asti mukana jokaisessa kilpailussamme ja säilyttää korkea pelaamisen taso illasta toiseen”, Valakari muistuttaa.

Palautumisaika FC Lahti-ottelun jälkeen jää kuopiolaisten riveissä vähiin, sillä jo maanantaina joukkue suuntaa kohti Georgiaa.

”Lähdetään nauttimaan toisesta osaottelusta ja katsotaan, millainen ympäristö vastassamme on. Stadion tulee olemaan täynnä ja kotijoukkueen takana on fanaattinen kotiyleisö. Ensimmäinen osa näytti, että vastassamme on todella laadukas joukkue, mutta jos pystymme pelaamaan omaa peliämme ja olemme järkeviä, tiedän, että pystymme satuttamaan heitä myös vieraskentällä”, KuPS-luotsi päättää.

KuPS:n kokoonpano FC Lahti-ottelussa:

Johannes Kreidl, Taneli Hämäläinen, Paulo Ricardo, Diogo Tomas, Daniel Carrillo (84’ Tony Miettinen), Iiro Järvinen (66’ Anton Popovitch), Sebastian Dahlström, Gabriel Bispo (84’ Felipe Aspegren), Saku Savolainen (74’ Henry Uzochukwu), Janis Ikaunieks (66’ Tim Väyrynen), Santeri Haarala