Otteluennakko: Piristynyt IFK saa saarelleen vastaansa siipirikkoisen KuPS:n

Kuopion Palloseura palaa viikon tauon jälkeen takaisin Veikkausliigan kentille, kun keltamusta pelaa sunnuntaina 5.9. Ahvenanmaalla IFK Mariehamnia vastaan. 

Veikkausliigassa vietetään tällä hetkellä maajoukkuetaukoa, mutta IFK:n ja KuPS:n osalta tauko jäi näennäiseksi. Joukkueiden tuli kohdata alun perin jo elokuun alussa, mutta KuPS:n eurokiireiden vuoksi ottelu siirrettiin keskelle maajoukkuetaukoa. 

IFK:lle ottelun pelaaminen tähän ajankohtaan lienee mieluinen, sillä KuPS:n kokoonpanosta puuttuu maajoukkuekomennusten vuoksi neljä pelaajaa. Urho Nissilä on Suomen Huuhkajien mukana, Janis Ikaunieks Latvian maajoukkueessa, Daniel Carrillo urakoi Etelä-Amerikan MM-karsintoja Venezuelan paidassa, ja Taneli Hämäläisen puolustusvelvoitteet kohdistuvat tällä hetkellä Suomen U21-maajoukkueeseen. Pelaajien lisäksi maajoukkuetehtävissä on myös KuPS:n huoltopäällikkö Sami Miettinen.

Sarjataulukossa KuPS löytyy Veikkausliigan toiselta sijalta. Kuopiolaiset ovat keränneet 17 pelaamastaan ottelustaan 36 pistettä – eroa sarjakärki HJK:iin on yhdeksän pistettä ja takana tulevaan FC Interiin neljä pistettä. 

IFK Mariehamnin tilanne Veikkausliigan alakerrassa on tukalahko. Joukkue lähti kovin odotuksin kauteen, mutta Grönvit on jämähtänyt putoamistaisteluun. IFK on sarjassa toiseksi viimeisenä, eli sijalla 11. 17 ottelustaan saarelaiset ovat keränneet 14 pistettä ja ovat tällä hetkellä siis karsijan paikalla. Sarjajumbo KTP on kuuden pisteen takamatkalla ja IFK:a sijaa ylempänä oleva FC Haka pisteen päässä. 

Joukkueet kohtaavat toisensa toistamiseen tällä kaudella. Kauden ensimmäisessä keskinäisessä toukokuun puolivälissä KuPS oli kotikentällään vahvempi maalein 2-0. Henri Toivomäen ja Santeri Haaralan täysosumat riittivät kuopiolaisille kolmeen pisteeseen, vaikka tuolloin otteluruuhkan keskellä pelannut KuPS ei ollutkaan ottelussa terävimmillään.

Veikkausliigassa joukkueet ovat kohdanneet toisensa yhteensä 39 kertaa, joten sunnuntai-illan kamppailu on järjestykseltään 40. KuPS on ollut otteluissa niskan päällä, sillä kuopiolaiset ovat vieneet otteluista 20, IFK 10 ja yhdeksän kertaa pisteet on jaettu. Edellisestä yhdeksästä keskinäisestä Veikkausliiga-kamppailusta KuPS on voittanut peräti kahdeksan ja kertaalleen ottelu on päättynyt tasan. Viimeisin IFK:n voitto on reilun neljän vuoden takaa, kun joukkue voitti Wiklöf Holding Arenalla KuPS:n 2-1.

Seurahistorian ensimmäiset valmentajapotkut

IFK Mariehamnin alkukausi on ollut haastava. Joukkue lähti kauteen Lukas Syberyjskin alaisuudessa, mutta toista kauttaan luotsannut Syberyjski ei saanut joukoistaan täyttä potentiaalia irti missään vaiheessa. Elokuun loppupuolella Maarianhaminasta kantautuikin odotettu, joskin valitettava uutinen, kun seura kertoi irtisanoneensa 40-vuotiaan ruotsalaisvalmentajansa. Poikkeuksellisen Syberyjskin potkuista tekee se, että valmentajapotkut olivat seuran pääsarjahistorian ensimmäiset. 

