Otteluennakko: KuPS hakee nousujohteiselle vireelleen jatkoa Oulussa

Kolmen ottelun voittoputkessa liitävä Kuopion Palloseura hakee jatkoa hyville otteilleen AC Oulun vieraana. Raatin Stadionilla pelattava ottelu alkaa 24.6. kello 18.30.

Joukkueiden tilanteet otteluun lähdettäessä ovat hyvin erilaiset. Hieman yskähtelevän kauden aloituksen jälkeen KuPS on saanut ennen kaikkea tilkittyä puolustustaan ja noussut kolmen peräkkäisen voiton myötä Veikkausliigan kärkitrioon.

Tälle kaudelle Veikkausliigaan nousseen AC Oulun alkukausi on ollut hyvin vaikea. Joukkue pelasi kauden kuusi ensimmäistä otteluaan tappiollisesti, kunnes vihdoin viimeisessä ottelussaan oululaiset onnistuivat nappaamaan kauden avauspisteet voittamalla vieraissa toisen sarjanousijan KTP:n 1-3.

Joukkueet kohtasivat viimeksi toisensa talvella Suomen Cupissa. Lippumäen Ylipainehallissa pelattu ottelu päättyi KuPS:n 1-0 voittoon Jiri Nissisen onnistuessa maalinteossa. 

Kaikkiaan joukkueet ovat kohdanneet toisensa virallisissa otteluissa seitsemän kertaa. Oululaisten ainoa voitto on kaudelta 2004, kun joukkue nujersi KuPS:n 2-0. Tuon ottelun jälkeen KuPS on voittanut kaikki kuusi keskinäistä matsia. 

Sarjanousijan haasteet

Viime kausi oli AC Oululle todella menestyksekäs. Jo pitkään liiganousua janonnut oululaisryhmä onnistui sarjanousussa oikeastaan silloin, kun sitä joukkueelta vähiten odotettiin. Joukkueen päävalmentajaksi rekrytoitiin viime kaudelle Jyrki Ahola, joka onnistui heti ensimmäisellä valmentajakaudellaan nostamaan kohtalaisen nimetön ryhmä pääsarjaan. AC Oulu voitti Ykkösen, edellisen kerran joukkue on nähty Veikkausliigassa kaudella 2010.

Päävalmentaja Ahola on luottanut tällä kaudella useimmiten muotoon 4-4-2, mutta Ahola pystyy varioimaan omaa pelaamistaan myös vastustajan mukaan. Joskus joukkue lähtee otteluihin myös kolmen topparin alakerralla.

Viime kaudella AC Oulu pelasi viihdyttävää ja pallonhallintaan nojaavaa jalkapalloa, mutta tällä kaudella joukkue pääsee viime kautta harvemmin hallitsemaan palloa. Joukkue luottaa edelleen pallonhallintaan ja se pyrkii avaamaan peliä rohkeasti omalta puolustusalueelta. 

Oululaisten suurimmat ongelmat alkukauden aikana ovat olleet keskikentällä ja kentän viimeisellä kolmanneksella. Joukkueella on ollut suuria vaikeuksia päästä murtautumaan maalintekopaikoille, varsinkin hyvin organisoituja puolustuksia vastaan.

AC Oulu on pelannut kuopiolaisia kaksi ottelua vähemmän, mutta kolmen pisteen potti seitsemästä ottelusta oikeuttaa ansaitusti sarjan jumbopaikalle. Edellisessä ottelussaan oululaiset hakivat elintärkeän vierasvoiton kauden päävastustajastaan KTP:sta ja nousi pisteen päähän kotkalaisista. 

Vaikka AC Oulun kausi on ollut tuloksien valossa haasteellinen, ei KuPS:lla ole vara aliarvioida torstai-illan isäntiään. Joukkueen pelaamisessa on hyviä ja selkeitä rakenteita ja KuPS tarvitsee kipeästi lisäpisteitä taistellakseen Veikkausliigan kärkisijoista.

Oulu tukee vahvasti nuoriin

AC Oulun joukkue ei kokenut suuria muutoksia viime kaudesta. Joukkueen materiaali on tasainen, mutta toisaalta joukkueen terävin kärki puuttuu.

Maalivahtikaksikon muodostavat joukkueen oma kasvatti Juhani Pennanen ja kanadalaisvahti Yann Fillion, joka siirtyi tälle kaudelle Ykkösen EIF:sta.

