Otteluraportti: KuPS teki hurjan tempun ja taisteli voittoon Ukrainassa!

Kuopion Palloseura eteni jatkoon Euroopan Konferenssiliigassa liki sensaatiomaisella tavalla, kun KuPS haki voiton ukrainalaisesta FC Vorskla Poltavasta jatkoajan kautta maalein 2-3. KuPS eteni jatkoon yhteismaalein 5-4 ja kuopiolaisten matka jatkuu kolmannelle karsintakierrokselle.

KuPS tuli otteluun todella vakuuttavasti. Kuopiolaiset ottivat ottelun hallintaansa heti ensiminuuteista lähtien, eivätkä vieraat saaneet edes prässipelillään KuPS:n vahvaa hallintaa kuriin.

Varsinkin ottelun ensimmäinen 25-minuuttinen oli KuPS:lta suorastaan dominoiva. Keltapaidat hallitsivat palloa, eivätkä vieraat päässeet yksittäisiä tilanteita lukuun ottamatta KuPS:n kenttäpuoliskolle.

Avausjakson paras paikka avautui KuPS:lle ottelun 26. peliminuutilla. Aniekpeno Udoh oli kärkkäänä irtopallossa ja karkasi nokikkain Vorskla-vahti Dmitry Riznykia vastaan. Riznyk onnistui kuitenkin peittämään Udohin yrityksen.

Kokonaisuudessaan avausjakso oli hyvin tasainen, viimeiselle varttitunnille isännät saivat hieman paremmin otetta pelistä, mutta KuPS-vahti Johannes Kreidl selvisi avausjaksosta ilman tarvetta uroteoille.

Toinen puoliaika alkoi hyvin sähäkästi, mutta KuPS:n kannalta valitettavasti. Ruslan Stepanyuk nousi vasemmalta laidalta ja keskitti laadukkaan pallon KuPS:n maalin eteen, jossa Olivier Thill oli tarkkana ja tuikkasi pallon maalin etunurkkaan. Pelikellossa oli avausmaalin kohdalla reilut 47 minuuttia.

Kuopiolaiset eivät lamaantuneet isäntien toisen jakson salama-alusta. Vain reilu minuuttia Vorsklan maalista Aniekpeno Udoh murtautui röyhkeästi oikealta laidalta kolmen pelaajan läpi ja keskitti pallon takaviistoon. Pallo tuli Jordan Sebbanille, joka latasi hurjan laukauksen ylänurkkaan noin 20 metristä ja peli oli jälleen tasan. Maali oli ranskalaiskeskikenttäpelaajalle hänen KuPS-uransa ensimmäinen.

Vorskla jatkoi painostustaan KuPS:n tasoituksen jälkeen ja 55. minuutilla pultavalaiset ottivat jälleen kuskin paikan. Kulmapotkun jälkitilanteesta Igor Perduta pääsi keskittämään oikealta ja takatolpalla päivystänyt Oleksandr Sklyar pukkasi pallon KuPS:n maaliin.

Tunnin pelin jälkeen KuPS teki tuplavaihdon, kun Urho Nissilä ja Lucas Rangel ottivat kentällä Taneli Hämäläisen jaAnton Popovitchin paikat. Samalla KuPS siirtyi pelaamaan neljän alakerralla ja lähti jahtaamaan tosissaan isäntien johtoasemaa.

Ottelun loppu aaltoili päästä päähän, mutta pelissä edettiin jälleen lisäajalle ja kuopiolaisten tilanne vaikutti tukalalta.

Keltamusta näytti jälleen kerran omaa sitkeyttään ottelun lisäajalla. Lisäajan kolmannella minuutilla KuPS sai vahvan paineen FC Vorsklan alueelle. Irtopallo pomppi Janis Ikaunieksille, joka siirsi pallon viereen Jordan Sebbanille. Ranskalaisen laukaus kimposi tolpasta päätyrajalle, josta vaihdosta kentälle kirmannut Santeri Haarala palautti pallon nopeasti maalin eteen. Urho Nissilä oli ensimmäisenä Haaralan keskityksessä ja ohjasi riemukkaan tasoitusmaalin KuPS:lle.

90 minuutin pelin jälkeen tilanne ottelussa oli 2-2, joten yhteismaalien ollessa tasan 4-4 pelissä edettiin jatko-otteluun.

Jatko-ottelun viidennellä minuutilla nähtiin ottelun tietynlainen kulminaatiopiste. Henry Uzochukwu voitti pallon keskialueella oikean sivurajan tuntumassa. 79. minuutilla kentälle vaihdettu Vorskla-pakki Bogdan Kushirenko taklasi Uzochukwua törkeästi nappulat edellä, eikä tsekkituomari Pavel Orel epäröinyt nostaa Kushnirenkolle suoraa punaista korttia.

Miesylivoimalla KuPS otti ottelun komentoonsa. Kuopiolaiset hallitsivat palloa ja malttoivat liikuttaa isäntien puolustusta.

