Otteluennakko: KuPS saa vastaansa revanssihenkisen AC Oulun

Veikkausliiga jatkuu Kuopion Väre Areenalla keskiviikkona 30.6. kello 18.30, kun Kuopion Palloseura isännöi AC Oulua. Joukkueet kohtasivat viimeksi vajaa viikko sitten, kun juhannusaaton aattona Oulun Raatin Stadionilla pelatussa ottelussa KuPS oli vahvempi numeroin 0-2.

Viikon takaisessa ottelussa KuPS oli selvästi niskan päällä ja otti kuskin paikan heti ensivihellyksestä lähtien. Toppari Diogo Tomasin kuudennella peliminuutilla puskema osuma jäi ottelun voittomaaliksi. Toisella puoliajalla Lucas Rangel ohjasi kauden avausmaalillaan loppunumerot 0-2.

Edellisessä ottelussa KuPS:n tuki oli jälleen vahvasti toiminut puolustuspelaaminen. Maalivahti Johannes Kreidl on torjunut viidestä pelaamastaan ottelustaan viisi voittoa pitäen maalinsa puhtaana kolmessa ottelussa. Oulussa pelatussa ottelussa Kreidl venyi kertaalleen huipputorjuntaan, kun Anselmi Nurmela pääsi puskemaan lähietäisyydeltä. Kokonaisuudessaan KuPS:n puolustus on toiminut viime otteluissa erinomaisesti, sillä edellisessä neljässä ottelussa KuPS:lle on tehty ainoastaan yksi maali. 

AC Oulun suurimpia haasteita on ollut maalipaikkoihin murtautuminen. Joukkue pyrkii avaamaan peliä omalta puolustusalueelta rohkeasti linja kerrallaan, jossa se ajoittain onnistuukin mallikkaasti. Prässin alta päästessään joukkue ei kuitenkaan onnistu luomaan tarpeeksi vaarallisia maalipaikkoja.

Oululaiset tukevat pelissään pallonhallintaan, mutta tälle kaudelle Veikkausliigaan noussut ryhmä on usein otteluissa ottavana osapuolena. Joukkue joutuu usein vetäytymään matalaan puolustusblokkiin, missä joukkue ei ole parhaimmillaan.

AC Oulun päävalmentaja Jyrki Ahola antoi Oulussa pelatun keskinäisen ottelun jälkeen ymmärtää, ettei hän ollut tyytyväinen joukkueensa passiiviseen pelitapaan ensimmäisellä puoliajalla. Toisella jaksolla oululaiset pyrkivät paineistamaan KuPS:n puolustusta pallottomana ensimmäistä puoliaikaa voimakkaammin ja vaikeuttamaan siten KuPS:n pelinavaamista. Onkin mielenkiintoista nähdä, millaisella ottelusuunnitelmalla AC Oulu Kuopioon matkaa. 

Rafinha pelikiellossa

Viime viikon ottelussa Oulussa kummankaan pelaamisessa ei nähty suuria yllätyksiä. AC Oulu tuli otteluun muodolla 4-4-2 ja avauskokoonpano oli varsin odotetunlainen. Joukkueen maalia vartioi Juhani Pennanen ja toppareina pelasivat Rafinha, sekä nuori Miika Koskela. Oikeana laitapuolustajana ottelun aloitti joukkueen kapteeni Lassi Nurmos ja vasempana pakkina espanjalainen Ruxi. Keskikentän pohjan muodostivat Obed MaloloJere Kallinen ja laitureina viilettivät Aapo Heikkilä ja Nikolas Saira. Hyökkäjäparina nähtiin Niklas Jokelainen ja Severi Kähkönen.

Kuopiossa pelattavassa ottelussa oululaiset ovat pakotettuja tekemään ainakin yksi vaihto avauskokoonpanoon, sillä puolustaja Rafinha on ottelussa pelikiellossa. Tiistaina 39-vuotta täyttävä suomalaistunut brassipuolustaja protestoi liian voimakkaasti erotuomari Pietu Niinimäen tuomiota vastaan ja joutui kahdella keltaisella kortilla suihkun puolelle ottelun loppuhetkillä. Rafinhan korvaajaksi oululaiset voivat heittää vasempana pakkina pelanneen Ruxin, mikä todennäköisesti toisi avauskokoonpanoon vasemmaksi puolustajaksi Henrik Ölanderin.

