Veikkausliigan otteluennakko: Mestaruustaistelu jatkuu – KuPS isännöi kovavireistä FC Hakaa

Kuopion Palloseuralla on jäljellä enää kolme Veikkausliigan ottelua. Keskiviikkona 5. lokakuuta keltamusta isännöi Kuopion Väre Areenalla Valkeakosken FC Hakaa ottelussa, jossa ei panoksia puutu.

Helsingin Jalkapalloklubi johtaa Veikkausliigaa viiden pisteen erolla KuPS:aan. 25 ottelua pelanneet helsinkiläiset ovat kellottaneet 55 pistettä, mutta 50 pisteessä majaileva KuPS on pelannut ottelun HJK:a vähemmän. 

Sekä KuPS, että Haka nappasivat edellisellä kierroksella isot voitot. KuPS kaatoi kuuden pisteen kamppailussa sarjassa kolmantena olevan FC Hongan. KuPS:n voitto kasvatti eroa espoolaisiin jo kuuteen pisteeseen.

Haka kaatoi kotoisalla Tehtaan Kentällään Seinäjoen Jalkapallokerhon. Koskilaisten voiton takuumies oli jälleen hirmuvireinen maalitykki Lee Erwin, joka viimeisteli ottelun molemmat maalin Hakan juhliessa 2-0 voittoa. Hakan voitto ja Hongan tappio KuPS:lle kiristi sarjan pronssitaistelun äärimmilleen ja Haka puuskuttaa Hongan niskaan neljäntenä ainoastaan yhden pisteen päässä. Honka ja Haka pelaavat keskinäisen ottelunsa sarjan päätöskierroksella Espoossa.

Haka on ollut viime vuosien aikana KuPS:lle kinkkinen vastustaja. Viimeksi joukkueet kohtasivat heinäkuun viimeisenä päivänä Valkeakoskella – tuolloin Tehtaan Kentän isännät nujersivat kuopiolaisvieraansa kahden Elias Mastokankaan maalin turvin 2-1. Toukokuussa Kuopion Väre Areenalla KuPS oli puolestaan vahvempi Veikkausliigan ottelussa samoin 2-1 lukemin. Kesäkuun lopulla joukkueet pelasivat Suomen Cupin puolivälieräottelussa Valkeakoskella. Varsinaisen peliajan jälkeen lukemat olivat 2-2, mutta KuPS eteni jatkoon rangaistuspotkukilpailun kautta, maalivahti Otso Virtasen noustua kuopiolaisten suurimmaksi sankariksi.

Keskiviikkona pelattava Veikkausliigan huippukamppailu on molemmille joukkueille hurjan tärkeä. Voitolla KuPS nousisi hiillostamaan sarjakärki HJK:a kahden pisteen päähän, mikä jättäisi kuopiolaisille kaiken omiin käsiinsä kahteen viimeiseen otteluun. KuPS:lla on Hakan jälkeen vielä kotiottelu FC Interiä vastaan ennen kauden päättävää HJK-vierasottelua. Mahtavaa kautta pelaava Haka puolestaan haistaa mahdollisuutensa nousta liigamitaleille ensimmäistä kertaa, sitten kauden 2007. Mitaleille nousu vaatii valkeakoskelaisilta todennäköisesti jäljellä olevien kolmen ottelun voittamista.

Laatujoukkue vastassa

FC Hakan kausi Veikkausliigassa on ollut yksi viime kausien hienoimmista tarinoista. Kaudelle 2020 paluun Veikkausliigaan tehneet koskilaiset sijoittuivat paluukaudellaan 2020 kymmenenneksi ja olivat sarjan viimeinen joukkue, joka säilytti suoraan sarjapaikkansa. Viime kaudella sijoitus parani jälleen ja Hakan loppusijoitus oli kahdeksas. Tällä kaudella Haka tulee olemaan sijoilla 3-5 ja on sijoitus mikä vaan tältä väliltä, voi joukkueen kautta pitää mahtavana onnistumisena.

