Otteluraportti: KuPS nousi lopussa tasoihin Seinäjoella – kauden päätösottelussa hurjat panokset Kuopiossa!

Kuopion Palloseura ja Seinäjoen Jalkapallokerho tarjosivat vauhdikkaan ja viiihdyttävän jalkapallo-ottelun Seinäjoen OmaSP Stadionilla keskiviikkoiltana. Tapahtumarikkaiden vaiheiden päätteeksi pisteet jaettiin 2-2 (2-1) tasapelillä.

KuPS lähti otteluun neljän pelaajan alakerralla 4-4-2 -muodostelmalla, jossa keskikenttäpelaajien-kvartetti ryhmittyi timanttimuodostelmaan. Kotijoukkue SJK oli poissaolojensa myötä pakotettu muuttamaan omaa permanenttimuotoaan 3-4-3 ja myös SJK turvautui ottelussa neljän alakertaan.

Kuopiolaiset ottivat ottelun alkuminuuteista lähtien pallokontrollin ja jo minuutin pelin jälkeen Aniekpeno Udohille avautui oiva tekopaikka, mutta nigerialaishyökkääjän pusku rankkarialueen keskeltä epäonnistui.

SJK sai ensimmäisen kunnon hyökkäyksensä vasta seitsemän minuutin pelin jälkeen ja hyökkäys päättyi kulmapotkuun. Pyry Hannolan keskitys tavoitti etualueella Denys Oliinykin ja ukrainalainen puski pallon tarkasti etunurkasta sisään.

Ottelun avausosuman jälkeen kenttätapahtumat jatkuivat alun kaltaisina. KuPS hallitsi palloa ja SJK puolusti tiiviisti kärkkyen paikkoja nopeisiin vastahyökkäyksiin.

Vaikka keltapaidoilla olikin selkeä pallonhallinta, ei joukkue tuntunut löytävän aseita murtautua SJK:n puolustusmuodon sisään. KuPS löysi tilaa kentän laitakaistoilta, mutta laidoilta lähteneet keskityspallot olivat pääsääntöisesti heikkolaatuisia.

Ensimmäisen jakson edetessä KuPS:n painostus ajoi kotijoukkueen entistä syvemmälle matalaan puolustusblokkiin ja KuPS pääsi rakentamaan peliä lähemmäs SJK:n maalia. Lopulta painostus tuotti tuloksen, kun pallo pelattiin syöttökombinaation kautta päätyrajalle Anton Popovitchille, joka jatkoi maalin eteen Aniekpeno Udohille. Udoh onnistui pudottamaan pelivälineen merimiespainin tuoksinassa Tim Väyryselle, joka latasi lähietäisyydeltä voimalla pallon verkkoon.

Tasoitusosuman jälkeen KuPS näytti saaneen lisää virtaa hyökkäyspeliinsä, mutta kuopiolaiset saivatkin kylmän suihkun vain pari minuuttia tasoitusosuman jälkeen. Mainiolla pelipäällä ollut Pyry Hannola pääsi nousemaan vasemmalta laidalta ja lähetti millintarkan matalan keskityksen takatolpalle nousseelle Jake Jervisille, joka ohitti KuPS-vahti Johannes Kreidlin etunurkasta.

Ottelun toiselle puoliajalle KuPS vaihtoi Daniel Carrillon tilalle Felipe Aspegrenin ja samalla KuPS muutti omaa pallollisen pelaamisen muotoaan. Aspegren hakeutui pelinavausvaiheessa keskikentän pohjalle ja laidoilla Santeri Haarala ja Taneli Hämäläinen pitivät pelin leveänä.

Tilanne pysyi pääosin samana, kuin avauspuoliskolla. KuPS hallitsi ja SJK puolusti tiiviisti hakien nopeita hyökkäyksiä.

Jakson edetessä pelin painopiste alkoi jälleen painumaan lähemmäs SJK:n maalia ja ensimmäisen puoliajan tavoin KuPS:n painostus tuotti lopulta tasoituksen. Taneli Hämäläinen keskitti oikealta taistelupallon SJK:n rangaistusalueelle ja kovan kahinan päätteeksi pallo osui SJK-toppari Nikko Boxallia käteen. Käsivirheestä seuranneesta rangaistuspotkusta Tim Väyrynen viimeisteli varmasti jo kauden yhdeksännen Veikkausliiga-osumansa ja tilanne oli jälleen tasan, kun pelikellossa oli 77 minuuttia.

Vain pari minuuttia tasoitusmaalin jälkeen KuPS oli jälleen lipsauttaa isännät johtoon, mutta Johannes Kreidlin tuplatorjunnat kulmapotkun jälkitilanteessa piti numerot tasoissa.

