Otteluennakko: KuPS hakee jatkoa hyvälle alkukaudelleen SJK:a vastaan

Kuopion Palloseuran kausi Veikkausliigassa jatkuu, kun keltapaidat isännöivät kotikentällään Väre Areenalla Seinäjoen Jalkapallokerhoa. Luvassa on hyvätasoinen ja viihdyttävä ottelu kahden huippujoukkueen välillä.

Molemmat joukkueet ovat pelanneet tämän kauden Veikkausliigassa kaksi ottelua. Perjantain kotijoukkue KuPS on aloittanut kautensa kahdella 2-1 voitolla, kun sarja-avauksessa kuopiolaiset kaatoivat kotikentällään FC Interin ja viime lauantaina vieraissa Ilveksen.

SJK:n kausi on käynnistynyt kahdella kotiottelulla, joista tilillä on voitto ja tappio. Kauden avauksessaan SJK taisteli tappioasemasta 2-1 voittoon HIFK:sta, kun Rafal Wolsztynski osui tolppien väliin ottelun lisäajalla. Viime perjantaina HJK haki Seinäjoen OmaSP Stadionilta 0-1 voiton Anthony Olusanyan maalilla. 

Viimeksi joukkueet kohtasivat Liigacupin merkeissä helmikuun alussa Kuopion Lippumäen hallissa. SJK haki 0-2 voiton Wolsztynskin ja Diego Rojasin maaleilla.

Viime kaudella KuPS oli keskinäisissä otteluissa niskan päällä, kun kolmesta keskinäisestä KuPS voitti kaksi ja kertaalleen pisteet jaettiin.

Historian saatossa joukkueet kohtaavat perjantaina 30. kerran virallisessa ottelussa. Puntit ovat kokonaisuudessaan hyvin tasaiset – KuPS:lla voittoja on 10, SJK:lla yhdeksän ja 10 kertaa pisteet ovat myös jaettu.

Nyt mukana olevista pelaajista keskinäisissä otteluissa KuPS:n kovin maaliruisku on ollut KuPS:n Tim Väyrynen, joka on kurittanut SJK-puolustusta neljällä maalillaan – joista jokainen tuli viime kaudella. SJK:n Denys Oliinyk on myös latonut neljä maalia KuPS:n verkkoon. 

Joaquin Gomezin SJK

Viime kaudella SJK palasi mitalikantaan ja sitä myötä myös eurokentille tälle kaudelle. Jani Honkavaaran alaisuudessa Kerho päätti kautensa kolmanteen sijaan, mikä oli joukkueen ensimmäinen mitalisijoitus sitten kauden 2016.  

Vetovastuu on kuitenkin Seinäjoella vaihtunut, kun Honsu Honkavaaran aika lakeuksilla jäi kahden kauden mittaiseksi. Uudeksi päävalmentajaksi tuotettiin erinomaista työtä viime kaudella HIFK:ssa tehnyt Joaquin Gomez.

Gomezilla Seinäjoki on tuttu ympäristö, sillä kauden 2020 Kiny toimi Jani Honkavaaran valmennusryhmässä ennen siirtymistään viime kaudella HIFK:iin. Suomeen Gomez saapui keväällä 2019, jolloin hän liittyi Suomen U21-maajoukkueen valmennustiimiin. Ennen Suomeen tuloaan Gomez loi kannuksiaan Englannissa, muun muassa Stoken, Lutonin ja Brightonin organisaatioissa. 

Viime kaudella Gomez onnistui repimään HIFK:n rajallisesta materiaalista irti likipitäen kaiken ja vaikeista lähtökohdista huolimatta Helsingin tähtirinnat nousivat ylempään loppusarjaan sijoittuen sarjassa lopulta komeasti kuudenneksi.

Viime kauden meriitit eivät kuitenkaan tällä kaudella tuo automaattisesti yhtään pistettä, mutta alkukausi on ollut SJK:ssa myös lupauksia herättävä. Lisäajan voitto HIFK:sta, sekä vahvat otteet HJK:a vastaan kertovat siitä, että SJK aikoo tosissaan haastaa Veikkausliigan kärjen tällä kaudella. Gomez itse on myös uudessa tilanteessa, sillä viime kauden tuloksellisesti paineeton ympäristö on vaihtunut vaativaan ja tulosvastuulliseen pestiin. 

Kentälle SJK ryhmittyy Gomezin alaisuudessa karkeasti muotoon 3-4-3 ja pelitavallisesti joukkueen pelaamien on hyvin identtinen viime kauden HIFK:iin – joskin nyt pelaajistossa on huomattavasti enemmän laatua. HIFK:sta Seinäjoella Gomezin vanavedessä siirtyivät myös espanjalaisluotsin luottomiehet Matej Hradecky ja Jake Dunwoody.

SJK:n joukkueessa on tapahtunut valmennuksen lisäksi jälleen paljon myllerrystä myös pelaajistossa, mutta joukkueen materiaali on laaja ja varsin tasapainoinen. Alkukaudesta, kuten myös talven otteluissa SJK on ollut hyvin suoraviivainen ja pitkillä avauksilla tavoitellaan kärjessä moukaroivia Jake Jervisiä ja Josepablo Monrealia

Yksi joukkueen mielenkiintoisimmista pelaajista on monikäyttöinen hyökkäyspään pelaaja Daniel Håkans, joka on esiintynyt loistavasti myös Pikkuhuuhkajien otteluissa. 21-vuotiaalta vaasalaiskasvatilta voi odottaa tällä kaudella isoakin läpimurtoa Veikkausliigan huipulle.