Syberyjskin tehtävät joukkueen päävalmentajana otti 46-vuotias Daniel Norrmén. Tukholmassa syntynyt entinen keskikenttäpelaaja edusti maarianhaminalaisia myös pelaajaurallaan liki 70 Veikkausliigan ottelussa. 

Norrmén on toiminut IFK:n valmennusryhmässä jo kaudesta 2016 alkaen, joten seuran toimintakulttuuri on ruotsalaisluotsilla vahvasti selkäytimessä. Norrmén on päässyt seuraamaan Pekka LyyskinKari Virtasen ja Peter Lundbergin työtä ja nyt hänet mitataan kovassa paikassa päävalmentajana. IFK:n pelaajamateriaali on huomattavasti parempi, kuin mitä joukkueen sarjasijoitus kertoo. Syberyjskin aikana saarelaisten peliä leimasi tietynlainen hengettömyys ja päämäärättömyys, joten Norrménin tehtävänä on ennen kaikkea saada yksilöt toimimaan kollektiivina ja löytää joukkueen pelaamiseen jälleen oma identiteetti.

Vahva signaali joukkueen kasvojen pesusta saatiin Norrménin avausottelusta IFK:n peräsimessä, kun joukkue palasi voittojen tielle kaatamalla kotikentällään Ilveksen 1-0. Ottelun ainokaisen iski kovin odotuksin IFK:iin siirtynyt kovan CV:n Mohammed Abubakari

IFK tullee KuPS-otteluun muodolla 4-3-3, kun Syberyjskin alaisuudessa joukkue pelasi useimmiten kolmen alakerralla. Grönvit pelaa varsin suoraviivaista pallollista peliä, jossa puolustuksesta lähetetyillä pitkillä avauksilla pyritään löytämään linjan taakse juoksevia nopeita ja vahvoja laitapelaajia. Tilanteenvaihtopelissä IFK on myös äärimmäisen vaarallinen.

Pallottomana joukkue pyrkii prässäämään aktiivisesti, mutta joukkueen prässipeli ei ole ollut kovin yhtenäistä. Mikäli KuPS pääsee pelaamaan itsensä prässin alta pois, IFK:n puolustus joutuu vaikeuksiin. 

Hyvä pelaajamateriaali

Maarianhaminalaisten pelaajamateriaali on parempi, kuin viime kaudella, vaikka peliesitykset ja tulokset ovatkin kertoneet muuta. 

Joukkueen maalilla itseoikeutettu ykköstorjuja on Oskari Forsman, joka on varttunut 33-vuotiaana Veikkausliigan parhaiden maalivahtien joukkoon.

Keskuspuolustuksessa IFK:n tuki ja turva on joukkueen hollantilaiskapteeni Robin Buwalda. 27-vuotias keskuspuolustaja kuuluu pelipaikallaan sarjan ehdottomaan eliittiin. Buwaldan rinnalla toisena topparina pelaa todennäköisesti kokenut ruotsalaistoppari Calle Svensson. Kaksikkoa kirittää brassitoppari Alan Henrique ja KuPS:stakin tuttu Frankline Okoye.

Vasemman pakin paikkaa vahvistettiin elokuussa Västeråsista tulleella Filip Almström Tähdellä, joka on napannut avauksen paikan Mikko Sumusalolta. Oikealla Aapo Mäenpää kantaa suurta vastuuta.

4-3-3-muodolla pelatessaan IFK käyttänee kahta selkeämpää keskikentän pohjapelaajaa. Mohammed Abubakari on kuntoon päästyään näyttänyt tasonsa ja hänen vierellään Ilves-ottelussa aloitti Aapo Mäenpään kaksoisveli Niilo. Pohjakaksikkoa hieman ylempänä peliä tekee eteläafrikkalainen Yanga Baliso

Laitapelaajina vasemmalla avauksen paikassa vahviten on kiinni FC Interistä lainalla pelaava Elias Mastokangas. Mastokangasta kirittävät Eero TamminenRiku Sjöroos, sekä elokuun alussa joukkueeseen tullut bosnialainen Kerim Tatar. Oikealla laidalla Olawale Tehe on vahva ja nopea ja joukkueen oma kasvatti Joel Mattson on myös oiva vaihtoehto.