Keskuspuolustus on sekoitus nuoruutta ja kokemusta, kun oululaisen jalkapallon kruununjalokivi, 17-vuotias Miika Koskela jatkaa suurella vastuulla ja isoilla minuuteilla myös Veikkausliigan otteluissa. Koskelan kanssa toppareina on nähty ikinuori 38-vuotias Rafinha, sekä KTP:sta siirtynyt hyvin peliä avaava Ruxi. Keskuspuolustajina minuutteja kärkkyvät SJK-laina Aapo Kuivila, sekä Oulun oma kasvatti, myös 17-vuotias Joona Lohela.

Vasemman puolustajan paikalle Jyrki Aholalla on heittää Henrik Ölander, tai Obed Malolo, mutta neljän puolustajan linjalla pelatessaan viime otteluissa vasenta pakkia on pelannut Ruxi. Oikein laitapuolustajina vaihtoehtoina ovat Lassi Nurmos ja Jarkko Hurme, mutta myös Rafinha pystyy yhä vanhoilla päivilläänkin pelaamaan oikealla.

Keskikentän pohjalla Anselmi Nurmela on isossa vastuussa. Monikäyttöinen Obed Malolo on myös hyvä vaihtoehto pohjalle ja yllätyskorttina isoa vastuuta alkukaudella on tarjottu myös oululaiskasvatti Jere Kalliselle. Muita vaihtoehtoja keskustaan ovat myös oululaiskasvatit Lasse Ikonen ja Nestori Kekonen

Laitakaistojen hyökkääviin rooleihin päävalmentaja Ahola valitsee Samu AlangonNikolas SairanAapo Heikkilän ja Kevin Larssonin väliltä. Jarosta siirtynyt Severi Kähkönen voi myös pelata useita pelipaikkoja, mutta hänen vahvuutensa ovat hyökkäävän keskikenttäpelaajan roolissa.

Keskushyökkääjän minuuteista taistelevat Fareed SadatNiklas Jokelainen ja David Popa.

Oululaisten riveissä on paljon alueen omia kasvatteja, ja oululaisjoukkueet ovatkin hyvin edustettuja Suomen nuorisomaajoukkueissa. 

”Emme aliarvioi Oulua”

Kuopion Palloseuran viimeiset kolme ottelua ovat olleet voitokkaita. Kaksi viikkoa sitten KuPS haki voiton Seinäjoelta, ja SJK-voittoa ovat seuranneet kotivoitot FC Interistä ja FC Hongasta. Tärkeimpänä asiana voittojen takana on ollut tiivis puolustuspelaaminen – KuPS on päästänyt edellisessä kolmessa ottelussaan vain yhden maalin.

KuPS ja AC Oulu kohtaavat toisensa kahdesti viikon sisään, sillä joukkueet kohtaavat toisensa seuraavan kerran keskiviikkona 30.6. Kuopion Keskuskentällä. KuPS-luotsi Simo Valakarin mukaan keltapaidat ovat valmistautuneet hyvin tulevaan.

”Olemme valmistautuneet tähän otteluun todella hyvin, emmekä todellakaan lähde aliarvioimaan Oulua sarjasijoituksen perusteella. Vastassa on hyvin organisoitu joukkue, jonka pelaamisessa on selkeä rakenne ja vahvuudet”, Valakari analysoi.

Valakari kertoo joukkueen kehittävän omaa pelaamistaan jatkuvasti. Viime otteluissa Valakarin suojatit ovat suoriutuneet hyvin, mutta parantamisen varaa otteissa on edelleen.

”Meillä on nyt muutama hyvä tulos peräkkäin ja pelaajille on annettava iso hatunnosto viime pelien otteista. Pyrimme kehittämään omaa pelaamistamme entistä kokonaisvaltaisemmaksi ja siihen suuntaan olemme koko ajan menneet. Nyt pääsemme näyttämään harjoituskentälle tehtyjä ja sovittuja asioita sarjaottelussa. Ehjää ysikymppistä lähdemme jälleen hakemaan”, Valakari kertoo.

AC Oulu-KuPS torstaina kello 18.30 Raatin Stadionilla. Ottelua voit seurata suorana Ruutu+ palvelusta, tai radiosta Savon Aalloilta!