KuPS:aa vastaan vaihdosta kentälle tullut Anselmi Nurmela pelasi vahvan toisen puoliajan ja on varteenotettava vaihtoehto avauskokoonpanoon. Muita mahdollisia avaukseen nousevia pelaajia ovat ainakin Samu Alanko ja Fareed Sadat.

KuPS luotti Oulussa tuttuun 3-4-2-1 -muotoon. Maalivahti Johannes Kreidlin edessä kolmen topparin linjan muodostivat Diogo Tomas, Henri Toivomäki, sekä Juho Pirttijoki. vasempana wingbackina pelasi totutustiDaniel Carrillo ja oikealla kaistalla kauden parhaimman ottelunsa vääntänyt Iiro Järvinen. Joukkueen kapteeni Nana Boateng ja Anton Popovitch loivat keskikentän kivijalan ja heidän yläpuolellaan paikkoja pyrkivät ratkomaan kymppipaikan Urho Nissilä ja Santeri Haarala. Kärjessä Lucas Rangel loi jatkuvaa uhkaa oululaispuolustukselle ja maalinsa lisäksi koetteli kertaalleen Raatin Stadionin maalin yläriman kestävyyttä.

Puolustaja Taneli Hämäläinen palasi tositoimiin pienen loukkaantumisensa jälkeen, kun hän kirmasi kentälle toiselle puoliajalle Juho Pirttijoen paikalle. Hämäläinen pelasi vahvan toisen puoliajan ja on varmasti hyvä vaihtoehto avauskokoonpanoon Kuopion Väre Areenalla pelattavassa ottelussa.

Hyökkäyksessä KuPS on pakotettu myös ainakin yhteen vaihtoon, sillä hyökkääjä Lucas Rangelin korttitili täyttyi edellisessä ottelussa ja hän on sen vuoksi yhden ottelun pelikiellossa.

Back-to-back-ottelut luovat mielenkiintoisen asetelman

Kuopion Palloseura vietti lyhyen juhannusloman edellisen ottelun jälkeen ja joukkue palasi harjoituskentälle maanantaina. Viikon sisällä pelattavat kaksi ottelua samaa joukkuetta vastaan on päävalmentaja Simo Valakarin mukaan hyvää valmistautumista heinäkuun 8. päivänä alkaviin europeleihin.

”Kaksi kertaa peräkkäin samaa joukkuetta vastaan pelaaminen on tietenkin mielenkiintoinen asetelma. Se on ihan hyvää totuttelua pian alkavia europelejä varten, vaikka yhteismaaleilla ei Veikkausliigassa olekaan mitään merkitystä”, Valakari pyörittelee.

Vaikka edellisessä ottelussa Oulussa omassa päässä pysyikin nolla, löysi päävalmentaja omiensa otteissa yhä parantamisen varaa.

”Olemme nyt täysin keskittyneet siihen, miten pystymme viilaamaan pelaamisemme pieniä yksityiskohtia paremmiksi. Oulussa onnistuimme kokonaisuudessaan hyvin, mutta parantamisen varaakin vielä jäi. Muun muassa puolustuspelaamisessamme on yhä parannettavaa, vaikka omiin emme päästäneet maaliakaan”, Valakari pohtii.

Valakari kehuu AC Oulua hyvin organisoiduksi joukkueeksi, jolla on selkeä peli-identiteetti. Helppoa iltapuhdetta keltapaidoille ei missään nimessä ole kotiottelussakaan luvassa.

”Oulu pyrkii varmasti löytämään jotain erilaista, millä se pystyisi haavoittamaan meidän pelaamistamme. Olemme valmistautuneet otteluun jälleen hyvin ja olemme valmiita myös erilaisella tavalla pelaavaan AC Ouluun. Oman hyvän peruspelaamisen kautta lähdemme jälleen tulosta hakemaan. Joukkueen terveystilanne on menossa parempaan suuntaan ja se lisää jo ennestään hyvää kilpailutilannetta joukkueessa.

KuPS-AC Oulu keskiviikkona 30.6.2021 kello 18.30 Väre Areenalla. 

Osta liput ennakkoon ja vältä ruuhkat portilla:

https://www.tiketti.fi/kups-ac-oulu-vare-areena-kuopio-lippuja/75650?b=1

Liput ennakkoon Kuopiossa myy Kuopion Sokos ja Kuopion Prisma