Otteluennakko: KuPS:n eurotaival jatkuu ukrainalaisia vastaan

Kuopion Palloseuran taival eurokentillä jatkuu torstaina 22. heinäkuuta, kun KuPS saa Väre Areenalleen vastaansa ukrainalaisen FC Vorskla Poltavan. 

KuPS:n tie Konferenssiliigan toiselle karsintakierrokselle varmistui viime viikon torstaina, kun KuPS takoi armenialaisen FC Noah Jerevanin maanrakoon 5-0 voitolla. Joukkueiden avausottelu Jerevanissa päättyi silloisten isäntien 1-0 voittoon, joten KuPS eteni toiselle karsintakierrokselle lopulta komeasti yhteismaalein 5-1.

FC Vorskla saalisti paikkansa Konferenssiliigan karsintoihin viime kauden sarjasijoituksen perusteella. Pultavalaiset sijoittuivat Ukrainan Valioliigassa viime kaudella viidenneksi ja oli siten viimeinen ukrainalainen joukkue, joka lunasti paikkansa europeleissä. Viides sija ratkesi vasta kauden viimeisessä ottelussa sarjajumboksi jäänyttä Minajta vastaan.

Ukrainan Valioliiga pelataan 14 joukkueen kaksinkertaisena sarjana. Liiga pelataan suomalaisittain ”talvisarjana” – kausi alkaa loppukesästä ja se päättyy myöhään keväällä. 

Sarjan viime kaudella voittanut Kiovan Dynamo edustaa maataan syksyllä alkavassa Mestarien Liigan lohkovaiheessa ja toiseksi sijoittunut Shakhtar Donetsk taistelee Mestarien Liigan karsinnoissa. Sarjassa kolmanneksi sijoittunut joukkue aloittaa urakkansa eurokentillä Eurooppa Liigan karsinnoissa, ja sijoille neljä ja viisi sijoittuneet joukkueet karsivat uuteen Konferenssiliigaan.

FC Vorskla on vuonna 1955 perustettu Pultavasta kotoisin oleva joukkue, joka on pelannut maansa pääsarjassa viimeiset 24 kautta. Seuran nimihistoria on varsin värikäs – perustamishetkellä joukkue kulki nimellä Kolgospnyk, jonka jälkeen seura on kantanut myös nimiä Kolos, Selstroj ja Stroitel. Vuonna 1984 seuran nimi vakiintui FC Vorsklaksi.

FC Vorsklan merkittävimmät saavutukset kotimaassaan ovat Ukrainan Cupin voitto vuonna 2009 ja kaudella 2017-2018 saavutettu Ukrainan Valioliigan kolmas sija. 

Joukkue on pelannut myös Eurooppa Liigan lohkovaiheessa kahdesti. Talvella 2011-2012 FC Vorskla pelasi lohkossaan Standard Liègen, Hannover 96:n ja FC Kööpenhaminan kanssa. Muistoksi jäi kaksi pistettä tasapeleillä Kööpenhaminasta ja Liegestä, mutta lopputuloksena oli lohkon jumbosijoitus. Talvella 2018-2019 joukkue pelasi samassa lohkossa Arsenalin, Sporting Lissabonin ja Qarabagin kanssa. Sijoitus parani yhdellä, kun joukkue oli lohkossaan kolmas. 

Hyökkäysvoittoinen joukkue

FC Vorkslaa luotsaa edelliset kaksi kautta joukkueen peräsimessä ollut Yuriy Maksimov. 52-vuotias entinen Ukrainan maajoukkueen keskikenttäpelaaja on tehnyt hyvää ja nousujohteista työtä pultavalaisten penkin päässä. 

Pelaajaurallaan Maksimov edusti maataan 27 ottelussa ja seurajoukkueista merkittävin ajanjakso osui 1990-luvun loppuun, jolloin Maksimov pelasi neljä kautta Saksan Bundesliigan Werder Bremenissä.

Päävalmentajan tehtävät Vorsklassa Maksimov otti marraskuussa 2019. Ennen Vorsklaa hän valmensi Azerbaidzanissa ja Kazakstanissa. Maksimovin ensimmäisellä kaudella FC Vorskla sijoittui Ukrainan Valioliigassa sijalle 10 ja viime kaudella joukkue kiri viidenneksi.

