Otteluraportti: Norjan ihme jäi toteuttamatta – eurotaival päättyi Tromssassa

Kuopion Palloseuran taival UEFA Europa Conference Leaguen karsinnoissa päättyi toiselle karsintakierrokselle norjalaiselle Tromsø IL:ää vastaan. Norjalaiset voittivat Romssa Arenalla ratkaisevan toisen osaottelun niukasti 1-0 (1-0) ja etenivät jatkoon yhteismaalein 2-0.

Avausottelussa kuopiolaiset esittivät hyviä otteita, mutta silti tulostaululla oli ottelun jälkeen 0-1 tappio. Nyt kuopiolaiset olivat ison haasteen edessä, sillä ennakkoon vahvempi norjalaisseura oli kaadettava vieraskentällä. Kuopiolaiset lähtivätkin otteluun rohkeasti ja asenteen puutteesta joukkuetta ei voi syyttää.

Isossa kuvassa norjalaisten pelaaminen oli pienoinen yllätys: Tromsø IL on tunnettu viiden alakerrastaan, mutta nyt joukkueen taktinen lähestyminen oli vielä enemmän puolustusvoittoinen kuin avausottelussa.

Tromssalaisilla oli mahdollisuus lyödä kuopiolaisten arkkuun ”ratkaisevan” oloinen naula jo kolmannella peliminuutilla, kun norjalaisille vihellettiin rangaistuspotku. Lasse Nordas asettui pallon taakse, mutta KuPS maalivahti Johannes Kreidl venyi hienoon torjuntaan ja piti kuopiolaiset mukana pelissä.

Pelin edetessä oli selvää, että KuPS tulisi hallitsemaan pallonhallinta prosentteja, mutta norjalaiset tulisivat rakentamaan vaarallisia vastahyökkäyksiä. Ottelun 29. peliminuutilla pahin pelko kävi toteen, kun Jens Hjerto-Dahl viimeisteli pallon varmasti maaliin vastahyökkäyksen päätteeksi. Näissä lukemissa lähdettiin lopulta myös tauolle.

Toisella jaksolla tilanne jatkui ensimmäisen puoliajan mukaisesti ja kuopiolaiset pyörittelivät palloa vastustajan puolustuspuoliskolla. Vaarallisimman tilanteet tuntuivat pitkään loistavan poissaolollaan, kunnes KuPS pystyi rakentamaan muutaman hyvän maalipaikan. Näistä ensimmäinen oli Matias Siltasen upea veto ylärimaan ja hetkeä myöhemmin vaihdosta kentälle tullut Jerry Voutilainen pääsi haastamaan Tromsø IL:n maalivahtia lähietäisyydeltä.

Kun maaleja ei kuopiolaiset onnistuneet tekemään lähestyi vääjäämätön tappio pelikellon tikittäessä. Tuomarin viheltäessä kolme kertaa pilliin oli tulostaululla lukemat 1-0 ja näin Tromsø IL eteni seuraavalle karsintakierrokselle yhteismaalein 2-0.

Nyt keltapaitojen riveissä siirrytään täysin Veikkausliigaan ja Suomen Cuppiin, joissa molemmissa kilpailuissa on kuopiolaisittain hyvät asetelmat. Veikkausliigassa kausi jatkuu jo sunnuntaina Väre Areenalla kun samoissa pisteissä oleva SJK saapuu Kuopioon.

”Tromsø puolusti todella hyvin ja tiiviisti ja oli vaikea löytää syöttöjä niitten muodon sisälle”

Kuopion Palloseuran päävalmentaja Jani Honkavaara oli pelin jälkeen pettynyt, mutta mietteliäs.

”Tappio harmittaa, mutta pakko antaa tunnustusta myös vastustajalle, sillä se jaksoi puolustaa todella kurinalaisesti matalassa blokissa pitkiä aikoja. Ja se myös lähti erittäin terävästi vastahyökkäyksiin, jotka tuottivat meille haasteita läpi ottelun. Toisaalta pysäytimme niitä myös erittäin hyvin”, kertoo Honsu heti alkuun.

”Hyökkäyssuuntaan meillä oli haasteellista löytää tiloja päästä etenemään syvälle, vaikka kärsivällisesti jaksoimmekin vastustajaa liikuttaa. Ikkunat edetä olivat erittäin pieniä, mutta joitakin hetkiä löysimme, mutta viimeiset ratkaisut jäivät hieman ontumaan. Saimme toki muutaman erittäin hyvän tilanteen, mutta tänään pelin voittaakseen niistä olisi pitänyt tehdä maali”, jatkaa Honkavaara ottelun analysointia.

Mestarivalmentaja kertoo, että joukkue onnistui kyllä luomaan maalintekopaikkoja, mutta niitä ei osattu hyödyntää.

”Loimme kuitenkin molemmissa osa-otteluissapeleissä hyviä maalintekopaikkoja, joten siihen voi loppujen lopuksi olla tyytyväinen. Ja tietenkin se hieman yllätti, että saimme näin hyvää pallollista joukkuetta vastaan otettua pallonhallinnan molemmissa otteluissa, mikä toisaalta aiheutti sen, ettemme päässeet etenemään isoihin tiloihin juuri lainkaan. Peli ei ollut siksi kovinkaan avointa kummassakaan ottelussa. Kahteen hävittyyn peliin ei voi olla missään nimessä tyytyväinen, mutta voimme olla tyytyväisiä siihen, että molemmat ottelut olivat erittäin tasaisia. Pienet asiat ratkaisivat”, kertoo Honkavaara.

Keltamustan keskikenttäpelaaja Axel Widjeskog näki, että vastustaja oli tänään puolustussuunnassa erittäin vahva.

”Oli todella vaikea peli, Tromsø puolusti todella hyvin ja tiiviisti ja oli vaikea löytää syöttöjä niitten muodon sisälle. Huomasin myös, että Norjan pääsarjasarjataso on vielä kovempi kuin veikkausliiga – he ovat minun mielestä vähän parempia siinä perus tekemisessä. Tämä oli meille tosi hyvä kokemus ja vaikka Tromsø IL oli hyvä joukkue, niin oli hauska nähdä, että pärjään hyvin tuolla tasolla vaikka nyt tuli tappio”, kertoo keskikenttäpelaaja pelin jälkeen.