Otteluennakko: KuPS hamuaa takaisin voittojen tielle Seinäjoella

Kuopion Palloseura palaa vajaan kahden viikon tauon jälkeen Veikkausliiga-viheriöille, kun se matkustaa Seinäjoelle SJK:n vieraaksi. KuPS-luotsi Simo Valakari kohtaa entisen seuransa SJK:n ensimmäistä kertaa Veikkausliigassa.

Molempien joukkueiden alkukaudet ovat käynnistyneet tuloksien valossa hieman kangerellen. Kuopion Palloseura on kahden ottelun tappioputkessa, kun se hävisi viime otteluissaan Ilvekselle ja FC Hakalle. Kuuden pelatun ottelun jälkeen KuPS on sarjassa seitsemäntenä seitsemällä pisteellä.

Ottelun vähemmän pelannut SJK on kaksi sijaa kuopiolaisia ylempänä. Viidestä ottelusta pisteitä ovat kerryttäneet voitot AC Oulusta ja FC Hongasta, sekä tasapelipisteet KTP:a ja HIFK:a vastaan. Tappiosarakkeen ainoan merkinnän on toistaiseksi aiheuttanut HJK.

Vielä kevättalven Suomen Cupissa joukkueiden keskinäiset voimasuhteet olivat selvästi kallellaan kuopiolaisten suuntaan. Helmikuun puolivälissä joukkueet kohtasivat Kuopiossa Suomen Cupin lohkovaiheen ottelussa, joka päättyi todellisen maali-ilottelun päätteeksi kotijoukkueen 5-2 voittoon. Molemmat joukkueet etenivät lohkostaan jatkoon, SJK:n matka katkesi puolivälierätappioon FC Interille, kun KuPS marssi lopulta Suomen Cupin voittoon.

Viime kaudella joukkueet kohtasivat toisensa Veikkausliigassa kahdesti. KuPS oli heinäkuun lopussa kotonaan vahvempi maalein 2-1, mutta reilu viikko myöhemmin Seinäjoella pisteet jaettiin 1-1 tasatuloksella. 

Kaikkinensa joukkueiden väliset ottelut ovat olleet äärimmäisen tasaisia. Historian aikana joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa 25 kertaa – molemmat joukkueet ovat voittaneet toisensa kahdeksan kertaa ja yhdeksässä ottelussa pisteet on jaettu tasapelillä. Rajuin kylvetys keskinäisissä otteluissa nähtiin toukokuussa 2015, kun SJK murjoi KuPS:n maanrakoon 5-0 voitolla. 

Viimeisen viiden pelin otannalla SJK on ollut alakynnessä – KuPS on voittanut otteluista neljä ja mukaan mahtuu myös yksi tasapeli. 

Ehdottomasti mielenkiintoisen lisämausteen otteluun tuo mestarivalmentajien taistelu entisiä seurojaan vastaan. KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari johdatti SJK:n Suomen mestariksi kaudella 2015 ja hän kohtaa entisen seuransa ensimmäistä kertaa Veikkausliigassa. SJK-luotsi Jani Honkavaara puolestaan toi KuPS:lle kauan himoitun mestaruuden kaudella 2019. 

Honkavaaran opeilla uuteen loistoon?

Simo Valakarin aikakausi Seinäjoella oli menestyksekäs. Valakari johdatti joukkonsa ensin Ykkösestä Veikkausliigaan, jonka jälkeen joukkue valloitti vuoron perään Liigacupin, Veikkausliigan ja Suomen Cupin. Valakarin ja SJK:n tiet erkanivat keväällä 2017. Kaudella 2016 voitetun Suomen Cupin mestaruuden jälkeen Seinäjoella on vietetty laihempia aikoja, mutta Jani Honkavaaran niskaan on sysätty odotuksia paremmista ajoista.

Kaudet 2017-2019 Kuopion Palloseuraa valmentanut ja komeaa jälkeä tehnyt Jani Honkavaara valmentaa kotikaupunkinsa ylpeyttä nyt toista kauttaan. Viime kaudella SJK:n peli takkusi kauden ensimmäisen puoliskon, mutta sarjan toisella puolikkaalla pohjanmaalaiset olivat kuntopuntarin perusteella Veikkausliigan toiseksi kovin joukkue. Loppukiri riitti lopulta sarjassa seitsemänteen sijaan, joka oli kovin odotuksin kauteen lähteneelle joukkueelle pettymys. 

Viime kauden loppupuolella SJK vahvisti rivejään merkittävästi. Emmanuel LedesmaJake Jervis, sekä Murilo osoittautuivat nappihankinnoiksi ja SJK onnistui pitämään loppukauden onnistujistaan kiinni myös tälle kaudelle. Kauden 2020 alussa joukkue vankisti puolustuslinjaansa myös KuPS:sta tutulla Nikko Boxallilla. Uusiseelantilaistoppari Boxall jatkaa myös joukkueen vahvuudessa. 

Honsu onkin Seinäjoella haastavan tehtävän edessä. Joukkueen pelaajamateriaali on kaudella 2021 jälleen sarjan parhaimmistoa ja myös tulosta olisi tällä kaudella tultava. Alkukaudesta joukkue on pelannut pirteästi ja puhtaasti peliesityksiä punnitsemalla joukkueen pistepottia voisi komistaa suurempikin pistesaldo. 

Honkavaaran SJK ryhmittyy lähtökohtaisesti kentälle 3-4-2-1 -muotoon. Joukkueen wingbackit tukevat voimakkaasti hyökkäyksiä, ja varsinkin vasemmalla laidalla kaahaileva brassipakki Murilo on merkittävässä roolissa joukkueen hyökkäyspelaamisessa. Murilo käynnistää usein joukkueen hyökkäyksen lähes yksin kuljettamalla palloa vastustajan kenttäpuolelle. 

Pallollisesti SJK pelaa varsin yksinkertaista jalkapalloa, eikä joukkue halua ottaa liikaa riskejä pallon kanssa. Vaikka seinäjokilaiset ovat tehneet vasta viisi maalia alkukaudella, joukkue on pystynyt luomaan hyvin maalipaikkoja. Hyökkäyspäässä joukkue luottaa vahvoihin yksilöihin, jotka pystyvät ratkomaan tilanteita. Toisaalta hienoinen yksilövetoisuus on aiheuttanut SJK:lle ongelmia varsinkin matalalla puolustavia joukkueita vastaan. 

SJK:n kivijalka alkukaudella on todella vahvasti toiminut puolustus. Kerho on päästänyt alkukaudella ainoastaan neljä maalia ja pääsääntöisesti vastustajat ovat jääneet otteluissaan hyvin vähille paikoille. SJK pystyy varioimaan omaa pallotonta pelaamistaan tilanteen mukaan – ajoittain se puolustaa hyvinkin matalalta, mutta joukkue pystyy nostamaan myös hyvin aktiivisen ja korkean prässin. 

Erikoistilanteissa SJK on sarjan vaarallisimpia joukkueita. Joukkueessa on kosolti hyviä pääpelaajia, kun taas pallon taakse SJK:lla on laittaa muun muassa loistavan potkutekniikan omaava Emmanuel Ledesma. Mikäli SJK pääsee paljon erikoistilanteisiin, KuPS:lle tulee vaikea ottelu Seinäjoella.

Laatua jokaisella osa-alueella

SJK:n joukkue on todella laadukas kentän jokaisella osa-alueella. Joukkueessa on poikkeuksellista yksilötaitoa ja materiaalinsa puolesta se kuuluu Veikkausliigan ehdottomaan eliittiin.

Maalivahtiosasto on todella tasainen. Walter Viitalan loukkaantuminen on edesauttanut Jesse Östiä muuraamaan itselleen suvereenin ykköstorjujan aseman. Östin suurin kirittäjä tällä hetkellä on 20-vuotias Gnistanista siirtynyt Salifu Senghore. Öst on pelaamassaan 145 Veikkausliigaottelussa torjunut 35 nollapeliä. Veikkausliigan lisäksi Östillä on kokemusta myös länsinaapurin Superettanista Degerforsin paidassa.

Keskuspuolustus on sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Terio MäntyläNikko Boxall ja Cristian Valenciamuodostavat toppariosaston kokeneen rungon, jota kirittävät seuran omat kasvatit Matias Vainionpää ja Ville Tikkanen. Ilahduttavasti omat kasvatit ovat saaneet myös kiitettävästi vastuuta. Tikkanen on aloittanut neljässä tämän kauden Veikkausliiga-ottelussa, mutta hänen viimeisin ottelunsa Honkaa vastaan päättyi loukkaantumiseen. Myös Matias Vainionpää on saanut SJK:n alakerrassa mukavasti vastuuta.

