Otteluennakko: Lohkovoitto panoksena Suomen Cupin lohkovaiheen päätösottelussa

Suomen Cupin C-lohko pelataan päätökseen viikonloppuna. Lohkon kärkijoukkue Kuopion Palloseura saa päätöskierroksella vastaansa jatkopaikkaa hamuavan AC Oulun. Ottelu pelataan suljettujen ovien takana Kuopiossa Lippumäen ylipainehallissa lauantaina 20. helmikuuta klo 13 alkaen.

Lähtökohdat C-lohkon päätöskierrokselle

C-lohkon päätöskierrokselle lähdetään todella jännittävistä asetelmista. KuPS johtaa lohkoa kuudella pisteellä Ilves- ja SJK voittojen turvin. AC Oulu avasi cupin tappiollisesti SJK:a vastaan, mutta haki tärkeän vierasvoiton Ilveksestä. Kolmella pisteellä AC Oulu on lohkossa toisena – tasapisteissä SJK:n kanssa, mutta paremman maalieron turvin. Lohkon viimeisenä on Ilves, joka on kärsinyt tappiot niin KuPS:lle, kuin AC Oulullekin. Päätöskierroksella Ilves matkustaa SJK:n vieraaksi.

Mikäli joukkueet ovat lohkovaiheen päätyttyä tasapisteissä, maaliero ratkaisee joukkueiden järjestyksen. KuPS:n maaliero on tällä hetkellä 7-2, AC Oulun 2-2, SJK:n 3-5 ja Ilveksen 1-4. Mikäli myös maaliero on tasan, tehdyt maalit ratkaisevat paremmuuden.

Viimeisen kierroksen otteluissa on siis suuret panokset niin Kuopiossa, kuin myös Seinäjoella. Jokaisella joukkueella on edelleen mahdollisuudet sijoittua kahden parhaan joukkoon ja sitä kautta jatkoon cupissa. Lohkon voittajalle on paikka suoraan kahdeksan parhaan joukossa puolivälierissä.

KuPS:lle riittäisi AC Oulua vastaan tasapelikin varmistaakseen lohkovoitto. Suurella todennäköisyydellä myös pienimaalinen tappio riittäisi KuPS:lle lohkovoittoon. Teoriassa on vielä mahdollista, että KuPS pullahtaa ulos jatkopeleistä. Tämä vaatisi suurimaalisen tappion AC Oululle ja samalla SJK:n pitäisi rallatella murskavoitto Ilveksestä.

AC Oulun jatkopaikka nojaa voitossa, joskin tasapelikin toisi oululaisille jatkopaikan, mikäli Ilves onnistuu voittamaan omassa ottelussaan SJK:n. SJK puolestaan on varmuudella jatkossa, jos se voittaa tai ottaa pisteenkin Ilveksestä ja AC Oulu jää nollille KuPS:aa vastaan.

Myös Ilves voi nousta mukaan jatkopeleihin. Mikäli KuPS voittaa AC Oulun ja tamperelaiset klaaraavat omassa ottelussaan vähintään kolmen maalin voiton SJK:sta, nousee Ilves lohkon kakkospaikalle. Ilvekselle saattaa riittää myös kahden maalin voitto SJK:sta riippuen Kuopion ottelun lopputuloksesta.

Sekä KuPS, että AC Oulu hakivat voiton Tampereelta Ilveksen vieraana. Päätöskierroksella ratkaistaan lohkon lopullinen järjestys.

Mielenkiintoinen AC Oulu

AC Oulun viime kausi Ykkösessä oli menestyksekäs. Joukkueen päävalmentajan tehtävät kaudelle 2020 otti Jyrki Ahola, joka onnistui heti ensimmäisellä kaudellaan palauttamaan Oulun liigakartalle. Edellisen kerran AC Oulu nähtiin Veikkausliigassa kaudella 2010.

Ahola on rakentanut AC Oululle selkeän ja tunnistettavan pelitavan. Joukkue pyrkii hallitsemaan palloa ja avaamaan peliä rohkeastikin puolustuksesta. Joukkue vaihtelee prässitasojaan ahnaasta ja korkeasta prässäämisestä ajoittain matalaankin blokkiin. Talven otteluissa Laivanstonsiniset ovat ryhmittyneet muotoon 4-3-3.

Keltamustan vastustajajoukkue AC Oulu on mielenkiintoinen joukkue, jossa on hyvä sekoitus nuoria tulevaisuuden nimiä ja kokeneempia konkareita. Joukkue pystyi pitämään lähes kaikista haluamistaan pelaajista kiinni – ainoastaan FC Lahteen siirtynyt Loorents Hertsi on mainittava menetys viime kauden joukkueesta.

