Otteluennakko: KuPS haluaa jatkaa voittojen tiellä Lahdessa

Kuopion Palloseuran Veikkausliiga-kausi jatkuu perjantaina 22.4. Lahdessa, kun keltapaidat pelaavat Lahden Hiihtostadionilla FC Lahtea vastaan kello 18 alkavassa Veikkausliigan neljännen kierroksen ottelussa.

Molemmat joukkueet lähtevät perjantaina otteluun voitto allaan. KuPS:n alkukausi on ollut todella vahva ja KuPS on kaatanut vuoron perään FC Interin, Ilveksen ja viimeksi SJK:n. KuPS porskuttaakin Veikkausliigan kärkipaikalla tasapisteissä Helsingin Jalkapalloklubin kanssa. KuPS ja HJK ovat sarjan ainoat puhtaan pelin joukkueet.

FC Lahden alkukausi on ollut vuoristorataa. Kauden avauksessa lahtelaiset pelasivat maalittoman tasapelin IFK Mariehamnin vieraana ja kotiavauksessaan – joka surkuhupaisasti pelattiin Vaasassa – Mustat Kuhnurit jäi vierasjoukkueena pelanneen VPS:n jyrän alle maalein 0-5. Maanantaina lahtelaiset avasivat kuitenkin voittotilinsä kairaamalla 0-3 voiton Helsingin IFK:sta.

Viime kaudella joukkueet kohtasivat toisensa kahteen otteeseen. Toukokuussa Lahden Hiihtostadionin muhkuraisella nurmella KuPS haki maali-iloittelun päätteeksi 2-4 voiton ja elokuun alussa Kuopion Väre Areenalla pisteet jaettiin 2-2 tasapelillä.

Virallisissa otteluissa KuPS ja FC Lahti ovat mitanneet tasonsa 55 kertaa. Lahtelaiset ovat voittaneet otteluista 24, KuPS 17 ja 14 kertaa ottelu on päättynyt tasalukemiin. Vaikka FC Lahti on voitoissa niskan päällä, on KuPS ollut viime vuosina mastokaupungin joukkueelle vaikea vastus – FC Lahden edellinen voitto KuPS:sta on kesäkuulta 2018. Tuon ottelun jälkeen KuPS on voittanut kuusi joukkueiden kahdeksasta keskinäisestä väännöstä ja kaksi ottelua on päättynyt tasan.

Jekyll & Hyde 

FC Lahden peräsimessä toimii nyt kolmatta kauttaan Ilir Zeneli. Zeneli tuli Lahteen yhteistyöseura FC Espoosta ja on onnistunut vakiinnuttamaan paikkansa Veikkausliiga-valmentajien harvassa joukossa.

Zeneli naulasi seuraan tulleessaan kolmen A:n teesinsä – aloitteellisuus, aggressiivisuus ja alistaminen. FC Lahti onkin vaikuttanut Zenelin teesien mukaiselta. Joukkue pelaa aktiivisesti ja aggressiivisesti, mutta lahtelaiskannattajien harmiksi muiden joukkueiden alistaminen on ollut vain hetkittäistä.

Viime kaudella joukkuetta povattiin Veikkausliigassa mustaksi hevoseksi ja jopa mitalitaisteluun. Joukkueen kausi alkoikin todella vahvasti, kun kauden 15 ensimmäisestä ottelustaan se hävisi vain kahdesti. Musta jakso osui kuitenkin runkosarjan loppuun, kun joukkue runkosarjan viimeisestä kahdeksasta ottelusta vain kerran. Kausi päättyi pettymykseen ja haastajasarjan jälkeen FC Lahden sarjasijoitus oli lopulta seitsemäs.

Zenelin alaisuudessa joukkue on nähty tällä kaudella muodossa 4-4-2. Joukkueen pelitapa on varsin suoraviivainen pallollisena ja laitapuolustajat tukevat voimakkaasti hyökkäyksiä pyrkien tarjoamaan laatupalloja rankkarialueella väijyville hyökkääjäkolosseille. Pallollista yksilötaitoa joukkueessa on jopa poikkeuksellisen paljon etunenässä laidassa viilettävien Altin Zeqirin ja Albion Ademin myötä. 

FC Lahti pyrkii olemaan aktiivinen ja aggressiivinen myös pallottomana ja joukkue prässää todella hanakasti vastustajan kenttäpuolella. 

Aktiivinen pelitapa on näyttänyt myös kääntöpuolensa. Pallonmenetysten jälkeen joukkue on ollut haavoittuvainen ja kahden keskikenttäpelaajansa voimin joukkueen on vaikea pitää hyvää tasapainoa, kun laitapuolustajakin tukevat voimalla hyökkäyspeliä. 

Viime kaudesta liki täysin uusiksi mennyt puolustuslinja on ollut koetuksella ja kun toppariosaston Martinos Christofi on loukkaantuneena ja KuPS:sta siirtynyt Juho Pirttijoki pelikiellossa, ei joukkueella ole heittää kentälle yhtään puhdasta keskuspuolustajaa. Maanantain HIFK-voitossa topparikaksikon muodostivat keskikenttäpelaaja Eduard Emsis ja laitapakki Teemu Penninkangas.

