Otteluraportti: KuPS jäi Unionin jyrän alle Olympiastadionilla

Kuopion Palloseura lyötiin tylysti nurmen pintaan, kun Saksan Bundesliigan Union Berlin haki Helsingin Olympiastadionilta 0-4 (0-3) voiton Konferenssiliigan playoff-kierroksen avausosassa. Vieraat rokottivat KuPS:n virheistä ankarasti ja murjoivat tulostaululle rumat lukemat.

KuPS:n ottelun alku oli hermostunut. Vieraat vyöryttivät ensiminuuteista lähtien painetta KuPS:n puolustukselle, eivätkä kuopiolaiset saaneet omaa pallollista peliään rullaamaan.

Ottelun avausmaali nähtiin kuuden minuutin kohdalla. Vieraiden pelasivat erinomaisesti toimineen vasemman laidan kautta pallon Tymoteusz Puchaczille, jonka tarkka keskitys löysi maalin eteen nousseen Taiwo Awoniyin. Nigerialaishyökkääjä ohjasi tyylikkäästi pallon ohi KuPS-vahti Johannes Kreidlin.

Vaikean alun jälkeen myös kuopiolaiset saivat omaa peliään paremmin käyntiin. Selkeisiin tekopaikkoihin keltapaidat eivät kuitenkaan avausjaksolla päässeet ja hyökkäysten viimeiset ratkaisut jäivät vaisuiksi.

Union näytti omaa tehokkuuttaan puolen tunnin kohdalla. 29. minuutilla KuPS menetti pallon keskikentällä ja vieraat iskivät nopeasti vastaan. Awoniyi vapautti vieraiden tähtihyökkääjä Max Krusen nokikkain Kreidlia vastaan ja Kruse laukoi tarkasti pallon alanurkkaan.

Pallo vietiin keskiympyrään, mutta KuPS:aa vietiin heti perään omalla puolustusalueella. Kuopiolaiset menettivät pallon oman kenttäpuoliskon vasemmalla laidalla, Max Kruse pelasi pallon rankkarialueelle Awoniyille ja nigerialaisen laukaus rangaistuspisteen upposi tolpan kautta maaliin. Union iski 0-2 ja 0-3 maalit vain minuutin sisään toisistaan.

Toiselle puoliajalle KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari reagoi ottamalla triplavaihdon. MacDonald NibaHenry Uzochukwu ja Tim Väyrynen tekivät kentällä tilaa Lucas RangelilleAniekpeno Udohille ja Felipe Aspegrenille ja samalla kuopiolaiset siirtyivät neljän alakertaan ja 4-4-2 muodostelmaan.

Udoh ja Rangel toivat ryhtiä ja voimaa yläkertaan, ja KuPS ottikin toisella jaksolla pelin paremmin kontrolliinsa. Samalla näytti myös siltä, että vieraat ottivat hieman jalkaa pois omalta kaasupolkimeltaan.

Toinen jakso pelailtiin varsin tilanneköyhänä, vaikka KuPS onnistuikin luomaan painetta vieraiden alueelle. Keltapaidat saivat toisella puoliajalla useita kulmapotkuja ja hyökkäyspään erikoistilanteita, mutta vieraiden puolustus kesti.

Ottelun loppuhetkillä Aniekpeno Udoh vyöryi Union rangaistusalueelle ja petasi erinomaisen tekopaikan Lucas Rangelille. Union-vahti Andreas Luthe kuitenkin torjui Rangelin kohti tulleen laukauksen kulmapotkuksi. Seuranneesta kulmurista Henri Toivomäki pääsi puskemaan hyvästä paikasta, mutta puolustajan pukkaus kimposi ylärimasta maalin yli.

Union iski viimeisen naulan arkkuun ottelun lisäajalla. KuPS menetti jälleen pallon keskialueella ja Cedric Teuchert ampaisi pystyyn oikealta laidalta. Teuchert pelasi avopaikan vahvasti paitsiolta haisseessa tilanteessa Andreas Voglsammerille, joka upotti loppunumerot 0-4.

Realismi iski vastaan

KuPS pyrki pelaamaan Unionia vastaan omilla vahvuuksillaan, eivätkä kuopiolaiset vain tyytyneet puolustamaan matalassa blokissa. Suurin ero joukkueiden välillä oli virheiden rankaisemisessa, sekä peruspelaamisen laadussa.

”Lopputulos totta kai harmittaa, mutta ehkä eniten harmillinen olen siitä, ettemme päässeet kunnolla taistelemaan hyvästä lopputuloksesta. Vastustaja pääsi johtoon liian varhain ottelussa ja he näyttivät tehokkuutensa maalipaikoissa”, Valakari kertoo.

Union rankaisi KuPS:aa kolmesti pallonmenetyksistä. Positiivisissa tilanteenvaihdoissa vieraat olivat todella vahvoja, toki sellaiseksi joukkue myös ennakkoon tiedettiin.

”Union pakotti meidät tekemään virheitä ja vaikka tiesimme, että he ovat vaarallisimmillaan vastahyökkäyksissä, emme pystyneet pitämään pallosta tarpeeksi hyvin huolta. He ovat vahingoittaneet useita kovia joukkueita Bundesliigan joukkueitakin tänään nähdyllä tavalla”, päävalmentaja miettii.

Otteluparin toinen ja ratkaiseva osaottelu pelataan viikon päästä torstaina 26.8. Berliinin Olympiastadionilla. Rehellisyyden nimissä toiseen osaotteluun lähdettäessä suurimmat panokset ovat jo ohi.

”Tehdään Berliinissä ensimmäiseen varttiin pari maalia ja lähdetään siitä liikkeelle. Jos rehellisiä kuitenkin ollaan, niin me taidamme katsoa lohkovaiheen ottelut televisiosta”, Valakari virnisti.

KuPS:n seuraava ottelu pelataan sunnuntaina 22.8. Helsingissä Bolt Areenalla, kun KuPS matkaa Veikkausliigassa HIFK:n vieraaksi kello 18.30 alkavassa ottelussa.

KuPS:n kokoonpano Union Berlin-ottelussa

Johannes Kreidl, Daniel Carrillo, MacDonald Niba (46’ Aniekpeno Udoh), Henri Toivomäki, Paulo Ricardo, Henry Uzochukwu (Felipe Aspegren), Nana Boateng (79’ Axel Vidjeskog), Jordan Sebban, Anton Popovitch, Janis Ikaunieks (79’ Santeri Haarala), Tim Väyrynen (46’ Lucas Rangel).