Otteluennakko: KuPS:n eurourakka jatkuu kokenutta moldovalaisjoukkuetta vastaan

Kuopion Palloseura jatkaa UEFA Europa Conference Leaguen karsinnoissa, kun se isännöi 2. kierroksen avausosaottelussa moldovalaista FC Milsami Orheita. Peli potkaistaan käyntiin Kuopion Väre Areenalla torstaina 21.7. klo 19.00.

Kuopion Palloseura eteni toiselle karsintakierrokselle voittamalla georgialaisen FC Dilan yhteismaalein 2-0. Kotiottelun merkitys otteluparissa tuli vahvasti esille, sillä KuPS:n aloittaessa ottelupari 2-0 kotivoitolla, riitti keltapaidoille maaliton tasapeli vieraskentällä selvään ja ansaittuun jatkopaikkaan.

Myös Moldovan Orhein kaupungista Kuopioon saapuva FC Milsami käytti ratkaisun paikan kotikentällään edukseen. FC Milsami pelasi 1. karsintakierroksella liettualaista Panevezysia vastaan ensin vieraskentällä 0-0 ja toisen osaottelun 2-0 kotivoitto jatkoi moldovalaisten eurourakkaa ainakin toiselle karsintakierrokselle saakka.

Kuopion Palloseura urakoi europelien keskellä myös kotimaista Veikkausliigaa. Kärkipaikalta sarjan jälkimmäiselle puoliskolle rynnivä KuPS pelaa FC Milsami-otteluparin keskellä yhden Veikkausliigan ottelun, kun sunnuntaina 24.7. Kuopion Väre Areenalle saapuu Helsingin IFK. Moldovalaiset puolestaan pääsevät keskittymään täysillä europeleihinsä, sillä Moldovan pääsarja Divizia Nationala päättyi toukokuun lopussa. Toisaalta Moldovassa uusi sarjakausi pyörähtää käyntiin heti Konferenssiliigan toisen karsintakierroksen jälkeen 31. heinäkuuta.

Rutinoitunut europelijoukkue vastassa

FC Milsami on kotoisin Keski-Moldovasta noin 30.000 asukkaan Orhein kaupungista. Orhei on maan yhdeksänneksi suurin kaupunki ja matkaa Moldovan pääkaupunki Chisinauhun on maanteitse noin 50 kilometriä. 

Itse seura on vielä itsessään varsin tuore tapaus. Seura perustettiin vasta vuonna 2005, mutta seuran 17-vuotiaalla taipaleellaan se on pelannut useiden eri nimien alla. Vuonna 2005 seura perustettiin nimellä Viitorul Step-Soci, 2008 seura nimettiin Viitorul Orheiksi ja 2011 Milsami-Ursidos Orheiksi, ennen kuin nimi vakiintui vuonna 2012 Milsami Orheiksi. 

FC Milsami on historiansa aikana voittanut kertaalleen Moldovan mestaruuden – vuonna 2015. FC Milsamin mestaruus oli myös historiallinen siinä, että siitä tuli ensimmäinen joukkue Tiraspolin tai Chisinaun ulkopuolelta, joka juhlii Moldovan mestaruutta. 

Moldovan Liiga on jakautunut useampaan eri kastiin. Maan selkeä ykkösjoukkue on viime vuonna Mestarien Liigan lohkovaiheessakin säväyttänyt Sheriff Tiraspol. Sheriffin ykköshaastajaksi on noussut viime vuosina Petroclub, kun taas FC Milsami on vakiinnuttanut paikkaansa maansa top-3:ssa. Viime kaudella sarjassa kolmanneksi sijoittuneen FC Milsamin jälkeen neljänneksi sijoittunut Sfintul Gheorghe jäi orheilaisista 13 pisteen päähän.

FC Milsami on esiintynyt viimeisen 10 vuoden aikana toistuvasti eurocupien karsinnoissa. Kaudella 2016 joukkue eteni Eurooppa Liigan karsinnoissa playoff-kierrokselle saakka, mutta ranskalainen St. Etienne sammutti FC Milsamin unelman lohkovaiheesta niukimmalla mahdollisella tavalla, kun moldovalaiset kaatuivat yhteismaalein 2-1.

Kaudella 2021 FC Milsami aloitti Konferenssiliigan karsinnat voittamalla avauskierroksen otteluparissaan bosnialaisen Sarajevon yhteismaalein 1-0, mutta toisella kierroksella vastaan tullut Elfsborg nuiji Milsamin tylysti maanrakoon ja eteni jatkoon maalein 9-0.

Kokenut pelaajisto

FC Milsamia valmentaa 70-vuotias moldovalaisluotsi Serghei Dubrovin. Jo viidellä eri vuosikymmenellä valmentanut kehäkettu luotsaa orheilaisia nyt kolmatta kauttaan ja hänen aikakaudellaan FC Milsami on myös noussut kotimaan sarjansa kärkikolmikkoon.