”Tulemme parantamaan vielä paljon”

KuPS:n alkukausi on sujunut tuloksien valossa erinomaisesti, kun kahden pelin jälkeen kuopiolaiset porskuttavat puhtaalla pelillä sarjan kärkipaikalla. Ottaen huomioon hyvin haastavan talven harjoittelujakson, keltapaidoille voi antaa kahdesta ensimmäisestä ottelusta puhtaat paperit.

Tuloksien taakse katsoessa KuPS:n molemmissa otteluissa on ollut paljon hyvää, mutta myös paljon kehitettävää. Täysin ehjää 90-minuuttista ei joukkueelta ole vielä nähty, mutta se myös toisaalta korostaa otettujen voittojen arvoa.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakari on luonnollisesti iloinen kahdesta voitosta, mutta isommassa kuvassa hän ei koe tulosten vaikuttaneen joukkueensa arkeen.

”Totta kai kuusi pistettä kahdesta ottelusta on tuloksellisesti juuri niin hyvä alku kuin mahdollista. Aina puhutaan siitä, miten tärkeää on saada tuloksellisesti hyvä startti kauteen, mikä on ihan totta. Itse kuitenkin ajattelen sen myös niin, että vaikka tulokset eivät olisikaan olleet näin hyviä, se ei olisi muuttanut mitään meidän päivittäisessä arjessamme. Pyrimme kehittämään omaa pelaamistamme päivä päivältä ja ottelu ottelulta”, Valakari summaa.

Yksittäisiä kehityskohteita päävalmentaja ei halua nostaa, vaan hän näkee joukkueellaan olevan paljon petrattavaa pelin jokaisella osa-alueella.

”Jos katsotaan puolustuspeliä, niin rakastan nollapelejä. Se, että pystyy pitämään nollan omissa, on todella kovan joukkueen merkki – alkukaudella emme ole vielä siihen pystyneet. Me haluamme myös kontrolloida palloa ja saada omaa pallollista pelaamistamme monipuolisemmaksi. Hyökkäyskolmanneksella pystymme myös olemaan paljon vaarallisempia. Nämä ovat kuitenkin olleet todella kovia pelejä Interiä ja Ilvestä vastaan ja voimme olla tyytyväisiä kauden alkuumme. Uskon ja tiedän, että tulemme parantamaan vielä paljon”, Valakari listaa. 

Kiitos kannattajille

KuPS vahvistui vielä sarjakauden kynnyksellä, kun georgialaishyökkääjä Nika Sitchinava ja brasilialainen hyökkäävä keskikenttäpelaaja Talles liittyivät joukkueen vahvuuteen. Sitchinava on jo kellottanut Veikkausliigassa avausminuuttinsa, mutta Talles odottaa yhä ensiminuuttejaan.

”Nika ja Talles ovat päässeet tosi hyvin sisään joukkueeseen ja he ovat todella mielenkiintoisia pelaajatyyppejä. Heidänkin kohdallansa talvi ja kevät on ollut vaikeaa aikaa Ukrainan tilanteen vuoksi ja nyt tärkeintä on saada heidän otteluterävyytensä kuntoon. He antavat meille paljon vaihtoehtoja ja lisäävät entisestään joukkueen kovaa kilpailutilannetta. Olen varma, että heistä on meille tällä kaudella vielä paljon iloa”, päävalmentaja arvioi viimeisimpiä pelaajavahvistuksia.

Pitkäperjantain vastustajajoukkue SJK:n Valakari näkee jälleen erinomaisena ja erilaisena mittarina KuPS:lle.

”SJK:lla on alla todella vahva viime kausi ja he pääsivät pitkästä aikaa myös europeleihin. Nyt siellä on uusi valmentaja ja pelaaminen on muuttunut viime kaudesta. SJK on aloittanut kautensa vahvasti ja he ovat ilmoittautuneet kärkitaisteluun. Joukkue tulee varmasti näytönhaluisena haastamaan meidät. Nämä ovat tosi mielenkiintoisia pelejä, kun saamme huippujoukkueen vastaamme mittaamaan meidän tämänhetkinen osaamisemme”, päävalmentaja luotaa.

KuPS on saanut alkukauden otteluissaan jälleen hienon kannatuksen taakseen. Päävalmentaja kokee kannattajien merkityksen olleen äärimmäisen tärkeä heti kauden ensihetkistä lähtien.

”On jälleen hienoa päästä pelaamaan omien faniemme eteen kotikentälle. Viime lauantainen vieraspelimme Valkeakoskella tuntui heidän ansiostaan ihan kuin olisimme pelanneet kotikentällämme. Kannattajat lauloivat koko ottelun ja antoivat siten pelaajillemme ison energian haastavassa vierasottelussa. Odotan jälleen vahvaa tukea pelaajille ja fanimme ovat näyttäneet, että he ovat tukenamme – sataa tai paistaa”, Valakari tunnustaa kunnioituksensa KuPS:n äänekkäille kannattajille.

Veikkausliigan ottelu KuPS-SJK perjantaina 15.4. kello 18.00 Kuopion Väre Areenalla.