Otteluennakko: KuPS pelaa Liigacupin välieräpaikasta FC Interiä vastaan

Kuopion Palloseura saa lauantaina 5. maaliskuuta hyvän mittarin kevätvireestään, kun keltapaidat isännöivät kotihallissaan Lippumäessä Turun FC Interiä. Panoksena ottelussa on Liigacupin välieräpaikka.

KuPS:n osalta Liigacupin lohkovaihe sujui varsin odotetusti. Joukkue voitti VPS:n ja AC Oulun, mutta kärsi tappion kotihallissaan SJK:lle. Kuusi pistettä maalierolla 6-3 riitti lohkon toiseen sijaan.

Viime kaudesta suuria muutoksia läpikäyneen FC Interin lohkovaihe oli vaihteleva. Maalin tappiot HJK:lle ja HIFK:lle, sekä 2-1 -voitto IFK Mariehamnista jättivät turkulaiset A-lohkon kolmanneksi. Kolme pistettä ja riittävän hyvä maaliero verrattuna Vaasan Palloseuraan veivät FC Interin jatkoon viimeisenä Liigacupin joukkueista – toiseksi parhaana lohkokolmosena.

KuPS:n ja FC Interin väliset ottelut ovat olleet vuosien saatossa värikkäitä. Cup-kilpailuissa turkulaiset ovat kuitenkin olleet niskan päällä ja FC Inter onkin voittanut hämmästyttävästi joukkueiden jokaisen otatuksen cup-kilpailuissa. 

Viime kaudella joukkueet kohtasivat toisensa Veikkausliigassa kolmesti. Kauden avauksessa Inter oli muhkuraisella kotinurmellaan parempi ja voitti ottelun Juho Hyvärisen unelmamaalilla 1-0. Kesäkuussa Kuopiossa oli puolestaan Axel Vidjeskogin vuoro näyttää maailmanluokan laukaisutaitoa ja KuPS-keskikenttäpelaajan kaukolaukausmaali jätti pisteet Kuopioon 1-0 -voitolla.

Lokakuun puolivälissä ylemmän loppusarjan ottelussa Turun Veritas Stadionilla ei jälleen draamaa puuttunut. KuPS karkasi Diogo Tomasin ja Paulo Ricardon puskuilla jo 0-2 johtoon, mutta maalitykki Benjamin Källman toi isännät tasoihin kahdella osumallaan. Ottelun viimeisen sanan sanoi KuPS:n Urho Nissilä, jonka upea kaukolaukaus ratkaisi riemukkaan voiton kuopiolaisille maalein 2-3.

Aika José Riveiron jälkeen

FC Interillä on edessään uusi aikakausi. Loistavaa työtä turkulaisten peräsimessä tehnyt espanjalaisluotsi José Riveiro ilmoitti kauden loppusuoralla, ettei hän tule jatkamaan FC Interin päävalmentajana enää kaudella 2022. 

Riveiron alaisuudessa Veikkausliigan alisuorittaja nousi takaisin sarjan eliittiin ja hänen kolmen päävalmentajakautensa aikana sinimustat juhlivat kahdesti sarjan hopeisia mitaleita. Mitaliputki katkesi viime syksynä, kun SJK kampesi kauden viimeisessä ottelussa turkulaisten ohi pronssille jättäen samalla FC Interin Veikkausliigassa neljänneksi. 

Valmennusosaamisessa FC Inter luottaa edelleen espanjalaiseen koulukuntaan. Päävalmentajaksi valikoitui 37-vuotias Miguel Grau. Graulle päävalmentajan pesti on hänelle ensimmäinen, vaikkakin valencialainen on ammentanut oppia jo useissa seuroissa – viimeksi Levantessa. 

Kuka täyttää Furkan saappaat?

Valmentajamuutosten lisäksi FC Interin pukukopista lähtivät suuria pelaajapersoonia, sekä valtavasti kokemusta. Väriläiskä ja Inter-ikoni Timo Furuholm löi nappulansa naulaan yhdessä maalivahti Henrik Moisanderin kanssa. Myös kokenut Anthony Annan jäi ilman sopimusta. Puolustuksesta Martti Haukioja suuntasi Seinäjoelle ja Arttu Hoskonen Helsingin Jalkapalloklubiin. Joukkueen runko onkin nuorentunut valtavasti viime kaudesta. 

Uusiksi meni Moisanderin ja Aati Marttisen TPS-siirron myötä koko maalivahtiosasto, mutta lähtökohtaisesti tolppien väli ei tule olemaan ongelmakohta – kiitos SJK:sta siirtyneen Walter Viitalan

Hoskosen lähtö toppariosastolla on iso takaisku, mutta Rick Kettingin jääminen Turkuun oli Inter-kannattajille iloinen yllätys. Kettingin vierelle ykkösvaihtoehto on Juuso Hämäläinen, mutta hänen loukkaantumisensa vuoksi ykköstopparipari on tällä hetkellä pieni kysymysmerkki. AC Oulusta tullut Ruxi, sekä nuoret Noah Nurmi ja Luka Kuittinen taistelevat tällä hetkellä paikasta Kettingin rinnalla.

