Otteluennakko: Veikkausliigan mestaruus ratkeaa Kuopiossa hurjan yleisömäärän edessä

Veikkausliigan pelikausi 2021 saa hurjan päätöksen sunnuntaina 31.10.2021, kun sarjassa toisena oleva Kuopion Palloseura isännöi sarjakärki Helsingin Jalkapalloklubia. Joukkueiden välillä on ainoastaan yhden pisteen ero HJK:n eduksi.

HJK ja KuPS ovat olleet tällä kaudella ylivertainen kaksikko Veikkausliigassa. Edellisen kerran, kun sarjan kärkikaksikko on pelannut pistekeskiarvolla yhtä vahvaa kautta, elettiin vuotta 1999 – tuolloin FC Haka ja HJK ylsivät yli kahden pisteen / ottelu -keskiarvoon.

Kun 26 ottelua on pelattu, HJK on kerännyt pisteitä 58 – KuPS 57. Sarjassa pronssiset mitalit ratkaisevat sijalla kolme ja neljä olevat FC Inter ja SJK ovat molemmat keränneet 45 pistettä. Pronssimitalien kohtalo selviää sunnuntai-iltana Turun Veritas Stadionilla.

KuPS ja HJK ovat kohdanneet toisensa kaiken kaikkiaan 138 kertaa. Vuosien saatossa HJK on ollut selvästi niskan päällä voittamalla otteluista 73. KuPS:n voittoon on päätytty 30 kertaa ja 35 kertaa joukkueet ovat vääntäneet tasapelin. 

Jos joukkueiden välistä historiaa katsotaan viimeisen 10 virallisen ottelun otannalla, on tilanne äärimmäisen tiukka – molemmat ovat voittaneet kahdesti ja peräti kuusi kertaa pisteet on jaettu tasapelillä.

Kalenterivuoden 2021 aikana KuPS:lla on hentoinen niskalenkki 30-kertaisesta Suomen mestari HJK:sta. Tammikuussa KuPS haki Helsingistä 0-1 voiton harjoitusottelussa ja Suomen Cupin finaalissa tunnin vajaalla pelannut keltamusta rutisti voiton rangaistuspotkukilpailun kautta. Veikkausliigassa paremmuutta ei ole saatu selville, kun molemmat Veikkausliiga-kohtaamiset ovat päättyneet tasalukemiin.

HJK:n keskiakseli on sarjan laadukkain

Veikkausliigan toiseksi viimeisellä kierroksella keskiviikkona KuPS pelasi Seinäjoella SJK:n kanssa tasapelin 2-2 ja HJK voitti samanaikaisesti Stadin Derbyssä HIFK:n Roope Riskin osumalla 1-0. Ennen toiseksi viimeistä kierrosta KuPS johti sarjaa pisteellä, mutta kärkikaksikon kissa-hiiri-leikissä HJK pujahti kärkeen HIFK-voitolla. 

KuPS:n tarina kaudella 2021 on ollut huima kasvutarina ja joukkueen kausi on ollut ennen kaikkea nousujohteinen. Kauden kuudesta ensimmäisestä ottelustaan KuPS hävisi kolmesti ja ero sarjakärki HJK:iin oli pahimmillaan jo yhdeksän pistettä. Toukokuun 29. päivän jälkeen KuPS ei ole kuitenkaan hävinnyt Veikkausliigassa otteluakaan. 20 tappiottoman ottelun putki pitää sisällään 15 voittoa ja viisi tasapeliä. 

HJK:n kauden alku oli todella hurja. 11 ensimmäisestä Veikkausliiga-ottelustaan se voitti peräti 10 ja pelasi yhden tasapelin – KuPS:aa vastaan kuinkas muutenkaan. 

HJK:n pieni pelillinen notkahdus osui Veikkausliigan runkosarjan loppusuoralle, kun se voitti kuudesta Veikkausliiga-ottelustaan vain yhden. 

Molemmat joukkueet ovat luottaneet läpi kauden omaan vahvaan peli-identiteettiinsä, joissa on hyvin paljon samankaltaisuuksia. Joukkueiden peruspelaamisen laatu punnitaan viimeistä kertaa sunnuntaina täpötäydellä Kuopion Väre Areenalla. 

HJK on kääntänyt heikon tuloskuntonsa jälleen positiiviseksi, kun puolustavat Suomen mestarit ovat voittaneet viimeiset kolme Veikkausliiga-otteluaan. Elintärkeää helsinkiläisten kannalta on ollut se, että loukkaantumisten vuoksi sivussa olleet Daniel O’ShaugnessyLucas LingmanJair ja Atomu Tanaka ovat palanneet pelikuntoon. HJK:n keskiakseli onkin joukkueen kivijalka, joka on puhtaasti laadullisesti sarjan paras.

