Otteluennakko: KuPS testaa FC Hongan vireen Veikkausliigan huippukamppailussa

Kuopion Palloseura palaa Veikkausliiga-kentille liki kolmen viikon tauon jälkeen. KuPS pelaa Espoon Tapiolassa FC Honkaa vastaan lauantaina 18.6. kello 15.00 alkaen.

Veikkausliigassa ei olla pelattu liki kolmeen viikkoon maajoukkuetauon vuoksi. Tauolta pelikentille palataan tilanteessa, jossa KuPS johtaa sarjaa 26 pisteellään. 10 ottelua pelanneet kuopiolaiset ovat voittaneet 8 ottelua ja pelanneet kahdesti tasan. Sarjakakkonen HJK on KuPS:n kanssa tasapisteissä, mutta ottelun enemmän pelanneilla helsinkiläisillä on KuPS:aa heikompi maaliero.

Lauantaina Tapiolan Urheilupuistossa sarjakärkeä isännöivä FC Honka on Veikkausliigassa komeasti kolmantena. Honka on pelannut vasta yhdeksän ottelua ja väijyy kärkikaksikkoa iskuetäisyydellä 17 pisteellään.

Joukkueiden edelliset Veikkausliiga-ottelut pelattiin 29. toukokuuta. KuPS väänsi tiukan taiston jälkeen maalittoman tasapelin kärkikamppailussa HJK:a vastaan, kun FC Honka nujersi vieraskentällä HIFK:n 1-2.

Viime kaudella joukkueet kohtasivat Veikkausliigassa toisensa kahdesti ja molemmilla kerroilla KuPS oli voitokas. 19. kesäkuuta Kuopion Väre Areenalla KuPS käänsi tappiotilanteen 2-1 voitoksi ja Veikkausliigan runkosarjan toiseksi viimeisellä kierroksella KuPS voitti Tapiolassa dramaattisen lisäajan rankkarimaalinsa turvin 0-1. 

Astetta vaarallisempi FC Honka

Espoolaisten alkukausi on ollut erinomainen. Esimakua tulevasta saatiin jo talven harjoitusotteluissa, kun Honka kaatoi Ruotsin Allsvenskan-joukkueista Djurgårdenin ja Helsingborgin. Vakuuttavat otteet jatkuivat myös Liigacupissa, jonka espoolaiset lopulta voittivat. 

Joukkueen päävalmentaja toimii jo kuudetta kauttaan Vesa Vasara. Vasaran aikana espoolaisjoukkueen ympärille on muodostunut vahva ja tunnistettava peli-identiteetti. Honka oli suomalaisjoukkueiden eturintamassa vannomassa vahvan pallonhallintajalkapallon nimeen. 

Pallonhallinta on edelleen joukkueen pelillinen selkäranka, mutta Hongan pelaamiseen on tullut myös lisäelementtinä kaivattua suoraviivaisuutta. Muutos joukkueen pelaamisessa näkyi jo viime kaudella, mutta tällä kaudella Tapiolassa kerätään muutosprosessin hedelmiä. Hongassa tehtiin kauden 2020 jälkeen varsin raju nuorennusleikkaus, joka vaikuttaa nyt hyvinkin onnistuneelta. 

Isoa vastuuta kentällä kantavat parikymppiset puolustajat Ville Koski ja Matias Rale. HJK:n organisaatiosta siirtynyt 19-vuotias hyökkääjä Agon Sadiku on ryövännyt joukkueen ykköskärjen aseman. Laitapelaajista vasemman kaistan ghanalainen Edmundo Arko-Mensah on 20-vuotias ja oikealla portugalilainen Rui Modesto 22-kesäinen. Viime kaudella hurmanneet hyökkäävän roolin Otso Koskinen ja Niilo Saarikivi ovat 19-vuotiaita, joten joukkueen tulevaisuus näyttää erittäin valoisalta. 

