Otteluennakko: KuPS hamuaa Suomen Cupin finaaliin kahdeksan vuoden tauon jälkeen

Kuopion Palloseura palaa kilpakentille kolmen viikon tauon jälkeen, kun se isännöi lauantaina FC Honkaa. Suomen Cupin välieräottelussa on isot panokset, sillä voittajajoukkue pääsee Suomen Cupin finaaliin. Ottelu pelataan Kuopion Keskuskentän Jalkapallostadionilla suljettujen ovien takana lauantaina 10. huhtikuuta kello 15 alkaen.

Palloseuran edellinen kilpailullinen ottelu pelattiin 20. päivä maaliskuuta – silloin Suomen Cupin puolivälieräottelussa KuPS kaatoi kotikentällään helsinkiläisen Gnistanin. Gnistan-ottelun jälkeen KuPS on pelannut kaksi harjoitusottelua, joissa kaatuivat vuoronperään Kokkolan Palloveikot ja Joensuun JIPPO. 

Nyt kuopiolaiset saavat kotikentälleen vastaansa todella kovan mittarin. Viime kaudella Veikkausliigassa neljänneksi sijoittunut FC Honka on ollut viime vuosina vaikea vastus KuPS:lle. Keltamustan edellinen kotivoitto espoolaisista on kaudelta 2014. Tuon ottelun jälkeen joukkueet ovat kohdanneet toisensa Kuopion Keskuskentällä kuusi kertaa – Honka on voittanut otteluista kolme ja kolmesti ottelu on päättynyt tasalukemiin.

Nuoria lupauksia ja kokeneita konkareita. 

Lauantaisesta Suomen Cupin välieräottelusta on odotettavissa tasaista ja äärimmäisen mielenkiintoista vääntöä. Molemmilla joukkueilla on selkeä ja tunnistettava pelitapa, ja joukkueiden pelaamisessa on paljon samanlaisia elementtejä.

Honka on kokenut viime kaudesta hallittua nuorennusleikkausta. Viime kauden joukkueen kokeneesta päästä maisemaa ovat vaihtaneet Macoumba Kandji (35), Borjas Martin (33) ja Javi Hervas (31).

Siirtomarkkinoilla Espoossa on eletty varsin rauhallisesti. Uusina pelaajina joukkueessa kirmaavat viime kaudella Ykkösen EIF:ssa 17 maalia paukuttanut eteläafrikkalainen Darren Smith ja TPS:sta tullut Niklas Pyyhtiä. Smithiltä voi odottaa isoja maalimääriä myös Veikkausliigassa, mutta vasta 17-vuotiaan Pyyhtiän nimi kannattaa painaa isolla merkillä muistiin.

Pyyhtiä debytoi Veikkausliigassa viime kaudella ja hän onnistui myös kertaalleen maalinteossa – kuinkas muutenkaan kuin KuPS:aa vastaan Veikkausliigan päätöskierroksella. Uuden joukkueensa Hongan paidassa Pyyhtiä on esittänyt talven ja kevään otteluissa upeita otteita, mutta hänen pelikuntoisuutensa lauantaisessa ottelussa on vielä epäselvää loukkaantumisen vuoksi. 

Suomen Cupin otteluissa joukkueen päävalmentaja Vesa Vasara on myös jakanut vastuuta seuran omalle kasvatille – 20-vuotiaalle Matias Ralelle – joka onkin pelannut vahvasti espoolaisten keskuspuolustuksessa. Muita nuoremman kaartin seurannan arvoisia nimiä ovat muun muassa syyskuussa joukkueen vahvuuteen liittyneet portugalilainen laitapelaaja Rui Modesto (21) ja kolumbialaishyökkääjä Juan Alegria (18).

Täysin nuorisokaartin varassa FC Hongan pelaaminen ei suinkaan ole. Tolppien väliä vartioi kaudesta 2017 lähtien joukkueessa ollut yhdysvaltalainen Tim Murray. 33-vuotias Massachusettsista kotoisin oleva jenkki on kaikessa hiljaisuudessa noussut yhdeksi Veikkausliigan parhaimmista maalivahdeista. 

Puolustuksen rungon luovat kokeneet Veikkausliiga-pelaajat Konsta RasimusDani Hatakka ja Tapio Heikkilä

Keskikentällä likaisesta työstä pitää huolen ikitaistelija Duarte Tammilehto, kun taas liki 10 vuotta Suomen kentillä pelannut taiturimainen brassi Lucas Kaufmann rakentaa ja ratkaisee tilanteita.

Joukkueen hyökkäyskalusto on monipuolinen. Darren Smithin ja Juan Alegrian lisäksi Hongalla on heittää kentällä Barcelonan legendaarisen akatemian La Masian kasvatti Jean Marie Dongou, joka onnistui viime kaudella Veikkausliigassa seitsemän kertaa maalinteossa. Myös jo 15 vuotta Suomessa pelannut Demba Savage on erittäin käyttökelpoinen pelaaja hyökkäykseen, vaikkei gambialainen enää ihan parhaiden päiviensä loisteessa olekaan.

Nykyään Hongan paidassa kirmaava Dani Hatakka pelasi KuPS:ssa kaudella 2015.

Pallonhallintaan luottava joukkue

Espoolaisten valmentajana jatkaa Vesa Vasara. Viidettä kauttaan Honkaa luotsaava Vasara on luonut Hongalle tunnistettavan pelitavan, joka perustuu vahvaan pallonhallintaan.

Viime kaudesta joukkueen pelaamisessa on näkynyt pieniä muutoksia. Kaudella 2020 Honka nähtiin usein muodossa 3-4-2-1, mutta talven Suomen Cupin otteluissa joukkue on ryhmittynyt enemmänkin muotoon 3-5-2, jossa on kaksi selkeämpää hyökkääjää.

Honka pelaa myös hieman viime kausia suoraviivaisemmin. Se pyrkii rakentamaan peliä pallokontrollin kautta, mutta joukkueen sapluunaan on tullut myös suoraviivaisempi vivahde, jossa se hakee pystypalloilla puolustuslinjan taakse juoksevia Jean Marie Dongouta ja Darren Smithiä. 

Suomen Cupin otteluissa Hongan pelaaminen on hakenut vielä lopullisia uomiaan. Espoolaiset sijoittuivat b-lohkossa toiseksi neljällä pisteellä. Cup-taival alkoi tappiolla FC Interille, mutta voitto FC Hakasta ja tasapeli IFK Mariehamnia vastaan riittivät espoolaisille jatkopaikkaan.

Ensimmäisessä cupin pudotuspeliottelussa Honka matkusti Vaasan Palloseuran vieraaksi. Honka oli ottelussa tyly vieras ja marssi jatkoon selvällä 4-0 voitolla. 

Puolivälieräottelussa arpa toi Hongalle vastaan Ykkösen PK-35:n. PK pistikin Hongan tiukoille, sillä voittajaa jouduttiin hakemaan rangaistuspotkukilpailusta saakka. Rankkareilla espoolaisten sankariksi nousi kaksi rangaistuspotkua torjunut maalivahti Tim Murray. 

Harmaita hiuksia Hongan valmennusjohdolle ovat tuoneet loukkaantumiset. Puolivälieräottelusta sivussa olivat Lucas Kaufmann ja Niklas Pyyhtiä, sekä jo pidempään vammojaansa poteneet Jerry Voutilainen ja Henri Aalto. Edellä mainitun kvartetin pelikunto on edelleen kysymysmerkki.

6.10.2019 pelatussa KuPS:n ja Hongan välisessä Veikkausiigaottelussa tehtiin KuPS:n uusi yleisöennätys, kun Kuopion Keskuskentällä ottelua seurasi peräti 7114 katsojaa. Ottelu päättyi lukemiin 1-1.

Keltapaitojen uusi ratkaisija

Kuopion Palloseura eteni Suomen Cupissa alkulohkostaan jatkoon puhtaalla pelillä. Lohkovaiheessa keltamustan kyydin saivat kokea Ilves, SJK ja AC Oulu. Puolivälierissä KuPS jatkoi voittojen tiellä, kun se murjoi Gnistanin nurin Kuopion Keskuskentällä maalein 5-0.

Yksi kevättalven suurimmista yllättäjistä on ollut KuPS:n Santeri Haarala. 21-vuotias Tampereen Ilveksen kasvatti siirtyi tälle kaudelle Kuopioon Turun Palloseurasta. Haarala lunasti paikkansa joukkueessa try-out jakson päätteeksi, eikä valmennuksen ole tarvinnut katua Haaralan pestaamista – alkuvuoden otteluissa Haarala on paukutellut komeat kuusi maalia.

”Hyökkääjänä haluan tietysti tehdä maaleja ja helppohan niitä on tehdä, kun tarjoilu on pelannut aika mukavasti. Meidän pelisysteemissä on mielestäni aika helppoa pelata hyökkääjänä ja valmennus on auttanut minua tosi paljon ohjeistamalla pienissä jutuissa. Pelasin nuorempana hyökkääjänä, joten sekin ehkä vähän auttaa pelipaikan omaksumiseen”, Veikkausliigassa aiemmin lähinnä laiturina pelannut Haarala kertaa. 

Tulevasta Honka-ottelusta Haarala povaa tasaista vääntöä, jossa pienet asiat tulevat ratkaisemaan finaalipaikan:

”Molemmat joukkueet tykkäävät pitää palloa, joten syöttötarkkuudessa meidän pitää olla huolellisia. Pelissä on isot panokset ja sitä kautta varmasti normaalia isompi lataus, kaksinkamppailupelaaminen korostuu ja siihen meidän pitää olla valmiita”, Haarala miettii.

Santeri Haarala on ollut KuPS:n talvikauden yksi suurista onnistujista. Suomen Cupin neljässä ottelussa Haarala on onnistunut kolmesti maalinteossa.

”Minkään asian ei tarvitse muuttua”

Kuopion Palloseuran päävalmentaja Simo Valakari on valmennusryhmänsä kanssa siivittänyt KuPS:n todelliseen lentokeliin alkuvuoden otteluissa. Joukkue on pelannut Suomen Cupin- ja harjoitusottelut mukaan luettuna 12 ottelua, joista kuopiolaiset ovat voittaneet 11 ja pelanneet kerran tasan. Valakari antaa kiitosta omilleen kovasta työmoraalista.

”Tarinamme on vasta alussa. Peli on kulkenut erinomaisesti ja siitä haluan antaa ison kiitoksen pelaajille ja valmennusryhmälle, he ovat paiskineet todella kovasti hommia. Talven hyvät tulokset ovat olleet luonnollista jatkumoa sille, että olemme tehneet kovasti töitä harjoituskentällä”, Valakari iloitsee.

Päävalmentajan mukaan minkäänlaiseen hyvänolon tunteeseen ei ole varaa, vaan joukkueella on edessä paljon töitä myös jatkossa.

”Jalkapallon hienous on se, että viime viikon tai kuukauden tulokset eivät merkitse tänään yhtään mitään. Jokapäiväisen työn tekeminen vain korostuu ja töitä meillä on vielä paljon edessä”, päävalmentaja arvioi.

Lauantain välikamppailun vastustajaa Valakari pitää hyvänä joukkueena, jolla on selkeä identiteetti ja suunnitelma pelata.

”He luottavat omiin vahvuuksiinsa ja ovat varmasti tehneet töitä sen eteen, että he saavat meidät pysäytettyä. Tällaisia otteluita on kiva lähteä pelaamaan, kun tietää että meidän on oltava parhaimmillamme. Meidän täytyy pelata omilla vahvuuksillamme ja tehdä niitä juttuja missä olemme hyviä. Oman pelaamisemme kautta meidän tulee tylsyttää Hongan pelaaminen,” Valakari ennakoi tulevaa ottelua. 

Omiensa edesottamuksiin lauantain tärkeässä ottelussa Valakari on luottavainen:

”Minkään ei tarvitse muuttua, eikä meidän ei tarvitse tehdä pelissä mitään ihmetekoja. Meidän täytyy vaan mennä pelaamaan ja tehdä asioita oikein, sitä kautta oikeat ratkaisut tulevat. Tämä on meille taas iso mahdollisuus mitata itsemme ja lauantaina on tulossa fantastinen päivä”, päävalmentaja päättää.

Turhaa tietoa:

KuPS on edellisen kerran ollut Suomen Cupissa neljän parhaan joukossa kaudella 2015. Silloin välieräottelu pelattiin Turun Veritas Stadionilla FC Interiä vastaan. Ottelu päättyi KuPS:n kannalta kirvelevään tappioon rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Nyky-KuPS:sta tuosta ottelusta mukana ovat edelleen Saku Savolainen ja Urho Nissilä. FC Hongan paidassa nykyään pelaava Dani Hatakka pelasi kyseisessä ottelussa täydet minuutit KuPS:n puolustuksessa.

KuPS:n edellinen Suomen Cupin välieräottelu kesällä 2015 päättyi kyyneliin. Tuomas Rannankari lohduttaa pilkusta epäonnistunutta tuolloin 19-vuotiasta Urho Nissilää.

Suomen Cupin välieräottelu KuPS-FC Honka 10.4. klo 15 Kuopion Keskuskentän Jalkapallostadionilla. Otteluun ei oteta yleisöä, mutta peliä voit seurata suorana lähetyksenä Ruutu+ palvelun kautta!