Pelifilosofiassaan Dubrovin kaittaa riskejä. Joukkue ryhmittyy kentälle useimmiten muotoon 4-2-3-1 / 4-1-4-1. FC Milsamin joukkue koostuu kokeneista pelaajista, joilla suurimmalla osalla on myös kertynyt rutkasti kokemusta euro-otteluista. Pelin sisällä joukkue pyrkii pelaamaan järkevästi ja mukautumaan vastustajansa peliin. Mikäli joukkueelle annetaan tilaa, se pyrkii tappamaan pelitempon ja ottamaan pallonhallinnan, mutta mikäli taas joukkuetta prässätään voimakkaammin, lähetetään puolustuksesta viipymättä pitkää palloa vastustajan kenttäpuolelle.

Joukkueen keski-ikä on verrattain korkea – noin 28,5 vuotta. Verrokkina tähän Kuopion Palloseuran joukkueen keski-ikä on himpun verran alle 24 vuotta.

Päävalmentaja Dubrovin lienee piirtänyt jo joukkueensa avauskokoonpanon torstain KuPS-otteluun. Alakerta tuskin tarjoilee suuria yllätyksiä ja maaliin selkeä ykkösvaihtoehto on Moldovan maajoukkueeseenkin noussut 24-vuotias Emil Timbur.

Neljän pelaajan alakerrassa topparikaksikoksi on vakiintunut 35-duo Petru RacuVadim Bolohan. Ensin mainittu Racu omaa myös kokemusta Suomen kentiltä, sillä hän edusti Myllykosken Palloa kaudella 2008. Igor Bondarenko lienee varma valinta oikeaksi puolustajaksi, kuten myös vasempana pakkina operoiva Sheriff Tiraspolista lainalla pelaava Vadim Dijinari.

Kamerunilainen Vitus Amougui on keskikentän pohjalla tärkeässä roolissa ja hän saanee keskikentän keskustaan seuraa Igor Lambarskiysta ja numerolla 10 pelaavasta Gheorghe Andronicista. Moldovan maajoukkuetta 10 A-maaottelussa edustanut Andronic pelaa varsin vapaassa roolissa joukkueensa 10-paikalla.

Hyökkäyssuuntaan FC Milsamin tärkeimmät pelaajat ovat laitahyökkääjät. Vasemmalla laidalla häärii niin ikään maajoukkuekokemusta omaava Dan Spataru ja oikealla 48 A-maaottelun Alexandru Antoniuc. 33-vuotias Antoniuc alkaa kurottaa jo seuralegendan asemaa, sillä FC Milsamia kokenut pelimies on edustanut jo vuodesta 2014 lähtien. Sekä Spataru, että Antoniuc ovat taitavia ja arvaamattomia pelaajia, jotka pystyvät tilaa saadessaan rakentamaan itselleen maalintekopaikan. 

FC Milsamin ykköstykki olisi lähtökohtaisesti viime kaudella Moldovan liigassa komeat 15 maalia iskenyt Sergiu Istrati, mutta 33-vuotias maalitykki on ollut kesän europeleistä sivussa silmävamman takia. Viimeisessä ottelussa Panevezysia vastaan Istrati oli jo mukana joukkueensa kokoonpanossa, mutta seurasi voitokkaan ottelun kokonaan vaihtopenkiltä. Istratin poissa ollessa aloittavan keskushyökkääjän viittaa on kantanut enemmänkin keskikenttäkoulutuksen saanut Radu Ginsari

Jos KuPS:n 1. karsintakierroksen vastustajajoukkue FC Dila oli varsin helposti ennakoitavissa oleva joukkue, FC Milsami tulee antamaan KuPS:lle hyvinkin erilaisen vastuksen. Kun avauskierroksella KuPS:aa vastassa oli sekä pallollisena, että pallottomana aktiivinen joukkue, FC Milsamin pelaamista on huomattavasti vaikeampi ennakoida. Odotettavissa on, että vieraat tulevat Kuopioon puolustamaan tiiviisti ja kyttäämään paikkaa vastahyökkäykseen. 

”Meidän tulee olla rohkeita”

Kuopion Palloseuralla on saanut karisteltua suurimmat matkarasituksensa viime viikon Georgian matkan jäljiltä ja joukkueella on alla ehjä harjoitusviikko Väre Areenalla.

KuPS:n keskikenttäpelaaja Sebastian Dahlström on niitä harvoja pelaajia, joilla on omakohtaista kokemusta Moldovan pääsarjasta. 25-vuotias Dale pelasi kauden 2020 maan suurseura Sheriff Tiraspolissa.

