Savolainen hurjana – KuPS murskasi SJK:n maalein 5-2

Kuopion Palloseuran hyvä vire sai jatkoa lauantaina, kun tällä kertaa SJK sai todeta KuPS:n paremmakseen. Suomen Cupin C-lohkon ottelu oli viihdyttävä kamppailu, jossa iloiteltiin peräti seitsemän maalia. KuPS:n Saku Savolainen oli ottelun hahmo kahdella maalilla ja kahdella syötöllään.

Ensimmäinen puoliaika

KuPS tuli otteluun vahvalla otteella. Keltapaitojen hyökkääminen oli monipuolista ja pallottomana se piti SJK:n aseettomana.

Työ palkittiin ottelun 18. minuutilla. KuPS vyörytti hyökkäystään vasemman laidan kautta ja pallo pelattiin boksissa päivystäneelle Arttu Heinoselle. Heinonen laukoi vasurillaan pallon terävästi alanurkkaan ja KuPS siirtyi pelissä 1-0 johtoon.

Kuopiolaisten niskaan kaadettiin kylmää vettä pari minuuttia myöhemmin. Vieraat saivat vapaapotkun sivurajan tuntumasta ja SJK-kapteeni Emmanuel Ledesman millintarkka keskitys löysi debyyttiotteluaan pelanneen Cristian Valencian, joka ohjasi pallon ensimmäisestä SJK-paikasta ohi KuPS:n maalia vartioineen Johannes Kreidlin.

Vaikka SJK oli pahasti avausjaksolla alakynnessä, iskivät vieraat ottelun johtomaalin 28. minuutilla. Laitapuolustaja Rodrigo Arcieron pitkä avaus tavoitti Joonas Lepistön, joka viimeisteli taidokkaasti pallon Kreidlin selän taakse.

Keltapaidat eivät häkeltyneet SJK:n tehokkaasta viimeistelystä vaan jatkoivat oman pelinsä toteuttamista. 34. minuutilla pallo pomppi Arttu Heinosen jaloista hyökkäyksen tueksi nousseelle Saku Savolaiselle, joka laukoi pallon tarkasti takatolpan juureen ja ottelu oli jälleen tasan.

Minuuttia myöhemmin pallo oli jälleen SJK:n maalissa. Urho Nissilä nosti kierteisen pallon vieraiden maalinedustalle, johon Savolainen liukui ennen maalivahti Walter Viitalaa. Pallo lirui maalin takanurkkaan ja KuPS siirtyi uudestaan johtoon.

Avausjakson loppu mentiin KuPS:n edelleen hallitessa ottelun tapahtumia, mutta lisämaaleja ei ensimmäisellä puoliajalla enää nähty.

Toinen puoliaika

KuPS vaihtoi toiselle jaksolle kentälle Axel Vidjeskogin ja toppari Taneli Hämäläisen. Tilaa heille tekivät Anton Popovits ja Juho Pirttijoki.

Toinen puoliaika jatkui pitkälti samoilla askelmerkeillä, mihin avausjakso päättyi. KuPS hallitsi palloa ja onnistui pysäyttämään SJK:n hyökkäykset usein jo keskialueella. Varsinkin pelikiellosta vapautunut ja kapteeninnauhaa kantanut Nana Boateng oli loistavalla pelipäällä.

KuPS iski neljännen maalinsa, kun ottelun toista puoliaikaa oli pelattu reilu kymmenen minuuttia. Erikoistilanteen jälkimainingeissa hyökkäykseen jäänyt Diogo Tomas taisteli pallosta maalivahti Viitalan kanssa. Pallo ajautui 16-alueen tuntumaan Saku Savolaiselle, jonka kova pallo löysi maalin kulmalle jääneen Tomasin. Topparilla oli helppo työ ohjata pallo vieraiden maaliin ja KuPS karkasi kahden maalin johtoon.

KuPS:n neljännen maalin jälkeen pallonhallinta siirtyi SJK:lle. KuPS pyrki jäädyttämään peliä, eivätkä vieraat hienoisesta hallinnastaan huolimatta päässeet maalipaikoille. Vieraiden pelaaminen muuttui entistä suoraviivaisemmaksi ja avauksilla pyrittiin löytämään vaihdosta kentälle tullutta target-hyökkääjä Jake Jervisiä. KuPS:n puolustus kesti Tomasin, Henri Toivomäen, sekä vahvasti kentälle tulleen Taneli Hämäläisen johdolla SJK-rynnistyksen.

Viimeiselle vartille pelitapahtumat jälleen tasoittuivat ja KuPS nousi takaisin kuskin paikalle. Saku Savolaisella oli paikka iskeä hattutemppu täyteen, mutta vieraiden maalivahti Viitala torjui laitapuolustajan lähentelyt.

Loppunumerot 5-2 viimeisteli ottelun lisäajalla Santeri Haarala. Nana Boateng pelasi erinomaisen pallon linjan taakse Savolaiselle, joka tarjoili avopaikan Haaralalle. Haarala viimeisteli varmasti ja KuPS naulasi ottelusta selkeän voiton.

Onnistumiset laajalla rintamalla ilahduttivat päävalmentajaa

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari kohtasi urallaan ensimmäistä kertaa SJK:n, jonka hän valmensi Suomen mestaruuteen kaudella 2015. Valakari oli suojattiensa otteisiin entistä seuraansa vastaan tyytyväinen.

”Tämä oli meiltä hyvä peli ja olen ilahtunut, että saimme onnistumisia laajalla rintamalla. Pelissämme näkyi niitä asioita, mitä olimme harjoitelleet”, Valakari iloitsi.

Kuopiolaisten saldo alkuvuoden otteluista on komea. Kuopiolaiset ovat voittaneet kaikki viisi pelaamansa ottelua. Viidessä ottelussa keltapaidat ovat onnistuneet iskemään 13 maalia – omissa on soinut kahdesti.

”Joukkue vastasi hienosti SJK:n tarjoamaan haasteeseen. Tämä oli meille tärkeä voitto ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin pelillisen prosessimme kehittämistä”, Valakari päättää.

Voitolla KuPS varmisti paikkansa Suomen Cupin jatkopeleissä. Lohkon päätöspelissä lauantaina 20. helmikuuta KuPS saa kotihalliinsa vastaan AC Oulun. Tuossa ottelussa KuPS:lle riittää tasapelikin lohkovoittoon. Lohkovoittaja etenee Suomen Cupissa suoraan puolivälieriin, eli kahdeksan parhaan joukkoon.