Oikeaksi wingbackiksi Honkavaaralla on myös kaksi vahvaa vaihtoehtoa. Argentiinalainen Rodrigo Arciero siirtyi talvella Seinäjoelle ja hän taistelee avauksen paikasta Niko Markkulan kanssa. Vasemman wingbackin tontin on valloittanut Murilo, jota kirittää tiukimmin Seinäjoen oma poika Joonas Sundman

Keskikenttä on kenties SJK:n ohkaisin osa-alue. Vahvan cv:n omaava Hope Akpan liittyi kovin odotuksin talvella, mutta hänen otteensa ovat olleet paha pettymys, eikä minuutteja Veikkausliigassa ole siunaantunut lainkaan. 

Keskikentän pohjan vahvin kaksikko onkin ollut HJK:sta lainalla pelaava Pyry Hannola ja kolmatta kauttaan lakeuksilla pelaava Jude Arthur. Hannola pelasi tiistaina 8.6. reilun tunnin Suomen U21-maajoukkueen 4-0 tappiossa Slovakiaa vastaan, joten hänen mukana olonsa KuPS-ottelussa on epävarma.

Joukkueen kapteeni Mehmet Hetemaj on kärsinyt loukkaantumisista, mutta palaamassa pelikuntoa kohti. Hetemaj kellotti sunnuntaina liki tunnin SJK Akatemian murskatessa Kakkosessa Vasa IFK:n 9-1. IFK Mariehamnista siirtynyt Gustaf Backaliden on monipuolinen vaihtoehto keskikentän eri rooleihin.

Hyökkäyskalusto Seinäjoella pursuaa laatua, mutta hyökkääjien ruuti on jäänyt hieman märäksi. Vasemman laidan kiituri Denys Oliinyk on leveydessä viilettävänä laiturina sarjan parhaita, mutta SJK:n nykyinen pelitapa ei varsinaisesti tue ukrainalaisen vahvuuksia. Joukkueen hyökkäystriona viime otteluissa on useimmin aloittanut Jake Jervis, Gustaf Backaliden ja SJK-kasvatti Joonas Lepistö. Trion takana minuutteja kärkkyvät Oliinyk, Emmanuel Ledesma, Tuco ja Daniel Håkans.

Ottelutauko tehnyt hyvää KuPS:lle

KuPS:n peli on takkuillut Veikkausliigassa. Kuudesta pelatusta ottelusta tappioita on tullut voittoja enemmän, mutta joukkueessa luotetaan omaan pelaamiseen. Vajaan kahden viikon tauko otteluista on tehnyt joukkueelle hyvää.

”Pieni tauko matseista on tehnyt hyvää meille. Pelaajat saivat pienen huilin ja sen jälkeen treenikentällä on menty taas kovaa. Treeneissä olemme harjoitelleet niitä asioita, joissa meillä on eniten parantamisen varaa. Harjoituskentällä joukkueen tekeminen on näyttänyt todella hyvältä – nyt meidän pitää vaan pystyä siirtämään ne samat asiat tosipeleihin”, KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari kertoo.

Seinäjoella päästään pelaamaan ilman yleisörajoituksia, joten yleisö tuo ehkäpä Suomen hienoimmalla jalkapallostadionille myös oman tunnelmansa. Kotijoukkue SJK:a Valakari luonnehtii vahvana joukkueena.

”SJK on laadukas joukkue. Vastassa on joukkue, jonka puolustuspelaaminen on kunnossa ja sen näkee myös päästettyjen maalien määrästä. Heillä on isokokoinen joukkue ja sen myötä he ovat erityisen vahvoja erikoistilanteissa. Erikoistilanteissa meidän on oltava hereillä molemmissa päissä”, Valakari arvioi.

Veikkausliigan ottelu SJK-KuPS torstaina 10.6. kello 18.30 Seinäjoen OmaSp Stadionilla. Ottelua voit seurata suorana Ruutu+ palvelusta tai radiosta Savon Aalloilta.