Otteluennakko: Tulikuuma KuPS isännöi sarjanousija VPS:aa Väre Areenalla

Kuopion Palloseuran Veikkausliiga-kausi jatkuu perjantaina, kun keltamustat isännöivät Vaasan Palloseuraa. Ottelu alkaa Kuopion Väre Areenalla perjantaina 29.4. kello 18.00.

Molempien joukkueiden alkukautta on sävyttäneet pääosin duurivoittoiset soinnut. KuPS on aloittanut kautensa parhaalla mahdollisella tavalla, kun kuopiolaiset ovat ottaneet neljästä ottelustaan yhtä monta voittoa maalierolla 7-2. KuPS onkin ennen perjantain ottelua sarjan ainoa joukkue, joka on voittanut kauden jokaisen ottelunsa.

Vaasan Palloseuran kausi alkoi vahvasti. Kauden avausottelustaan se kaivoi tasapelin AC Oulua vastaan ja luuttusi seuraavaksi lattiaa FC Lahdella peräti maalein 5-0. Kaksi viimeistä raitapaitojen ottelua ovat kuitenkin olleet tappiollisia, kun vuoronperään HJK ja Ilves olivat maalin verran Vepsua parempia.

Joukkueiden edellinen kohtaaminen on tammikuun lopulta Liigacupin ottelusta. VPS karkasi Kalle Multasen maalilla johtoon kahdeksan minuutin pelin jälkeen, mutta Gabriel Bispon ja kahdesti osuneen Janis Ikaunieksin maaleilla KuPS käänsi ottelun voitokseen.

Virallisissa otteluissa joukkueet ovat kohdanneet toisensa Veikkausliigan aikakaudella tasan 50 kertaa. KuPS on voittanut otteluista 24, VPS 13 ja myös 13 kertaa pisteet on jaettu. Yhä mukana olevista pelaajista maaliahnein on ollut VPS:n Steven Morrisey, joka on kurittanut KuPS:aa seitsemän kertaa. 

Ei mikään heppoinen sarjanousija

Vaasan Palloseuran paluu Veikkausliigaan kahden Ykkösessä vietetyn kauden jälkeen oli useimmille Veikkausliigan ystäville iloinen uutinen. Perinteisen vuonna 1924 perustetun seuran kulta-ajat ajoittuivat sotien jälkeiselle ajalle, jolloin Vaasassa juhlittiin seurahistorian tähän mennessä ainoita Suomen mestaruuksia kausilla 1945 ja 1948. 1990-luvun lopulla VPS nappasi vielä kahdesti Veikkausliigan hopeiset mitalit, mutta kauden 2013 pronssia lukuun ottamatta ilonaiheet ovat olleet Vaasan jalkapallopiireissä vähissä.

VPS:n peräsimessä on entinen maajoukkuepuolustaja Jussi Nuorela. 47-vuotias päävalmentajana debyyttikauttaan pääsarjassa vetävä Nuorela nousi VPS:n päävalmentajaksi kesken viime kauden, kun hieman alavireisen kauden alun päätteeksi Jukka Karjalainen sai lähtöpassit. 

Nuorelan alaisuudessa VPS piristyi ja pelasi ansaitusti Ykkösen mestariksi nousten siten suoraan takaisin Veikkausliigaan. Joukkueen pelaajarunko muodostuu viime kauden joukkueen varaan, mutta Vaasassa on tehty myös erinomaisia täsmähankintoja Veikkausliiga-kautta varten. VPS:n tilanne onkin sarjanousijaksi jopa poikkeuksellisen hyvä ja joukkueen materiaali kestää vertailua jopa sarjan keskikastiin povattujen joukkueiden kanssa.

Kokenut runko luo turvaa

Vaasalaisten riveistä löytyy myös reilusti kokemusta Veikkausliiga-viheriöiltä, siitä pitävät huolen etunenässä IFK Mariehamnista tullut maalivahti Oskari Forsman, FC Interistä palannut Jesper Engström, sekä pitkän linjan vepsulaiset Steven Morrisey ja Sebastian Strandvall.

Jo kaudelle 2011 Vaasaan tullut Steven Morrisey kantaa ansaittua seuralegendan statusta. Jamaikalaisväkkärän uraa ovat leimanneet ikävät loukkaantumiset, mitkä myös osittain selittävät pitkän palvelusajan Vaasassa. 272 ottelussa syntyneet 78 maalia kuitenkin kertovat miehen maalintekopotentiaalista ja vaikka Morrisey onkin saavuttanut jo ikämiesluokan 35-vuotiaana maaliverkot heiluvat edelleen – kausi on alkanut kahdella maalilla. 

Jussi Nuorelan alaisuudessa VPS ryhmittyy kentälle useimmiten muotoon 3-5-2. Forsman antaa tolppien välissä joukkueelleen mahdollisuuden taistella joka ottelussa pisteistä ja keskuspuolustuksessa avaava kolmikko on lähtökohtaisesti Juhani PikkarainenMikko PitkänenKareem Moses. Fyysinen topparitrio pitää huolen ilmatilan herruudesta, mutta selviä puutteita alakerrassa on jalkanopeudessa.