”Milsami oli yksi niistä joukkueista, jotka pystyivät haastamaan meidät pelillisesti. He tulevat varmasti haastamaan myös meidät tässä otteluparissa tasapäisesti, emmekä saa missään tapauksessa aliarvioida vastustajaamme. Silti olen hyvin luottavainen siihen, että meillä on oikein hyvät mahdollisuudet edetä otteluparista jatkoon”, Dahlström ennakoi tulevaa otteluparia.

Ensimmäistä kauttaan KuPS-paidassa pelaava Dahlström kokee myös kotiottelun merkityksen olevan suuri, mikäli KuPS mielii otteluparista jatkoon.

”Niin kuin nähtiin ensimmäisellä kierroksella, kotipelin merkitys on todella suuri. Vieraskentällä europeleissä pelaaminen on aina haastavaa, ympäristö on erilainen ja vastustaja myös yleensä pelaa rohkeammin. Näitä pelejä varten olemme tehneet talvesta lähtien töitä ja uskon että edessämme on vielä hieno matka Euroopassa”, Dale jatkaa.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari näkee 2. karsintakierroksen vastustajajoukkueen kokeneena ja rutinoituneena joukkueena.

”Saamme vastaamme erittäin rutinoituneen joukkueen, joka on ollut yhdessä jo monta vuotta. Heillä on paljon kokemusta europeleistä ja he tietävät, miten näitä pelejä tulee pelata”, Valakari avaa.

”FC Milsamia ei kiinnosta onko heidän pelaamisensa kaunista tai kontrolloivatko he palloa. He ovat joukkue, jolle ainoa merkkaava asia on jatkopaikka. Uskon, että he tulevat puolustamaan tiiviisti ja tekemään pelin mahdollisimman vaikeaksi meille. Ehkä he kyttäävät virhettämme, josta iskeä maali”, KuPS-luotsi pohtii torstain ottelua.

Lipunmyynti torstaina Väre Areenalla pelattavaan otteluun on käynyt varsin mukavasti ja lipunmyynnissä ollaan jonkun verran edellä FC Dila-ottelun myyntilukuja. Euro-otteluissa Väre Areenan yleisökapasiteetti on 3.200 katsojaa, joten halukkaille on kuitenkin edelleen hyvin tilaa Mölymäen torstai-illassa. Heikosta stadiontilanteesta johtuen FC Milsami-ottelu on hyvin todennäköisesti tämän vuoden viimeinen mahdollisuus nähdä KuPS europeleissä Kuopiossa, sillä kolmannella karsintakierroksella keltamusta joutuu pelaamaan kotiottelunsa Turussa.

”Viime ottelussa oli loistava tunnelma ja on jälleen mahtava aloittaa ottelupari kotikentällämme. Tiedostamme missä tilat vastustajan puolustusmuodosta löytyvät ja tiedämme mitä tehdä, että pääsemme maalipaikoille. Kun pelaamme omien faniemme edessä, meidän tulee olla rohkeita omassa pelaamisessamme”, Simo Valakari pohjustaa voiton avaimia FC Milsamia vastaan.

Viime torstain euro-ottelu Georgiassa toi KuPS:lle jobinpostia, kun toppari Paulo Ricardo ja keskikentän Anton Popovitch joutuivat jättämään kentän jo ensimmäisellä puoliajalla loukkaantumisten vuoksi. Molemmat kävivät Kuopioon tultuaan tarkemmissa tutkimuksissa, joissa kumpaisenkin vammojen laadusta saatiin pientä huojennusta.

”Muutama viikko menee, että saamme heidät takaisin. Ensimmäinen vaikutelma oli, että he joutuvat ehkä huilimaan paljon pidempäänkin. Toivottavasti saamme heidät mahdollisimman pian takaisin kokoonpanoon”, Valakari vihjaa salamyhkäisesti.

Sairastuvalta on FC Milsami-ottelun alla kuulunut muutenkin hyviä uutisia, sillä keskikenttätaituri Janis Ikaunieks on ollut tämän viikon normaalisti mukana joukkueen vahvuudessa. Myös kesän siirtoikkunassa KuPS:aan tulleet Filip ValencicChristian Tue Jensen ja Jaakko Oksanen ovat valmennuksen käytettävissä ensimmäistä osaottelusta lähtien.

UEFA Europa Conference League 2. karsintakierroksen 1. osaottelu Kuopion Palloseura – FC Milsami Orhei Kuopion Väre Areenalla torstaina 21.7.2022 klo 19.00

Liput otteluun myy www.tiketti.fi. Pääset lippukaupoille painamalla tästä.

Mikäli et pääse seuraamaan ottelua paikan päälle, voit seurata ottelua suorana myös VeikkausTV:sta!