Suomen Cup jatkuu kotihallissa Seinäjoen Jalkapallokerhoa vastaan

Jalkapallon Suomen Cup jatkuu KuPS:n osalta tulevana lauantaina. Jani Honkavaaran luotsaama SJK saapuu KuPS:n vieraaksi Lippumäen ylipainehalliin. Ottelu pelataan lauantaina 13. helmikuuta kello 13 alkaen suljettujen ovien takana.

Molemmat joukkueet aloittivat Suomen Cupin taipaleensa voitokkaasti, joten vastakkain ovat C-lohkon kärkijoukkueet. Keltamusta avasi 2-0 vierasvoitolla Tampereen Ilveksestä, kun taas SJK haki AC Oulusta 1-0 vierasvoiton.

Lisämielenkiintoa otteluun tuo myös mestarivalmentajien kohtaaminen entisten seurojensa kanssa. KuPS:n nykyinen päävalmentaja Simo Valakari johdatti SJK:n seurahistoriansa ensimmäiseen Suomen mestaruuteen kaudella 2015 ja kohtaa entisen joukkueensa ensimmäistä kertaa urallaan. Jani Honkavaara puolestaan palautti KuPS:n kultakantaan 43 vuoden odotuksen päätteeksi kaudella 2019.

Vahvistunut SJK

Valakarin aikakauden jälkeen mitalikahveja Seinäjoella ei olla päästy keittämään. Viime kauden loppupuolisko oli kuitenkin Seinäjoella lupauksia herättävä – joukkue oli Veikkausliigan toiseksi kovin joukkue kuntopuntarin perusteella.

SJK on myös onnistunut pelaajamarkkinoilla pitämään kiinni haluamistaan pelaajista ja se on vahvistunut entisestään viime kaudelta.

Seinäjokelaiset kiinnittivät viime kauden loppukahinoihin puolustukseen kuopiolaisillekin tutun uusiseelantilaistoppari Nikko Boxallin, sekä vasemman pakin tontille brasilialaisen Murilon. Hyökkäystä vahvistamaan tulivat brittikolossi Jake Jervis, sekä taitava ja kokenut argentiinalainen Emmanuel Ledesma. Tämä kvartetti edustaa SJK:a myös tulevalla kaudella.

Varsinkin Ledesman nimi kannattaa painaa mieleen. Liki sata ottelua Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Championshipissa pelannut laitapelaaja onnistui viime kauden 11:ssä Veikkausliiga-ottelussa viidesti maalinteossa, jonka lisäksi hän tarjoili kaksi maaliin johtanutta syöttöä.

Kokonaan uusina pelaajina SJK-paidan ylleen pukevat kolumbialaistoppari Cristian Valencia, argentiinalaispakki Rodrigo Arciero, sekä keskikentän Hope Akpan (ENG) ja Gustaf Backaliden (SWE). Heistä jokainen on puhtaasti paperilla arvioiden ehdottomasti profiilipelaajia Suomen kentille.

Nikko Boxall debytoi SJK:n paidassa vanhaa seuraansa KuPS:aa vastaan heinäkuun lopussa 2020. Boxall edusti Palloseuraa kaudella 2017.

SJK tarjoaa kovan fyysisen haasteen KuPS:lle

SJK:n voitokkaassa cup-avauksessa ottelun ainoan maalin iski Denys Olinyk. Seinäjokelaisten materiaalissa on syvyyttä ja joukkueella on asettaa liki jokaiselle pelipaikalle kaksi hyvää vaihtoehtoa.

Suomen Cupia edeltävissä harjoitusotteluissa SJK:n peli haki vielä uomiaan. Tammikuun puolivälissä Haka haki Seinäjoelta 2-1 voiton, jonka jälkeen Ilves iloitteli SJK:n nurin maalein 5-3. Suomen Cupin kenraalissa kaatui kuitenkin VPS 3-1 ja Cupin avauksessa voiton lisäksi oma maali pysyi puhtaana.

Talven otteluissa Jani Honkavaara on heittänyt romukoppaan viime kaudelta tutun kolmen topparin linjan ja SJK on nähty muodoissa 4-4-2 ja 4-3-3. Suomen Cupin avauksessa joukkueen fyysinen preesens oli myös vähintään vakuuttava. Kärjessä aloittaneet Jake Jervis (191cm) ja Tuco (188cm) ovat erinomaisia target-pelaajia, eikä Tucon tilalle tullut 190-senttinen Joonas Lepistökään fyysisessä kamppailussa kalpene.

