Otteluraportti: FC Haka puolusti voiton KuPS:sta

Kuopion Palloseura koko toisen peräkkäisen tappionsa Veikkausliigassa, kun FC Haka haki Kuopion Keskuskentältä kolme pistettä 1-2 (0-1) voitolla.

Ottelun ensimmäiset minuutit antoivat suuntaa pelin isosta kuvasta. Haka pyrki puolustamaan tiiviisti ja iskemään pitkillä palloilla KuPS:n selustaan.

Kuopiolaisten hyökkäyspelaaminen on hitaahkoa, eikä pallon kierrättämisellä saatu luotua tiloja valkeakoskelaisten puolustusmuodosta. Pallonhallinta oli suvereenisti KuPS:lla, mutta yhtään kunnollista paikkaa hallintajaksojen päätteeksi keltapaidat eivät saaneet aikaan.

Kesken KuPS:n painostuksen FC Hakan Maximus Taino pääsi puolivarkain laukaisupaikkaan 16-alueen rajalta, mutta keskikenttäpelaajan tulinen laukaus tärähti KuPS-maalin ylärimaan.

Kuopiolaisten hyökkäyspelaaminen painottui laitakaistoille, joiden jälkeen ratkaisua haettiin keskityksillä. Keskityspallojen laatu oli kuitenkin peräjälkeen varsin heikkoa.

Ottelun 41. peliminuutilla nähtiin avausmaali. Hakan Seth Saarinen murtautui oikealta laidalta kuopiolaisten alueelle ja keskitti matalan pallon maalin eteen. KuPS-vahti Otso Virtanen ei saanut vangittua palloa haltuunsa ja irtopallon tuikkasi sisään laitapuolustaja Henri Malundama. Tauolle lähdettiin näin vierasjohdossa.

KuPS tuli toiselle jaksolle tulistuneena. Vajaan minuutin pelin jälkeen KuPS runnoi pallon Hakan maaliin kulmapotkun jälkitilanteesta, mutta erotuomari Ville Nevalainen hylkäsi KuPS-kapteeni Nana Boatengin tekemän osuman.

Toinen jakso eteni tismalleen ensimmäisen puoliajan merkeissä. Haka vetäytyi syvälle puolustukseen ja KuPS hakkasi päätään koskilaisten puolustusseinään.

Vajaa vartti ennen ottelun loppua KuPS onnistui vihdoin tasoittamaan ottelun. Hetkeä aiemmin kentälle vaihdettu Anikpeno Udoh hankki keltapaidoille vapaapotkun päätyrajan tuntumasta. Urho Nissilän keskitys tavoitti maalille nousseen Diogo Tomasin, joka puski voimalla pallon Hakan maaliin.

Maali antoi KuPS:n pelaamiseen lisää energiaa ja KuPS vyörytti entistä vahvemmin painetta vieraiden alueelle.

Kesken kuopiolaisvyörytyksen KuPS:n taivas kuitenkin tummeni jälleen. Otso Virtanen tuli huolimattomasti maaliltaan ulos ja vieraiden Aleksandar Vucenovic pääsi sijoittamaan pallon tyhjään maaliin. Virtanen myös loukkasi itseään pahannäköisesti tilanteessa ja hänet jouduttiin vaihtamaan kentältä pois ja tolppien väliin asteli Johannes Kreidl.

Viimeisestä takaiskusta KuPS ei enää toipunut ja Haka nappasi kolme pistettä mukaansa 1-2 voitolla. Hakalla oli ottelussa yhteensä kaksi laukausta maalia kohti.

”Emme olleet tarpeeksi hyviä”

Kotikentällä koettu tappio oli KuPS:n toinen peräkkäinen Veikkausliigassa. Piste-ero sarjakärki HJK:iin venähti yhdeksään pisteeseen.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari oli ottelun jälkeen pettynyt lopputuloksesta.

”Tämä oli nyt toinen peli peräkkäin, kun teimme oman pelimme vaikeaksi. Vastustajat pääsevät nyt liian helposti tekemään meille maaleja. Onnistumiset ruokkivat heidän pelaamista ja meidän pitää pelata liian usein takaa-ajoasemassa. Siihen emme vain ole tällä hetkellä vielä tarpeeksi hyviä. Ei ole mitään tekosyitä, emme olleet tänään tarpeeksi hyviä”, Valakari miettii.

KuPS ei löytänyt Hakaa vastaan keinoja murtaa vierasjoukkueen tiivistä ja matalalla maannutta puolustusta.

”Pallollinen pelaamisemme vaikutti hitaalta. Ei ole helppoa pelata koko joukkueella matalassa blokissa puolustavaa vastustajaa vastaan. Olemme koko kauden harjoitelleet, että pääsisimme murtautumaan tällaisia joukkueita vastaan. Tärkeä osa sitä on, ettemme päästä vastustajaa tekemään maalia, mistä he saavat entistä enemmän energiaa puolustamiseen. En koe, että ongelma niinkään on pallollisessa pelaamisessa, vaan siinä, että puolustamme huonosti tilanteita ja vastahyökkäyksiä”, Valakari arvioi.

Maalivahti Otso Virtasen ottelu päättyi ikävällä tavalla ottelun 88. peliminuutilla. Virtanen vaikutti loukanneen polvensa. Päävalmentaja oli apeana maalivahtinsa loukkaantumisesta.

”Kyllä se valitettavasti vaikuttaa vakavalta loukkaantumiselta. Futiksessa voi voittaa ja voi hävitä, mutta ne ovat pieniä asioita Otson vakavan loukkaantumisen rinnalla. Hän menee alkuviikosta jatkotutkimuksiin, jonka jälkeen tiedämme lisää hänen tilanteestaan”, Valakari valotti.

KuPS:lla on nyt edessään vajaan kahden viikon tauko Veikkausliigasta, ennen seuraavaa ottelua. Seuraava ottelu pelataan torstaina 10. päivä kesäkuuta, kun KuPS matkaa Seinäjoelle SJK:n vieraaksi.

KuPS:n kokoonpano FC Haka-ottelussa:

Otso Virtanen (88’ Johannes Kreidl), Henri Toivomäki (61’ Juho Pirttijoki), Diogo Tomas, Taneli Hämäläinen (75’ Aniekpeno Udoh), Daniel Carrillo (61’ Iiro Järvinen), Henry Uzochukwu, Nana Boateng, Anton Popovitch, Urho Nissilä, Janis Ikaunieks, Lucas Rangel (61’ Santeri Haarala).