Veikkausliigan otteluennakko: KuPS isännöi FC Honkaa kuuden pisteen kamppailussa

Kuopion Palloseuran Veikkausliiga-kausi jatkuu todellisella huippukamppailulla, kun Palloseura isännöi Mestaruussarjan ensimmäisessä kotipelissään sarjakolmosta FC Honkaa. Ottelu alkaa Kuopion Väre Areenalla sunnuntaina 2.10.2022 kello 16.00.

Joukkueet kirmaavat Väre Areenan sunnuntai-iltaan hyvin erilaiset peliesitykset allaan. KuPS:n puolustusvirheet maksoivat kallista hintaa keskiviikkona Seinäjoella, kun SJK kaatoi kuopiolaiset maalein 3-1. FC Honka puolestaan aloitti tahollaan Mestaruussarjan komealla 3-1 kotivoitolla sarjakärki Helsingin Jalkapalloklubista. 

HJK pitää sarjan kärkipaikkaa 52 pisteellä, mutta puolustavalla Suomen mestarilla on jäljellä enää kolme ottelua. KuPS on HJK:a viiden pisteen takaa-ajomatkalla 47 pisteessä, mutta keltapaidoilla otteluita on jäljellä vielä neljä. Sarjakolmonen FC Honka nousi torstain HJK-voitolla hiillostamaan KuPS:aa kolmen pisteen päähän. Voitto HJK:sta nosti takuulla espoolaisten itseluottamusta sarjan loppuhuipennukseen, mutta pistemenetyksiin sillä ei ole enää varaa. 

Ottelun lähtökohdat eivät voisi olla juurikaan herkullisemmat. KuPS tarvitsee kipeästi täyttä pistepottia, mikäli se mielii pitää mestaruushaaveet omissa käsissään. Honka metsästää ensisijaisesti sarjassa KuPS:n päänahkaa ja voittamalla sunnuntaina espoolaiset nousisivat jo kuopiolaisten ohi. Lähtökohtaisesti siis molemmat joukkueet hakevat sunnuntaina vain ja ainoastaan voittoa, joten Väre Areenalla voitaneen odottaa vauhdikasta ja tapahtumarikasta ottelua. 

Sunnuntaina 2.10. Mestaruussarjassa pelataan täysi kierros. Muissa otteluissa huimaa kautta pelaava sarjanelonen FC Haka isännöi SJK:a myös kello 16 alkavassa ottelussa ja Helsingissä HJK saa vastaansa juuri valmentajaa vaihtaneen FC Interin kello 18.30.

KuPS ja Honka kohtaavat sunnuntaina kolmannen kerran tällä kaudella. Joukkueiden ensimmäisen kamppailun vei kesäkuussa kotinurmellaan Honka maalein 2-0 ja elokuussa Väre Areenalla pisteet tasattiin 1-1 tuloksella. 

Nuorta osaamista

FC Honka on ehdottomasti ollut Veikkausliiga-kauden suurimpia onnistujia. Jo kaudesta 2017 lähtien Vesa Vasaran komennossa ollut espoolaisjoukkue teki kaudelle 2021 rajun nuorennusleikkauksen, jonka hedelmiä Tapiolassa on päästy tällä kaudella nauttimaan. Viime kauden muutokset eivät jääneet ainoastaan pelaajistoon, vaan joukkueen koko pelitapaa lähdettiin muuttamaan aiempaa huomattavasti suoraviivaisempaan suuntaan.

Muutokset ovat olleet todella onnistuneita. Parikymppiset puolustajat Ville Koski ja Matias Rale pelaavat illasta toiseen kovalla tasolla suuria minuutteja. Yksi Vasaran suurimmista oivalluksista on myös ollut uudenlaiset roolitukset. Aiemmin kolmen alakerralla pelatessaan wingbackeina häärineet 21-vuotias Edmundo Arko-Mensah ja 22-vuotias Rui Modesto on nostettu 4-3-3 muodossa enemmänkin puhtaiksi laitahyökkääjiksi ja jälki on ollut hurjaa. Modesto on iskenyt tällä kaudella jo kuusi maalia ja syöttänyt peräti 11 – Arko-Mensah on onnistunut maalinteossa kolmesti. Kaksikon onnistumiset ovat myös avainasemassa joukkueen tuloksen tekemisessä.

Nuorten esiinmarssin sensaatiomaisin pelaaja löytyy joukkueesta kuitenkin keskushyökkääjän paikalta. 19-vuotias Agon Sadiku pelasi vielä viime kaudella Klubi 04:n paidassa Ykköstä, jossa maalisaldoksi jäi lopulta vain kaksi täysosumaa. Maisema vaihtui talven aikana Töölöstä Tapiolaan ja jo kevään Liigacupin otteluissa Sadiku näytti haastavansa tosissaan joukkueen ykköskärjen roolista. Tahti onkin ollut tappavaa myös Veikkausliigassa, jossa nuorukainen on hurjinut jo upeat 11 täysosumaa.