Viimeisellä kymmenminuuttisella KuPS haki vimmatusti johtomaalia, mutta SJK:n maalivahti Jesse Östin torjunnat pitivät lukemat tasoissa loppuvihellykseen saakka.

”Pelaamisemme antaa meille isot todennäköisyydet voittoon”

Veikkausliiga-kausi saa mielettömän huipennuksen sunnuntain päätöskierroksella Kuopion Väre Areenalla, kun sarjan kärkikaksikko HJK ja KuPS kohtaavat toisensa. HJK voitti samaan aikaan keskiviikkona HIFK:n 1-0 ja siirtyi vuorostaan sarjakärkeen pisteen erolla KuPS:aan. Sunnuntain ottelussa pelin nimi on myös harvinaisen selvä – KuPS tarvitsee ottelusta voiton Suomen mestaruuteen, muut tulokset vievät mestaruuspytyn Helsinkiin.

SJK-ottelu oli kahden laadukkaan joukkueiden kohtaaminen, jossa kumpikaan ei kentällä peruutellut. Seinäjokilaisilla oli ottelussa myös paljon pelattavaa, kun joukkue taistelee Veikkausliigan pronssimitaleista. Veikkausliigan pronssitaisto saa myös hienon huipennuksen sunnuntaina, kun sarjassa kolmantena oleva FC Inter isännöi tasapisteissä olevaa sarjanelosta SJK:a Turun Veritas Stadionilla.

Vaikka SJK-ottelun tuoma tasapelipiste saattoi maistua osittain pieneltä pettymykseltä, Suomen mestaruus on kuopiolaisilla edelleen omissa käsissään. KuPS on nyt pelannut hurjat 20 peräkkäistä Veikkausliiga-ottelua ilman tappioita – näistä peleistä kuopiolaiset ovat voittaneet peräti 15.

Kuopion Palloseuran päävalmentaja Simo Valakari oli SJK-ottelun jälkeen hieman harmissaan, mutta hän löysi omiensa otteista myös paljon hyvää.

”Jos puolustamme yksilöitä näin huonosti sunnuntaina, miten puolustimme tänään, tulee voittaminen olemaan todella vaikeaa. Tiesimme SJK:n vasemman laidan olevan erittäin vaarallinen, mutta emme silti onnistuneet saamaan heitä kuriin. HJK-ottelussa meidän pitää pystyä puolustamaan vastustajan vahvuudet paremmin pois”, Valakari kertoo.

”Nousimme kuitenkin kahdesti tappioasemasta taistelemaan voitosta. Se kertoo paljon joukkueen kapasiteetista ja venymiskyvystämme. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että vaikkemme pelanneet kaikilla osa-alueilla missään nimessä parasta peliämme, olimme hyvin lähellä ottelun voittoa”, Valakari summaa.

Kauden huipentavasta HJK-ottelusta voi helposti povata Kuopion suurinta urheilutapahtumaa 2000-luvulla. Päätöskierroksella mestaruuden ratkaisevat kaksi Veikkausliigan selkeästi parasta joukkuetta ja menee mestaruus sitten Kuopioon tai Helsinkiin, on mestari pokaalinsa todella ansainnut. Edellisen kerran kun sarjan kärkikaksikko on pelannut yhtä kovilla pistekeskiarvoilla, elettiin kautta 1999 – tuolloin FC Haka vei mestaruuden HJK:n jäädessä toiseksi.

KuPS-luotsi Valakari iloitsee upeasta kauden päätösottelusta Kuopion Väre Areenan kotiyleisön edessä. Hänen mukaansa joukkue tietää pelin hengen – kolmas peräkkäinen tasapeli ei enää riitä.

”Tämä on ollut kova viikko meille. Kahdesti olemme pelanneet tasapelit, mutta tasapeli ei enää vie meitä mihinkään. Nyt pelin kuva on hyvin yksinkertainen – voitto viimeisessä pelissä tuo meille mestaruuden ja joukkue on valmis siihen”, Valakari luotaa.

”Olemme pelanneet 20 peliä ilman tappiota. Se miten pelaamme antaa meille isot todennäköisyydet voittoon ja tarvittaviin maaleihin myös sunnuntaina”, Valakari päättää.

KuPS:n kokoonpano SJK-ottelussa:

Johannes Kreidl, Daniel Carrillo (46’ Felipe Aspegren), Diogo Tomas, Paulo Ricardo, Taneli Hämäläinen, Anton Popovitch, Jordan Sebban, Axel Vidjeskog (71’ Tommi Jyry), Santeri Haarala, Tim Väyrynen, Aniekpeno Udoh

Liput sunnuntaina 31.10.2021 pelattavaan KuPS-HJK -otteluun myyvät hurjaa tahtia! Varmista paikkasi Väre Areenalla ja tule mukaan luomaan keltamustaa hurmosta 2000-luvun suurimmassa kuopiolaisessa urheilutapahtumassa: