Veikkausliigan otteluennakko: KuPS taistelee tärkeistä pisteistä HIFK:n isäntänä

Kuopion Palloseuran kiireet pelikentällä jatkuvat sunnuntaina 24. heinäkuuta, kun keltapaidat isännöivät Helsingin IFK:a Kuopion Väre Areenalla. Molemmille joukkueille tärkeä ottelu alkaa kello 16.

Joukkueiden Veikkausliiga-kaudet ovat sointuneet hyvin erilaisissa sävelissä. KuPS lähtee otteluun sarjan piikkipaikalta – kuopiolaiset ovat keränneet kauden 14 ottelustaan 33 pistettä ja ovat Veikkausliigan kärjessä tasapisteissä kaksi ottelua enemmän pelanneen HJK:n kanssa. 

Helsingin IFK:n alkukausi on ollut hyvin vaikea ja tähtirinnat majailevatkin sarjan jumbosijalla. 14 ottelua on kartuttanut pistepottia ainoastaan seitsemän pisteen verran ja eroa karsijan paikalla olevaan ottelun enemmän pelanneeseen FC Lahteen on viisi pistettä. 

Suurin ero joukkueiden välillä on puolustuksessa. Kuopiolaisten puolustus on ollut Veikkausliigan tiivein ja savolaisten häkkiin on isketty ainoastaan yhdeksän maalia. HIFK:n reppu on puolestaan kolissut peräti 25 kertaa, joskin FC Lahden nuottaan on isketty vieläkin useammin – 34 maalia.

2010-luvulla joukkueiden keskinäiset ottelut ovat sujuneet helsinkiläisten kannalta vähintään yhtä murheellisesti. 17 pelatusta ottelusta KuPS on voittanut 11, viidesti pisteet on jaettu ja HIFK on voittanut vain kertaalleen. Toisaalta viime kaudella HIFK oli KuPS:lle vaikea pala, kun joukkue haki Kuopiosta kaksi tasapeliä.

Joukkueet kohtaavat toisensa tällä kaudella toisen kerran. Toukokuun 23. päivänä Töölön Bolt Arenalla KuPS haki 0-1 voiton Clinton Antwin täysosumalla.

Turbulenssi on jatkunut Helsingissä

Helsingin IFK:n edellisiä kausia ovat leimanneet talousvaikeudet ja jatkuvuuden puute. Viime talvena taustat kokivat muutoksia ja seuran omistajaporras vaihtui. Kaikki näytti siltä, että turbulenssi IFK:n ympärillä olisi rauhoittumassa ja joukkue nousisi otsikoihin yhä useammin peliesitystensä perusteella. Toisin kuitenkin kävi.

Viime kaudella joukkue pelasi vaikeista lähtökohdista huolimatta erinomaisen kauden ja sijoittui Veikkausliigassa kuudenneksi. Niukasta materiaalista liki kaiken irti raapineen espanjalaisvalmentaja Joaquin Gomezin aikakausi HIFK:ssa jäi kuitenkin vain yhden kauden mittaiseksi, kun Seinäjoen Jalkapallokerho nappasi Kinyn joukkueensa päävalmentajaksi. 

Uudeksi IFK-luotsiksi tuotettiin eksoottisen valmentajataustan omaava portugalilainen Bernardo Tavares. Tavaresin stintti Helsingissä jäi lyhyeksi, kun hän vetäytyi päävalmentajan tehtävistä perhesyihin vedoten aivan sarjakauden kynnyksellä. Uudeksi päävalmentajaksi nimettiin entinen Huuhkajien päävalmentaja Mika-Matti ”Mixu” Paatelainen. Hän on IFK:n kuudes päävalmentaja kolmen vuoden sisään. 

Paatelaisen tehtävä IFK:n penkin päässä on ollut varsin epäkiitollinen. Joukkueen pelaajamateriaali on varsin epätasainen ja kesäkuun alussa iltapäivälehtien otsikoihin nousivat jälleen seuran talousvaikeudet.  

Seuran vaikeuksista huolimatta Mixu on saanut IFK:n jälleen näyttämään jalkapallojoukkueelta. Paatelainen on pyrkinyt parsimaan joukkueensa puolustuksen tiiviiksi ja IFK:n pistepotin karttuminen pohjautuu juurikin oman maalin puhtaana pitämiseen. 

Kun puolustuspelaaminen on alkanut näyttämään siedettävältä, tökkii puolestaan maalinteko pahemman kerran. 14 ottelussaan helsinkiläiset ovat onnistuneet maalinteossa vain 10 kertaa ja joukkueen maaliero on 15 maalin verran pakkasen puolella.

Maalivastuu kerääntyy liian vahvasti 31-vuotiaan target-hyökkääjä Eero Markkasen harteille, mutta Markkanen yksin ei pysty rakentamaan tilanteita ja toisaalta tarjonta isokokoiselle hyökkääjäkolossille on muiden pelikavereiden osalta vaatimatonta. Kuvaavaa onkin, että HIFK:n edellisessä ottelussa IFK Mariehamnin vieraana maalintekoyritykset kirjattiin kotijoukkue Mariehamnille peräti 34-4. Epäsuhdasta huolimatta HIFK onnistui hakemaan Ahvenanmaalta vieraspisteen.

”Meidän pitää olla kärsivällisiä”

Kuopion Palloseura elää vuoden kiireistä ajanjaksoaan. Joukkueella on alla torstainen Konferenssiliigan 2. karsintakierroksen 1. osaottelu ja heti IFK-ottelua seuraavana päivänä joukkue lähtee kohti Moldovaa ratkaisevaan toiseen osaotteluun.

Torstain ottelussa FC Milsamia vastaan KuPS sai myös lisää kaivattua leveyttä joukkueeseensa, kun Filip ValencicChristian Tue Jensen ja Jaakko Oksanen pääsivät debytoimaan KuPS-paidassa. Kolmikko on luonnollisesti käytettävissä myös sunnuntain IFK-ottelussa.

”Meillä on fantastinen pelaajatilanne tällä hetkellä. Kaikki kolme uutta pelaajaa saivat debyyttinsä torstaina, ja meillä on paljon erilaisia vaihtoehtoja kaikille kentän osa-alueille. Parantunut pelaajatilanne näkyy myös harjoitusten laadussa ja sitä myötä varmasti myös pelaamisessamme”, pyörittelee KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari.

Valakarille sunnuntain vastustajajoukkue HIFK:n päävalmentaja Mixu Paatelainen on myös tuttu mies. Kaksikko pelasi samaan aikaan Suomen A-maajoukkueessa ja Valakari pelasi myöhemmin Paatelaisen alaisuudessa Mixun valmentaessa Turun Palloseuraa.

Joukkueiden tämän kauden ensimmäinen keskinäinen koitos oli tasainen ottelu, jossa maalipaikoilla ei juhlittu kummassakaan päässä. Tasainen kamppailu on odotettavissa myös sunnuntaina Väre Areenalla.

”HIFK pisti meidät vieraspelissämme todella ahtaalle ja samanlainen ottelu on varmasti luvassa myös sunnuntaina. Meidän pitää olla äärimmäisen kärsivällisiä pallon kanssa, sillä vastustaja tekee varmasti kaikkensa saadakseen meidät turhautumaan”, KuPS-luotsi arvioi ottelun asetelmia.

Veikkausliigan ottelu KuPS-HIFK Kuopion Väre Areenalla sunnuntaina 24.7.2022 klo 16.00