Puhtaita keskushyökkääjiä joukkueella on reilusti, mutta maalinteko on ollut kaudella tuskallista. 11 tehtyä maalia on vähiten koko sarjassa. Tehoja odotettiin ennen kauden alkua Ruotsissa ja MLS:ssa hurjia maalimääriä tehneeltä Kennedy Igboananikelta, mutta hänen kautensa on flopannut ja maaleja on syntynyt ainoastaan yksi. Vahid Hambon varaan ei liikaa laskettu, mutta toisaalta mitään ei ole saatukaan, sillä Hambon maalisaraketta komistaa myös ainoastaan yksi täysosuma.

Lisää tehoja haettiin siirtomarkkinoilta ja joukkueeseen tuotettiin Torpedo Moskovasta siirtynyt ukrainalaishyökkääjä Denys Balanyuk, sekä Brasilian alasarjoista tullut 

IFK tarvitsee kipeästi pisteitä, jotta se pystyy nousemaan pois karsijan paikalta. Joukkueen materiaali on tarpeeksi vahva, jotta se pystyy tekemään tarvittavan eron pääkilpailijoihinsa. KuPS-ottelu tulee IFK:lle otolliseen paikkaan ja isännät haluavat varmasti katkaista heikon statistiikan KuPS:aa vastaan.

”Syksy on suomalaisen jalkapallon juhla-aikaa”

Kuopion Palloseura on valmistautunut huolellisesti IFK-otteluun. Vaikka joukkueesta puuttuukin maajoukkuekomennuksillaan olevat pelaajat, saavat keltapaidat vahvan miehistön IFK-kamppailuun. 

Kovan ottelutahdin jälkeen joukkueen pelaajat saivat vapaata alkuviikoksi, mutta keskiviikkona palattiin jälleen työnteon pariin. Maarianhaminaa kohti matkattiin jo perjantaina.

”Meillä on ollut fantastinen viikko. Pelasimme kahdeksan viikkoa Euroopassa, jolloin keskittyminen on täysin peleissä. Onkin ollut hienoa päästä jälleen kunnolla harjoituskentälle. Olemme käyneet läpi viime aikojen otteemme ja sen pohjalta olemme lähteneet kehittämään meidän omaa pelaamistamme loppukaudeksi”, KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari kertoo.

Sunnuntain vastustajasta IFK Mariehamnista on normaalia vaikeampi ennakoida, sillä joukkue on pelannut uuden päävalmentajansa alaisuudessa vain yhden ottelun. Suuria muutoksia tuosta ottelusta KuPS-valmennuksessa ei kuitenkaan odoteta.

”IFK vaihtoi valmentajaansa ja he saivat heti hyvän tuloksen Ilvestä vastaan. He olivat lähteneet muuttamaan pelaamistaan selkeämpään suuntaan. Totta kai yksi ottelu on otantana mitätön ja vastaan voi tulla myös jotain ihan muuta, mitä olemme ajatelleet. Meidän pitää pystyä pelaamaan hyvä ottelu, jotta pääsemme tavoitteeseemme, mikä on luonnollisesti kolme pistettä”, Valakari pyörittelee.

Mennyt viikko oli Kuopiossa vauhdikas myös pelaajarintamalla, kun Lucas Rangel ja Nana Boateng siirtyivät suuremmille kentille, eikä kaksikkoa enää tällä kaudella KuPS:ssa nähdä. 

Valakarin mukaan joukkueessa vallitsee erinomainen ryhmähenki, ja harjoituskentällä joukkue on jälleen paiskinut töitä kovalla työmoraalilla.

”Joukkueessa on ollut jopa poikkeuksellisen hyvä fiilis tällä viikolla. Jätkät nauttivat harjoittelusta ja nyt pääsemme keskittymään huolellisesti syksyn peleihin. Syksy on tunnetusti suomalaisen jalkapallon juhla-aikaa, kun ottelut pelataan pääasiassa iltavalaistuksessa. Silloin tietää, että tosipelit ovat täällä”, Valakari iloitsee.

IFK Mariehamn-KuPS sunnuntaina 5.9.2021 kello 18.30 Wiklöf Holding Arenalla Maarianhaminassa. Ottelua voit seurata suorana Ruutu+ palvelusta, tai radiosta Savon Aaalloilta!