Keskikentän pohjalla Jude Arthur (190cm) ja Mehmet Hetemaj (186cm) pitivät Oulua vastaan huolen haalarihommista. Keskikentälle vaihtoehtoina ovat myös Hope Akpan (187cm) ja Gustaf Backaliden (186cm), joten kamppailuvoimaa joukkueen keskiakselista ainakin löytyy. Tasapainottavien pelaajien rooli SJK:n pelaamisessa on merkittävää – joukkueen laitapuolustajat nousevat hanakasti hyökkäyksiin ja laidalla hyökkäävissä rooleissa taiteilevien Emmanuel Ledesman ja Denys Olinykin suurimmat vahvuudet eivät ole puolustussuunnassa.

Jani Honkavaaran joukkueet ovat profiloituneet aktiivisina sekä pallottomana, että pallollisena. Alkutalven perusteella SJK:n pelissä on ollut nähtävissä pelin suoraviivaistamista ja varsinkin ottelussa AC Oulua vastaan joukkue avasi peliä paljon pitkillä palloilla kärjessä hääriviä torninostureita kohti.

SJK:n paitaan palannut Tuco ja KuPS:n Juho Pirttijoki taistelivat ilmatilan herruudesta viime kaudella Kuopion Keskuskentällä.

”KuPS on paras mahdollinen mittari meille”

Vaikka SJK ei ole kokenut paperilla suuria muutoksia, joukkueen pelaamista on lähdetty uudistamaan maltillisesti viime vuodesta. SJK:n päävalmentaja Jani Honkavaara kertoo joukkueensa olevan tietynlaisen uuden alun edessä:

”Olemme halunneet lähteä uudistamaan omaa pelaamistamme. Haluamme kaivaa esiin pelaajien suurimmat vahvuudet ja olla sitä kautta kokonaisvaltaisesti parempi joukkue. Haluamme olla jatkossa entistä tasapainoisempi joukkue, jossa yksilöiden vaatimustaso myös kasvaa. Viime kaudella puolustuksemme oli usein todella auki negatiivisissa tilanteenvaihdoissa ja kenttätasapainossa oli toivomisen varaa. Pelasimme periaatteessa ihan hyvää jalkapalloa, mutta emme pystyneet pitämään tasoamme korkealla täyttä 90 minuuttia edes peleissä, jotka voitimme. Pelaamisessamme jouduttiin tekemään liikaa kompromisseja” Honsu analysoi.

Kuopion Palloseuraa Honkavaara luonnehtii yhtenäisenä joukkueena:

”KuPS on meille paras mahdollinen mittari tällä hetkellä. Se voitti harjoituspelissä HJK:n ja Suomen Cupin avauksessa Ilveksen. Ilves on perinteisesti talvella aina todella valmis joukkue ja KuPS:n pelaaminen heitä vastaan oli vakuuttavaa. KuPS on tällä hetkellä kovassa vireessä, se on yhtenäinen joukkue hyvällä profiililla – paljon suomalaispelaajia höystettynä hyvillä ulkomaalaisilla. Lauantain pelissä on myös hyvää cup-henkeä, sillä voiton merkitys jatkoon pääsemisen kannalta on iso. Makea matsi tulee ihan varmasti”, Honkavaara kommentoi.

SJK-käskyttäjän mukaan miehistö alkaa olla kasassa, eikä uusia pelaajia etsitä joukkueeseen – ainakaan kovin aktiivisesti.

”Saimme pidettyä viime kaudesta ne pelaajat, jotka halusimme ja heidän lisäkseen teimme muutaman täsmähankinnan. Meillä on nyt aika valmis joukkue, joskin pientä epäsuhtaa materiaalissa myös on. Meillä on paljon toppareita, laitapelaajia ja hyökkääjiä, mutta toisaalta keskikaistamme on kohtalaisen ohkainen. Parille uudelle pelaajalle tekonurmi ja sisällä pelaaminen on ollut pienoinen kulttuurishokki, mutta he sopeutuvat päivä päivältä paremmin. Lauantaina meillä on käytettävissä pelaajaringin jokainen pelaaja”, Honkavaara päättää.

”Haluamme olla parhaimmillamme jokaisessa ottelussa”

Kuopion Palloseuran alkutalvi on ollut pelikentillä voitokas. Harjoitusotteluissa kaatuivat vuoron perään Mikkelin Palloilijat, AC Oulu, sekä Helsingin Jalkapalloklubi ja kilpailukausi alkoi voitokkaasti Suomen Cupin avauksessa Ilvestä vastaan.

Talven neljässä ottelussa Kanarialinnut ovat onnistuneet maalinteossa kahdeksan kertaa – oma maali on pysynyt koskemattomana kaikissa otteluissa.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakarin mukaan joukkue on onnistunut toteuttamaan harjoituskentällä opittua pelaamista myös pelikentillä:

”Ilves-peli antoi meille paljon informaatiota siitä, missä me tällä hetkellä menemme oman pelaamisemme kanssa. Ilves on ollut talven parhaita joukkueita Suomessa – he ovat pelanneet vauhdikasta ja tehokasta jalkapalloa. Onnistuimme kuitenkin riisumaan heidän vahvuudet omalla pelaamisellamme ja kontrolloimme peliä pallollisena ja myös pallottomassa vaiheessa. Pelissämme on jo nyt paljon hyvää, mutta totta kai on vielä paljon asioita, joita pitää parantaa. Tiedostamme kehityskohteet ja teemme töitä sen eteen”, Valakari kertaa.

