Veikkausliigan otteluennakko: Ilves vierailee Väre Areenalla runkosarjan viimeisessä kotipelissä

Veikkausliigan runkosarja lähestyy loppuaan ja taistelu sarjasijoituksista käy kuumana. Kuopion Palloseura pelaa lauantaina 3. syyskuuta runkosarjan viimeisen kotiottelunsa, kun kuopiolaiset isännöivät Väre Areenalla Tampereen Ilvestä kello 17 alkavassa jännitysnäytelmässä.

Suurin mielenkiinto Veikkausliigassa kohdistuu jälleen sarjan mestaruustaisteluun, jossa KuPS, HJK ja FC Honka ovat jo osittain karanneet muilta ja näyttää siltä, että kolmikko tulee ratkaisemaan Suomen mestaruuden kohtalon. FC Honkaa ja FC Hakaa lukuun ottamatta muilla Veikkausliigan joukkueilla on jäljellä vielä kaksi runkosarjan ottelua. Runkosarjan jälkeen Veikkausliigan kärkikuusikko pelaa oman yksinkertaisen sarjansa toisiaan vastaan Mestaruussarjassa ja viimeiset kuusi joukkuetta pelaavat samalla systeemilläHaastajasarjassa. Runkosarjan pisteet jäävät joukkueille mukaan myös loppusarjoissa, joten jokainen piste tulee olemaan suuressa painoarvossa kauden ratkaisuhetkillä.

Kuopion Palloseura johtaa Veikkausliigaa tasapisteissä Helsingin Jalkapalloklubin kanssa. Molemmat joukkueista ovat keränneet 20 ottelustaan 43 pistettä, mutta KuPS pitää kärkeä viisi maalia paremman maalieronsa turvin. Hurjaa kautta pelaava FC Honka nousi jo hetkeksi sarjan kärkipaikalle, mutta tasapeli AC Oulua ja tappio FC Hakaa vastaan on pudottanut espoolaiset sarjan kolmospaikalle. Eroa kärkikaksikkoon Hongalla on kaksi pistettä, mutta Tapiolan isännät ovat pelanneet myös yhden ottelun KuPS:aa ja HJK:a enemmän. HJK pelaa 21. kierroksella Stadin Derbyn Helsingin IFK:a vastaan ja runkosarjan päätöskierroksella Honka isännöi Tapiolassa HJK:a. KuPS:n runkosarjan viimeinen peli pelataan vieraissa Vaasan Palloseuraa vastaan.

KuPS:n lauantaisen vastustajan Ilveksen tilanne top6-sijoituksille nousemiseksi näyttää tukalalta. Runkosarjan loppusuoralla Ilves on sijalla kahdeksan ja eroa kuudennella sijalla olevaan Seinäjoen Jalkapallokerhoon on viisi pistettä. Keskikastissa kilpailu viimeisistä ylemmän loppusarjan paikoista käy kiivaana, kun viidentenä oleva FC Inter ja kuudentena oleva SJK ovat 28 pisteessä, seitsemäntenä kärkkyy AC Oulu 26 pisteellään ja Tampereellakin haaveillaan vielä pienestä ihmeestä ja Mestaruussarjan paikasta.

KuPS:n alakuloinen tuloskunto sai kaivatun piristysruiskeen, kun viikko sitten kuopiolaiset nousivat tappiotilanteesta 1-2 voittoon FC Interin vieraana ja keskiviikkona keltapaidat kaivoivat 0-1 voiton FC Lahdesta ja etenivät Suomen Cupin finaaliin pelattuaan vieraskentällä yli 75 minuuttia miesalivoimalla.

Ilves oli pitkään vahvoilla Veikkausliigan ylemmässä keskikastissa, mutta viimeiset reilut kaksi kuukautta on ollut tamperelaisten riveissä vaikeaa. Edellisestä kahdeksasta Veikkausliiga-ottelustaan tupsukorvat ovat voittaneet vain yhden ja samana ajanjaksona pistepotti on lihonut yhteensä vain viidellä pisteellä. Viimeksi viikko sitten FC Haka haki Ratinasta täyden pistepotin 2-3 voitolla. 

Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet toisensa kertaalleen Veikkausliigassa, kun 9. huhtikuuta poikkeuksellisesti Valkeakoskella pelattu Ilveksen kotiottelu päättyi KuPS:lle maalein 1-2. Viimeisissä keskinäisissä kamppailuissa Ilveksen kannalta ylitsepääsemätön KuPS:n mörkö on ollut Tim Väyrynen, joka on paukutellut edelliseen kahteen Ilves-kamppailuun yhteensä neljä maalia. 

Petteri Pennasen kotiinpaluu

Ilveksessä siirryttiin kesken viime kauden uuteen aikakauteen, kun kuudetta kauttaan tamperelaisten peräsimessä toiminut Jarkko Wiss sai väistyä päävalmentajan tehtävistään. Jallun paikan päävalmentajana otti liki vuosikymmenen Ilveksen valmennusryhmässä operoinut ex-maajoukkuepuolustaja Toni Kallio. Kallion alaisuudessa Ilves rymisteli vielä viime kaudella lopulta Veikkausliigan viidennelle sijalle, mutta tällä kaudella ylempään loppusarjaan nouseminen vaatisi pienimuotoista ihmettä.