 O’Shaugnessy-Miro Tenho luovat raudanlujan keskuspuolustuksen ja keskikentällä tandem Jair-Lingman pitävät huolta tasapainosta. Filip Valencicin kausi on ollut vaisuhko, mutta slovenialaistykin potentiaali hyökkäyksessä tiedetään. Tanakan kuntoutuminen tuo hyvää kilpailua Valencicille ja japanilaiskonkarin aktiivisuus pallottomassa vaiheessa on myös korvaamatonta joukkueelleen.

Hyökkäyskalusto on myös alati vaarallinen, vaikka selkeää ykköstykkiä Klubi ei olekaan Veikkausliigassa löytänyt. Veljeskaksikko Roope RiskiRiku Riski ovat suoraviivaisia pystyyn juoksijoita, kuten myös oikealla kaistalla todennäköisesti aloittava David Browne. HJK:n maalipörssin kärjessä on kuuden maalin kolmikko Valencic, Roope Riski, Jair. 

KuPS:n kollektiivi

Keltapaitojen hurjan vireen takana on ennen kaikkea sarjan tiivein joukkuekollektiivi. KuPS:n pelaajamateriaali ei suoranaisesti vilise tähtistatuksen yksilöitä, vaikka totta kai yksilöosaamista keltamustan riveissäkin löytyy.

KuPS:n kauden kasvutarina on nostanut Veikkausliigan eturivin pelaajistoon uusia nimiä. Vähälle vastuulle alkukaudella jäänyt maalivahti Johannes Kreidl on pelaamaan päästyään ollut sarjan paras maalivahti ja toppari Diogo Tomas on noussut agitaattorin roolista johtavaksi Veikkausliiga-toppariksi. Keskikentällä Anton Popovitch on ottanut harppauksia pelipaikkansa eliittiin ja vielä puolitoista vuotta sitten Kakkosessa pelannut Santeri Haarala pelaa todellista läpimurtokauttaan. Kotimaan kentille paluun KuPS:n paidassa tehnyt Tim Väyrynen on noussut maalintekijätilastossa Veikkausliigan top3-sijoille, kun espoolaiskasvatti on osunut 12 ottelussa yhdeksän kertaa tolppien väliin.

Omat lukunsa ovat vielä keltamustan omat kasvatit Taneli Hämäläinen ja Urho Nissilä. Viime kaudella KuFu-98:ssa Kakkosta tahkonnut Taneli Hämäläinen on kellottanut joukkueensa viidenneksi isoimmat minuutit ja kuuluu puolustuksen ehdottomiin luottopelaajiin. Hämäläinen on kenties vahvimmilla, kun Veikkausliigan vuoden tulokasta valitaan. Nissilä puolestaan on iskenyt ”tehot” 8+8 Veikkausliigassa ja pelaa elämänsä jalkapalloa. Loistavat otteet KuPS:ssa nostivat Mölymäen Enkelin myös A-maajoukkueeseen, jossa esitykset ovat olleet erinomaisia.

KuPS:n kiidon uskottiin yleisesti tyssäävän, kun joukkueen kapteeni ja sarjan kenties paras pelaaja Nana Boateng myytiin Romanian suurseura CFR Clujiin ja europeleissä tehoillut kärkipelaaja Lucas Rangel Ukrainan Vorskla Poltavaan. Kovan kaksikon menetys onkin paradoksaalisesti jopa eheyttänyt kuopiolaisten joukkuepelaamista.

Henkinen kantti 

Omaa rooliaan sunnuntaisessa Veikkausliigan päätöskierroksen mestaruusottelussa tulee näyttelemään henkisen puolen asiat. Otteluun odotetaan jopa yli 8.000 katsojaa, mikä tulee tuomaan lisää sähköä niin kentälle, kuin sen ulkopuolellekin. Helsinkiläiset ovat saamassa taakseen myös vahvan kannustuksen, kun HJK:n kannattajia on tulossa Kuopioon useita satoja.

KuPS on pelannut jo tähän mennessä todella onnistuneen kauden. Joukkue juhli toukokuussa Suomen Cupin voittoa ja varmisti joukkueista ensimmäisenä ensi kauden europelipaikan. Cupin finaalia seurasivat upeat ottelut Euroopan kentillä, ja lento on kestänyt myös Veikkausliigan viimeisille metreille asti. 

KuPS pääsee kauden viimeiseen otteluun varsin vapautuneessa tilassa, sillä takaa-ajoasemassa olevilla kuopiolaisilla ei ole ottelussa mitään hävittävää. Vaikka KuPS käväisikin jo sarjan piikkipaikalla, joukkue on ollut käytännössä koko kauden takaa-ajajana – se rooli KuPS:lla on viimeiselläkin kierroksella. Mestaruus on joukkueen omissa käsissä ja vaikka mestaruuden lipsahtaminen Helsinkiin olisikin eittämättä joukkueelle iso pettymys, se ei olisi kuopiolaisille katastrofi. Päävalmentaja Simo Valakari on myös näyttänyt, että hän on velho virittämään joukkonsa oikeaan henkiseen mielentilaan suurissa otteluissa. KuPS onkin näyttänyt venymiskykyään läpi koko kauden. Kuinka hyvin se pystyy imemään energiaa ennätyksellisestä kotiyleisöstään, ratkeaa kuitenkin vasta sunnuntaina.