FC Lahden ja KuPS:n perjantaisessa otatuksessa voi kärjistetysti sanoa vastakkain olevan huippuyksilöiden FC Lahti ja vahvaan joukkuekollektiiviin luottava KuPS. Altin Zeqiri ja Albion Ademi ovat oikeaan flow-tilaan päästessään liki pitelemättömiä kotimaan kentillä, mutta heikomman päivän sattuessa kaksikon anti joukkueelleen on vaatimatonta. 

FC Lahti voi parhaana päivänään voittaa selkeästi minkä vaan Veikkausliiga-joukkueen, mutta vastapainona voidaan nähdä myös VPS-tappion kaltainen mahalasku.

”Emme ole miettineet kentän kuntoa”

Kuopion Palloseuran alkukausi on ollut vakuuttava. Kolme voittoa maalierolla 6-2 on nostanut joukkueen Veikkausliigan piikkipaikalle, vaikka vastassa ovat olleet sarjan kärkikamppailuun povatut FC Inter ja SJK, sekä aina vaikea Ilves. 

Talven Liigacupin otteluissa, sekä harjoitusotteluissa maalinteko oli keltapaidoille ajoittain tervanjuontia, mutta maalintekotehokkuus on löytynyt sarjakauden alkumetreiltä lähtien. Joukkueen sisäisen maalipörssin kärkinimenä on kolme maalia naulannut Tim Väyrynen. Kesken viime kauden joukkueeseen tullut Väyrynen on iskenyt KuPS:ssa pelaamissaan 16 Veikkausliiga-ottelussa jo komeat 12 maalia.

”Olemme ottaneet kolmea tärkeää voittoa kauden alussa hyvillä peliesityksillä. Omaan pelaamiseenikin voin olla ihan tyytyväinen, mutta totta kai haluan parantaa myös omia otteitani. On ollut mahtavaa pelata hyvien pelaajien kanssa ja tarjoilu on pelannut, tästä on hyvä jatkaa”, Väyrynen tuumii ja jakaa kiitosta kanssapelaajilleen.

Perjantain kamppailu Lahden Hiihtostadionilla on myös molempien joukkueiden kauden ensimmäinen kamppailu luonnonnurmella. Hiihtostadionin nurmen kunto on herättänyt ottelun alla kysymyksiä, mutta viimeisten tietojen mukaan Hiihtiksen nurmi on talvehtinut hyvin ja kenttämestarien erinomaisen työn ansiosta ottelu päästään pelaamaan hyvissä olosuhteissa.

”On oikeastaan siistiä päästä pelaamaan nurtsille pitkästä aikaa, toivottavasti kenttä olisi myös kelvollisessa kunnossa. Toisaalta jos kenttä on heikommassa kunnossa, on tilanne molemmille joukkueille sama, emme ole miettineet sitä yhtään. Hyvät joukkueet pystyvät pelaamaan alustalla, kuin alustalla”, hyökkääjä miettii.

Jälleen vahvan alkukauden pelannut KuPS:n keskikentän moottori Anton Popovitch näkee FC Lahden vaarallisena ja suoraviivaisena joukkueena.

”FC Lahti pelaa tosi suoraviivaisesti ja se on meille jälleen uudenlainen haaste. Meidän pitää löytää aseet Lahden pelitapaa vastaan ja uskon, että meillä ne aseet myöskin ovat. Alkukautemme on ollut vahva, mutta peliesityksissämme on edelleen parannettavaa. Olemme puhuneet joukkueen kanssa omasta prosessistamme ja teemme joka päivä töitä kehittyäksemme. Samalla voi kuitenkin sanoa, että aika hyvin kausi on osaltamme alkanut”, Popovitch virnistää.

Keltapaidoilla on jälleen jalkeilla todella vahva joukkue myös Lahdessa. Kovan kilpailutilanteen myötä kovia pelimiehiä joutuu myös jäämään kokoonpanon ulkopuolelle. Popo näkee äärimmäisen kovan kilpailutilanteen pelkästään hyvänä asiana joukkueen kannalta. 

”Jokaisissa treeneissä pitää näyttää valmennukselle ansaitsevansa paikkansa avauksessa ja se ajaa meitä kaikki yhdessä eteenpäin. Tietysti jokainen pelaaja haluaisi pelata mahdollisimman paljon, mutta näin kovassa ympäristössä se ei aina ole mahdollista. Meillä on todella hyvä joukkue ja on hyvä asia, että kilpailu pelipaikoista on kova”, Popovitch ynnää.

Veikkausliigan 4. kierroksen ottelu FC Lahti-KuPS Lahden Hiihtostadionilla perjantaina 22.4. kello 18.00

Mikäli et pääse seuraamaan ottelua paikan päälle, voit katsoa pelin suorana lähetyksenä Ruutu+ palvelusta tai kuunnella otteluselostuksen radiosta Savon Aalloilta!