Otteluraportti: KuPS kaatoi Suomen Cupin avauksessaan Ilveksen

Kuopion Palloseuran kilpailullinen kausi käynnistyi lauantaina, kun KuPS vieraili Suomen Cupin C-lohkon avausottelussaan Tampereella. KuPS jatkoi alkuvuoden vahvoja otteitaan kaatamalla Ilveksen maalein 0-2 (0-0). Maalinteossa Keltamustalle onnistuivat Diogo Tomas ja Santeri Haarala.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelun ensimmäinen vartti Tampereen Pirkkahallissa oli varsin tunnustelevaa molemmilta joukkueilta. KuPS hallitsi näennäisesti peliä, mutta kunnon maalipaikkoja ei nähty kummassakaan päässä.

Pelikellon osoittaessa 22 minuuttia erotuomari Jari Järvinen näki KuPS-toppari Diogo Tomasin rikkovan KuPS:n 16-alueella Ilves-hyökkääjä Momodou Sarria ja pallo vietiin rangaistuspilkulle. Sarr itse asettui pallon taakse, mutta KuPS-vahti Otso Virtanen venyi komeaan torjuntaan alanurkasta.

Hetkeä myöhemmin KuPS sai erinomaisesti paikasta vapaapotkun, mutta Urho Nissilän tulinen kuti jäi varmasti Ilves-kassari Rasmus Leislahden hyppysiin.

Mitä pidemmälle avausjakso eteni, Ilves otti vahvemmin otetta kentällä. KuPS:n pallollinen peli haki uomiaan ja Ilves pääsi iskemään pariin otteeseen vaarallisesti KuPS-maalia kohti. 32. minuutilla Maximo Tolonen laukoi terävästi 20-metristä, mutta Virtanen venytti jälleen upeasti pallon eteen.

Ensimmäisen puoliajan loppu pelattiin tasaisissa merkeissä ja tauon viettoon vetäydyttiin maalittomassa tasatilanteessa.

Toinen puoliaika

Toiselle puoliajalla KuPS teki pelaajavaihdon, kun uusi tuttavuus Daniel Carrillo korvasi vasempana wingbackina aloittaneen Taneli Heiskasen.

Toinen puoliaika alkoi rytinällä. Vajaan viiden minuutin pelin jälkeen juuri kentälle kirmannut Carrillo tarjoili upean pallon maalille, mutta Anton Popovitsin tykki kajahti Ilves-maalin ristikkoon. Carrillo tuli erinomaisesti kentälle ja oli alustamassa heti seuraavaan KuPS-paikkaa.

Vajaan tunnin kohdalla KuPS teki seuraavan vaihdon, kun Tommi Jyry teki paluun kilpailullisiin peleihin liki vuoden tauon jälkeen. Edellisen kerran Jyry nähtiin virallisessa ottelussa KuPS:n paidassa 28. helmikuuta 2020 Rovaniemen Palloseuraa vastaan. Jyrylle tilaa kentällä teki Arttu Heinonen.

66. minuutilla KuPS-kärki Santeri Haarala pääsi murtautumaan oikealta laidalta, mutta Rasmus Leislahti pysäytti lähentelyn kulmapotkuksi.

Tästä kulmapotkusta juonittiin myös ottelun avausmaali. KuPS pelasi kulmurin lyhyenä ja Anton Popovits keskitti pallon Ilves-maalille. KuPS-toppari Diogo Tomas nousi boksissa korkeimmalle ja puski pallon Rasmus Leislahden längeistä isäntien maaliin ja KuPS siirtyi 1-0 vierasjohtoon.

Pelikellon näyttäessä 70 minuuttia isäntien puolustaja Kalle Katz rikkoi terävästi peliin tullutta Tommi Jyryä ja pallo vietiin jälleen pilkulle. Pallon taakse asettui pirteästi kärjessä pelannut Santeri Haarala. Ilves-vahti Leislahti torjui pallon – epäonnekseen eteensä – ja Haarala pääsi sijoittamaan KuPS:n 2-0 johtomaalin.

Toisen puoliajan viimeisen vartin aluksi KuPS käytti kolmannen vaihtonsa, kun Eetu Rissanen korvasi kärjessä 2-0 maalin tehneen Haaralan.

Viimeiselle kymmenminuuttiselle KuPS otti kentälle ranskalaiskeskikenttäpelaaja Jordan Sebbanin, joka otti kentällä Axel Vidjeskogin paikan.

Ottelun loppu pelailtiin tasaväkisesti ja ottelu päättyi KuPS:n 2-0 voittoon. KuPS maali on säilynyt koskemattomana koko alkuvuoden 2021.

Päävalmentaja Valakari oli tyytyväinen näkemästään

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari piti lopputulosta pelitapahtumiin nähden täysin ansaittuna:

”Ensimmäinen kilpailullinen ottelu ja siitä erittäin tärkeä voitto. Tiesimme jo ennen ottelua, että tästä tulee talven tähän astisista vaikein ottelu. Ilves laittoi meidät välillä ahtaalle, mutta se tapa millä meidän jätkät selvisivät vaikeuksista, oli vaikuttavaa”, Valakari luonnehti.

Tamperelaisilla oli varsinkin avausjaksolla omat vahvat hetkensä, mutta KuPS-miehistö onnistui selvittämään ne. Valakarin mukaan joukkueen isot pelaajat nousivat esiin ratkaisuhetkillä:

”Ilveksellä oli hetkensä avausjaksolla, mutta pojat selvisivät niistä ja toteuttivat edelleen kentällä ennalta sovittuja asioita. Vaikeuksista selvitäksemme meillä on hyviä pelaajia ja muun muassa Otso (Virtanen) nousi jälleen esiin ottamalla kiinni rankkarin. Saimme ansaitun palkinnon työn tekemisestä ottamalla vierasvoiton”, Valakari iloitsi.

Suomen Cup jatkuu KuPS:n osalta viikon päästä lauantaina (13.2.), kun KuPS saa kotihalliinsa Lippumäkeen vastaansa entisen KuPS:n mestariluotsi Jani Honkavaaran SJK:n.