Veikkausliigan otteluennakko: KuPS taistelee isoista pisteistä Valkeakoskella

Kuopion Palloseuran otteluruuhka jatkuu sunnuntaina 31. heinäkuuta, kun Palloseura vierailee Valkeakosken Tehtaan Kentällä FC Hakan vieraana. Veikkausliigan ottelu potkaistaan käyntiin kello 15.00

Molemmat joukkueet lähtevät peliin vahvassa vireessä. KuPS:n alkukausi on ollut menestyksekäs ja keltapaidat johtavat Veikkausliigaa 36 pisteellään. Helsingin Jalkapalloklubi on toki KuPS:n kanssa samassa pistemäärässä, mutta huonomman maalieron omaava HJK on myös pelannut KuPS:aa kaksi ottelu enemmän. KuPS:lla otteluita on alla 15 – HJK:lla 17. Veikkausliigan kärkitrion täydentää mahtavaa kautta pelaava FC Honka, joka on ottelun enemmän KuPS:aa pelanneena kolme pistettä kärkikaksikkoa perässä.

Perinteikäs FC Haka on noussut komean kesävireensä ansiosta sarjassa jo viidenneksi. Niin ikään 15 ottelua pelanneet koskilaiset ovat napanneet vyölleen 22 pistettä ja joukkueen edellinen tappio Veikkausliigasta on yli kahden kuukauden takaa. 22. toukokuuta HJK:lle kärsityn 4-1 tappion jälkeen joukkue on pelannut tappioitta kahdeksan Veikkausliigan ottelua, joista pisteitä ovat kerryttäneet viisi voittoa ja kolme tasapeliä. Viimeisen viiden Veikkausliiga-kierroksen kuntopuntarissa Haka on kärjessä 11 kerätyllä pisteellä.

Haka ja KuPS kohtaavat nyt kolmannen kerran vajaaseen kolmeen kuukauteen. Toukokuun 12. päivänä KuPS oli Hakaa maalin verran parempi Veikkausliigan ottelussa, kun kanarialinnut voittivat kotonaan Väre Areenalla maalein 2-1. 29.6. joukkueet ottivat yhteen Suomen Cupin puolivälierissä Valkeakoskella, jolloin 90 peliminuutin jälkeen lukemat olivat tasan 2-2. Tasapeliä seuranneessa rangaistuspotkukilpailussa KuPS oli etevämpi sankarinaan maalivahti Otso Virtanen ja kuopiolaiset etenivät cupin välieriin.

Tulivoimainen kotijoukkue

FC Hakan peräsimessä entinen Suomen A-maajoukkueen keskikenttäpelaaja Teemu Tainio on tehnyt erinomaista työtä. Kaudelle 2019 Hakan puikkoihin hypännyt Tornion Terrieri nosti debyyttikaudellaan päävalmentajana Hakan Ykkösestä Veikkausliigaan ja ensimmäisellä liigakaudellaan Haka vältti putoamisen ja karsinnat nappaamalla sijan 10. Viime kaudella joukkue paransi pari pykälää sijoittuen kahdeksanneksi ja tällä kaudella joukkue taistelee jo top-4 sijoituksesta. 

Sattumana Hakan vahvaa kautta ei voi pitää, vaan joukkueen menestyksekkään alkukauden takaa löytyy pitkäjänteinen työ, sekä kausi kaudelta vahvistunut materiaali. Toisaalta joukkueen runko on pysynyt samalla kasassa jo pitkän aikaa, joten Tainion työ on alkanut kantaa hedelmää myös Veikkausliigassa.

Hakan hyökkäyksestä löytyy tulivoimaa ja joukkueen pelit ovat olleet todella tapahtumarikkaita – kentän molemmissa päissä. Tälle kaudelle joukkueen vahvuuteen liittynyt 28-vuotias Lee Erwin on ollut todellinen löytö ja uransa pääasiassa Skotlannin pääsarjassa tehnyt hyökkääjä on paukuttanut Veikkausliigassa jo hurjat 11 maalia. Erwin komeileekin sarjan maalipörssin kärjessä ennen kaksi maalia vähemmän tehnyttä KuPS:n Tim Väyrystä.

