Otteluennakko: Lyökö IFK kapuloita KuPS:n mestaruusrattaisiin?

Kuopion Palloseura palaa Kuopion Väre Areenan kotiyleisönsä eteen toiseksi viimeistä kertaa tällä kaudella, kun keltapaidat isännöivät Helsingin IFK:a lauantaina 23. lokakuuta kello 17.00 alkavassa ottelussa.

Veikkausliigan kausi 2021 on saavuttamassa kliimaksinsa, kun kautta on jäljellä enää kolme ottelukierrosta. Kuopion Palloseura lähtee kauden viimeiseen rutistukseen erinomaisista lähtökohdista, kun kuopiolaiset johtavat sarjaa kolmen pisteen erolla Helsingin Jalkapalloklubiin. Piste-eron lisäksi KuPS:lla on ennen viikonlopun otteluita kuuden maalin etulyöntiasema maalierovertailussa (KuPS 43:17 – HJK 37:17). 

KuPS:n saldo viimeisistä otteluistaan Veikkausliigasta on lähes mykistävää luettavaa. Joukkue on hävinnyt viimeksi Veikkausliiga-ottelun toukokuun 29. päivänä, kun Valkeakosken FC Haka haki Kuopion Väre Areenalta kolme pistettä 1-2 -voitolla. Tuon ottelun jälkeen KuPS on pelannut Veikkausliigassa 18 ottelua, joista se on voittanut 15 ja pelannut kolmesti tasan. Edellinen tappio Veikkausliigassa on liki viiden kuukauden takaa!

Lauantaisen vastustajajoukkue HIFK:n tuloskunto on kääntynyt syyskelien tuoksinassa mollivoittoiseksi. Helsinkiläisillä on alla neljä ottelua ilman voittoa, näistä peleistä pistepottiin lisäystä ovat tuoneet tasapelipisteet SJK:a ja KuPS:aa vastaan. 

Helsinkiläiset ovat Veikkausliigan ylemmässä loppusarjassa, eli Mestaruussarjassa viidennellä sijalla. 24 ottelustaan tähtirinnat ovat keränneet 34 pistettä ja joukkueella on vielä hentoinen oljenkorsi nousta ensi kauden europeleihin oikeuttavaan top4-sijoitukseen. Tällä hetkellä neljänteen sijaan ja SJK:oon eroa on kuitenkin jo seitsemän pistettä, joten HIFK:lla on Kuopiossa pakkovoitto. Samalla IFK:n pitää toivoa, että kuudennella sijalla oleva Ilves nappaa pisteet SJK:lta. 

Mattila ja Mosa ovat pelikiellossa

Ottelun lähtökohdat ovat monella tavalla herkulliset. KuPS lähtee eittämättä otteluun suurena ennakkosuosikkina, mutta juuri IFK aiheutti KuPS:lle sen edellisen täyden pistepotin menetyksen. Lisäksi IFK:lla ei ole ottelussa mitään hävittävää, joten se pääsee iskemään sarjakärki KuPS:n kimppuun varsin vapautuneena.

Veikkausliigan runkosarjan päätöskierroksella 26. syyskuuta Kuopion Väre Areenalla IFK aiheutti ensimmäisellä puoliajalla KuPS:lle vaikeuksia puolikorkealla blokillaan ja KuPS:n oli vaikeaa saada omaa pallollista peliään rullaamaan. Toisella jaksolla IFK vetäytyi ja KuPS sai enemmän otetta pelistä, mutta muutamasta otollisesta maalipaikasta huolimatta ottelu päättyi maalittomaan 0-0 tasapeliin. 

Espanjalaispäävalmentaja Joaquin Gomez on tehnyt joukkueen peräsimessä erinomaista työtä ja murtautuminen Mestaruussarjaan oli jopa hienoinen yllätys. Yllätys nimenomaan siksi, että vielä vuodenvaihteessa helsinkiläisten pelaajasopimukset pystyttiin laskemaan yhden käden sormilla. Viime kauden loppupuolella IFK ei kerännyt suurimpia otsikoita pelikentällä, vaan kulisseista uutisiin nousivat huhut seuran pahoista talousvaikeuksista. Synkät pilvet ovat kuitenkin takanapäin ja vaikka viimeaikaiset tulokset pelikentällä ovatkin olleet laskusuuntaisia, voidaan IFK:n kaudesta antaa jo nyt hyvä arvosana. 

Helsingin puna-asuinen joukkue luottaa omassa pelaamisessaan muotoon 3-4-3. IFK puolustaa omaa rangaistualuettaan vahvasti aloittavaksi topparikolmikoksi muodostuneen Aldayr HernándezinMatej Hradeckyn ja Sakari Mattilan johdolla. Mattila kärsii kuitenkin KuPS-ottelussa varoitustilin täyttymisen vuoksi pelikiellosta, joten päävalmentaja Gomezin on löydettävä Mattilalle korvaaja. Todennäköisin vaihtoehto Mattilan saappaisiin on toinen konkari Jukka Halme tai Tino Palmasto.  

