Otteluraportti: KuPS nollasi AC Oulun ja nousi Suomen ennätykseen!

Kuopion Palloseura kaatoi todella vahvan 90-minuuttisen ansiosta AC Oulun maalein 0-3 (0-1) ja jatkaa Veikkausliigan kärjessä. Voitto oli KuPS:n 29. peräkkäinen tappioton ottelu Veikkausliigassa, jolla kuopiolaiset nousivat jakamaan Suomen ennätystä yhdessä Oulun Palloseuran kanssa.

Ottelun ensiaskeleet varsin muhkuraisella Raatin Stadionin nurmella mentiin varsin tasaisissa merkeissä. KuPS tukeutui vahvaan pallonhallintapelaamiseen, vaikkakin joukkueen pelin avaamisessa nähtiin avausjaksolla myös paljon suoraviivaisempi etenemisyrityksiä.

AC Oulu pyrki iskemään nopeasti vastahyökkäyksistä ja varsinkin isäntien nuori Marius Könkkölä esitti pirteitä otteita pelin ensimmäisellä jaksolla. KuPS:n kolmen pelaajan keskuspuolustus pystyi kuitenkin pitämään oululaiset ilman sen vaarallisempia tilanteita.

Pelin edetessä KuPS alkoi saamaan entistä paremmin aloitetta itselleen. Keskikentän pohjakaksikko Anton PopovitchSebastian Dahlström pitivät keskiakselin kontrollissaan erinomaisesti.

Ottelun avausmaalin nähtiin pelin 41. minuutilla. Brassitoppari Paulo Ricardo löysi Oulu-puolustuksen edestä maanmiehensä Tallesin, joka tuikkasi Tim Väyrysen nokikkain AC Oulun maalivahti Calum Wardin kanssa. Väyrynen sijoitti tarkasti kauden kuudennellaan pallon reppuun ja tauon viettoon lähdettiin KuPS-johdossa.

Kauden ensimmäisissä otteluissa KuPS:n hyvä pelitaso ei ole pysynyt kasassa täyttä 90-minuuttista ja KuPS päävalmentaja Simo Valakari peräänkuuluttikin ennen ottelua joukkueensa pelillistä tasonnostoa – ja sellainen myös nähtiin.

Kuopiolaiset tulivat ottelun toiselle puoliajalle todella määrätietoisesti, joukkueen nosti prässitasoaan, eivätkä isännät tahtoneet päästä edes omalta kenttäpuoliskoltaan pois.

64. minuutilla KuPS:n kova painostus palkittiin. Keltapaidat hyökkäsivät terävästi oikealta laidalta, mainion ottelun uurastanut Iiro Järvinen pudotti takaviistoon ja Talles laukoi upeasti pallon etualanurkasta sisään. Maali oli Tallesin KuPS-uran ensimmäinen.

10 minuuttia myöhemmin KuPS iski jälleen. Vasemman laidan hyökkäysalueen rajaheitto pelattiin Tallesille, joka pelasi nopean seinäpelin Tim Väyrysen kanssa. Talles laukoi millintarkasti Väyrysen tiputuksesta pallon jälleen etualanurkasta sisään ja kuopiolaiset karkasivat jo kolmen maalin johtoon.

Ottelun viimeiselle vartille KuPS tyytyi jäädyttämään peliä, ja keltapaidat nollasivatkin kotijoukkueen hyökkäysyritykset liki täysin. Ottelun loppuhetkien suurimmaksi hetkeksi jäikin pelin 88. minuutilla tehty vaihto, jossa Okko Nenonen otti Tim Väyrysen paikan kentällä ja pääsi tekemään Veikkausliiga-debyyttinsä.

”Kun kulkee niin antaa mennä vaan”

Voiton myötä KuPS nousi jakamaan Suomen ennätystä peräkkäisissä pääsarjan tappiottomissa otteluissa. Alkukaudesta KuPS teki Veikkausliigan ennätyksen, mutta AC Oulusta otettu voitto oli KuPS:lle jo 29. peräkkäinen Veikkausliiga-ottelu. Täten KuPS nousi jakamaan aiemmin Oulun Palloseuran yksin pitämää ennätystä. OPS:n ennätys on 40 vuoden takaa kausilta 1980-81.

KuPS:n joukkueesta ei löytynyt Oulussa heikkoa lenkkiä, vaikka joukkue lähtikin peliin pahasti siipirikkoisena. Kolmen topparin alakerta oli itse varmuus, keskikentän kaksikko Dahlström-Popovitch hallitsivat keskikenttää ja hyökkäystrio Väyrynen-Järvinen-Talles pelasi upean ottelun. Wing-backien tontilla Henry Uzochukwu ja Daniel Carrillo loivat jatkuvasti leveydestä uhkaa oululaisten puolustukselle ja hoitivat myös puolustusvelvoitteensa moitteettomasti.

Yksi KuPS:n suurimpia onnistujia ottelussa oli maalintekijöiden lisäksi Iiro Järvinen, joka iloitsi Ruutu Urheilun pelin jälkeisessä haastattelussa omiensa vahvoja otteita.

”Loistava suoritus meiltä! Pallottomana meillä ei ollut ottelussa mitään hätää ja teimme itse kolme hienoa maalia. Ihan erinomainen peli meiltä”, Järvinen hehkui.

Järvinen teki ottelussa pallon kanssa fiksuja ratkaisuja ja oli KuPS:n avainpelaajia pallottomana todellisena prässikoneena. Syöttämäänsä 0-2 maalia Järvinen kuvaili rauhalliseen tyyliinsä:

”Sain Uzolta (Henry Uzochukwu) hyvän pallon pystyyn ja pääsin etenemään laidalta. Tim juoksi etutolpalle, mutta näin Tallesin toisessa aallossa vapaana. Häneltä oli hieno viimeistely”, Järvinen kuvasi.

KuPS on aloittanut kautensa hurjalla tavalla, kun kahdeksasta ottelustaan kuopiolaiset ovat voittaneet seitsemän ja pelanneet kerran tasan. Joukkueen vahva vire kumpuaa Järvisen mukaan luonnollisesti harjoituskentältä.

”Kaikilla on tosi hyvä fiilis ja pelit ovat menneet oikeastaan niin hyvin, kuin mahdollista. Tiedämme silti, että pystymme yhä parantamaan omaa pelaamistamme ja teemme joka päivä harjoituskentällä töitä sen eteen. Mennään peli kerrallaan, mutta kerta kun nyt kulkee niin antaa mennä vaan”, Järvinen tunnelmoi.

KuPS:n seuraava ottelu pelataan myös vieraskentällä, kun Kanarialinnut matkaavat maanantaina 23.5. Helsingin IFK:n vieraaksi.

KuPS:n kokoonpano AC Oulu-ottelussa:

Johannes Kreidl, Paulo Ricardo, Taneli Hämäläinen, Diogo Tomas, Daniel Carrillo (87’ Samuli Miettinen), Henry Uzochukwu, Sebastian Dahlström (87’ Felipe Aspegren), Anton Popovitch, Iiro Järvinen (87’ Clinton Antwi), Talles, Tim Väyrynen (88’ Okko Nenonen)