Veikkausliigan otteluraportti: KuPS päätti kotikautensa voittoon

Kuopion Palloseura pelasi kauden viimeisen kotiottelunsa voitokkaasti, kun keltapaidat voittivat FC Interin maalein 2-0 (1-0). Voitolla KuPS varmisti vähintään hopeiset mitalit Veikkausliigassa.

KuPS oli muuttanut kenttäryhmitystään sitten keskiviikon Haka-tasapelin. Neljän linja oli vaihtunut kolmen pelaajan alakertaan ja myös avauskokoonpanossa nähtiin kaksi muutosta. Saku Savolainen palasi avaukseen ja paikkansa avauksessa oli ansainnut myös Tim Väyrynen.

Kuopiolaiset tulivat ottelun alkuun ahnaasti ja pakottivat Interin puolustuskannalle. Keltapaitojen pelaaminen oli vauhdikasta ja eteenpäin menevää. Myös KuPS:n erikoistilanteissa oli vaarallisuutta.

Ottelun avausosuman keltapaidat iskivät juuri erikoistilanteesta. Keskialueen vapaapotku jäi pomppimaan Interin rankkarialueelle ja lopulta Diogo Tomas pääsi törppäämään maalin edustalta pallon reppuun. Osuma oli KuPS-topparille kauden ensimmäinen.

Toiselle puoliajalle KuPS teki kaksi pelaajavaihtoa, kun Saku Savolainen ja Tim Väyrynen tekivät kentällä tilaa Henri Toivomäelle ja Joona Vetelille. Ottelun iso kuva pysyi kuitenkin hyvin samanlaisena, vaikka Inter vaikuttikin nostavan hieman omaa aktiivisuuttaan.

Tunnin kohdalla KuPS iski komeasti. Pallo pelattiin reiluun pariin kymmeneen metriin Janis Ikaunieksille, jonka vasuri viuhui upeasti tolpan juureen ja KuPS siirtyi 2-0 johtoon.

Vieraiden maalilla hyvän ottelun pelannut Matias Riikonen sai kulmapotkutilanteessa kolhun pään alueelle ja nuori maalivahti jouduttiin vaihtamaan kentältä pois 72. minuutilla. Riikosen paikan Interin tolppien välissä otti Walter Viitala. Inter-luotsi Ramiro Muñoz arveli ottelun päätyttyä Riikosen nenän murtuneen tilanteessa.

Ottelun loppuhetket KuPS pelasi fiksusti ja jopa nautiskeli pallollisessa vaiheessaan. Ottelun paremmuudesta ei jäänyt lopulta mitään epäselvyyttä ja KuPS nappasi ansaitun 2-0 voiton.

Kuudes peräkkäinen mitali

Voitto varmisti KuPS:lle vähintäänkin hopeiset mitalit. KuPS elää seurahistoriansa menestyksekkäintä ajanjaksoa – KuPS on ollut mitaleilla nyt kuutena vuotena peräkkäin. Mitalin lopullinen väri jäi vielä hieman auki, sillä KuPS:lle jäi myös pieni oljenkorsi nousta mestariksi. Tämä vaatisi HJK:n jäämistä ilman voittoa Valkeakoskella ja KuPS:n voittoa HJK:sta sarjan päätöskierroksella.

Ottelun voittomaaliksi jääneen 1-0 osuman tuikanneelle Diogo Tomasille täysosuma oli kauden ensimmäinen.

”1. puoliaika oli meiltä tosi hyvä ja saimme luotua myös hyvin maalipaikkoja. Erikoistilanteista saimme myös laadukkaita palloja maalin eteen. Maltoimme tänään jauhaa omaa peliämme, kun monesti pelimme on mennyt liiaksi puskemiseksi, jos emme ole tehneet alkuun maalia. Peli-ilme ja asenne oli tänään koko joukkueella kunnossa”, summasi Tomas.

Kauden viimeisen kotiottelun jälkeen värikäs KuPS-toppari oli hieman haikeahkolla tuulella.

”Meillä on ikimuistoinen kausi takana, vaikka yksi ottelu onkin vielä edessä. KuPS ja Kuopio merkitsee minulle ja joukkueelle todella paljon. Olemme antaneet koko kauden ajan kaikkemme ja samoin ovat tehneet myös kannattajamme – suuri kiitos heille”, Diogo kiittää.

Myös KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari oli ottelun jälkeen liikuttuneena. Valakari analysoi ottelun jälkeen jo enemmänkin mennyttä kautta, kuin itse Inter-ottelua.

”Halusimme päättää kotiottelumme voittoon loistavien faniemme edessä ja teimme sen. Tämä oli meiltä upea peli”, Valakari kommentoi lyhyesti ja jatkaa:

”Moni voi ihmetellä tätä, mutta tämän kauden saavutukset ovat oman valmentajaurani kovimmat. Vähintään hopeinen mitali ja Suomen Cupin voitto. Kentällä saavutettujen asioiden lisäksi se kaikki, mitä olemme käyneet koko seurana kauden aikana läpi, olemme seisseet yhtenä rintamana. Seisomme yhdessä vaikeat hetket ja nautimme yhdessä ilon hetkinä”, Valakari summaa.

Kauden päätöshetket ovat Valakarin mukaan tunteikasta aikaa myös monella muulla tavalla, sillä jälleen yksi projekti on lähellä päätöstään.

”Minulla on surullinen ja haikea olo, sillä tämän kauden loppuminen on myös jälleen yhden aikakauden loppu. Osa pelaajista lähtee urallaan eteenpäin, mikä on täysin normaalia. Nämä ovat kuitenkin hienoja hetkiä ja osa jalkapalloa”, Valakari luotaa.

KuPS:n kausi päättyy sunnuntaina 16. lokakuuta Helsingin Jalkapalloklubin vieraana. Kävi Helsingissä miten vain, voi KuPS:n kautta pitää joka tapauksessa hienona onnistumisena. 

”Rakastan olla täällä. Positiivinen menestymisen paine on jatkuvasti läsnä ja ihmiset janoavat Kuopiossa menestystä. En voisi olla paikassa, jossa mikään ei merkkaa mitään. Kukaan ei halua voittoja enemmän kuin joukkueemme, seura ja tämä kaupunki”, Valakari päättää.

KuPS:n kokoonpano FC Inter-ottelussa:

Johannes Kreidl, Taneli Hämäläinen, Paulo Ricardo, Diogo Tomas, Saku Savolainen (46’ Henri Toivomäki), Anton Popovitch, Jaakko Oksanen, Daniel Carrillo, Gabriel Bispo, Tim Väyrynen (46’ Joona Veteli), Janis Ikaunieks