Päävalmentaja on alleviivannut, että KuPS haluaa voittaa jokaisen pelaamansa ottelun ja toteuttaa sovittuja asioita mahdollisimman tarkasti.

”En halua ajatella niin, että olemme valmiita silloin kun Veikkausliiga alkaa. Haluamme olla aina parhaita juuri tässä hetkessä ja sitten kun Veikkausliiga alkaa olemme vielä parempia. Näin viemme omaa pelillistä prosessiamme eteenpäin”, KuPS-luotsi korostaa.

Nana Boateng vapautuu Ilves-ottelussa kärsimästään pelikiellosta ja on päävalmentaja Simo Valakarin käytettävissä SJK:a vastaan.

Mestariluotsit kohtaavat entiset seuransa

Valakari toimi SJK:n päävalmentajana viiden kauden ajan. Vetovastuun hän otti elokuussa 2012 ja reilua vuotta myöhemmin Seinäjoella juhlittiin nousua Veikkausliigaan. Ensimmäisellä kaudella Veikkausliigassa SJK nousi välittömästi valtakunnan huipulle oltuaan sarjassa toinen ja kaudella 2015 jysähti jättipotti, kun SJK kruunattiin Veikkausliigan mestareiksi. 2016 Valakarin miehistö voitti vielä Suomen Cupin, joten värisuora oli valmis. Valakari muistelee edelleen aikaansa Seinäjoella lämmöllä:

”SJK antoi minulle mahdollisuuden valmentaa Suomessa huipputasolla ja vuodet siellä olivat erittäin menestyksekkäät. He ovat tehneet suomalaisen jalkapalloilun eteen paljon ja näyttäneet, että silloin kun asioita tehdään oikein voi saavuttaa paljon ja menestyä. SJK:lla ja seinäjokelaisille on aina iso paikka sydämessäni”, Valakari miettii.

KuPS:n päävalmentajan mielestä kahden mestarivalmentajan kohtaaminen entisten menestysseurojensa kanssa antaa hyvää pientä lisäjännitettä otteluun. Joukkueena SJK on Valakarin mukaan laadukas ja kokenut nippu:

”SJK on oman pelillisen prosessinsa alkutaipaleella, jos verrataan vaikka Ilvekseen. Sinne on tullut jonkin verran uusia pelaajia ja he ovat harjoitelleet yhdessä vasta muutaman viikon. Pelaajamateriaali heillä on kuitenkin todella laadukas ja kokenut. Joukkueessa on erinomaisia yksilöitä, joilla on tiettyjä erityistaitoja – he osaavat tehdä vastustajalleen pelin vaikeaksi. Honsu on rakentanut mielenkiintoisen kompleksin, jota on vaikea lähteä pelaamaan, sillä he pystyvät pelaamaan pelistä toiseen erilaisilla variaatioilla,” Valakari arvioi.

SJK:n paidassa viilettää myös kaksi kuopiolaisyleisölle tuttua pelaajaa. Toppari Nikko Boxall oli voittamassa KuPS:ssa hopeisia mitaleita kaudella 2017 ja kamerunilaishyökkääjä Tuco tuli kesken kauden 2019 voittamaan uransa toisen Veikkausliiga-mestaruuden. Tucon rooli mestaruusjoukkueessa oli merkittävä, sillä 12:ssa KuPS-paidassa pelaamassaan ottelussa Tuco onnistui neljästi maalinteossa.

Vuonna 2020 pelatuissa otteluissa KuPS oli hentoisesti niskan päällä. Joukkueet kohtasivat myös viime vuoden Suomen Cupissa – liki päivälleen vuosi sitten 14. helmikuuta 2020. Tuolloin Kuopiohallissa pelattu ottelu päättyi KuPS:n 1-0 voittoon. Veikkausliigassa joukkueet kohtasivat toisensa kahdesti reilun viikon sisään. Ensimmäinen kamppailu Kuopiossa päättyi kotijoukkueen 2-1 voittoon ja Seinäjoella pisteet tasattiin 1-1-lukemin.

Kaikkinensa joukkueet ovat kohdanneet toisensa 24 kertaa. SJK on voittanut otteluista kahdeksan, KuPS seitsemän ja yhdeksän kertaa pisteet on jaettu.

Suomen Cupin C-lohkon ottelu KuPS-SJK lauantaina 13. helmikuuta kello 13. Ottelu pelataan Lippumäen ylipainehallissa suljettujen ovien takana. Ottelua pääset kuitenkin seuraamaan Ruutu+ palvelun kautta!