Laitapakistoon mielenkiintoinen uusi tuttavuus on SJK:sta siirtynyt Rodrgio Arciero, joka viihtyy parhaiten oikealla laidalla. Vasemmalla paljon odotetaan RoPS-talentti Jussi Niskalta

Keskikentällä isoa roolia kantavat vanhan kaluston Matias Ojala, sekä SiPS-kasvatti Aleksi Paananen. KuPS:ta siirtynyt ja pitkien loukkaantumisten jälkeen uutta nostetta hakeva Tommi Jyry on myös mielenkiintoista nähdä turkulaisten keskikentällä. Keskikentän hyökkääviin rooleihin tarjolla ovat muun muassa Elias Mastokangas, laituri David Haro, sekä jatkosopimuksen Interin kanssa tehnyt potkuihme Petteri Forsell

Maalintekovastuu kasaantuu tulevalla kaudella hyvin vahvasti viime kauden maalikuningas Benjamin Källmaniin, joka jakoi Veikkausliigan maalikuninkuuden Tucon kanssa 14 maalillaan. Källmanille tulitukea pyrkivät tuomaan nuoret Matias Tamminen ja Joonas Lepistö.

Paperilla FC Interillä on kasassa hyvin mielenkiintoinen joukkue, mutta joukkueen tulevaa kautta on hyvin vaikea ennakoida etukäteen. Joukkueessa on paljon lahjakkuutta ja myös sarjan huippuyksilöitä. Benjamin Källman ja Petteri Forsell ovat liki takuuvarmoja 15 ”tehopisteen” miehiä, mutta kuka ottaa vastuuta yläkerrassa terävimmän kärjen jälkeen? Muun muassa Joonas Lepistöltä ja Tommi Jyryltä on kaiken osuessa kohdilleen lupa odottaa läpimurtoa Veikkausliigan eliittiin, mutta molemmilla on tulevalla kaudella iso näytön paikka – heiltä myös vaaditaan tehokkuutta hyökkäyksessä.

Pitkäaikainen Inter-kapteeni ja seuralegenda Timo Furuholm jätti maaliensa lisäksi myös pienen kysymykseen johtajuuteen. Vaikka Furkka osasi myös tuittuilla, hänen johtajuusominaisuutensa ja sisäinen vaatimustaso olivat todella korkealla. Kuka ottaa soihdun kantaakseen kaudelle 2022?

”Meillä on ollut loistava viikko”

Kuopion Palloseura on saanut alle hyvän ja kilpailullisen viikon, joka huipentuu lauantaina FC Inter-otteluun. Joukkueen terveystilanne on myös tällä hetkellä parempi kuin moneen kuukauteen ja pitkäaikaispotilas Saku Savolaista lukuun ottamatta jokainen pelaaja on kuntoutumassa Veikkausliiga-kauden avaukseen – mikäli uusia takaiskuja ei peli- ja treenikentällä tule.

KuPS pelasi tiistaina harjoitusottelun Vaasan Palloseuraa vastaan. KuPS oli kentällä selvästi vaasalaisvieraita edellä ja voitti Iiro JärvisenTim Väyrysen ja Paulo Ricardon osumilla 3-0 (2-0). Kahden ottelun viikko on kuopiolaisille kaivattu ja se valmistaa joukkuetta erinomaisesti tulevaan kauteen ja tiiviiseen ottelurytmiin.

Itse ottelua joukkueessa odotetaan odottavaisin mielin. Vaikka Liigacupissa pelissä onkin lähinnä vain mainetta ja kunniaa, haluavat keltamustat aloittaa kautensa voittamalla ensimmäisen jaossa olevan pokaalin.

”Meillä on ollut loistava viikko peli- ja harjoituskentällä ja haluamme ehdottomasti päättää tämän viikon voittoon. Sanotaan Liigacupista mitä tahansa, mutta aina kun panoksena on pokaali, niin kyllä me lähdemme sitä voittamaan”, kertoo KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari.

Viime kaudella KuPS oli pelikentällä parempi otteluvoitoin 2-1, mutta KuPS-luotsi odottaa myös näkevänsä vieraiden pelissä uusia elementtejä valmentaja- ja pelaajavaihdosten myötä.

”On ensinnäkin hienoa saada jälleen uusi vastustaja tälle pre-seasonille. Inter on esiintynyt pirteästi viime peleissä ja he ovat osoittaneet vaarallisuutensa. Joukkue on kokenut paljon muutoksia, mutta saamme vastaamme hyvän joukkueen. Inter on näyttänyt aiemmissa otteluissaan sen, että he pystyvät varmasti laittamaan meidät ahtaalle”, Valakari päättää.

Liigacupin puolivälieräottelu KuPS-FC Inter lauantaina 5.3.2022 kello 14.45 Lippumäen ylipainehallissa.

Liput otteluun myy www.tiketti.fi. Tässä ottelussa kausikortit eivät ole voimassa, eivätkä kausikortit oikeuta sisäänpääsyyn.

Mikäli et pääse paikan päälle, voit seurata ottelua suorana Ruutu+ palvelun kautta!