Savonia ja KuPS yhteistyöhön

Savonia-ammattikorkeakoulun korumuotoilun opiskelijat suunnittelevat Kuopion Palloseuralle kolme korumallistoa juhlistamaan jalkapalloseuran satavuotista historiaa. Savonia ja KuPSin julkistavat samalla tuoreen yhteistyökumppanuuden. Kumppanuus on luontevaa, sillä molemmat jakavat samat arvot: yhteisöllisuuden ja yhdenvertaisuuden.

Kumppanuuden sekä palloseuran juhlavuoden kunniaksi organisaatiot halusivat luoda jotain ainutlaatuista ja pysyvää.

– Opetuksemme ytimessä on ajatus vastuullisuudesta ja ihmisläheisyydestä, joten opiskelijoita on ohjeistettu tekemään koruista monikäyttöisiä. Tämä tarkoittaa sitä, että koruja olisi mahdollista käyttää useammalla kuin yhdellä tavalla. Haaveenamme on, että kun korut viedään tuotantoon, niistä syntyy ajattomia perhekalleuksia. Aivan kuten rakkaus jalkapalloseuraa kohtaan tulee monelle verenperintönä, kertoo Savonian muoti- ja vaatetussuunnittelun lehtori Laura Pakarinen.

Anne Heikkinen ja Markku Raatikainen allekirjoittamassa yhteistyösopimusta.

Monikäyttöisyyden lisäksi opiskelijoille on annettu lähestulkoon vapaat käden suunnittelun suhteen. He ovat kuitenkin tutustuneet muun muassa seuran satavuotiseen historiaan ja jalkapalloon lajina. Opiskelijat ovat myös saaneet esittää kysymyksiä seuran edustajille ja tutustua seuran arvomaailmaan.

– On kiinnostavaa nähdä, mihin muotoilun opiskelijat tarttuvat. Uskon, että ainakin KuPSille tunnusomaiset intohimo ja yhteisöllisyys välittyvät mallistoista. Odotamme mallistojen esittelyä kuin joulua konsanaan. Olemme todella innoissamme tästä, kertoo KuPSin hallituksen puheenjohtaja Markku Raatikainen.

”Haluamme olla mukana mahdollistamassa liikuntaharrastuksen vauvasta vaariin”

Opiskelijoilla on kymmenen viikkoa aikaa suunnitella pienissä ryhmissä omat mallistonsa KuPSille esiteltäväksi. Mallistojen julkistus on toukokuun puolivälissä. Korumallistojen mahdollinen tuotanto tapahtuu itse suunnitteluprojektin jälkeen yhteistyössä koruja valmistavan yrityksen kanssa.

– Halusimme näyttää, että Suomen vastuullisesti vaikuttavin ammattikorkeakoulu tekee kumppanin ominaisuudessa muutakin kuin jalkapallopelien laitamainoksia. Haluamme olla mukana mahdollistamassa liikuntaharrastuksen vauvasta vaariin sekä tarjota ihmisille vapaa-ajan elämyksiä, kertoo Savonian viestintä- ja vaikuttavuusjohtaja Anne Heikkinen.

Savonia on Suomen ainoa ammattikorkeakoulu, jolla on korumuotoilun tutkinto-ohjelma. Korumuotoilun opetuksessa näkyy korkeakoulun arvojen mukainen vastuullisuus.

– Opiskelijat laativat meillä aina koruilleen vastuullisen suunnittelun mallin, jolloin esimerkiksi korujen raaka-aineiden hankinnassa huomioidaan kierrätysmateriaalien hyödyntäminen. Näin tehdään myös KuPSille suunniteltavissa mallistoissa, kertoo korumuotoilun lehtori Risto Nylund.