IFK:n toinen merkittävä poissaolo on keskikentällä. Loistavaa kautta pelaava Mostagh ”Mosa” Yaghoubi on Mattilan ohella poissa IFK:n vahvuudesta varoitustilin täyttymisen vuoksi. Mosan rooli IFK:n keskikentällä on ollut todella merkittävä molempiin suuntiin, mutta varsinkin pallolliseen peliin Yaghoubin poissaolo on iso takaisku helsinkiläisille. 

Tärkeässä roolissa pelinavausvaiheessa olevan Mattilan ja keskikentän moottorin Mosan puuttumiset saattavat pakottaa IFK:a pelaamaan hieman suoraviivaisemmin. Kärjessä tehoja odotetaan jälleen MLS:n maalitykki Kai Kamaralta, joka takoi HIFK:issa viisi maalia ensimmäiseen seitsemään otteluun. Edellisessä neljässä ottelussa Kamaran maalihanat ovat kuitenkin tyrehtyneet ja samalla IFK:n tuloskäyrä on kääntynyt voitottomaksi.

IFK tulee joka tapauksessa olemaan KuPS:lle vaikea pala purtavaksi. Vierailla on ottelussa vain voitettavaa ja se tukee vahvaan puolustukseensa. Kuten joukkueiden edellisessä kohtaamisessa nähtiin, vahvasti omaa rangaistusaluettaan puolustavalle IFK:lle on vaikea tehdä maalia. 

”Vastustajan ei ole mukava tulla pelaamaan Väre Areenalle”

KuPS:n leirissä ottelua edeltävä viikko on käytetty huolelliseen palautumiseen kovasta FC Inter-vierasottelusta, sekä luonnollisesti valmistautumiseen HIFK-otteluun. Veikkausliigan kautta on jäljellä enää vain reilun viikon verran ja viimeinen rutistus pitää sisällään kolme ottelua. 

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakarin mukaan joukkue on hyvässä vireystilassa niin henkisesti, kuin myös fyysisesti. Joukkueelle rauhaa tuo vahvat viikkorutiinit, joita joukkue on noudattanut jo harjoituskauden aloituksesta lähtien.

”Kausi on jo niin pitkällä, ettemme enää voi lähteä keksimään pyörää uudestaan. On luotettava toimiviksi todettuihin tapoihimme. Olemme palautuneet hyvin, harjoitelleet hyvin ja valmistauduttu tulevaan koitokseen hyvin. Vakiintuneet toimintatapamme luovat meille turvallisuuden tunteen ja selkärangan, johon voimme nojata tilanteessa, kuin tilanteessa”, päävalmentaja Valakari kertaa joukkueen kulunutta viikkoa.

KuPS:n edellinen ottelu viime viikon lauantaina oli joukkueelta erinomainen esitys ja varsinkin taktisella puolella keltapaidat olivat vastustajaansa selvästi edellä. HIFK tarjoaa KuPS:lle täysin erilaisen haasteen ja helsinkiläisten vahvuudet ovatkin kuopiolaisryhmän tiedossa.

”Inter-ottelun hyvällä esityksellä emme voita enää seuraavaa peliä, edessä on jälleen täysin erilainen ottelu. HIFK on laadukas joukkue, jolla on selkeät vahvuudet. Edellinen keskinäinen ottelu oli kaikkea muuta, kuin helppo peli meille. Opimme siitä ottelusta ja lauantaina meidän pitää näyttää, kuinka hyödynnämme sitä oppia käytännössä pelikentällä”, Valakari summaa.

Hurjassa vireessä ratkaisuotteluihin lähtevä KuPS on luonut Kuopion Väre Areenasta todellisen linnakkeen itselleen. Kauden 12 Veikkausliigan kotiottelustaan KuPS on voittanut kahdeksan, pelannut kolmesti tasan ja hävinnyt kertaalleen. Joukkue päävalmentajansa johdolla odottaakin jälleen pääsevänsä esiintymään upean kotiyleisönsä eteen.

”Fantastista päästä taas pienen tauon jälkeen pelaamaan kotiyleisömme eteen. Syksyn pelit ovat aina erityisiä ja kotiyleisön tuella on valtava merkitys meille. Me olemme pystyneet tekemään Väre Areenasta paikan, jonne vastustajan ei ole mukava tulla pelaamaan. Siitä me haluamme pitää kiinni loppuun asti”, Valakari päättää.

Veikkausliigan Mestaruussarjan ottelu KuPS-HIFK lauantaina 23.10.2021 kello 17.00 Kuopion Väre Areenalla. Portit avataan kello 15.30.