Oululaiset ovat vahvistaneet kentän jokaista osa-aluettaan. Joukkueen tolppien väliin haettiin viime kaudella EIF:ä edustanut kanadalaisvahti Yann Fillion. Hän on ottanut talven aikana joukkueen ykköstorjujan paikan.

Puolustuksen kulmakiveksi tuotettiin viime kaudella KTP:ssa erinomaisia otteita esittänyt espanjalaistoppari Ruxi. Hänen vahvuutensa tulevat esiin varsinkin pelinavaamisvaiheessa. Puolustuksen uusi kasvo on myös 34-vuotias paluumuuttaja Jarkko Hurme.

Keskikentälle osaamista tuovat RoPS:sta tullut Obed Malolo, sekä viime kaudella eksoottisessa Georgian liigassa pelannut espanjalainen Diego Diz. Jarosta tullut lupaava Severi Kähkönen on myös väläytellyt osaamistaan talven otteluissa.

Hyökkäyskalustoaan oululaiset ovat vahvistaneet HIFK:sta tulleella laitapelaaja Nikolas Sairalla, sekä monipuolisella Samu Alangolla, joka vaihtoi VPS:n raitapaidan AC Oulun laivastonsiniseen. Maalintekoon apuja odotetaan myös AC Kajaanista Ouluun siirtyneeltä romanialaiskärki David Popalta.

Uusien pelaajien lisäksi joukkue turvaa edelleen ikinuoreen 38-vuotiaaseen puolustajaan Rafinhaan ja keskikentän työmyyrään Anselmi Nurmelaan.

Oululaiset luottavat vahvasti myös alueen omaan juniorituotantoon. 17-vuotias toppari Miika Koskela ja 18-vuotiaat keskikenttäpelaajat Nestori Kekonen ja Lasse Ikonen valittiin Suomen U18-maajoukkueen leiritykseen. 19-vuotias keskikenttäpelaaja Jere Kallinen on puolestaan mukana U19-maajoukkueen leiriryhmässä.

Oululaiset revanssihengellä Kuopioon

AC Oulun päävalmentaja Jyrki Ahola on varsin tyytyväinen joukkueensa peliesityksiin Suomen Cupin kahdessa ensimmäisessä ottelussa.

”Pelillisessä prosessissa etenemme nousujohteisesti. Pelaamisemme on kehittynyt ja pelaajat ovat terveinä. Ensimmäisessä cupin ottelussa SJK:aa vastaan meillä oli molemmilla puoliajalla omat hyvät hetkemme. Saimme pitkiä pallonhallintajaksoja, mutta toisaalta hallinta oli kentällä ei niin vaarallisilla alueilla”, Ahola kommentoi 0-1 tappioon päättynyttä cup-avausta SJK:a vastaan.

Oululaisten pelaamisessa on näkynyt kehittymisen merkkejä ottelusta toiseen. Ilvestä vastaan varsinkin joukkueen ensimmäisen puoliajan pelaaminen oli vahvaa.

”Ilvestä vastaan ensimmäinen puoliaika oli meiltä todella hyvä. Toiselle puoliajalle päätimme, että tämä matsi lähdetään voittamaan ilman tyylipisteitä. Ilves pelasi suoraviivaisesti ja haki ratkaisuja keskitysten kautta. Jouduimme puolustamaan syvällä, emmekä onnistuneet pallon saatuamme etenemään toivotulla tavalla, siitä en ollut täysin tyytyväinen. Voitto oli kuitenkin tärkeä, sillä nyt lohkon päätösotteluun jää vielä pelattavaa”, Ahola analysoi voitokasta Ilves-ottelua.

KuPS ja AC Oulu kohtasivat toisensa noin kuukausi sitten 23. päivänä tammikuuta – tuolloin KuPS oli vahvempi kotihallissaan Lippumäessä maalein 2-0. Maalinteossa onnistuivat KuPS:n Eetu Rissanen ja Oskari Sallinen.

Cupin päätöskierroksen ottelussa pelataan kuitenkin isoista pisteistä jatkoonpääsyn kannalta ja oululaiset matkaavat Kuopioon revanssihengellä.

”Lauantaina nähdään, miten hyvin pelillinen prosessimme on edistynyt edellisestä kohtaamisestamme. KuPS on meille hyvä mittari – se on Suomen kärkiporukoita. Edellisessä KuPS-matsissa olimme ensimmäiset 20 minuuttia ihan levällään. Nyt linjojen on välit saatava tiiviimmäksi heti ottelun alusta alkaen. KuPS haluaa pelata paljon taskuihin ja se meidän on estettävä tehokkaammin. Uskon, että KuPS:n muodosta löytyy tiloja joihin voimme iskeä ja sitä kautta saada tarvittavat maalipaikat”, Ahola päättää.