Vasempana wingbackina Jesper Engström olisi itseoikeutettu avauksen pelaaja, mutta vöyriläisen alkukautta ovat sotkeneet loukkaantumiset. Samba Sillah on kantanut vasemmalla suurimman vastuun ja tuo varsinkin hyökkäyspelaamiseen uhkaa. Oikealla laidalla sotkee kapteeninnauha hihassaan konkariosaston 35-vuotias Sebastian Strandvall. 

Keskikentän pohjalla vahvaa alkukautta on pelannut sarjadebytantti Samuel Lindeman yhdessä kauden kynnyksellä Tunisiasta siirtyneen Prosper Ahiabun kanssa. SJK:sta siirtynyt Gustaf Backaliden on monikäyttöisyytensä ansiosta myös tärkeä palanen Nuorelan valmennukselle.

Yläkolmikossa isot saappaat on langetettu 10-paikalla pelaavalle Joonas Vahteralle, sekä kärkitandemille Morrisey-Tete Yengi. Ipswichin organisaatiosta lainalle tullut Australian ja Englannin passit taskussaan operoivat 21-vuotias Yengi väläytteli osaamistaan ensimmäisessä ottelussaan FC Lahtea vastaan ja iski kaksi komeaa maalia, mutta HJK:a ja Ilvestä vastaan Yengi ei säväyttänyt. Liki kaksimetrinen hujoppi pystyy pelipäälle sattuessaan olemaan KuPS-puolustukselle paha pidettävä.

Vaasalaisten riveissä on myös kaksi kuopiolaisyleisölle tuttua pelaajaa. 25- vuotias KuPS-kasvatti Mikko Pitkänen sai kasvattiseurassaan ensimmäiset liigaminuuttinsa jo kaudella 2014, mutta läpimurto Veikkausliigan vakiokasvoksi on vielä tekemättä. Vaasassa Pitkä-Mikko on noussut joukkueen vastuunkantajiin ja viime ottelussa Ilvestä vastaan Pitkänen teki joukkueensa molemmat maalit. 

Toinen KuPS-kasvo VPS:ssa on Joroisista kotoisin oleva ja Warkaus JK:n kautta KuPS:aan juniorina tullut Antti-Ville Räisänen. Viimeiset kolme kautta Mikkelin Palloilijoita edustanut Räisänen voitti pelipaikkansa vaasalaismiehistössä talven testijakson kautta. 

”Haluamme näyttää kotiyleisöllemme laadukasta pelaamista”

Kuopiossa alkukausi on käynnistynyt mahtavasti. Talven harjoituskauden vaikeudet ovat taaksejäänyttä elämää, mutta talven poissaolosumaan nähden alkukauden vahvat otteet ovat olleet jopa pienoinen yllätys. 

Edellisessä ottelussaan FC Lahden vieraana KuPS onnistui riisumaan Lahden vaaralliset yksilöt täysin aseistaan. KuPS iski tuttuun tapaan ottelun alkuhetkillä avausmaalinsa, joka lopulta jäi myös ottelun ainoaksi osumaksi. Johtoasemassa keltapaidat pelasivat järkevästi, eikä ottelun paremmasta osapuolesta ollut niukasta lopputuloksesta huolimatta mitään epäselvyyttä.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari on saanut ladattua miehistönsä huippuiskuun heti sarjakauden ensimetreiltä lähtien. Valakari on luonnollisesti hyvin tyytyväinen vahvasta kauden alusta, mutta muistuttaa, ettei alkukauden vahvat peliesitykset tule itsestään.

”Tuloksellisesti ja pelillisesti olen tosi tyytyväinen alkukauteemme. Perjantaina VPS:aa vastaan se ei kuitenkaan merkkaa enää mitään, kun pelipaidat laitetaan päälle ja pisteistä taistelu alkaa. Jälleen kerran meidän pitää laittaa kentällä kaikki likoon, jotta voimme menestyä. Haluamme näyttää loistavalle kotiyleisöllemme, miten laadukkaasti me pystymme pelaamaan”, Valakari miettii.

Ennen perjantain kierrosta sarjataulukon seitsemättä sijaa pitävä VPS on latonut yhdessä FC Hongan kanssa eniten maaleja alkukaudesta, kun neljässä ottelussaan vaasalaiset ovat takoneet peräti yhdeksän kaappia. 

Talven Liigacupin ottelussa VPS haastoi KuPS:aa aktiivisella prässipelillään. Perjantain otatuksessa onkin mielenkiintoista nähdä, tulevatko vaasalaiset hakemaan hyvää tulosta tiiviin ja matalan puolustamisen, vai aktiivisen pallottoman pelaamisen kautta. 

”VPS pelaa hyvää jalkapalloa ja heidän pelaamisessaan on selkeä idea ja päämäärä. Saamme vastaamme takuulla ennakkoluulottoman vastustajan ja meidän on oltava äärimmäisen tietoisia siitä, mitä vastaan tulee. Se, että vastustajallamme on selkeä tapa pelata antaa toisaalta myös meille selkeämmän mahdollisuuden miettiä, missä iskunpaikkamme ovat. VPS:n pelaaminen ei missään nimessä ole sattumanvaraista”, Valakari luotaa.

Veikkausliigan ottelu Kuopion Palloseura – Vaasan Palloseura Kuopion Väre Areenalla perjantaina 29.4. kello 18.00 Kuopion Väre Areenalla.

Matsiliput otteluun myy tiketti.fi, pääset lippukaupoille painamalla tästä.