Maksimovin alaisuudessa FC Vorskla pelaa hyvin hyökkäysvoittoista peliä. Joukkue pelaa useimmiten kolmen pelaajan alakerralla muodoilla 3-4-2-1 / 3-5-2. Vorskla luottaa pallonhallintaan, mutta se pyrkii tilanteen saadessaan etenemään myös nopeasti. Pallottomana joukkue prässää todella aktiivisesti.

Viime kaudesta joukkue on vahvistunut. Suurin takaisku oli viime kaudella Ukrainan Valioliigan maalikuninkuuden 15 maalillaan voittaneen Vladyslav Kulachin menettäminen. 28—vuotiaan ukrainalaiskärjen uusi osoite ei ole vielä tiedossa, mutta vahvimmat huhut vievät maalitykkiä viime kauden mestarijoukkue Kiovan Dynamoon.

Kokonaisuudessaan joukkue on tasapainoisesti rakennettu ja laatua löytyy kentän jokaiselta osa-alueelta.

Nuoruutta ja kokemusta

Maalivahtiosasto pultavalaisilla on kunnossa, siitä pitää huolen ensisijaisesti jo maajoukkueenkin portteja kolkutteleva Dmytro Riznyk. 22-vuotias joukkueen oma kasvatti oli vuonna 2019 U20-maajoukkueen mukana voittamassa maailmanmestaruutta Ukrainalle. Riznykin kovin kirittäjä on 28-vuotias Oleksandr Tkachenko, jonka torjuntavastuu jäi viime kaudella vähäiseksi. Maalivahtitrion täydentää nuori Pavlo Isenko. Maalivahtiputki toimii Vorsklassa erinomaisesti, sillä joukkueen koko maalivahtitrio on seuran omia kasvatteja.

Puolustuksessa joukkue on kokenut suurimmat muutoksensa ja vahvistunut entisestään. Keskuspuolustustaan joukkue on vahvistanut kolmella pelaajalla viime kaudesta. Kuorma-auton kokoinen Valeriy Bondarenko saapui lainasopimuksella Shakhtar Donetskista ja kokenut Viron maajoukkuetoppari Joonas Tamm viime kaudella Ukrainan Liigassa kuudenneksi sijoittuneesta Desnasta. Kolmas uusi tuttavuus pultavalaisyleisölle on MFK Mykolajsta saapunut Bogdan Kushnirenko. Viime kauden joukkueesta toppariosastolla jatkavat kokeneet Sergiy Yavorskyi, sekä joukkueen itseoikeutettu kapteeni Volodymyr Chesnakov. Chesnakov on edustanut kasvattiseuraansa vuodesta 2007 lähtien ja entinen Ukrainan nuorisomaajoukkueiden vakiokasvo on edustanut joukkuettaan jo lähes 300:ssa Ukrainan Liigan ottelussa.

Kolmella topparilla pelaava FC Vorskla käyttää hyvin hyökkäysvoittoisia wingbackeja. Vasemmalla kaistalla viilettää tuulennopea Malin maajoukkuepelaaja Ibrahim Kane. 21-vuotias monipuolinen laitapelaaja osui viime kaudella neljästi maalinteossa ja antoi kolme maaliin johtanutta syöttöä. Kanen uraa odottavat tulevaisuudessa vielä Ukrainaakin suuremmat kentät. Kanea vasemmalla kirittävät Ivan Pesic ja nuori Maksym Melnychuk

Oikealla laidalla Vorsklalla on liki Kanen veroinen juoksukone. Ghanalainen Najeeb Yakubu on vasta 21-vuoden iästään huolimatta edustanut Vorsklaa jo kolmen kauden ajan, ja vastuu on kasvanut kausi toisensa perään. Oikealle laidalle joukkueella on laittaa myös joukkueen omat kasvatit, kokenut Igor Perduta tai tulevaisuuden nimi Daniil Semilet.

