Otteluennakko: KuPS taistelee jatkopaikasta Georgian paahtavassa helteessä

Kuopion Palloseuran on matkustanut Georgiaan UEFA Europa Conference Leaguen 1. karsintakierroksen ratkaisevaan 2. osaotteluun. KuPS haastaa vieraskentällä gorilaisen FC Dilan 14. heinäkuuta kello 20 Suomen aikaa alkavassa ottelussa. 

Joukkueiden ensimmäinen otatus Kuopion Väre Areenalla viime torstaina oli äärimmäisen tasainen kamppailu, jossa keltapaitainen kotijoukkue oli kuitenkin pienin marginaalein kentän parempi osapuoli. Loppunumerot Mölymäen torstai-illassa kirjattiin KuPS:lle 2-0 (1-0) Janis Ikaunieksin ja Tim Väyrysen maaleilla. 

FC Dila tiedettiin jo ennen avausosaa kovaksi vastustajaksi, eivätkä ennakko-odotukset myöskään pettäneet. Georgialaiset olivat pallottomana erittäin aktiivisia ja laittoivat KuPS-puolustuksen kovan prässin alle. Pallollisena joukkue luotti pallonhallintaan, mutta pyrki myös etenemään suoraviivaisesti KuPS:n puolustuslinjan taakse. 

Georgian Erovnuli Liga on tällä hetkellä kesätauolla, joten kotijoukkue FC Dilan edellinen ottelu on viime torstain avausosa KuPS:aa vastaan. KuPS puolestaan urakoi europelien välissä myös Veikkausliigassa, jossa FC Lahti sai tuta KuPS:n kovan pelillisen vireen ja taipui maalein 4-0. 

Torstaina 14. heinäkuuta Gorin Stadioni Tengiz Burjanadzella KuPS:lla on kuitenkin jälleen edessään erilainen iltapuhde. Kotijoukkue FC Dila tullee laittamaan KuPS-puolustuksen vielä viikon takaistakin kovemman paineen alle ja oman mausteensa otteluun antaa myös Kaukasuksen helteinen ilmanala. Torstaille ennustetaan jopa 35 celsiusasteen hellettä, joskin ottelu alkaa paikallista aikaa vasta kello 21, jolloin lämpötila lienee pudonnut jo siedettävämmäksi.

5.000 henkeä vetävälle gorilaisstadionille odotetaan täyttä tupaa, joten edessä on monella tavalla hieno eurooppalainen jalkapalloilta.

”Lähdemme tavoittelemaan voittoa”

KuPS lähti matkalle kohti Georgiaa jo maanantaina. Joukkue kulki ensin bussilla Helsinki-Vantaan lentokentälle, josta matka jatkui lentäen Istanbulin kautta Tbilisiin. Georgian pääkaupungissa Tbilisissä on myös kuopiolaisten tukikohta matkan aikana.

Matkaa Tbilisistä pelipaikkakunnalle Goriin on vajaat 100 kilometriä. Keltapaidat kävivät tutustumassa keskiviikkona Tengiz Burjanadze stadioniin kevyen valmistavan harjoituksen merkeissä. Päävalmentaja Simo Valakari kertoo joukkueensa palautuneen hyvin matkan rasituksesta.

”Pelaajat ovat palautuneet hyvin matkustamisesta. Yksi europelien suurista haasteista on juuri pitkä matkustaminen, mutta se kuuluu asiaan. Viikko sitten vastustajalla oli ihan sama tilanne, ja he joutuivat tekemään pitkän matkan Kuopioon”, KuPS-luotsi kertoo.

Tengiz Burjanadze stadionin luonnonnurmi oli erinomaisen hyvässä kunnossa. Itse otteluun valmistautuminen ei KuPS-luotsin mukaan suuremmin eroa kotimaassa pelattavista otteluista.

”Europeleissä on hyvä päästä tutustumaan stadioniin ja sen tiloihin ennen ottelupäivää. Itse ottelupäivänä pyrimme minimoimaan kaikenlaiset yllätykset. Muuten valmistautuminen europeliin ei poikkea oikeastaan millään tavalla muista otteluista”, Valakari avaa. 

Avausottelusta napattu 2-0 voitto antaa KuPS:lle erinomaiset lähtökohdat toiseen osaotteluun. Päävalmentaja Valakarin mukaan FC Dila ei tarjonnut KuPS:lle mitään yllätyksiä, mutta toisessa osaottelussa kotikentällään Valakari uskoo FC Dilan tulevan kentälle vieläkin kovemmin.

”Lähdemme jokaisessa ottelussamme tavoittelemaan voittoa – niin täälläkin. FC Dila pelaa nyt oman kotiyleisönsä edessä, ja he pyrkivät varmasti pelaamaan täällä vieläkin paremmin. Uskon, että he prässäävät vieläkin kovempaa ja pyrkivät liikuttamaan palloa nopeammin. Siihen meidän pitää olla valmiita. Meidän pitää olla huolellisia pallon kanssa ja luottaa omaan pelaamiseemme. Jos hyökkäämme hyvin ja olemme huolellisia pallon kanssa, silloin myös puolustamme paremmin ja päinvastoin”, Simo Valakari kertoo voiton avaimia.

UEFA Europa Conference League 1. karsintakierros 2. osaottelu FC Dila Gori-KuPS torstaina 14.7.2022 kello 20.00 Suomen aikaa Gorin Tengiz Burjanadze stadionilla

Ottelun televisioinnista ei ole vielä selvyyttä.