Veikkausliigan otteluraportti: KuPS taisteli Vaasasta täyden pistepotin – loppusarjaan jää herkulliset asetelmat

Kuopion Palloseura haki arvokkaan vierasvoiton, kun keltapaidat kaatoivat vieraskentällä Vaasan Palloseuran 0-1 (0-0). Ottelun ainoan osuman iski Tim Väyrynen rangaistuspotkusta.

Kuopiolaiset matkustivat Vaasaan ottelupäivää edeltävänä lauantaina ja joukkueen valmistavat harjoitukset pidettiin myös Vaasassa. KuPS tulikin otteluun varsin raikkaalla otteella ja keltapaidat painoivat vaasalaisisäntänsä ajoittain hyvin pitkiin ja mataliin puolustusjaksoihin.

KuPS:n pienenä ongelmana viime otteluissa on ollut maalipaikkoihin murtautuminen viimeisellä kolmanneksella. Tiiviisti puolustaneet vaasalaiset tekivät KuPS:n murtautumisen myös vaikeaksi, mutta kuopiolaiset onnistuivat luomaan parikin otollista maalipaikkaa ottelun avausjaksolla.

VPS:n hyökkäyspelaaminen jäi ensimmäisellä 45-minuuttisella vaatimattomaksi. Yksittäisiä väläyksiä lukuun ottamatta pallo liikkui pääosin kuopiolaispelaajilla.

Maalittoman ensimmäisen puoliajan jälkeen toinen jakso jatkui ensimmäisen jakson kaltaisena. VPS aktivoi hieman enemmän omaa pelaamistaan, mikä toisaalta avasi KuPS:lle enemmän tiloja kotijoukkueen puolustusmuodossa.

Ottelun ratkaisu nähtiin vajaan kymmenen minuutin pelaamisen jälkeen. Joona Veteli rynnisti vastahyökkäykseen avointa VPS-puolustusta vastaan ja haastoi röyhkeästi rangaistusalueelle. Isäntien puolustaja Kareem Moses pysäytti Vetelin sääntöjen vastaisesti ja uransa ensimmäistä Veikkausliiga-ottelua tuominnut Joona Kontinen osoitti palloa empimättä rangaistuspilkulle. Seuranneesta pilkusta Tim Väyrynen laukoi varmasti kauden 11. Veikkausliiga-maalinsa ja KuPS siirtyi johtoon.

Johtomaalin jälkeen VPS nosti riskitasojaan entisestään, kun taas kanarialinnut pyrkivät enemmän jäädyttämään peliä pienemmillä riskitasoilla. Ottelun loppua kohti kotijoukkue sai kasvatettua painetta kuopiolaisten maalin edustalle, mutta vieraiden puolustaminen omalla rangaistusalueella oli jälleen läpi koko ottelun erinomaisella tasolla.

Muutamaa kaaostilannetta lukuun ottamatta kotijoukkue ei saanut todella hyviä maalipaikkoja, eikä maalivahti Johannes Kreidl joutunut venymään käytännössä yhteenkään huipputorjuntaan. KuPS teki kentällä tarvittavan ja nappasi Vaasasta matkamuistokseen kolme tärkeää sarjapistettä.

”Emme antaneet mitään ilmaiseksi”

Veikkausliigan runkosarja saatiin päätökseen sunnuntai-illan kierroksen myötä. KuPS lähtee parin viikon päästä alkavaan ylempään loppusarjaan eli mestaruussarjaan toiselta sijalta, kun kuopiolaiset kellottivat 22 ottelustaan komeat 47 pistettä. Runkosarjan päätteeksi sarjakauden huipennukseen kärkipaikalta rynnistää HJK, joka keräsi 49 pistettä. Kolmantena sarjassa on FC Honka, joka taipui dramaattisesti lisäajalla HJK:lle ja kärsi 1-2 tappion. Espoolaisten tuloskunto on keikahtanut vaisumpaan suuntaan, kun Tapiolan isännät keräsivät viimeisestä kolmesta ottelustaan vain yhden pisteen.

Veikkausliigan runkosarjan pisteet jäävät voimaan myös loppusarjoihin, joten Veikkausliiga saa syksyllä jälleen upean huipentuman. Jalkapalloromantikot takuulla toivovat, että kauden viimeisessä ottelussa lokakuun puolivälissä Helsingissä pelataan vielä tosissaan mestaruudesta, kun runkosarjan ykkönen HJK saa Veikkausliigan päätöskierroksella vastaansa KuPS:n.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari antoi omilleen tunnustusta vaikean vierasottelun selvittämisestä.

”Varsinkin ensimmäisellä puoliajalla pakotimme ja painoimme VPS:n puolustamaan todella syvälle ja pystyimme estämään täysin heidän vastahyökkäysuhkansa. Viimeisellä kolmanneksella emme kuitenkaan päässeet murtautumaan kunnollisiin maalipaikkoihin”, Valakari kommentoi.

KuPS:n suurimmat onnistujat Vaasassa olivat koko joukkueena toiminut kollektiivinen puolustuspelaaminen ja varsinkin omalla rangaistusalueellaan KuPS piti isäntänsä kurissa.

”Toisella jaksolla VPS oli selvästi ensimmäistä puoliaikaa rohkeampi ja he pyrkivät hyökkäämään aktiivisemmin. Se tarkoitti myös sitä, että pääsimme itse hyökkäämään isompiin tiloihin ja rangaistuspotkuun johtanut tilanne syntyi myös siten”, KuPS-luotsi avaa ottelun ratkaisua.

Vaikka KuPS ei esittänytkään suurta karnevaalia hyökkäyspäässä, päävalmentaja oli tyytyväinen näkemäänsä.

”VPS sai ottelun lopussa painetta meidän alueellemme ja pari puolittaista paikkaa. Puolustimme kuitenkin vaikeat tilanteet erinomaisesti, emmekä antaneet VPS:lle mitään ilmaiseksi. Iso hatunnosto jälleen pelaajillemme – alamme olla jälleen iskussa kesän rasituksen jälkeen. Nyt palaudumme hyvin tästä ottelusta ja siirrämme keskittymisemme täysillä ensi viikon lauantain Suomen Cupin finaaliin. Meillä on jälleen edessä upea mahdollisuus Olympiastadionilla”, Valakari päättää.

KuPS:n kokoonpano VPS-ottelussa:

Johannes Kreidl, Henri Toivomäki, Diogo Tomas, Paulo Ricardo, Taneli Hämäläinen (73’ Daniel Carrillo), Anton Popovitch, Sebastian Dahlström, Gabriel Bispo, Joona Veteli (89’ Axel Vidjeskog), Tim Väyrynen, Janis Ikaunieks (73’ Saku Savolainen)