Otteluraportti: KuPS palasi takaisin sarjakärkeen – Haka kaatui 2-1

Kuopion Palloseura nousi takaisin Veikkausliigan kärkipaikalle, kun joukkue kaatoi kotikentällään Väre Areenalla FC Hakan maalein 2-1 (2-0). KuPS:n maalit iskivät ottelun avausjaksolla Tim Väyrynen ja Janis Ikaunieks.

Ottelusta odotettiin tiukkaa vääntöä tärkeistä Veikkausliigan sarjapisteistä ja torstai-illan ottelu kääntyikin todelliseksi trilleriksi.

KuPS otti pallonhallinnan heti ottelun alkajaisiksi. Haka puolusti tiiviisti omaa aluettaan ja pyrki hakemaan omia paikkojaan vastahyökkäysten ja suoraviivaisen pelin avaamisen kautta.

Kauden kolmessa aiemmassa kotiottelussaan KuPS oli iskenyt avausmaalinsa jo ensimmäisen 15-minuuttisen aikana, mutta Hakaa vastaan kotiyleisö sai ensimmäistä kertaa aihetta riemuun vajaan puolen tunnin pelin jälkeen.

Toppari Diogo Tomas nousi hyökkäyksen tueksi vasemmalta ja syötti päätyrajalta pallon tarkasti maalin eteen. Tim Väyrynen kampesi röyhkeästi itsensä ensimmäisenä palloon ja ohjasi upeasti pallon takavasarallaanHaka-vahti Aatu Hakalan puikoista reppuun. Pelikellossa oli maalin syntyhetkellä 28 minuuttia. Maali nosti Väyrysen yksin Veikkausliigan maalipörssin kärkeen viidellä kaapilla.

”Pääsin nousemaan pystyyn laidalta ja ennätin vilkaisemaan, että Tim (Väyrynen) ajaa maalin edustalle. Jos en olisi syöttänyt Timille, niin olisin varmasti kuullut siitä häneltä kopissa pelin jälkeen”, nauroi avausosumaa maalin syöttänyt Tomas.

KuPS iski vielä kertaalleen avausjakson lopussa. Janis Ikaunieks laukoi upean vapaapotkun 25 metristä aivan Haka-maalin ylänurkkaan ja KuPS siirtyi 2-0 johtoon 39. minuutilla. Osuma oli huhtikuun tähdistöjoukkueeseenkin valitun latvialaistaiturin kauden neljäs maali.

Avausjaksolla KuPS pyöritti ajoittain todella näyttävää pallollista pelaamista ja varsinkin vasen laita Ikaunieksin ja Clinton Antwin johdolla oli hakalaisille liki mahdoton pideltävä

Toinen puoliaika alkoi KuPS:n edelleen hallitessa palloa, mutta jakson edetessä pallonhallinta siirtyi enemmän vieraille. Kuopiolaisten omat pallonhallintajaksot jäivät liian lyhyiksi, kun syötöt alkoivat karkailemaan ja Haka nosti omaa riskitasoaan.

KuPS onnistui pitämään vieraansa varsin hyvin pois vaarallisilta maalipaikoilta, mutta Haka pääsi silti iskemään – KuPS:n pallon menetyksestä. Paulo Ricardo antoi hänelle harvinaisen harhasyötön ja pallo pelattiin lopulta Oliver Whytelle, joka naulasi tarkasti kavennusosuman viisi minuuttia ennen täyttä aikaa.

Ottelun loppuhetkille koskilaiset nostivat painetta entisestään KuPS:n maalille. Lisäajan viimeisellä minuutilla erikoistilanteen jälkeen vaihdosta kentälle tullut Anthony Herbert pääsi puskemaan lähietäisyydeltä, mutta Johannes Kreidl KuPS:n maalilla venyi ilmiömäiseen torjuntaan. Lopun vaikeuksien jälkeen KuPS voitti ottelun lopulta varsin ansaitusti.

