Otteluennakko: Pultavan taistelussa ratkaistaan jatkopaikka

Kuopion Palloseura taistelee torstaina Ukrainassa UEFA Europa Conference Leaguen karsintojen jatkopaikasta FC Vorskla Poltavaa vastaan. Joukkueiden välinen ensimmäinen osaottelu Kuopion Väre Areenalla päättyi 2-2 lukemiin, joten toisen osaottelun voittaja lunastaa paikkansa kolmannella karsintakierroksella. 

Ensimmäinen ottelu Kuopiossa oli hyvin tasainen kamppailu. KuPS siirtyi viiden minuutin jälkeen johtoon Aniekpeno Udohin upealla yksilösuorituksella, mutta vieraat tasoittivat Ibrahim Kanen soolojuoksun päätteeksi puolen tunnin kohdalla. Ottelun toinen jakso alkoi suvereenissa vieraskomennossa ja 55. minuutilla Luxemburgin maajoukkuemies Olivier Thill vei vieraat johtoon rangaistupotkusta. Ottelun loppua kohti KuPS sai nostettua painetta FC Vorsklan alueelle ja työ palkittiin lisäajan kuudennella minuutilla Diogo Tomasin runnottua pallon Aniekpeno Udohin reiden kautta ukrainalaisten maaliin.

Vaikka FC Vorskla lähtikin ottelupariin selkeähkönä ennakkosuosikkina, ottelutapahtumat avausosassa olivat hyvin tasaiset. Molemmilla joukkueilla oli omat hallintajaksonsa, joskin pultavalaiset hallitsivat enemmän palloa. 

KuPS pyrki pelaamaan omilla vahvuuksillaan. Keltapaidat pyrkivät hakemaan omia hyökkäyksiään pallokontrollin kautta, kun taas pallottomana KuPS oli aktiivinen ja vaikeutti omalla prässillään vieraiden pelin avaamista. 

Suurimmat ongelmat KuPS:lla oli FC Vorsklan pitkien avausten puolustamisen kanssa. Hyökkääjä Ruslan Stepanyuk toimi joukkueensa kohdepelaajana ja varsinkin kärjen alapuolella pelannut nopea ja taitava Ibrahim Kane oli KuPS:n puolustukselle jatkuva kiusa. 

Tasapeli ensimmäisessä osaottelussa oli KuPS:n kannalta niin sanottu minimitulos. Jossiteltavaakin joukkueelle jäi, sillä molemmat vieraiden maaleista isännät olisivat hieman terävämmällä puolustuksella ollut estettävissä. Pallollisessa pelaamisessa kuopiolaisille jäi myös jonkun verran parannettavaa. Vorsklan puolustuslinjan edessä oli ajoittain isojakin tiloja ja nämä tilat KuPS:n on löydettävä paremmin toisessa ottelussa.

Molemmat joukkueet pelasivat myös kansallista liigaansa euro-otteluiden välissä. KuPS voitti sunnuntaina kotonaan Ilveksen 1-0, kun taas Vorskla aloitti oman sarjakautensa maanantaina 2-2-tasapelillä Dniproa vastaan.  

KuPS vaihtoi Veikkausliigan otteluunsa Ilvestä vastaan FC Vorskla-ottelun avauskokoonpanosta viisi pelaajaa. Vorskla puolestaan vaihtoi omaan avaukseensa Dniproa vastaan vain yhden pelaajan, kun virolaistoppari Joonas Tamm otti avauksessa Valerii Bondarenkon paikan.

Kova vyöry luvassa

Pultavan kaupunki, josta FC Vorskla on kotoisin, sijaitsee Keski-Ukrainassa noin 300 kilometrin päässä maan pääkaupunki Kiovasta kaakkoon. Kaupungissa asuu noin 300.000 ihmistä ja kaupunkia halkoo Vorskla-joki, jonka mukaan myös seura on nimensä saanut. 

Historiallisesti Pultava on varsin merkittävä kaupunki ja se tunnetaankin kenties parhaiten 1700-luvun alun taistelustaan. Pultavan taistelu käytiin vuonna 1709 osana Suurta Pohjan sotaa Ruotsin ja Venäjän keisarikunnan välillä. Suomalaisilla Hakkapeliitta-joukoilla oli taistelussa merkittävä rooli ruotsalaisten riveissä. Itse taistelu päättyi ruotsalaisten kannalta tappiollisesti ja taistelun lopputulos oli osaltaan merkittävässä roolissa Ruotsin suurvaltakauden päättymisessä.

FC Vorskla pelaa kotiottelunsa Oleksiy Butovsky Vorskla Stadiumilla. Liki 25.000 katsojaa uumeniinsa vetävä stadion on nimetty Poltavan kuvernoraatissa syntyneen kansainvälisen olympiakomitean perustajajäsenen ja entisen sotilaskomentaja Oleksiy Butovskyn mukaan. 

Maanantaina pelatussa Ukrainan Valioliigan avausottelussaan Vorskla Stadiumilla ottelua seurasi noin 5.500 katsojaa. Kun FC Vorskla edellisen kerran pelasi Eurooppa Liigan lohkovaiheessa syystalvella 2018 katsojia oli parhaimmillaan Sporting Lissabonia vastaan pelatussa ottelussa reilut 10.000. KuPS-otteluun vuonna 1974 valmistuneelle stadionille odotetaan noin 10.000 katsojaa. Ennakkoon seura oli myynyt keskiviikkoiltaan mennessä noin 7.000 lippua.

