Pohjoissavolaisen jalkapallon historiaa KuPSin juhlavuotena Kuopion korttelimuseossa

Korttelimuseon kesän näyttely Jalkapalloa ja kunnian kenttiä – pohjoissavolaista jalkapallohistoriaa sai innoituksensa vuonna 2020 julkaistusta teoksesta Kunnian kentät – kirja savolaisista jalkapallopyhätöistä ja juhlistaa osaltaan KuPSin 100-vuotista taivalta.

Viime syksynä avautunut ja 17. syyskuuta saakka avoinna olevassa näyttelyssä syvennytään jalkapalloilun historiaan maakunnan mielenkiintoisimpien pelikenttien, legendaaristen pelaajien ja ansiokkaan kasvattajaseuratyön kautta.

”Tiivistetysti näyttely kertoo jalkapallokulttuurin leviämisestä Pohjois-Savossa ja lajin vaikutuksesta niin pelaajiin, harrastajiin kuin katsojiinkin”, näyttelyn kuratoinut Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti Pekka Kankkunen kertoo. Kankkunen on itsekin intohimoinen KuPS ja jalkapallofani.

Korttelimuseon jalkapalloaiheisen näyttelyn kuratoinut intendentti Pekka Kankkunen on itsekin jalkapalloilun fani. Kuva: Reetta Tiainen / KUHMU.

”Erityisen mielenkiintoisia ovat jalkapalloilun alkuhetket, jotka harvalla ovat enää muistissa. Esimerkiksi KPTn nousu mestaruussarjaan ensimmäisenä sisäsuomalaisena joukkueena oli merkittävä hetki pohjoissavolaiselle jalkapalloilulle.”

Alueen menestyneimpänä joukkueena ja juhlavuotensa kunniaksi KuPSilla on näyttelyssä merkittävä rooli ja seuran historiaa esitellään läpi näyttelyn mielenkiintoisin esinein. Tällaisia esineitä ovat mm. Vuoden 1958 mestaruuspokaali ja Suomen mestaruuden KuPSille lokakuussa 2019 ratkaisseet Ilmari Niskasen nappulakengät. Katettuna on lähes koko seuran 100-vuotinen historia alkuajoista viimeisimpiin mestaruuksiin. KuPS on myös pohjoissavolaisista seuroista ainoa, jolle on näyttelyssä omistettu kokonaan oma huone.

Ilmari Niskasen mestaruuden ratkaisseet nappulakengät. Kuva: Reetta Tiainen / KUHMU.

”KuPSilla on ja on ollut suuri merkitys pohjoissavolaisen jalkapalloilun historiassa jo 1940-luvulta alkaen. Joukkueen oma menestys ja vahva juniorityö ovat tuottaneet valtakunnallisia huippuja ja antaneet myös pienempien seurojen pelaajille mahdollisuuden edetä maailmalle asti.”

Pelaajista merkittävimpänä Kankkunen nostaa Aulis Rytkösen

”Ensimmäisenä suomalaisena ammattilaispelaajana maailmalle lähtenyt Rytkönen on täysin ohittamaton henkilö. Häntä on kuvailtu jopa ylivertaiseksi”, Kankkunen summaa. Muitakin pelaajia näyttelyssä esitellään, esimerkiksi maaliennätysmies Olavi Rissanen sekä KuPS kasvatit Anni Hartikainen ja Urho Nissilä ovat näyttelyssä esillä.

Kaiken ikäisille suunnattu näyttely pyrkii tarjoamaan vähän jokaiselle jotakin. Historiatietoon syventymisen lisäksi näyttelykäynnillä voi esimerkiksi ottaa matsin pöytäfutiksessa tai testata tietonsa asiantuntijoillekin haastavassa tietovisassa.

”Oma suosikkini on Matti “Hilima” Hiltusen ja Ari Savolaisen haastattelu, joka valottaa erityisen hyvin lajin alkutaivalta ja muutosta. Se on todella mielenkiintoista kuunneltavaa”, Pekka Kankkunen kertoo. Kuulokkeista sohvalla löhöten kuunneltavassa haastattelussa entiset pelaajat kertovat omasta urastaan sekä KuPSin ja kuopiolaisen jalkapalloilun alkutaipaleesta ja lajin muutoksesta.

Jalkapalloa ja kunnian kenttiä – pohjoissavolaista jalkapallohistoriaa Kuopion korttelimuseossa 17.9. saakka.

Lue lisää näyttelystä kuopionkorttelimuseo.fi