”Koko joukkueen puolustaminen on hienolla tasolla”

Kun KuPS kaatoi Hakan ja samanaikaisesti HJK jäi tasapeliin FC Lahden vieraana, nousi KuPS jälleen Veikkausliigan piikkipaikalle. KuPS on vahvan maalieronsa turvin kärjessä tasapisteissä HJK:n kanssa, mutta helsinkiläiset ovat myös pelanneet yhden ottelun KuPS:aa enemmän.

Keltapaitojen alkukausi on ollut tuloksellisesti lähes mykistävän kova, kun seitsemästä ottelusta joukkue on voittanut kuusi ja pelannut kertaalleen tasan. Sinänsä positiivista KuPS:n tuloskunnossa on myös se, että joukkueella on vielä paljon parannettavaa pelillisesti. Alkukaudesta keltamustan peliä on leimannut pelien sisällä pelaamisen tason ailahtelevaisuus, eikä täysin ehjää 90-minuuttista nähty myöskään Hakaa vastaan.

”Ensimmäisellä puoliajalla pääsimme hienosti rakentamaan peliä ja löysimme hyvin syöttiloja. Toisella puoliajalla olimme ehkä vähän liian malttamattomia pallon kanssa. Yritimme puskea väkisin ja sitä kautta menetimme palloja liian helposti”, topparin paikalla maalisyöttönsä lisäksi vahvan pelin pelannut Diogo Tomas arvioi toisen jakson vaikeuksia.

KuPS:n tuki ja turva alkukaudella on ollut vahva ja kollektiivinen puolustuspelaaminen. Johannes Kreidlin selän taakse on isketty seitsemässä ottelussa ainoastaan viisi maali, mikä on myös vähiten koko sarjassa. KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari iloitsikin Haka-ottelun tauottua ennen kaikkea joukkueensa puolustuspelaamista.

”Koko joukkueen puolustaminen on hienolla tasolla. Pelaajat tekevät töitä toistensa eteen ja he tekevät kentällä kovasti töitä. Viimeisenä lukkona meillä on loistava maalivahti, joka jälleen tänään otti lopussa todella tärkeän torjunnan”, päävalmentaja kiitteli.

Myös Valakari tunnustaa, että joukkueella on vielä paljon parannettavaa otteluiden sisällä, mutta hän muistutti, kuinka tärkeää hyvien tuloksien raapiminen vaikeammissakin otteluissa on.

”Tämä on pitkä sarja ja pelasimme nyt jo kauden seitsemännen ottelumme. Kaikkein tärkein asia ottelussa oli se, että saimme voiton ja täydet pisteet. On paljon asioita, joissa meidän pitää pystyä parantamaan, mutta tulos on lopulta ainoa asia, mikä merkitsee”, Valakari täsmentää.

Haka-ottelussa nähtiin myös uudet debytantit, kun Talles pelasi ensiminuuttinsa KuPS:n avauskokoonpanossa ja seuran oma kasvatti Samuli Miettinen nappasi avausminuuttinsa Veikkausliigassa tultuaan 85. minuutilla kentälle.

”Talles oli tänään erittäin pirteä. Hän on yllätyksellinen pelaaja ja juuri sellainen pelaaja, jota tarvitsemme. Samulin debyytti oli myös todella hieno juttu ja hän on ansainnut minuuttinsa omalla työllään. Ja millaisella tavalla hän tulikaan sisään!”, päävalmentaja iloitsi ja viittasi Miettisen ottelun ensimmäiseen kosketukseen, jolla hän vapautti laidalla Janis Ikaunieksin kantapääsyötöllä.

KuPS:n seuraava ottelu on edessä ensi viikon tiistaina 17. toukokuuta, kun KuPS matkustaa AC Oulun vieraaksi.

KuPS:n kokoonpano FC Haka -ottelussa:

Johannes Kreidl, Taneli Hämäläinen, Diogo Tomas, Paulo Ricardo, Henri Toivomäki, Sebastian Dahlström (79’ Gabriel Bispo), Anton Popovitch, Clinton Antwi (85’ Samuli Miettinen), Janis Ikaunieks, Talles (71’ Iiro Järvinen), Tim Väyrynen