FC Vorskla on ollut kotimaansa sarjassa kohtalaisen vahva kotijoukkue. Viime kaudella joukkue voitti Ukrainan Liigassa pelatuista 13 kotiottelustaan seitsemän, pelasi kolmesti tasan ja hävisi myös kolmesti. Viime kauden rumin kotitappio tuli sarjan toiseksi viimeisellä kierroksella, kun Ukrainan mestaruuden voittanut Kiovan Dynamo pieksi pultavalaiset 1-5. 

Torstaina pelattavassa Konferenssiliigan ratkaisevassa osaottelussa FC Vorsklan odotetaan vyöryvän vahvasti KuPS:n alueelle ensiminuuteista lähtien. Joukkueen tavaramerkkinä kotiotteluissa on ollut luulot pois-mentaliteetti ja isännät pyrkivätkin tekemään eron vastustajaansa ottelun alussa. Ajoittain jopa yltiöpäisesti prässäävän ukrainalaisjoukkueen selustassa on kuitenkin tilaa ja organisoidusti prässin alta päästessään KuPS:lla on oikeilla valinnoilla hetkensä haavoittaa isäntiään.

Kumpikaan joukkue tuskin muuttaa omaa pelisuunnitelmaansa merkittävästi avausosaottelusta, mutta FC Vorsklalla on kotiyleisönsä tuen lisäksi myös itselleen huomattavasti tutumpi luonnonnurmi pelialustana, joka kallistaa vaakakuppia hivenen lisää kotijoukkueen suuntaan.

Täydellisesti hiotulla pelisuunnitelmalla ja keltapaitojen kauden parhaalla peliesityksellä kova kotijoukkue on kuitenkin täysin kaadettavissa, eikä KuPS varmastikaan tule pelkästään peruuttelemaan Pultavassa. Kuopiolaisilla on ottelussa pelkästään voitettavaa ja kaikki paineet ovat kotijoukkueen niskassa.

”Iso mahdollisuus joukkueelle”

KuPS:lla ei ole ollut aikaa levätä viime päivinä laakereillaan, vaan kalenteri on pysynyt kiireisenä. Sunnuntai-illan Ilves-kotivoiton jälkeen joukkueen keskittyminen on ollut palautua mahdollisimman hyvin otteluiden tuomasta rasituksesta, sekä valmistautua tulevaan FC Vorskla-otteluun.

Ottelupaikkakunnalle Pultavaan KuPS lensi keskiviikkona. Kuopiosta joukkue lensi ensin Ukrainan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Harkovaan, josta edessä oli reilu kahden tunnin mittainen bussimatka Pultavaan. Matkanteon jälkeen joukkue otti keskiviikkoiltana tuntumaa Vorskla Stadiumin nurmimattoon.

Ennen valmistavia harjoituksia päävalmentaja Simo Valakari sai vastailla ukrainalaismedian kysymyksiin lehdistötilaisuudessa. Tilaisuudessa huomasi, että kyseessä on Ukrainassa iso ottelu, sillä paikalle oli saapunut pitkälti toistakymmentä toimittajaa valtakunnan tv-kanavat mukaan luettuna.

Päävalmentaja Valakari ja koko joukkue huokui rentoutta viimeistelyharjoituksissa ja joukkueessa tiedetään, miten FC Vorskla on lyötävissä.

”Tämä on meille totta kai iso ottelu, mutta ennen kaikkea todella iso mahdollisuus. Me tiedämme, että vastassamme on todella laadukas joukkue. FC Vorsklasta on turha nimetä erikseen yhtään yksilöä, sillä heidän joukkueensa on täynnä yksilöosaamista. Tiedämme myös itse olevamme hyvä joukkue ja sen me haluamme näyttää kentälle kaikille”, Valakari arvioi.

Valakari jakoi avausosaottelun jälkeen vuolaasti kehuja suojateilleen, mutta myöntää itsekin, että parantamisen varaa kotiottelusta keltapaidoille myös jäi.

”Ensimmäinen osaottelu oli meiltä hyvää suorittamista, mutta ei kuitenkaan lähelläkään täydellistä. Vorskla laittaa varmasti meille kotikentällään entistä enemmän painetta, mutta meidän tulee selvitä niistä hetkistä ja kääntää se meille voimavaraksi. Pelin aikana tulee varmasti ne ajanjaksot, jolloin kontrolli pelistä on meillä – silloin meillä on mahdollisuus satuttaa vastustajaamme”, Valakari ennakoi. 

Mikäli KuPS haluaa hakea Pultavasta suotuisan lopputuloksen ja jatkopaikan, joukkueen täytyy onnistua erinomaisesti niin puolustuspelissään, kuin myös pallollisena.

”Haluamme kontrolloida peliä ja hyökätä. Tiedämme, että puolustuksemme laitetaan ottelussa kovaan testiin, mutta samaan aikaan meidän pitää olla vahvoja omassa pallollisessa vaiheessamme. Silloin ovat mahdollisuutemme voittaa ottelu”, Valakari avaa ottelun kulminaatiopisteitä.

UEFA Europa Conference League, 2. karsintakierroksen toinen osaottelu FC Vorskla Poltava-KuPS Pultavan Oleksiy Butovsky Stadiumilla torstaina 29.7.2021 kello 19.00

Ottelun televisioinnista ei ole vielä selvillä.