Yksin Erwinin vastuulla maalinteko ei ole ollut, vaan tehoja on tullut myös Erwinin leveiden hartioiden takaakin. Stavros Zarokostas on onnistunut maalinteossa viidesti ja hienoa kautta pelaava laitakiituri Logan Rogerson on iskenyt kolme maalia ja tarjonnut neljä maalisyöttöä.

Suurimmat ongelmat joukkueen pelaamisessa on ollut hyvän kenttätasapainon ylläpitämisessä ja sitä kautta puolustuspelaamisessa. Haka on tehnyt komeat 25 maalia, mutta omiin kolisseet 27 rysää oikeuttavat Veikkausliigan neljänneksi huonoimpaan lukemaan. 

Kenttäryhmityksessään Haka on hyvin muuntautumiskykyinen ja Teemu Tainion joukkue taipuu helposti kolmen tai neljän pelaajan alakertaan. Edelliset kaksi otteluaan Haka on astellut kentälle 4-2-3-1 -muodossa, mutta työkalupakista löytyvät myös eri variaatiot 3-4-3 -muodosta. 

”Yhdessä saavutetut kokemukset tekevät meistä vahvemman”

KuPS matkustaa Valkeakoskelle keskellä kovaa otteluruuhkaa. Joukkueella on takana jo viikon päivät kestänyt matkustaminen, kun maanantaina keltapaidat aloittivat matkansa kohti Moldovaa ja voitokkaan europelin jälkeen Suomen kamaralle palattiin myöhään perjantai-iltana. Lauantaina keltapaidat harjoittelivat Helsingissä, josta joukkue matkaa sunnuntaina Valkeakoskelle Haka-koitokseen.

Pitkän matkustamisen jälkeen heti pelattava Veikkausliigan ottelu ei ole lähtökohtaisesti ideaalinen tilanne kuopiolaisille, mutta KuPS-leirissä ei piilouduta rasituksen taakse.

”Ulkopuolella on puhuttu paljon meidän matkustamisestamme ja peliruuhkasta, mutta niistä kumpikaan ei ole tekosyy sille, ettemme pelaisi sunnuntaina omalla huipputasollamme. Uskon, että nämä europelit kehittävät pelaamistamme ja yhdessä saavutetut hyvät kokemukset tekevät joukkueestamme entistä vahvemman”, paaluttaa KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari.

Pelaajatilanne KuPS:lla on otteluun lähdettäessä erinomainen.

”Pelaajatilanteemme on fantastinen. Me emme tee kierrätystä tai pidetä jotain toista peliä vähempiarvoisena, vaan valitsemme kentällä aina siihen peliin parhaan mahdollisen kokoonpanon. Kilpailutilanne joukkueessa on todella kova ja harjoituksissa on paljon nälkäisiä pelaajia, jotka haluavat voittaa pelipaikan itselleen”, Valakari kertoo.

Sunnuntain ottelusta povataan hyvin tasaista taistelua. Kotijoukkue Hakaa Valakari luonnehtii vahvaksi joukkueeksi.

”Haka on äärimmäisen hyvä joukkue ja siitä kertoo kahdeksan tappiotonta peliä Veikkausliigassa. Helppo peli ei siis ole edessä ja Haka on todistanut vaarallisuutensa jo kauden kahdessa aiemmassa keskinäisessä ottelussa. Hyvä puoli on puolestaan se, että meille on tosi selkeää, mitä pelin voittaminen sunnuntaina vaatii”, Valakari päättää.

Veikkausliigan ottelu FC Haka-KuPS Valkeakosken Tehtaan Kentällä sunnuntaina 31.7.2022 klo 15.00

Voit seurata ottelua suorana Ruutu+ palvelusta tai radiosta Savon Aalloilta!