Veikkausliigan otteluraportti: KuPS nousi lisäajalla voittoon Turussa ja palasi sarjakärkeen!

Kuopion Palloseura kaivoi todella tärkeän voiton Veikkausliigassa, kun se kaatoi vieraskentällä Turun FC Interin maalein 1-2 (1-0). KuPS nousi ottelussa tappiotilanteesta voittoon, kun joukkueen kapteeni Henri Toivomäki iski lisäajan neljännellä minuutilla ottelun voittomaalin.

Ottelun lähtökohdat Turun komealla Veritas Stadionilla oli selvät, sillä pelissä oli molempien joukkueiden kannalta äärimmäisen tärkeät sarjapisteet. Molemmat joukkueet olivat myös tehneet varsin paljon muutoksia viikon takaisista tappio-otteluistaan.

Inter tuli kotikentällään pelin alkuun raikkaasti ja varsinkin pallottomana joukkueen aktiivinen ja korkea prässääminen tuotti KuPS:lle ajoittain vaikeuksia pelinavaamisen kanssa. Kokonaisuudessaan ottelun ensimmäinen puoliaika oli kuitenkin pelitapahtumiltaan hyvin tasainen ja molemmilla joukkueilla oli omat hetkensä ja pallonhallintajaksonsa.

Ottelun avausmaalin nähtiin viitisen minuuttia ennen avausjakson päättymistä. Rodrigo Arciero keskitti oikealta laidalta korkean pallon KuPS-maalin taka-alueelle ja espanjalaispuolustaja Ruxi pukkasi vapaasti pallon ohi kuopiolaisten maalia vartioineen Otso Virtasen.

Toiselle puoliajalla Kupittaan isännät laskivat hieman omaa prässitasoaan, ja KuPS pääsi tekemään peliä hieman helpommin ja otti sitä kautta ottelun virtauksen haltuunsa. Pelin käännekohta koettiin reilun tunnin pelin jälkeen, kun avausmaalin alustanut Arciero liukui holtittomasti KuPS:n Joona Veteliä jaloille ja erotuomari Mohammad Al-Emara nosti argentiinalaispakille toisen keltaisen kortin.

KuPS otti ylivoimalla pelin lopullisesti kontrolliinsa ja ajoi Interin puolustamaan syvälle. Paine turkulaisten alueella kasvoi jatkuvasti ja lopulta KuPS iski ansaitun tasoituksen todella kauniin kombinaation päätteeksi. Diogo Tomas vapautti vasemmalta nousseen Daniel Carrillon pystypallolla, Carrillo pudotti takaviistoon Henri Toivomäen päästäessä pallon jalkojensa välistä Joona Vetelille ja Veteli viimeisteli lähietäisyydeltä varmasti tasoitusosuman pelin 73. minuutilla.

Tasoituksen jälkeen KuPS jahtasi johtomaalia, mutta tiiviisti puolustaneen Interin muodosta oli vaikea löytää tilaa maalipaikkaan murtautumiseksi.

Vapauttava johtomaali syntyi lähes viimeisellä mahdollisella hetkellä – kenties myös odottamattomimman pelaajan toimesta. Viidestä annetusta lisäajan minuutista neljäs oli täyttymässä, kun Filip Valencic pudotti pallon KuPS-kippari Henri Toivomäelle. Toivomäki lähti kuljetukseen ja laukoi vasurillaan rankkarialueen rajalta. Inter-vahti Walter Viitala sai näppinsä väliin laukaukseen, mutta pallo liukui kiusallisen hitaasti Viitalan sormien kautta maaliviivan yli ja kuopiolaisjuhlat olivat valmiina alkamaan. Osuma oli hiljattain 200 Veikkausliiga-ottelun rajapyykin ylittäneen 31-vuotiaan puolustajan uran kolmas Veikkausliiga-maali.

