Otteluraportti: KuPS rullasi Jaron yli toisella puoliajalla

Kuopion Palloseura palasi takaisin voittojen tielle, kun KuPS nuiji harjoitusottelussa Pietarsaaren FF Jaron maalein 5-1 (0-1).

Otteluun saatiin todellinen salama-alku, kun FF Jaro siirtyi johtoon ottelun ensimmäisellä minuutilla. Tuomas Lähdesmäki pääsi laukomaan 16-alueen sisältä ja pallo kiersi tarkasti tolpan juureen ohi voimattoman Otso Virtasen.

Ottelun ensimmäinen puoliaika mentiin pitkälti KuPS:n hallitessa pelitapahtumia, mutta pietarsaarelaisten tiivis puolustus piti keltapaidat pois kaikkein vaarallisimmilta tekopaikoilta.

FF Jaro pelasi ottelun avausjakson ennakkoluulottomasti ja se nosti ajoittain hyvinkin aktiivisen prässin KuPS:n puolustajiin vaikeuttaen isäntien pelinavaamista. KuPS ajautui hyökkäyksiin laitakaistoille, eikä laitojen kautta saatu luotua puolittaisia paikkoja lukuun ottamatta vaaraa Jaron alueelle.

Lähimpänä tasoitusta avausjaksolla oli keltamustan piikissä pelannut Santeri Haarala, jonka terävä laukaus kuitenkin kajahti Jaro-maalin tolppaan.

Toiselle puoliajalle KuPS tuli terävästi ja peliä jatkettiin kuopiolaisten hallitessa kenttätapahtumia. KuPS:n painostus tuotti joukkueelle erikoistilanteita, joiden kautta ottelun ratkaisu myös nähtiin.

54. minuutilla KuPS sai vapaapotkun sivurajan tuntumasta. Urho Nissilän kova ja kierteinen keskitys tavoitti Diogo Tomasin, joka puski varmasti tasoitusmaalin.

Kymmenen minuuttia myöhemmin KuPS nousi ensimmäistä kertaa johtoasemaan. Nissilä antoi kulmapotkun, joka pomppi lopulta Taneli Hämäläisen jalkoihin. Toppari iski voimakkaasti pallon maaliin ja KuPS siirtyi kuskin paikalle.

Muutama minuutti keltapaitojen toisesta maalista pallo oli jälleen Jaron maalissa. KuPS pääsi murtautumaan nopealla hyökkäyksellä pietarsaarelaisten alueelle ja lopulta Daniel Carrillon nosto löysi maalin edessä täysin vapaana päivystäneen Santeri Haaralan, joka puski tarkasti isäntien kolmannen maalin.

KuPS vaihtoi viimeiselle vartille yli puolet kenttäpelaajistaan, mutta pelaaminen pysyi erinomaisesti uomissaan. Noin vartti ennen täyttä aikaa Daniel Carrillon kentällä korvannut Iiro Järvinen hyödynsi Jaro-maalivahti Topi Valtosen pallohassin ja sijoitti KuPS:n 4-1 johtoon.

Loppunumerot 5-1:een iskettiin noin 10 minuuttia ennen päätösvihellystä. Loisteliaan ottelun KuPS:n keskuspuolustuksessa pelannut Henri Toivomäki katkoi Jaron hyökkäyksen ja pelasi pallon keltapaidassa debytoineelle Janis Ikaunieksille. Latvialainen jatkoi nopeasti Eetu Rissaselle, joka harhautti puolustajan ja täräytti pallon alanurkkaan.

KuPS:lle tarjottiin vielä paikka kuudenteen maaliin, kun Ikaunieks pääsi yrittämään maalintekoa rangaistuspotkusta. Topi Valtonen venytti kuitenkin Jäniksen laukauksen tielle ja näin loppunumerot kirjattiin KuPS:lle 5-1.

Taneli Hämäläinen pelasi KuPS:n keskuspuolustuksessa jälleen vahvan ottelun. Hänelle kirjattiin myös ottelun voittomaali.

”Päätimme tauolla, että tätä peliä emme häviä”

Tappioaseman kääntäminen vaikeahkon avausjakson jälkeen komeaksi voitoksi miellytti KuPS:n päävalmentaja Simo Valakaria:

”Oli hienoa nähdä, että jaksoimme jauhaa omaa peliämme koko 90 minuuttia. Tiesimme ja luotimme siihen, että oma pelaamisemme tulee avaamaan meille tarvittavat maalipaikat. Ne paikat saatiin ja pystyimme myös käyttämään ne tehokkaasti hyödyksi. Jokaisella pelillä on oma tarinansa. Tällä kertaa jouduimme takaa-ajoasemaan, mutta näihinkin tilanteisiin täytyy olla valmiita ja löytää keinot saada lopulta hyvä tulos. Olen todella tyytyväinen pelaajien tahtotilaan. Päätimme tauolla, että tätä peliä emme tule häviämään”, Valakari kommentoi.

Toisella puoliajalla KuPS:n peli rullasi huomattavasti sulavammin, kuin avausjaksolla. KuPS myös näytti pystyvänsä pitämään tempon korkealla ottelun loppuun asti:

”Toisella puoliajalla löysimme oikeat tilat missä meidän pitää olla ja mihin syöttää, sitä kautta pelaamisemme helpottui. Pojat ovat tehneet todella kovasti töitä ja he ovat hyvässä pelikunnossa. Teemanamme on ollut joulukuusta alkaen, että olemme aina valmiina ja hyvässä pelikunnossa. Ihan sama, milloin peli on, me olemme valmiina pelaamaan”, Valakari paaluttaa.

KuPS pelaa seuraavan harjoitusottelunsa jo tulevana tiistaina, kun rakas kilpakumppani Mikkelin Palloilijat tulee punnitsemaan keltapaitojen osaamisen Lippumäkeen.

”Tiistaina pelataan MP:a vastaan, jonka jälkeen pelaajat saavat muutaman päivän huilin joukkueharjoituksista. Omatoimisen jakson jälkeen pääsemmekin jo harjoittelemaan ulos Keskuskentälle ja alamme keskittymään Suomen Cupin pudotuspeleihin”, Valakari kertoo joukkueensa seuraavista askelmerkeistä.

Vaikka Kuopiossa maata verhoaa vielä runsas lumipeite, Keskuskentän jalkapallonurmen lämmitinlaitteisto pitää huolen siitä, että kuopiolaisjoukkueet pääsevät kirmaamaan ulkokentälle jo maaliskuussa. KuPS:n päävalmentaja iloitseekin ulkokentän avautumisesta.

”Meillä on upeat olosuhteet täällä Lippumäessä, jossa voimme pelata ja harjoitella vaikeat talvikuukaudet. Mutta kyllähän fakta on se, että futista tulee pelata ulkona. Jalkapallo on ulkopeli”, Valakari päättää.

KuPS:n kokoonpano FF Jaroa vastaan:

Otso Virtanen, Taneli Hämäläinen, Henri Toivomäki, Diogo Tomas, Daniel Carrillo (Iiro Järvinen), Axel Vidjeskog (Anton Popovitch), Nana Boateng © (Jordan Sebban), Viljami Aittokoski, Arttu Heinonen (Janis Ikaunieks), Urho Nissilä (Tommi Jyry), Santeri Haarala (Eetu Rissanen).