Otteluraportti: KuPS nousi jälleen voittoon – Urho Nissilä sankarina Interin kaadossa

Kuopion Palloseura pelasi jo 18. peräkkäisen tappiottoman ottelunsa Veikkausliigassa, kun keltamusta haki Turusta 2-3 (0-1) voiton FC Interista. Ottelun suurin sankari oli maalin ja kaksi syöttöä kirjannut KuPS:n Urho Nissilä.

Kahden hyökkäysvoimaisen joukkueen kohtaamisesta odotettiin vauhdikasta ja laadukasta ottelua – ja sellainen Veritas Stadionin muhkuraisella luonnonnurmella nähtiinkin.

KuPS oli päävalmentaja Simo Valakarin mukaan valmistautunut tarkasti Inter-otteluun ja kenttätapahtumissa kuopiolaiset olivatkin niskan päällä varsin selvästi ensimmäisen tunnin ajan.

KuPS lähti otteluun 4-2-3-1 -muodolla ja pelinavausvaiheessa joukkueen muoto oli jopa 2-5-3. Valmennuksen tekemät taktiset valinnat olivat nappiosumia ja kuopiolaiset onnistuivat hyydyttämään kovakuntoisen FC Interin pelinrakentelun erinomaisesti.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli vielä kohtalaisen tapahtumaköyhä molempien joukkueiden maaleilla, mutta avausjakson viimeisen viiden minuutin aikana KuPS alkoi löytämään tiloja isäntien puolustuksesta koko ajan paremmin. Neljä minuuttia ennen ensimmäisen 45-minuuttisen loppua Santeri Haarala sai jalkansa vapaaksi Interin rangaistusalueella ja kiskaisi hurjan laukauksen ylärimaan.

Haaralan laukauksen jälkitilanteesta KuPS sai kulmapotkun. Urho Nissilän ulospäin kiertävä keskitys tavoitti Diogo Tomasin, joka puski kauden viidennellä täysosumallaan keltapaidat ansaitusti johtoon.

Toisen puoliajan alku oli täydellistä KuPS:n näytöstä. Joukkue riisui Interin pallollisen pelaamisen täysin aseista ja esitti vastineeksi itse monipuolista ja taidokasta pallollista vaihetta.

53’ minuutilla KuPS:n työ palkittiin. Urho Nissilä asteli jälleen kulmalipulle, keskitti sisäänpäin kiertävän tarkan pallon, jonka Paulo Ricardo pukkasi kotijoukkueen maaliin.

Ensimmäisen tunnin jälkeen pelitapahtumat tasoittuivat ja Inter pyrki ottamaan enemmän pallonhallintaa ja siinä se myös onnistui.

Ottelu muuttui dramaattisesti 66. peliminuutilla. Henry Uzochukwu menetti pallon omalla puolustusalueella Jesper Engströmille, joka siirsi pallon maalin eteen nousseelle Benjamin Källmanille. Maalipörssin ykkösnimi tuikkasi pallon lähietäisyydeltä ohi voimattoman Johannes Kreidlin ja Inter nousi maalin päähän.

Interin kavennuksen jälkeen KuPS:n oma pelaaminen vaikutti hermostuneelta ja kotijoukkue sai osumastaan lisää virtaa. Noin 10 minuuttia kavennusosumasta Inter nousikin tasoihin, kun Källman

runnoi vapaapotkun jälkitilanteesta kauden 13. Veikkausliiga-osumansa.

Vajaa 2.000-päinen turkulaisyleisö odotti kotijoukkueen saavan lisää puhtia tasoitusmaalista, mutta KuPS ei luovuttanut. 81. minuutilla KuPS iski terävästi vastaan ja varttia aiemmin kentälle tullut Axel Vidjeskog pääsi vahvalla haastollaan nousemaan kotijoukkueen rangaistusalueelle. Vidjeskog näki upeasti takaa nousevan Urho Nissilän, joka laukoi 18-metristä todellisen unelmalaukauksen aivan yläriman alle. KuPS siirtyi jälleen kuskin paikalle.

Viimeinen kymmenminuuttinen oli kovaa taistelua, jossa KuPS tyytyi suojelemaan omaa maaliaan ja pääsi iskemään pari kertaa vaarallisesti vastaan. Turkulaiset eivät kuitenkaan saaneet enää kunnon kirivaihdetta silmään ja näin KuPS nappasi hurjan arvokkaat kolme pistettä.

”Yhdenkään pelaajan usko ei horjunut”

Voitto Turussa oli KuPS:lta niin pelillisesti, kuin myös taktisestikin nappisuoritus, vaikkakin voitto irtosi lopulta vaikeimman kautta. KuPS on pelannut jo mykistävät 18 peräkkäistä ottelua Veikkausliigassa ilman tappiota – näistä peleistä keltapaidat ovat poistuneet kentältä voittajina 15 kertaa.

Veikkausliigan pelikautta 2021 on jäljellä kolme kierrosta. KuPS jatkaa sarjakärjessä kolmen pisteen erolla Helsingin Jalkapalloklubiin, joka voitti omassa ottelussaan Tampereella Ilveksen myös maalein 2-3.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari näki joukkueensa pelanneen Veritas Stadionilla loistavan ottelun ja oli syystäkin iloinen pelin päätyttyä.

”Tämä oli meiltä nappisuoritus! Valmentajana pystyin vain nauttimaan siitä, mitä pelaajamme kentällä tekivät pallon kanssa. Kaikki toteuttivat luotua pelisuunnitelmaa täydellisesti ja veimme peliä selkeästi ensimmäisen tunnin ajan” Valakari myhäili.

Kahden maalin johtoaseman menettämistä Valakari kommentoi maltillisesti:

”Pelissämme ei oikeastaan edes tapahtunut minkäänlaista notkahdusta, vaan joskus jalkapallossa asiat menevät näin. Meiltä yksi vähän huolimaton tilanne ja vastustaja pääsi mukaan peliin. Maalit muuttavat aina pelejä”, Valakari miettii.

KuPS on näyttänyt tällä kaudella useita kertoja kovaa venymiskykyään ja vahvaa luonnettaan, kun se on noussut ottelun loppuhetkillä pisteisiin. Vaikka joukkue menetti kahden maalin johtoasemansa, pelaajien päät eivät painuneet.

”Vastustaja pääsi vähän puskista tasoihin, mutta sitten näytimme jälleen tätä meidän uskomatonta venymiskykyämme. Yhdenkään pelaajan usko ei horjunut, vaan taistelimme yhdessä vaikean hetken läpi ja nousimme lopulta ansaittuun voittoon”, Valakari kiitteli pelaajiaan.

KuPS:n seuraava peli on edessä viikon päästä, kun lauantaina 23.10. KuPS isännöi Helsingin IFK:a Kuopion Väre Areenalla.

KuPS:n kokoonpano FC Inter-ottelussa:

Johannes Kreidl, Felipe Aspegren, Diogo Tomas, Paulo Ricardo, Henry Uzochukwu, Anton Popovitch, Urho Nissilä, Arttu Heinonen (65’ Axel Vidjeskog), Jordan Sebban, Santeri Haarala (82’ Taneli Hämäläinen), Tim Väyrynen (82, Aniekpeno Udoh).