”Riittää että olemme sarjakärjessä viimeisen ottelun jälkeen”

Dramaattisten vaiheiden kautta ratkennut vierasvoitto nosti KuPS:n jälleen Veikkausliigan piikkipaikalle. Sarjakärjessä 20. kierrokselle lähtenyt FC Honka jäi kotikentällään 2-2 tasapeliin AC Oulun kanssa, joten KuPS johtaa sarjaa kahden pisteen erolla espoolaisiin. Kolme pistettä KuPS:aa perässä oleva Helsingin Jalkapalloklubi on pelannut ottelun kärkikaksikkoa vähemmän ja pelaa oman ottelunsa sunnuntaina Töölössä Seinäjoen Jalkapallokerhoa vastaan.

Jälleen hienon 90-minuuttisen uurastanut ja voittomaalillaan upean ottelunsa kruunannut Henri Toivomäki analysoi ottelua viileästi pelin jälkeisessä Ruutu Urheilun haastattelussa.

”Totta kai oli tärkeä voitto ja tärkeä maali meille. En ole päässyt urallani tekemään liikaa maaleja, joten aina ne ovat tärkeitä. Nousumme voittoon osoittaa periksiantamattomuutta ja tämä oli hyvä muistutus siitä, että pelissä on aina painettava viimeiseen vihellykseen asti”, KuPS-kapteeni luonnehti.

Lähes koko kauden sarjan kärkipaikalla viilettäneen KuPS:n sarjasijoituksia ei ainakaan kapteenin mukaan liiemmin katsota pelaajiston keskuudessa.

”Keskitymme vain omaan pelaamiseemme, emmekä murehdi sarjataulukkoa. Jos voitamme loput jäljellä olevat pelimme ei ainakaan tarvitse jossitella. Meille riittää se, että olemme kauden viimeisen pelin jälkeen sarjan kärkipaikalla”, Toivomäki luotaa.

Tunnelmat KuPS-leirissä olivat pelin jälkeen syystäkin korkealla. KuPS:n edellisestä Veikkausliigan vierasvoitosta oli vierähtänyt jo yli kolme kuukautta ja vaikeuksien keskeltä voittoon nouseminen antoi kuopiolaisille roiman annoksen itseluottamusta kauden ratkaisuhetkille.

”Erittäin tärkeä voitto ja iso kiitos pelaajillemme siitä, kuinka he pelasivat tänään loppuun asti. 1. puoliaika oli molemmilta joukkueilta aika tunnustelevaa ja kokonaisuudessaan tasaista. Vaikka Inter onnistuikin tekemään johtomaalin, olimme luottavaisia siitä, että nousemme vielä pisteille”, pyöritteli puolestaan KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari.

”Tauolla oli rauhallinen olo. Tiesimme, että meidän täytyy terävöittää tiettyjä asioita pelaamisessamme – saada syöttöjen viimeinen laatu ja liikkeet linjan taakse kuntoon. Punainen kortti muuttaa aina pelin dynamiikkaa, mutta ylivoimalla pelaaminenkaan ei ole helppoa, kun vastustaja pyrkii vain puolustamaan. Jahtasimme voittoa maltilla loppuun asti ja saimme palkintomme loistavalla päätöksellä vaikeasta vierasottelusta”, Valakari jatkaa.

KuPS:n seuraava ottelu pelataan tulevana keskiviikkona, kun KuPS pelaa paikasta Suomen Cupin loppuotteluun FC Lahden vieraana. Veikkausliigan runkosarjaa keltapaidoilla on edessään vielä kaksi ottelua – ensi viikon lauantaina Kuopion Väre Areenalla KuPS isännöi Tampereen Ilvestä ja runkosarjan päätöskierroksella 11. syyskuuta kuopiolaiset hakevat täyttä pistepottia Vaasan Palloseuran vieraana.

KuPS:n kokoonpano FC Inter ottelussa:

Otso Virtanen, Henri Toivomäki, Diogo Tomas, Paulo Ricardo, Daniel Carrillo (84’ Gabriel Bispo), Jaakko Oksanen, Anton Popovitch, Sebastian Dahlström (90+1’ Santeri Haarala), Joona Veteli, Filip Valencic, Saku Savolainen