HJK:n ja KuPS:n välinen ero sarjassa oli suurimmillaan yhdeksän pistettä. Helsinkiläistenkin kautta voi pitää jo hyvin onnistuneena, sillä joukkue onnistui etenemään Euroopan Konferenssiliigassa lohkovaiheeseen. Lähtökohdat Veikkausliigassa ovat kuitenkin viime vuosina olleet, että mikä tahansa muu lopputulos, kuin HJK:n mestaruus olisi suuren kokoluokan yllätys – sitä se myös tälle kaudelle lähdettäessä oli. Jos mestaruuden menetys olisi KuPS:lle suuri pettymys, HJK:lle se olisi jo pienimuotoinen katastrofi. Kuinka helsinkiläiset kestävät viimeisen ottelun ja kriittisen kannattajakunnan paineet? 2000-luvulla HJK on ollut harvoin tilanteessa, jossa siltä vaaditaan vähintään tasapeli viimeisestä ottelusta mestaruuden varmistamiseksi.

Kun Veikkausliigan mestaruuspatsas – joka vielä 2000-luvun alussa Futura-patsaana tunnettiin – nousee ilmaan sunnuntai-iltana Kuopion Väre Areenalla noin klo 19 selvää on ainakin se, että Suomen mestari on mestaruutensa todellakin ansainnut.

”Nyt on aika laittaa viimeistä kertaa kaikki peliin!”

Kuopion Palloseura on päässyt valmistautumaan hyvin kauden päättävään HJK-otteluun. Joukkue palautui torstaina SJK-ottelusta ja perjantaina katseet käännettiin täysillä kauden päätökseen. Kauden viimeiset ja otteluun valmistavat joukkueharjoitukset pidettiin lauantaina, pelipäivän aattona.

”Vedimme vuoden viimeiset joukkueharjoitukset tällä porukalla ja nyt kaikki on valmista sunnuntain otteluun. Meillä on ollut ihan mahtavat pari päivää joukkueen kesken ja kaikilla on yhteinen, selkeä päämäärä. Kauden päättyminen pitää sisällään aina tietyn annoksen haikeutta, mutta nyt on aika laittaa viimeisen kerran kaikki peliin”, KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari tunnelmoi ottelun aattona.

Sunnuntainen kauden huipentuma on poikkeuslaatuinen Veikkausliigassa ja Kuopiossa on lupa odottaa jopa uutta yleisöennätystä. Edellinen ennätys on syksyltä 2019, kun KuPS:n ja FC Hongan välistä Mestaruussarjan ottelua seurasi paikan päällä 7114 katsojaa. 

”On etuoikeutettu olo päästä pelaamaan tällaista ottelua. Jokainen joukkue, pelaaja ja valmentaja haluaisi olla tässä tilanteessa, missä me olemme nyt. Edessä on todella ikimuistoinen päivä. Kaikki tietää, mikä panos tässä ottelussa on, mutta samalla tästä tilanteesta pitää pystyä nauttimaan”, Valakari avaa sielunmaailmaansa.

Kenttätapahtumissa odotettavissa on äärimmäisen tasainen ottelu, jossa kohtaa kaksi selkeästi sarjansa parasta joukkuetta. Valakari joukkoineen tiedostaa, että vastassa on huippujoukkue, mutta kuopiolaiset aikovat toteuttaa omaa pelifilosofiaansa, jonka uskotaan tuovan kaivattu lopputulos.

”Vastakkain ovat sarjan kaksi parasta joukkuetta ja on lopputulema sitten mikä tahansa, niin molemmat ovat pelanneet poikkeuksellisen kauden. HJK on totta kai laadukas joukkue ja kauden aiemmat kohtaamiset ovat olleet tasaisia. Viimeksi otimme aika paljon vastaan etenkin toisella jaksolla, nyt meidän pitää olla tarkempia pallon kanssa. Tietenkin pelissä tulee myös jaksoja, kun me joudumme ottamaan vastaan. Kotikentällämme haluamme kontrolloida kuitenkin pelitapahtumia niin paljon, kuin mahdollista”, päävalmentaja päättää.

Veikkausliigakauden 2021 päätöskierroksen ottelu KuPS-HJK sunnuntaina 31.10.2021 kello 17.00 Kuopion Väre Areenalla. Otteluun myydään edelleen lippuja ja lippukaupoille pääset painamalla tästä.

Väre Areenan portit avataan jo kello 15.00!

Otteluun on tulossa ennätysyleisö, joten saavuthan ajoissa paikalle. Stadionin jokaisessa myyntipisteessä on mahdollista maksaa pankkikortilla.