Keskikenttä joukkueella on laaja ja laadukas. Terävimmän kärjen keskustassa muodostavat Luxemburgin maajoukkuemies Olivier Thill, kroaatti David Puclin ja ukrainalainen Oleksandr Sklyar. Kolmikosta jokainen on pelaajana hyvin monipuolinen ja heiltä taipuvat niin puolustus-, kuin hyökkäysvelvoitteetkin. Kvartetin täydentää FC Porton organisaatiosta tammikuussa joukkueeseen liittynyt brasilialainen Luizão

Hyökkäystään joukkue on pyrkinyt vahvistamaan, mutta Vladyslav Kulachin saappaisiin joukkue ei ole löytänyt selkeää ykköskärkeä. Leveydessä ja kärjen alapuolella viihtyvä nuorten maajoukkuepelaaja Vladyslav Vakula saapui lainasopimuksella Shakhtar Donetskista. Suurimmat odotukset maalinteosta kohdistuvat viime kaudella tehot 7+8 nakutelleseen Ruslan Stepanyukiin ja edelliset kolme kautta hurjia tehoja Kazakstanin Liigassa paukutelleeseen Aderinsola Habib Eseolaan.

Otteluparin puntteja tasoittaa hieman se, ettei Ukrainan Liiga ole vielä alkanut. FC Vorskla avaa kautensa kotimaansa kentillä kesken KuPS-otteluparin, kun se isännöi viime kaudella seitsemänneksi sijoittunutta Dniproa maanantaina 26. heinäkuuta. 

Valakari toivoo hurmoksellista kotiyleisön tukea

Edellisellä kierroksella FC Noahia vastaan KuPS pelasi päävalmentaja Simo Valakarin mukaan kaksi ”ihan hyvää peliä”. FC Vorsklaa vastaan joukkueen pitää pystyä nostamaan tasoa vielä entisestään, mikäli kuopiolaiset mielivät kolmannelle karsintakierrokselle.

”Vorskla on erinomainen ja laadukas jalkapallojoukkue. He pelaavat dynaamista pallonhallintapeliä, jossa mennään nopeasti eteenpäin monella pelaajalla. Joukkue on vahvistunut viime kaudesta ja he jatkavat omaa prosessiaan saman valmentajan alaisuudessa. Meidän täytyy puolustaa tietyt hetket todella tarkasti. Pelissä tulee varmasti hetkiä, jolloin olemme alakynnessä, mutta mitä lyhyemmäksi saamme nuo hetket, sitä paremmin voimme puolestaan laittaa heidät alakynteen ja haavoittaa heitä”, Valakari arvioi. 

Vaikka vastustaja onkin äärimmäisen vaarallinen ja laadukas joukkue, Valakari haluaa pelaajiensa luottavan omiin vahvuuksiinsa ja pelaavan omaa peliään. Iso asia torstaina on jälleen kotikenttäetu ja päävalmentaja toivoo jälleen vahvaa kannustusta Väre Areenan yleisöltä.

”Olisimme hölmöjä, jos lähtisimme nyt muuttamaan sitä pelitapaamme, mitä olemme harjoitelleet viimeiset kahdeksan kuukautta. Luotamme omaan pelilliseen identiteettiimme, jossa kontrolloimme peliä pallon kanssa ja ilman palloa. Pallon kanssa meidän tulee olla myös kärsivällisiä ja tunnistaa tilanteet, milloin iskeä. Kentällä meidän täytyy olla sopivasti hulluja ja voittaa jälleen kotiyleisömme vahva tuki taaksemme. Pelaamme Kuopiossa ja meidän tulee näyttää vieraille, että tämä on kotikenttämme. Meidän tarkoituksemme pelissä on laittaa vastustajamme kärsimään kotikentällämme”, Valakari paaluttaa.

Kesä on europelien myötä kiireistä aikaa niin joukkueelle, kuin koko seurallekin, mutta europelien tuoma virinä antaa joukkueelle reilusti lisää energiaa.

”Europeleissä on ihan eri värinä, kuin Veikkausliiga-peleissä. Ymmärrän, miksi nämä ovat niin isoja asioita pelaajille, seuralle ja faneille. Sen poikkeuksellisen fiiliksen kaupungilla voi aistia pelipäivinä, että jotain isoa on nyt tapahtumassa. Meillä on edessämme jälleen yksi upea ilta Kuopiossa”, Valakari tunnelmoi.

KuPS-FC Vorskla Poltava torstaina 22.7. kello 19.00 Kuopion Väre Areenalla. Osta lippusi ennakkoon www.tiketti.fi / Kuopion Sokos / Kuopion Prisma!