Palkinto kovasta työstä tuli 111. minuutilla. Diogo Tomasin loukkaantumisen jälkeen topparin paikan ottanut joukkueen kapteeni Nana Boateng keskitti pallon taka-alueelle, josta Lucas Rangel puski vapaasti pallon maaliin.

KuPS:n johtomaalin jälkeen joukkue pyrki jäädyttämään peliä pallon kanssa, mutta kotijoukkue sai vielä yhden tilaisuuden tasoittaa. Pari minuuttia KuPS:n johtomaalin jälkeen Vorskla pelasi kauniin kombinaation jälkeen tekopaikan Artem Cheliadinille, mutta laukaus viuhui selvästi ohi maalin etutolpasta.

Viimeiset minuutit jatko-ottelusta pelattiin KuPS:n kontrolloidessa palloa, eivätkä vieraat saaneet miesalivoimalla kirivaihdetta silmään. 2-3 -voitolla KuPS eteni uskomattomalla tavalla Konferenssiliigan kolmannelle karsintakierokselle.

”Kaikki on mahdollista, kun uskomme omaan juttuumme”

FC Vorsklan tiputtaminen jatkosta kahden osaottelun päätteeksi oli KuPS:lta todella kova suoritus. FC Vorskla lähti otteluun selkeänä ennakkosuosikkina, mutta viimeisen 10 vuoden aikana vuosi toisensa jälkeen vahvasti europeleissä pelannut KuPS voitti kovan ukrainalaisjoukkueen lopulta täysin ansaitusti.

”Mahtavat fiilikset! Tämä oli meiltä erittäin kova suoritus päästä jatkoon tästä otteluparista. Kahden ottelun ottelutapahtumien perusteella tämä oli meille täysin ansaittu jatkopaikka. Se, miten pystyimme hallitsemaan ja ajoittain jopa dominoimaan peliä vaikeassa vierasottelussa oli vaikuttavaa. Se tapa, millä pelasimme, kertoo paljon joukkueemme luonteesta ja pelaajiemme uskosta omaan tekemiseen. He ovat uskomattomia pelaajia ja meillä on uskomaton joukkue. Tulimme otteluparissa kahdesti tasoihin ottelun lisäajalla, se oli todellista KuPS-henkeä”, KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari herkisteli ottelun jälkeen.

KuPS otti jopa hieman yllättäen ottelun ensihetkistä lähtien pelin komentoonsa. FC Vorsklan odotettiin käyvän päälle ottelun alussa todella kovasti, mutta KuPS tylsytti isäntien pelaamisen.

”Ehkä Vorskla odotti, että tyydymme vain puolustamaan matalalla ja luovutamme pallonhallinnan heille. Se olisi varmasti ollut suurin virhe, jonka olisimme voineet tehdä. Meidän tapa pelata ei ole ottaa vastaan, oli vastassa joukkue mikä tahansa. Haluamme olla aktiivisia pallon kanssa ja ilman palloa. Ottelun ensimmäinen 25 minuuttia oli parasta jalkapalloa, jota tämä joukkue on aikanani pelannut. Onnistuimme turhauttamaan vastustajan joukkueen, vaihtopenkin ja kotiyleisön. Uskoimme jälleen loppuun asti yhteiseen juttuumme ja saimme ansaitsemamme palkinnon. Jalkapallon kauneus on, että kaikki on mahdollista, kun uskoo omaan tekemiseensä”, Valakari jatkaa.

KuPS-luotsin mukaan joukkue pelasi FC Vorsklaa vastaan kaksi hyvää ottelua nousujohteisesti, mutta joukkueella on yhä vara parantaa.

”Kotiottelussamme olimme hyviä, mutta emme lähelläkään parastamme. Tänään olimme jo lähellä nappisuoritusta, mutta joukkueella on vieläkin vara parantaa kokonaisuutta. Nyt nautimme tästä voitosta tämän illan, sillä nämä hetket ovat harvinaisia jalkapallossa. Huomisesta eteenpäin keskitymme täysillä seuraavaan euro-otteluumme, jossa haluamme olla entistäkin parempia”, Valakari päättää.

KuPS:n seuraava ottelu pelataan torstaina 6. elokuuta, kun Konferenssiliigan kolmannen kierroksen avausottelussa KuPS kohtaa kazakstanilaisen FC Astanan. Ottelu pyritään pelaamaan Kuopion Väre Areenalla, mikäli pelaamiseen Kuopiossa saadaan Euroopan Jalkapalloliitto UEFA:lta poikkeuslupa.

KuPS:n kokoonpano FC Vorskla-ottelussa:

Johannes Kreidl, Daniel Carrillo (81’ Santeri Haarala), Taneli Hämäläinen (63’ Urho Nissilä), Henri Toivomäki, Diogo Tomas (85’ Arttu Heinonen), Henry Uzochukwu, Anton Popovitch (63’ Lucas Rangel), Nana Boateng, Jordan Sebban, Janis Ikaunieks (91’ Niba MacDonald), Aniekpeno Udoh.