Kentälle Honka ryhmittyy yleensä muotoon 4-3-3. Pitkään kolmen pelaajan alakertaan luottanut päävalmentaja Vasara on löytänyt neljän alakerrasta ja uudesta kenttäryhmityksestä Hongalle erinomaisen vaihtoehdon. Viime kausien aikana wingbackeina urakoineet Arko-Mensah ja Modesto ovat löytäneet uuden vaihteen astetta ylempänä kentällä ja tuovat poikkeuksellisella nopeudellaan jatkuvaa uhkaa vastustajan puolustukselle. Keskikentällä on laatua, josta pitävät huolen ehkä uransa parasta jalkapalloa pelaava KuPS-kasvatti Jerry Voutilainen, sekä erinomaiseksi osoittautunut saksalaisvahvistus, Borussia Dortmundista lainalla pelaava Florian Krebs

Honka on osoittanut alkukauden aikana pystyvänsä tekemään maaleja monipuolisesti ja se voi luoda uhkaa kentän jokaiselta kaistalta. Pelin avausvaiheessa joukkue pystyy etenemään linja kerrallaan tai syöttökombinaatioiden kautta, mutta myös nopeasti eteneminen on tuonut espoolaisille tulosta. 

Lauantain ottelusta onkin tulossa huippumielenkiintoinen kahden todella laadukkaan joukkueen otatus, jossa pienet yksityiskohdat tulevat ratkaisemaan paremmuuden.

”Mahtavaa päästä pelaamaan taas”

Kuopiossa maajoukkuetauolla ei levätty laakereillaan, vaan joukkueessa on työstetty omaa pelaamista harjoituskentällä. Toissa viikolla KuPS pelasi voitokkaan harjoitusottelun Ilvestä vastaan ja maanantaina KuPS eteni Suomen Cupissa kahdeksan parhaan joukkoon voittamalla vieraskentällä Mikkelin Palloilijat.

Honka-ottelun valmistautuminen on mennyt hyvin ja joukkueen terveystilanne on paria pitkäaikaispotilasta lukuun ottamatta hyvä. Nika Sitchinava ja Joona Veteli ovat ainoat KuPS-pelaajat, jotka ovat Espoossa varmasti sivussa. Lauantain otteluun KuPS valmistautui harjoittelemalla torstaina ja perjantaina Kuopion legendaarisella Väinölänniemen kentällä ja täten Kanarialinnut saivat myös tarpeellista tuntumaa luonnonnurmeen, jolla myös lauantain ottelu pelataan.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari oli luottavaisin mielin Veikkausliigan huippuottelun alla. Hyvä ja ehjä harjoitusjakso on tullut kuopiolaisille myös hyvään paikkaan.

”Maajoukkuetauko on nyt virallisesti ohi, mutta meille se ei ollut mikään varsinainen tauko. Latasimme toki hetken akkujamme, mutta olemme pelanneet jo kaksi kovaa ottelua. Joukkue on valmis edessä olevaan kovaan rutistukseen”, Valakari kertoo.

Honka-pelistä Valakari ennakoi tasaista ja laadukasta kamppailua. 

”Mahtavaa päästä pelaamaan taas Veikkausliigaa. Vastassamme on heti äärimmäisen laadukas joukkue, eikä Hongan vahva alkukausi ole missään tapauksessa ollut sattumaa. Nämä ovat niitä pelejä, joita kaikki haluaa pelata. Innostus on huokunut myös selvästi harjoituskentällä, olemme saaneet laadukkaan viikon alle”, päävalmentaja tunnelmoi.

KuPS:lla on edessään ruuhkaiset ajat ja nyt maajoukkuetauon jälkeen joukkue siirtyy tietyllä tavalla uuteen vaiheeseen. Heinäkuussa odottavat europelit, joissa joukkue haluaa tänäkin vuonna menestyä.

”Tästä alkaa tietynlainen uusi ajanjakso tarinassamme, kun alamme taistelemaan voitoista monessa eri kilpailussa. Joukkueen leveyttä myös varmasti testataan yhä enemmän. Tulemme tarvitsemaan kaikkien pelaajiemme panosta ja varmasti uusiakin vastuunkantajia nousee esiin”, Valakari arvioi. 

Veikkausliigan ottelu FC Honka-KuPS lauantaina 18.6.2022 kello 15.00 Tapiolan Urheilupuistossa!

Voit seurata ottelua suorana Ruutu+ palvelun kautta tai radiosta Savon Aalloilta.

Kuopion Amarillossa pidetään kauden ensimmäinen kisastudio. Kisastudiota käynnistellään Amarillossa noin kello 14.30 alkaen.