Nuorisokaartin takaa on nostettava myös kenties elämänsä jalkapalloa pelaava KuPS-kasvatti Jerry Voutilainen. 27-vuotiaan keskikenttäpelaajan uraa ovat sotkeneet ikävät loukkaantumiset, mutta nyt pitkästä aikaa ehjää kautta pelaava Voutilainen on noussut sarjan keskikenttäeliittiin. Monipuolinen keskikentän pohjapelaaja on onnistunut maalinteossa myös komeat kuusi kertaa.

Hongan suurimpana syömähampaana tällä kaudella on ollut tehokas ja monipuolinen hyökkäyspelaaminen. Espoolaiset ovat tehneet sarjassa eniten maaleja, ja vastustajan hönnä on heilunut keskimäärin yli kaksi kertaa ottelua kohden. Samalla myös joukkueen puolustus on ollut tiivis – 22 päästettyä maalia on HJK:n kanssa sarjan toiseksi pienin lukema ja ainoastaan KuPS on päästänyt omiin vähemmän maaleja (19). 

”Kaikki on jälleen omissa käsissämme”

Kuopion Palloseuran leirissä ei ole jääty surkuttelemaan keskiviikon tappiota, vaan katse on vahvasti edessäpäin. KuPS:n kohtaloksi Seinäjoella koituivat erikoiset puolustuspään virheet, sekä heikko viimeistely.

Keltapaitojen päävalmentaja Simo Valakari tietää, ettei Mestaruussarjassa ole varaa helppoihin virheisiin, mikäli pistepussia halutaan lihottaa.

”Ylemmässä loppusarjassa marginaalit ovat runkosarjaa pienemmät, sillä jäljellä on vain todellisia huippujoukkueita. Meillä ei ole yksinkertaisesti vara antaa vastustajalle kolmea maalia näissä peleissä. Meidän pitää pystyä puolustamaan laadukkaasti ja sitä kautta saamme mahdollisuuden taistella voitoista”, Valakari summaa. 

KuPS:n edellisestä kotiottelusta on ennen Honka-kamppailua kulunut jo kokonainen kuukausi. KuPS-luotsi onkin innoissaan paluusta kotiyleisön eteen.

”Mahtavaa päästä pitkästä pitkästä aikaa pelaamaan Väre Areenalle meidän loistavien kannattajiemme eteen. Nämä hetket ovat jalkapalloilijan hienointa aikaa, mutta vaikka pelit vähenevät, niin mikään ei muutu. Jokainen jäljellä oleva ottelu on omanlaisensa loppuottelu, mutta näistä hetkistä pitää osata nauttia ja elää hetkessä”, Valakari tunnelmoi.

Vastustajajoukkue Honkaa Valakari arvostaa erinomaisena ja hyvin valmennettuna joukkueena. Turhiin virheisiin ei espoolaisia vastaan ole varaa. 

”Honka on erinomainen joukkue, jolla on paljon erityisosaamista. Heillä on paljon nopeutta ja taitoa hyökkäyspäässä, ja he ovat todella hyvin valmennettu joukkue. Olemme pelanneet kauden aikana paljon kovia pelejä ja näitä otteluita on aina hienoa päästä pelaamaan. Meidän pitää pystyä estämään Hongan vahvuudet ja samalla hyödynnettävä omia vahvuuksiamme kentällä. Uskon, että silloin tulemme olemaan vahvoilla”, KuPS-luotsi pyörittelee voiton avaimia.

Pienten marginaalien Mestaruussarjassa jokainen piste voi näytellä kauden päätyttyä hyvin tärkeää roolia. 

”Pelaamme jatkuvasti hyviä joukkueita vastaan. Jos teemme tiettyjä asioita kentällä vähän hölmösti, niin silloin meitä varmasti rangaistaan useammin, kuin runkosarjassa. Nyt kuitenkin kaikki on jälleen omissa käsissämme ja se on vain meistä kiinni, miten tilanteeseen reagoimme ja mitä olemme valmiita tekemään mestaruuden eteen. On ollut hienoa huomata pelaajistamme, että he tietävät realiteetit ja sen, mitä mestaruudesta pelaaminen meiltä vaatii”, Valakari päättää.

Veikkausliigan Mestaruussarjan ottelu KuPS-FC Honka sunnuntaina 2.10.2022 klo 16.00 Väre Areenalla!

Liput otteluun myy www.tiketti.fi. Pääset lippukaupoille painamalla tästä tai alla olevan linkin kautta. Liput Kuopiossa voit ostaa myös Sokokselta, Prismalta ja muista Tiketin myyntipisteistä. Muistathan myös edullisen kolmen ottelun lippupaketin!

https://www.tiketti.fi/kups-2022-kotiottelut-vare-areena-kuopio-lippuja/81011