Kuopiolaisten puolustus on ollut lujaa tekoa talvikaudella. Viidessä ottelussa KuPS on päästänyt ainoastaan kaksi maalia.

”Haluamme jatkaa meidän hyvien esitysten sarjaa”

Kuopion Palloseura lähtee vahvojen otteidensa puolesta lohkovaiheen päätösotteluun hienoisena ennakkosuosikkina. Kuopiolaisten pelaaminen on kehittynyt ottelu ottelulta, ja joukkue on voittanut alkuvuoden kaikki pelinsä. Suomen Cupissa KuPS kaatoi ensin vieraissa Ilveksen 2-0 ja viimeisimmäksi SJK lakosi Keltamustan käsittelyssä maalein 5-2.

Suomen Cupissa menestyminen on arvotettu Kuopiossa korkealle ja lohkon päätösottelun panokset tiedostaa myös KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari.

”Lauantain ottelu on erittäin tärkeä peli meille. Lauantaina pelataan Suomen Cupin jatkopaikasta, joka on tärkeä juttu koko seuralle. Haluamme jatkaa meidän hyvien esitysten sarjaa myös AC Oulua vastaan. Jokainen peli on meille mittari siitä, missä mennään verrattuna muihin, joten peli on myös siltä kannalta tärkeä”, Valakari kertoo.

Vastustajajoukkue AC Oulu on Valakarin mukaan jälleen erilainen haaste verrattuna Ilves- ja SJK-otteluihin.

”Tulee tosi mielenkiintoinen ottelu. On hienoa nähdä, että nousijajoukkueella on pelaamisessaan selkeä rakenne ja myös tavoite siitä, miten he haluavat pelata. He pystyvät reagoimaan ottelun sisällä omaan pelaamiseensa ja myös vastustajan pelaamiseen. Tällaisia otteluita on kiva lähteä pelaamaan, kun tietää, että vastaan tulee joukkue, joka on valmistettu hyvin kohtaamaan meidät”, Valakari luonnehtii.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari korostaa Suomen Cupin merkitystä joukkueelleen ja koko seuralle.

Iiro Järvinen on toipunut loukkaantumisestaan

KuPS:n pelaajistossa on tällä hetkellä erinomainen tilanne. Kaikki pelaajat ovat terveinä ja joukkueen valmennuksella onkin positiivinen ongelma valita Oulu-peliin sopivimmat pelaajat.

”Isot kehut pelaajille ja koko valmennusryhmälle siitä, että kaikki pelaajat ovat terveinä ja kovassa vireessä. Kaikki ovat paiskineet talven todella kovasti töitä. Kilpailutilanne joukkueessa on todella kova ja kaikki pelaajat ovat käytettävissä lauantaina”, päävalmentaja iloitsee.

Myös pitkään sairastuvalla ollut Iiro Järvinen on kuntoutunut jälleen pelikykyiseksi.

”Iiro on takaisin tositoimissa. On hienoa saada hänet mukaan loukkaantumisen jälkeen. Hän on harjoitellut viimeiset kaksi viikkoa täysillä joukkueen mukana ja on lauantaina yksi mahdollisuus pelaavaan kokoonpanoon”, Valakari vinkkaa.

Turhia tilastoja

KuPS ja AC Oulu ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa kuudesti. Näistä otteluista KuPS on voittanut viisi ja oululaiset yhden. Edellinen virallinen ottelu pelattiin kolme vuotta sitten, helmikuussa 2018. Tuolloin KuPS haki Suomen Cupin A-lohkon ottelusta 6-2 vierasvoiton.

Oululaisten ainoa voitto on kauden 2004 kesäkuulta – silloin pelattiin Ykköstä ja pelipaikkana oli Oulu. AC Oulu voitti KuPS:n maalein 2-0 Vesa Kiljusen ja Mika Hautalan onnistuessa maalinteossa. Tuossa ottelussa AC Oulun puolustuslinjassa pelasi viikkoa aiemmin 18-vuotta täyttänyt nuorukainen nimeltään Jarkko Hurme.

Joukkueiden aiemmat keskinäiset sapelien kalistelut ovat myös olleet varsin viihdyttäviä spektaakkeleita. Kuudessa ottelussa maaleja on tehty keskimäärin yli neljä per ottelu.

Suomen Cupin C-lohkon päätösottelu KuPS-AC Oulu lauantaina 20. helmikuuta kello 13.00 Lippumäen Ylipainehallissa. Ottelu pelataan suljettujen ovien takana, mutta ottelua voit seurata Ruutu+ palvelun kautta!