Viime aikoina tamperelaisten murheet ovat löytyneet kentän molemmista päistä. Joukkueen omassa päässä on kolissut liian usein ja liian helposti, kun taas toisessa päässä maaliverkot saadaan sinkeäksi liian harvoin. Toki joukkueen edellisessä ottelussa Hakaa vastaan Ilves iski kaksi maalia, mutta sekään ei riittänyt pisteille.

Ilves on vahvistanut kesän aikana rivejään varsin reilusti. Puolustus on pysynyt ennallaan, mutta hyökkäykseen on pyritty löytämään tulivoimaa. 19-vuotias JJK:n kasvatti Emmanuel Patut palasi muutaman vuoden Saksan reissun jälkeen takaisin Suomeen ja nuori keskikenttäpelaaja valitsi Ilveksen. Vasemmalle laidalle tuotettiin nopeajalkainen Najeeb Yakubu, joka siirtyi Tampereelle lainasopimuksella KuPS:llekin tutusta Vorskla Poltavasta. Laitahyökkääjä Djair Parfitt-Williams tuotettiin Englannin kuudenneksi korkeimmalta sarjatasolta Dover Athleticista ja siirtoikkunan ensihetkillä Ykkösen EIF:ssa hurjaa jälkeä takonut ruotsalaishyökkääjä Adam Larsson vaihtoi sarjaporrasta ylemmäs Ilvekseen. 

Hyökkäyskalusto on lähtökohtaisesti paperilla tamperelaisten parasta antia. HJK-laina Kai Meriluoto teki hurjaa jälkeä alkukaudella, mutta viimeiseen 10 kamppailuun 19-vuotias hyökkääjä on osunut vain kertaalleen. EIF:sta siirtynyt Larsson aloitti Ilveksessä komeasti viimeistelemällä kahdessa ensimmäisessä ottelussaan, mutta livakkaliikkeinen hyökkääjä on jäänyt nollille viidessä edellisessä ottelussaan. 

Ilveksen pelin sielu tällä kaudella on ollut Kuopion Palloseuran kasvatti Petteri Pennanen. 31-vuotias Neulamäen poika on näyttänyt kotimaiselle jalkapalloväelle, että hän on edelleen sarjan eliittiä pelipaikallaan. Keskikentän keskustassa operoiva Pete on Ilveksen pelinrakentamisen kannalta joukkueensa tärkein lenkki, ja hän on tuonut tehoja myös hyökkääjien takaa. Kahdeksan tehtyä maalia oikeuttaa Ilveksen maalipörssin kärkeen ja viisi maalisyöttöä jakaa joukkueen syöttötilaston kärkipaikan yhdessä Tucon kanssa.

Kuopion Palloseuraa 195 virallisessa ottelussa edustanut Pennanen palaa Mölymäelle entisen kotiyleisönsä eteen vierasjoukkueen paidassa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2014, jolloin Pennanen edusti Rovaniemen Palloseuraa. KuPS:n ja Ilveksen edellisessä kamppailussa huhtikuussa Pennanen iski joukkueensa ainoan maalin KuPS:n 2-1 voittoon päättyneessä ottelussa. Pennasen paluu Väre Areenalle tulee takuulla olemaan täynnä suuria tunteita niin katsomossa, kuin myös kentällä.

”Huolellisuus on avainsana”

KuPS pelaa lauantaina kolmannen ottelunsa kahdeksaan päivään. Viime lauantaina kuopiolaiset nousivat takaisin Veikkausliigan kärkipaikalle dramaattisella vierasvoitolla FC Interistä, ja keskiviikkona KuPS taisteli Suomen Cupin finaaliin voittamalla FC Lahden vieraskentällä 0-1.

Keskiviikon Lahti-ottelun jälkeen kuopiolaiset ovat keskittyneet palautteluun ja lauantaiseen Ilves-kamppailuun keltapaidat pääsevät hyvin latautuneina. Ennakkolipunmyynti Ilves-otteluun on käynyt ennätysmäisen vilkkaana ja Väre Areenalle voidaan odottaa lauantaina todella komeaa yleisömäärää. 

Vierasjoukkue Ilveksen vaarallisuus ja yksilötaito etenkin hyökkäyspäässä on laitettu kuopiolaisten riveissä merkille

”Ilves on vaarallinen joukkue varsinkin hyökkäyspäässä. Heillä on paljon hyviä yksilöitä ja erityylisiä pelaajia, jotka voivat ratkoa tilanteita heidän eduksensa. Meidän pitää olla äärimmäisen huolellisia niissä hetkissä, kun pallo on vastustajalla”, avaa KuPS-luotsi Simo Valakari.

Maalivahti Johannes Kreidl on Ilves-ottelusta sivussa pelikiellon vuoksi, mutta cupin välieräottelussa ulosajettu Otso Virtanen on puolestaan pelikelpoinen Veikkausliigassa. KuPS on tehnyt viime otteluistaan itselleen vaikeita ja päävalmentaja Valakari peräänkuuluttaakin huolellisuuden merkitystä Ilves-kamppailussa.

”Huolellisuus on Ilvestä vastaan avainsana, sillä viime peleissä olemme omilla nukahduksillamme tehneet peleistämme haastavia. Meidän pitää pystyä paremmin elämään hetkessä ja jos keskittymisemme pysyy korkealla tasolla koko pelin ajan, tulemme olemaan vahvoilla”, Valakari päättää.

Veikkausliigan ottelu KuPS-Ilves Kuopion Väre Areenalla lauantaina 3.9.2022 klo 17.00!

Ilves-kamppailu on viimeinen mahdollisuus myös käyttää tämän kauden voucherit, joten älä nuku onnesi ohi!