Valkeakoskella uutta nousua Veikkausliigan parrasvaloihin on rakennettu maltilla. Liiganousun 2019 lunastaneesta joukkueesta jäljellä on enää muutama pelaaja ja joukkueen rivejä on vahvistettu hiljalleen kausi kaudelta. 

Yksi merkittävimmistä tekijöistä Hakan komeassa kiidossa on päävalmentaja Teemu Tainio. 42-vuotias Tornion Terrieri hyppäsi ensimmäistä kertaa päävalmentajan jakkaralle kaudelle 2019 ja jälki on ollut upeaa. Tälle kaudelle joukkueen valmennusryhmä myös vahvistui, kun arvostettu Ossi Virta liittyi Hakan valmennusryhmään.

Hakan pelaajisto on mielenkiintoinen. Suuret egot loistavat poissaolollaan ja joukkuekollektiivi on hiottu saumattomaksi. Suurimman eron sarjan alemman keskikastin joukkueisiin Tehtaan Kentän isännät ovat kuitenkin pystyneet tekemään nappiin menneillä ulkomaalaishankinnoillaan.

Puolustuksessa Luiyi de Lucas on noussut sarjan topparieliittiin. Elokuussa 2020 Hakaan siirtynyt Dominikaanista Tasavaltaa edustava jääkaappipakastimen kokoinen keskuspuolustaja on vahva kamppailemaan ja hallitsee suvereenisti ilmatilaa. De Lucas on myös äärimmäisen vaarallinen pelaaja erikoistilanteissa.

Hyökkäävimmissä rooleissa uusiseelantilaiset Oliver Whyte ja Logan Rogerson ovat olleet oivia pelimiehiä. Rogerson pelasi viime kaudella Hakassa lainasopimuksella HJK:sta, mutta tälle kaudelle pysyvästi seuraan siirtynyt 24-vuotias laitakiituri on ollut sarjan parhaimpia laitapelaajia. Neljä tehtyä maalia ja peräti seitsemän maalisyöttöä kertovat omaa kieltään. 

Täysin uusina pelimiehinä tälle kaudelle joukkueeseen tuotiin myös kreikkalaishyökkääjä Stavros Zarokostas ja skotti Lee Erwin. Teletappiosastoon kuuluva Zarokostas on liukasliikkeinen ja ovela hyökkääjä, joka on venyttänyt maaliverkkoja Veikkausliigassa jo seitsemän kertaa.

Sitten on herra Erwin. Skotlannin Valioliigassa toistasataa ottelua pelannut entinen Skotlannin U19-maajoukkueen hyökkääjä saapui Valkeakoskelle kovin odotuksin. Erwin ei ole pettänyt, vaan hänestä on kuoriutunut koko sarjan pelottavin hyökkääjä. 28-vuotias ja liki 190-senttinen maalitykki on viimeistellyt monipuolisesti koko kauden ajan ja 24 ottelussa on syntynyt jo hirmuiset 17 maalia. Viimeiseen viiteen otteluun Erwin on iskenyt pökerryttävät kuusi maalia. 

Hakan lähestymistapaa KuPS:aa vastaan on vaikea ennalta-arvioida. Joukkue pystyy varioimaan omaa pelaamistaan vahvasti vastustajansa mukaan – se pystyy puolustamaan matalalla tiiviisti omaa aluettaan varjellen, mutta Haka pystyy myös laittamaan vastustajansa ahtaalle korkealla ja aktiivisella prässillään. Hakalla on kokonaisuudessaan varsin laadukas pelaajamateriaali ja varsinkin hyökkäyspäässä poikkeuksellista erikoisosaamista. Yläkerrasta löytyy niin vauhtia, taitoa, kuin voimaakin. 

Keskiviikkona Kuopion Väre Areenalla voidaan siis odottaa todella mielenkiintoista ottelua kahden huippujoukkueen taistellessa elintärkeistä Veikkausliiga-pisteistä. 

Veikkausliigan Mestaruussarjan ottelu KuPS-FC Haka Kuopion Väre Areenalla keskiviikkona 5.10.2022 kello 18.00!